Sayfa 72/720 İlkİlk ... 2262707172737482122172572 ... SonSon
Arama sonucu : 5758 madde; 569 - 576 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Bilanço ile ilgili yazmadığım ancak en olumsuz gördüğüm kısım 2020 yılında %21.11 olan faaliyet giderlerinin ciroya oranının 2021 yılında %23.32'ye çıkması. Bu oran benim için dürüstlük konusunda en başta gelen kalemlerden biridir. %23 oran makul kabul edilebilir çünkü şirket %28 lerden 21 e inmişti. 2022 yılında en dikkatli takip edeceğim kalemlerden biri bu olacak.

2. Almak için doğru fiyatı bulmaya çalışıyorum . Yaklaşık 14 aydır sadece aldım hiç al sat bile yapmadım . Ama benim şirketi nasıl gördüğümden çok piyasanın bakış açısında önemli piyasa bu şirketi riskleriden dolayı 3-4 fk fiyatlamayı istiyorsa buna ben engel olamam ama doğruyu bilmeye çalışıyorum . Ayriyetten suanki 5 fk da siz benden iyi biliyorsunuz faaliyetlerden kaynaklanmıyor . Neyse herkes bildiği gibi yapsın . Daha önce söylediğim gibi hissenin büyüme potansiyeli oldukça yüksek ama riskleride oldukça fazla . Yeni girecekler temkinli olsun alımı aylara hatta yıllara yaymak lazım.
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Yazdıklarımı dikkatli okumamışsın. Ucuz çok şirket var, 4-6 fk arasında, ama onların sektör ve büyüme potansiyeli olarak olması gereken değerleri, şu anki türkiye gerçekleri ile, 7-8...devanın olması gereken 15..%20 imtiyaz durumunu düş 12 fk eder...hadi 10-12 diyelim.

Şu an deva salt ucuzluk-pahalılık olarak bakarsan fiyatı en uygun birkaç şirketten biridir, imtiyaz durumunu dikkate alsak bile.

Not: Bu arada en çok eleştirdiğim şey, inanmadığın hisseyi taşımaktır. Spekülatf al-sat amaçlı olsa tabii ki bir şey demem..ama orta uzun vade hisseyi taşıyorsan ve yeterli potansiyeli görmüyorsan, ya da daha iyi fırsatlar olduğunu düşünüyorsan..hisseyi satıp çıkacaksın...hem hisseyi taşıyorum demek, hem de durmadan eleştirmek..kimse kusura nakmasın, sattın ve alttan almak için fırsat kolluyorsun demek olur benim nazarımda.
    MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    Bilanço ile ilgili yazmadığım ancak en olumsuz gördüğüm kısım 2020 yılında %21.11 olan faaliyet giderlerinin ciroya oranının 2021 yılında %23.32'ye çıkması. Bu oran benim için dürüstlük konusunda en başta gelen kalemlerden biridir. %23 oran makul kabul edilebilir çünkü şirket %28 lerden 21 e inmişti. 2022 yılında en dikkatli takip edeceğim kalemlerden biri bu olacak.
    Bence pandeminin en zorlu dönemlerinde istemeden de olsa bazı maliyetler azalmıştır..kapanmalar vardı, pazarlama faaliyetleri minimuma inmişti..yurt dışı fuar katılımları bile çok aza inmiştir.

Bu nedenle kıyas için 2020 değil, 2019 baz alınmalı...2021 bile işlerin tam olarak normale dönmediği bir yıldı, bu nedenle 2022'de bir miktar daha artabilir bu oran.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    Almak için doğru fiyatı bulmaya çalışıyorum . Yaklaşık 14 aydır sadece aldım hiç al sat bile yapmadım . Ama benim şirketi nasıl gördüğümden çok piyasanın bakış açısında önemli piyasa bu şirketi riskleriden dolayı 3-4 fk fiyatlamayı istiyorsa buna ben engel olamam ama doğruyu bilmeye çalışıyorum . Ayriyetten suanki 5 fk da siz benden iyi biliyorsunuz faaliyetlerden kaynaklanmıyor . Neyse herkes bildiği gibi yapsın . Daha önce söylediğim gibi hissenin büyüme potansiyeli oldukça yüksek ama riskleride oldukça fazla . Yeni girecekler temkinli olsun alımı aylara hatta yıllara yaymak lazım.

