Sayfa 6723/7020 İlkİlk ... 5723622366236673671367216722672367246725673367736823 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 53,777 - 53,784 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Italyan ressam Viviano Codazzi’nin olum yildonumu ( 5 Kasim 1670 )

Piazza San Pietro com'era nel 1630

Capriccio con un arco e scena di genere, XVII secolo

2. Gulliver'in teknesi 5 Kasim 1699 Persembe gunu parcalandi.

" 4 Mayis 1699’da, Bristol limanindan yola ciktik. 5 Kasim’da –bu ay buralarda yazin basina rastlar– Hindistan’a gecerken siddetli bir firtina bizi Van Diemen topraklarinin kuzeybatisina surdu. Hava sisli idi; gemiciler birdenbire gemiden ancak yarim gomene [ 90 metre ] otede bir kayanin onumuze ciktigini fark ettiler. Ruzgar o kadar siddetli esiyordu ki, gemiyi dogru kayanin uzerine atti, gemi de parcalaniverdi. Bes tayfa ile ben denize bir filika indirmis, bir hamlede gemide ve kayadan uzaklasabilmistik. " Gulliver'in Gezileri ( Gulliver's Travels - I viaggi di Gulliver )

" We set sail from Bristol, May 4, 1699, and our voyage was at first very prosperous.That in our passage from thence to the East Indies, we were driven by a violent storm to the north-west of Van Diemen's Land. By an observation, we found ourselves in the latitude of 30 degrees 2 minutes south. On the 5th of November–which was the beginning of summer in those parts–the weather being very hazy, the seamen spied a rock within half a cable's length of the ship; but the wind was so strong, that we were driven directly upon it, and immediately split. "

3. Venedikli ressam Pietro Longhi’nin dogum yildonumu ( 5 Kasim 1701 )

La lezione di danza, ca 1741 ( Venezia, Gallerie dell'Accademia )

Il Cavadenti ( The Tooth Puller, 1746 )

4. Fransiz ressam Claude-Guy Hallé’nin olum yildonumu ( 5 Kasim 1736 )

The Sacrifice of Isaac, 1715

The Doge of Genoa at Versailles on the 15 May 1685 Reparation faite à Louis XIV par le Doge de Gênes, 1715

5. Hollandali ressam Abraham Teerlink'in dogum yildonumu ( 5 Kasim 1776 )

Landscape with cattle in the Campagna, 1810

View in the Park of the Villa Chigi at Ariccia, 1822

6. Italyan ressam Enrico Cavalli’nin dogum yildonumu ( 5 Kasim 1849 )

La Lizzìn ( Ritratto di giovane ), XIX secolo

Fanciulla dorminente, XIX secolo

7. Amerkali sair ve yazar Ella Wheeler Wilcox’in dogum yildonumu ( 5 Kasim 1850 )

“ Ask, nefretin sondurdugunden daha fazla ates yakar. / L'amore accende più fuochi di quanti ne spegne l'odio. ”

Yabanil bir arzuyla kirmizi
    Ve sarapla islanmis dudaklarini seviyorum;
    Tutkulu bir atesle yanan
    Ask isiginin yatagi gozlerini seviyorum.
    Sefkatli bir kucaklayista sicak beyaz etleri
    Dokunurken kollarima, seviyorum kollarini;
    Saclarin sarmalarken opuslerini yuzume
    Seviyorum saclarini.

Cansiz askinda sakince sunulan
    Soguk bir bakire opusu bana gore degil;
    Ne azizlerin kusursuz mutlulugu
    Ne de lekesiz kumrunun yuregi bana gore.
    Ama ozgur bir ask bana gore
    Ve butun dunyanin tohmetine gulusler.
    Kollarimda diri ve sicak bedenin
    Tutusturur yoksul yuregimi.

Tatli opusler ver bana, hala rayihali
    yakut sarapla islak sicak agzinla;
    Guneyli birinin atesiyle soyler
    Bedeninin ve ruhunun benim oldugunu.
    Simsiki saril bana sicak diri kollarinla,
    Parlarken soluk yildizlar semada,
    Ve yasayip tuketirken butun gencligimizi
    Diri bir askin hazlarinda.

8. Amerikali yazar, tarihci ve filozof ( William James ) Will Durant'in dogum yildonumu ( 5 Kasim 1885 )

" Frikyali Rahip, isterik kadinlari kaval ile iyi edermis. Muzigiyle cosan kadinlar, bitkin dusup sizincaya kadar dans ediyorlar, uyandiklarinda da iyilesmis oluyorlarmis. Insan dusuncesinin bilincdisi kaynaklarina bu yolla erisiliyor, dindiriliyor; dehanin kokleri de, iste bu davranis ve duyusun alt katlarinda bulunuyor. Hicbir insan bilincliyken gercek ve vahiy gibi gelen seziye ulasamaz. Ancak zihin gucu, uyku, hastalik ya da bunaklik ile uyustugu zaman o duruma ulasabilir. "

" The Corybantic priest treated hysterical women with wild pipe music, which excited them to dance and dance till they fell to the ground exhausted, and went to sleep; when they awoke they were cured. The unconscious sources of human thought are touched and soothed by such methods; and it is in these substrata of behavior and feeling that genius sinks its roots. No man when conscious attains to true or inspired intuition, but rather when the power of intellect is fettered in sleep or by disease or dementia. "

" Ask doganin bir aldatmacasi oldugundan, evlilik, askin ceza korkusundan gelen pismanligidir ve hayal kirikligina ugratmasi gerekir. "

" Since love is a deception practiced by nature, marriage is the attrition of love, and must be disillusioning. "

Sayfa 6723/7020 İlkİlk ... 5723622366236673671367216722672367246725673367736823 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •