Italyan ressam Filiberto Petiti’nin dogum yildonumu ( 14 Kasim 1845 )
Paesaggio campestre, XIX secolo
In barca sul fiume, XIX secolo
![]()
Italyan ressam Filiberto Petiti’nin dogum yildonumu ( 14 Kasim 1845 )
Paesaggio campestre, XIX secolo
In barca sul fiume, XIX secolo
![]()
Amerikali roman yazari Herman Melville, Moby-Dick romaninin ilk Amerika baskisini Harper & Brothers araciligiyla 14 Kasim 1851 tarihinde New York’ta yayimladi. ( Ingiltere'de The Whale ismiyle 18 Ekim 1851 tarihinde yayimlamisti. )
" Ismail deyin bana. Birkac yil once -kac yil once oldugu onemli degil- paranin azaldigi ya da kalmadigi bir sirada, karada da beni ayrica baglayan hicbir sey olmadigi icin, biraz engine acilayim, bu dunyanin denizlerini bir goreyim dedim. "
“ Chiamatemi Ismaele. Qualche anno fa — non importa ch'io vi dica quanti — avendo poco o punto denaro in tasca e niente che particolarmente m'interessasse a terra, pensai di mettermi a navigare per un po', e di vedere così la parte acquea del mondo. ”
Italyan ressam Antonio Mancini'nin dogum yildonumu ( 14 Kasim 1852 )
Autoritratto 1872 circa, ( Banca Commerciale Italiana, Napoli )
Lo studio, 1875
Il Saltimbanco ( The Acrobat, 1879 )
![]()
Fransiz ressam Lucien-Victor Guirand de Scévola’nin dogum yildonumu ( 14 Kasim 1871 )
Jeune Fille De Face, 1899
Portrait de Sarah Bernhardt, 1899
![]()
Polonyali ressam ( Ludwik Kazimierz Wladyslaw Markus ) Louis Marcoussis'in dogum yildonumu ( 14 Kasim 1878 )
Nature Morte au menu et au siphon, c1920
Personnage écrivant, c1931
![]()
Polonyali sair Leopold Henryk Staff’in dogum yildonumu ( 14 Kasim 1878 )
En son ben kaldim,
Gomdum tum sevgili dostlari.
Gordum, nasil da degistigini yasamin
Ben de yasam gibi degismistim tipki.
Insani sevdim dogayi da,
Gelecege baktim hep aydinlik gozlerle,
Bagimsizliga taptim ozgurluge de
Dostum hem bulutla hem yelle.
Istemedim hic bronzdan anitlar,
Ne boru sesleri, ne gurultulu bravolar
Bos bir oda kalacak benden geriye
Fazla sozu edilmeyen sessiz bir unle.
As the last living member of my generation,
dear friends I buried,
I have seen life change
And so have I changed like life itself
I have loved people and nature,
Into the future I have looked optimistically
I have worshiped freedom and unconstraint,
Fraternized with the wind and a cloud
I was neither attracted to the bronze monument,
nor resounding horns nor thunderous applause,
I shall only leave an empty room and a reticent, quiet fame.
Iskoc roman yazari ve sair Robert Louis Stevenson, unlu romani Define Adasi'nin (Treasure Island - L'isola del Tesoro ) ilk baskisini 14 Kasim 1883 tarihinde Cassell & Co. araciligiyla Londra’da yayimladi.
( Hikaye son iki yilda Young Folks dergisi tarafindan bolumler halinde yayimlanmisti. )
“ Cok uzaklardan aramaya geldigimiz ve o zamana kadar HISPANIOLA’daki on yedi insanin hayatina mal olan Flint'in definesiydi bu. Bunu bir araya getirmenin ne kadar cana, ne kadar kan ve huzne, batirilmis kac guzel gemiye, gozleri bagli kalas ustunde yuruyen kac cesur adama, kac top atisina, ne kadar ayiba, yalana ve acimasizliga mal oldugunu ise belki yasayan hic kimse anlatamayacak. ”
“ That was Flint's treasure that we had come so far to seek and that had cost already the lives of seventeen men from the HISPANIOLA. How many it had cost in the amassing, what blood and sorrow, what good ships scuttled on the deep, what brave men walking the plank blindfold, what shot of cannon, what shame and lies and cruelty, perhaps no man alive could tell. ”
Ingiliz ressam Frederick William Hulme'un olum yildonumu ( 14 Kasim 1884 )
Picnicing, 19th century
Near Ripley, Surrey, 19th century
![]()
Yer İmleri