Bold yaptığım kısım bu işin sırrı. Hatta portföyde bir hisseye aşırı yoğunlaşma bile olmamalı. Deva gibi bir hissenin portföy içindeki payı %25-30 ları geçmemeli.

Bu durumda, ani bir harekette hisse aşırı yükselince pişmanlık olabilir...ama bu işler hep böyledir. Çok kazanayım diyenler genelde bir şey kazanamaz, az olsun, sağlam olsun diyenler, kısa vadede pek kazanamıyor gözükse de, orta-uzun vadede iyi kazanır.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

5. Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, zararlı böcek kontrol birimini özel sermaye şirketi Cinven’e 2,4 milyar avroya satmak için anlaşma imzaladı.
    Bayer AG’den yapılan açıklamada, şirketin zararlı böcek kontrol işinin merkezi İngiltere’te bulunan Cinven’e satılması konusunda anlaşma imzalandığı belirtildi.

Satış fiyatının 2,4 milyar avro (2,6 milyar dolar) olduğu aktarılan açıklamada, satışın Bayer’in temel tarım işine daha fazla odaklanmayı sağlayacağı ifade edildi.

Bayer, 2021’de, tarım sektörü dışından büyük müşterilere haşere, hastalık ve yabancı ot kontrol ürünleri satan ve 800 kişiye istihdam oluşturan çevre bilimi birimini elden çıkaracağını duyurmuştu.

Alman şirketin söz konusu birimi, satışlarını 2021’de yüzde 3 artırarak 1,1 milyar avroya yükseltmişti.

https://www.ekonomist.com.tr/dunya/a...lik-satis.html

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Döviz bazlı pozisyonun brüt kar marjına katkısı tartışılmaz. Ama, esas katkısı imtiyazlı temettü alanlara oluyor. Bu nedenle en başından beri hiç temettü verilmemesi, bu hisse için en hayırlı durumdur diyorum. Öte taraftan patronların aklıselim hareket ettiğinden de şüphem yok. İsteseler bu imtiyaz ile çok rahat şirketin içini boşaltırlardı. Tüm ortaklara 5 tl temettü verirler(zataen payların %83 kendilerinin), temettücüler bayram ederek hisseye saldırır, belki fiyat 100 tl ye giderdi...ama şirketin sürdürülebilir bir büyümesi olmaz, 2-3 senede bu sanal mutluluk sona ererdi.

Bu nedenle şirketin iş sonuçlarını analiz ederken her zaman döviz hariç analiz etmek gerekir. Hata dövizin %20-30 arası makul bir düzeyde artması %50 artmasından daha iyidir bence, döviz bazlı kar, sanal bir güzellik sağlıyor sadece.

Bu bağlamda, benim tek odağım 2022 de çeyreklik ciro tahmini...buna odaklanmalıyız yatırımcılar olarak brüt kar marjının da %56-60 arasında kalacağı nerdeyse garanti...kur farkı geliri 100 olmuş, 300 olmuş bence hiç önemi yok..hatta imtiyazlı payların daha yüksek temettü almalarını sağladığı için düşük kur farkı geliri daha iyi bence.

özetle..ciroya odaklanalım..kur farkı geliri geliyor diye sevinmeyelim.

başlıkta bilgisi-analiz yeteneği kıymetli arkadaşlar var...herkes 22q1 ciro tahminini paylaşırsa kıymetli bir veri elde etmiş oluruz....daha önce hem twitter da hem burada yazdığım gibi benim 2022 genelinde ciro artış tahminim %60-70 aralığında...ilk çeyrek için ayrıca bir çalışma yaparım.
    Sn Cautionary gerçekten twitter da ve burada yaptığınız analizleri ilgiyle takip ediyorum ,Sn Maslak da burada benim olmama güç veriyor. Sizlerin burada yazması çok önemli. Bende aynı fikirdeyim , kambiyo karından bağımsız olarak ciro artışı bu marjlarla çok önemli olacak . Çünkü firmanın üzerindeki bu sene özelinde net ödeyici pozisyonda olacağı bir finansal borç var. Naçizane 2021 yılı finansallarını analiz ettim , ortaklarla paylaşmak isterim.

