@erefefik
“- Günahlarımız hoyrat, pişmanlıklarsa alçak,Ortadan kaldırmak için, kötülüğü abartarak ortaya koyuyor. Çirkefi keskin ve sert hatlarla tasvir ediyorsa, bunu okur, ahlaksızlığa, çirkefe karşı daha derin bir kin duysun diye yapıyor. Şairin fırçası, iğrenç olan herşeyden faydalanıp, iğrenç bir tablo koyuyor önümüze. Niçin yapıyor bunu? Siz de dehşete kapılıp iğrenesiniz diye!..
Ayrıca madem ki yazarın niyetini yargılıyoruz, tartışıyoruz, kitabın kendisine bakalım. Daha kitabına verdiği isimle amacını söylüyor size şair; size göstereceği şey, kötülüktür, (elemdir), sağlıksız yerlerin bitki örtüsüdür, zehirli yerlerin meyveleridir. Dante’nin kitabının adı “Cehennem”; ve Dante bu kitabda Cehennem’in dehşetini anlatır. Baudelaire ise, ortadan kalksın diye, dehşet, kin ve tiksinti duyasınız diye, kötülüğü göstermek ister size… Yazarın bu içten düşüncesini daha ilk mısralardan itibaran bulabilirsiniz:
Suçlarımızı cömertçe, bol bol sergileriz,
Çamurlu bir yola güle oynaya gireriz,
Gözyaşları kirlerimizi yıkar sanarak.
Birer kuklayız bizler, İblis’te iplerimiz!
Çekici bir yan buluruz, iğrenç nesnelerde;
Korkusuzca, pis kokan karanlıklar içinde
Hergün bir adım daha Cehennem’e ineriz.”
Bunu düzyazıya çevirin beyler, kafiyeyi ve ölçüyü atın, bu güçlü ve hayal kudreti dolu şeyin altında gizlenen gerçek amacı arayın ve söyleyiniz bana, bu dil kilise kürsülerinden inen aynı dil değil mi, bazı ateşli vaazcıların dudaklarından dökülen dil değil mi? Aynı düşünceleri, hatta bazen aynı deyimleri, Kilisenin bazı keskin ve ciddi babalarının nutuklarında, nasihatlarında da bulmuyor muyuz?
Deyim yerindeyse, işte Baudelaire’in programı; insanlığın çirkefleri ve alçaklıklarına karşı açılmış bir savaştır bu. Bir mısraında dediği gibi, “zihinlerimizi kaplayıp gövdelerimizi işleyen” bütün utançlar üzerine fırlatılmış bir mızraktır bu. Öfkelenir Baudelaire, çünkü, “Günahlarımız hoyrat, pişmanlıklarsa alçak”tır!..
Budalalık, yanılgı, günah ve pintiliği çarpıcı bir biçimde tenkid için, okurla ilişki kurduğu bu ilk satırda, o, tam anlamıyla ahlâkçının yüksek diliyle konuşur. İntikamcı mısralarda ortaya koymak istediği şey, işte bu kötülüktür. Bu duygular yüzünden mi cezalandıracaksınız onu!?
Bauedelaire’in tarzı dediğim bu yol ve yönteme başvurduğu için mi cezalandıracaksınız onu. Çirkefleri, çarpıcı renklerle iğrençlikleri tasvir etmek, -sizin deyişinizle ‘abartıcı olarak tasvir etmek’-, işte şairin tarzı! Amacı, iğrenç ve itici olanı daha iyi ortaya çıkarmak!!!
Kuşkusuz bu tarzın tarihi, düyanın tarihi kadar eskidir ve onu ilk bulan da Baudelaire değildir. Bütün büyük yazarlar, şairler, dindar, dinsiz bütün kouşmacılar bu tarzı kullandı. Bu tarz, sarhoşluktan nefret etmesi için Isparta gençliğinin önüne sarhoş bir kölenin çıkarılmasından baka bir şey değil! Tiyatroda gördüğümüz de bu! İçinde kötü adam olmayan bir tek piyes var mı?.. Nedir yapılan: Sizde kin uyandırması ve Tanrı’nın gazabına uğraması için, bu adam, en kötü yanlarıyla sahnelenir. Onun aşağılık yanını daha iyi ortaya çıkarmak için, bu kötü adamın karşısına her zaman, sonunda galib gelen bir dürüst ve faziletli insan konur. Cezalandırılmış iğrençlik, mükafatlandırılmış iğrençlik denen şey budur. Çağlarca, her yerde ve herkesçe kullanılmışsa, bu, insanları düzeltmek için henüz ondan daha iyi bir tarzın bulunmamış olduğunu gösterir.
Bu tarzı tanıyan ve üstünlüğü herkesçe bilinen Moliére, “Tartufe”ün önsözünde şunları yazmadı mı?:
“- Ciddi bir ahlak dersinin en güzel nasihatleeri bile, yergi-hiciv kadar güçlü değildir. İnsanların çoğuna doğru yolu göstermenin en iyi biçimi, onlara yanlışlarının, hatalarının gösterilmesidir.”
@erefefik
Nihal OLÇOK
@NihalOlcok
·
9s
Şimdi bu hesaba değil ama bu sözlerin sahibi
@sedat_peker
sesleniyorum “Benim vekaletimi kabul edermisiniz bilmiyorum ama bende bana yaşatılanlar için vekalet vermek istiyorum size. Ben başa çıkamadım, yorgunum… Hemde göründüğümden çok daha fazla.”
@erefefik
Böceklerden üretilmis gida maddeleri market raflarina gelsin bakalim, yiyen yer, yemeyen yemez. Bu bocekler uretildikten sonra islenecek, kimse canli canli bocek yemeyecek ki. Parazit ve virusler de elimine edilecek. Mayonez gibi bir sey yiyeceksiniz.Mustafa Tanyeri
@TanyeriMustafa
·
7s
Yıllardır medyada baş köşede olan kişilerin zeka ve kültür seviyesini bu şahsa bakarak ölçebilirsiniz. Böcekler, doğada en çok parazit, mikrop ve virüs üreten ve taşıyan canlılardır. Varoluş sebepleri, bazı dengeleri korumak içindir ama asla insan tarafından yenmek için değildir.
Marketlerin rafina konsun, diger gidalardan yari fiyatina, bakin millet nasil yiyor.
@erefefik
Tuğçe Varol 🇺🇦
@tvarol
·
7s
Hiç bir şey bilmiyorsam, Sedat Peker parti kurup seçime katılsa, Davutoğlu ve Babacanın toplamından fazla alacağını biliyorum.
@erefefik
Deniz Büstani دنيز بستاني
@Bustani_Bustani
·
9s
İranlı Tasnim Haber Ajansı Türkiye'nin, Suriyeli Muhalif grupları derhal sınırdışı etme kararı aldığını iddia etti.
Aynı kararı Ürdün de kısa süre önce almıştı...
@erefefik
Mert Başaran
@MertBasaran_inv
·
22s
Iyi bir onkoloji doktoru tanidugi olan varsa yazarsa sevinirim...ülkeyi,parasizligi,dünyayı hiç bir boku çok fazla düşünüp üzülmeyin geceleri kanser ağrısından uyuyamama derdiniz yoksa,paraniz yok ama simit peyniri iştahla yiyorsaniz,kusmuyorsanjz çok şanslısınız,kıymetini bilin
@erefefik
Türkiye
Montro anlaşmasına göre alınan yaklaşık 40 yıldır artırılmayan, Boğazlardan geçiş ücretini ton başına 4 dolar yaptı ( eski ücret 0.8 dolar idi).
@erefefik
Yer İmleri