Deva Holding 2021 yılı finansalları için yaptığım bilanço analizi :
    Bankalar :
    Firmanın bankalarda 1,3 mia tl mevduatı bulunmaktadır. (2020 finansallarında 609 mio tl ) . Net artış 691 mio tl dir. 1,2 mia tl vadeli mevduat dır. 31 Aralık 2021 itibarıyla Grup’un vadeli mevduatları AVRO, ABD Doları ve Türk Lirası cinsindendir. AVRO ortalama faiz oranı %0,59, ABD Doları ortalama faiz oranı %0,86 ve Türk Lirası ortalama faiz oranı %21,47’dir.( Kullandığı kredilerin ortalama maliyetinden daha yüksek mevduat faizi vardır.)
    Alacaklar :
    Firmanın 971 mio tl ticari alacağı bulunmaktadır. (2020 finansallarında 689 mio tl ) Net artış 282 mio tl dir. 31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihleri itibarıyla Grup vadesi geçmiş ticari ve diğer alacakların tahsil kabiliyeti kalmayan kısmına karşılık ayırmıştır.(7 mio tl ) Geri kalan tutarın tamamı vadesi henüz gelmemiş, tahsil kabiliyeti yüksek alacaklardan oluşmaktadır. Mal satışı ile ilgili ortalama vade 98 gündür (31 Aralık 2020: 100 gün). Alacakların 568 mio tl si çekli alacak , 322 mio tl senetsiz alacaklardan oluşmaktadır.
    Stoklar :
    648 mio tl ilk madde ,55 mio tl yarı mamül ,343 mio tl mamül olmak üzere ,( değer düşüklüğü 71 mio tl ) 975 mio tl stok var. (2020 finansallarında 577 mio tl stok var. ) Stoklarda net 398 mio tl artışın büyük kısmı ilk madde ve malzemeden kaynaklı . ( 256 mio tl artış var.) Firma stok alımını hızlandırmış.
    Mdv :
    Firmanın binalarda 65 mio tl ve makine ve ekipmanda ise 235 mio tl net artış olmak üzere 300 mio tl mdv artışı var. Geçen yıl yatırım yılı idi.
    Banka kredileri :
    Grup, 31 Aralık 2021 itibarıyla, kullanmış olduğu krediler için satışlarına karşılık almış olduğu toplam 292.364.486 TL tutarındaki çeki teminata vermiştir (31 Aralık 2020: 158.668.766 TL).
    Kısa vadeli çekli tl alacaklarını tahsil için , işletme sermaye ihtiyacına sahip olmasa bile ,(( likidite oranı : dönen varlıklar –stoklar / kv. Yabancı kaynaklar ) , ( 3.373- 975 / 1.632 ) = 1,46 likidite oranı gayet güzel bir oran , cari oran ise 2 )) bankaya koyarak bch kredisi kullanması oldukça mantıklı , takasa verse vadesinde tl nin değersizleşme ihtimali yüksek , kredi kullanıp finansman giderine katlansada hem alacağı tahsil ediyor hemde nakdi yp cinsinden tutarak , alacağın değersizleşmesini engelliyor. Buradaki artış 134 mio tl .
    Firmanın kısa vadeli banka kredileri 784 mio tl , uzun vadeli kredilerin kısa vadeli anapara taksitleri 183 mio tl , çıkarılmış tahvil borcu 139 mio tl olmak üzere 1,1 mia tl kısa vadeli finansal borcu ve 620 mio tl 1 yıldan uzun vadeli kredi ve tahvil borcu olmak üzere 1,7 mia tl finansal borcu var. Yani 1,7 mia tl borcun , 1 yıl içerisinde ödenecek tutarı 1,1 mia tl , yani %65 ini bu sene ödeyecek , bu da yüksek finansman gideri demek .
    784 mio tl kısa vadeli banka kredisinin ortalama maliyeti %19,30 , 183 mio tl , uzun vadeli kredilerin kısa vadeli anapara taksitlerin maliyeti %14,4 , uzun vadeli 356 mio tl banka kredisinin ortalama maliyeti %18,60 dır. Tüm banka kredilerinin ağırlıklı ortalama maliyeti %18,43 e denk gelmektedir. 238 mio tl tahvil borcunun ortalama maliyeti %19 dur.
    Yani toplam 1,7 mia tl finansal borcu ortalama %19 ile yönetmektedir. (2020 finansal borç 1,1 mia tl , 640 mio tl finansal borç artışı var.)
    Satıcı Kredileri :
    Firmanın ticari borçları 350 mio tl dir. (2020 finansallarında 168 mio tl ) . Net artış 182 mio tl dir. Satıcı kredisindeki artış olumlu .
    Bilanço analiz :
    Cari dönemde firmanın aktifinin % 25,7 si nakit , %19,1 ini alacaklar , %19,2 ini stoklar , %33,5 maddi duran varlıklar oluşturmaktadır. Aktifte nakitin oranı %25,7 yüksek olup , firma yp cinsinden tutarak kur yükselişini hedge etmektedir.
    Cari dönemde faaliyetlerinin finansmanında , %34 finansal borçlar , %6 satıcı kredileri , %54 özkaynaklardan yararlanan şirketin , duran varlıkların tamamının ve stokların bir kısmının özkaynaklarla finanse edilmesi neticesinde 1.741 bin tl net işletme sermayesine sahip olup , pozitif net işletme sermayesi sayesinde cari /likidite oranları yatırımda olan firma için oldukça yüksektir. (1,46 likidite oranı :1,46 / cari oran ise 2)
    Finansal borçların gerek aktife oranı (%34) makul seviyede , gerekse k.v finansal borçların ciroya oranı (%47 ) yüksek seviyededir. Ancak bu sene yapılan yatırımların ciroya etkisiyle gerek aktif içinde payı gerekse ciroya oranı azalacağını düşünmekteyim.
    Sonuç olarak , bu sene firma net borç ödeyici konumda olacak , marjları koruyarak ciro artışı çok önemli hale gelecektir.
    Saygılarımla.

7. Bugün 4.9? fk dan biraz aldıracak gibi.

8. sevgili value investor,

analiz için teşekkürler...ama bence en önemli kısım eksik, sonuöta 2022q1 ciro beklentin ne? 2022 tüm yıl ciro beklentin ne? bu sorulara az çok yanıt vermeden bir beklentiye girmek doğru olmaz.

vormalde kurumların yaptığı analizleri inceler, bence olması gereken parametreleri değiştirir, buna göre ciro-efk-netkar gibi beklentilerimi şekillendiririm..ama bu şirkette hemen hiç bir kurum analiz, hedefi fiyat vs yok..bu nedenle bu detaya iniyorum...işin ilk ve en önemli adımı da ciro beklentisi.

öte yandan, kısa vadeli borçlar ödenip net borç azalacak diye bir kural yok...şirket vadesi gelen borcu yeni borçlanma ile ödeyebilir...net borç ödeyicisi olması normal, sonuçta ciddi bir nakit yaratma kabiliyeti var..ama vadesi gelen borçlar kadar net borç azalır düşüncesi bence gerçekleşmeyecek...kaldı ki, artan enflasyon, döviz kuru vs artan işletme maliyesi demek, bunun için de para lazım..sonuçta dediğim gibi net borç 2021 de olduğu gibi 2022de de azalabilir...ama kayda değer bir azalma olmayacak bence.

Sayfa 72/720 İlkİlk ... 2262707172737482122172572 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •