Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!
Sayın Günaydın gayet güzel gerçek verilerle özetlemiş.
Birde aslında piyasa değeri kavramının dışına çıkamayan toplam portföy değercisi arkadaşlardan birisinden gerçek bir hikaye dinlesek belki bir şey öğreniriz.
Çünkü teorileri sadece 2 gün ve iki değer üzerine kurulu.
Temettü öncesi gün ve portföy değeri, temettü sonrası gün ve portföy değeri. Sanki takvimdeki geri kalan 363gün hiç yokmuş gibi.
Sanki portföy değeri üzerine kurulu bir stratejide piyasa herhangibir hisseyi %50indirip kaldıramazmış gibi. Tam bir sene oldu dönüp bakın banka hisselerinin bazıları %50 değerlendi. Aynısı tersede işleyebilirdi. Ya o zaman size birisi çıkıp portföy değerin yarıya inmiş bu nasıl iş böyle dese ne olacak. Bunu söyleyen haklımı olacak?
Ayrıca bu nasıl bir mantıktır böyle, siz şunu nasıl sorgularsınız ki? "Üzerindeki karıyla piyasa değeri 100 TL'lik şirket, bunun 20TL'sini dağıtırsa değeri 80 TL olur. " Bunun neyini sorguluyorsunuz? Toplam piyasa değeri diye bir kavram var.
Ne olmalıydı yani hem 20 TL dağıtıp hemde değeri 100 TL mi olmalıydı. Böyle değerleme olurmu?
Siz 100TL'lik potföy değerinizden 20TL'lik hisse satınca portföyünüzün değeri 100 TL'mi kalıyor? Ben size dönüp 100TL kalmalı desem komik olmaz mı?
Baktığınız nokta yanlış olduğu için, doğru şeyi gördüğünüzü sanıyorsunuz.
Bu şekilde yatırım yapan bir kişinin, sizin baktığınız o 2 gün ve 2 değerle ve toplam portföy değeriyle ilişkisi sizin düşündüğünüz mertebede değil. Daha çok şirketin ortağı olmakla, yaptığı işlerle, bilanço ve finansalları ile ve karına ortak olmakla ilgililer.
Bu tarz kişiler, piyasanın 2 TL'lik bir hisseyi 5TL veya 50kuruş fiyatlamasıyla ilgilenmez. Şirketin kar edip etmediğiyle ve bunun sürdürülebilir olup olmadığıyla ilgilenir. Çünkü bilirki o firma piyasanın kendine biçtiği bedel 1'de olsa 10'da olsa, gerçek aktivitelerinden(üretim, satış vb) elde edeceği karın bu 1-10değerleri ile ilgisi yoktur. Toplam portföy değeri ile ilgilenmeyen birisine, kendi haklılığınızı o değer üzerinden anlatmaya çalışırsanız, ilerliyemezsiniz. Olmuyorda zaten.
Şimdi çıkıp yine 2 gün 2değer üzerinden bir sürü farazi hesaplama ve örnekleme yapılacak.
Farazi hesaplamayı bırakıp Sayın Günaydın gibi gerçek örnek verilirse daha iyi olur.
Emin olun bu şekilde yatırım yaoan deneyimli kişilerin çoğu sizin söylediklerinizi, yaptıklarınızı yapmıştır. Ama hepside görmüştür ki borsada o şekilde para kazanamıyor, bu tarza yönelmiştir. Sizler yapabiliyorsanız, şahsen saygı duyarım. Benim şunu demem saygısızlık olur sanırım, "Yolunuz yanlış toplam portföy değerini sürekli arttırmaya yönelik işlem yapan KY'nin ezici kısmı borsada yok oluyor sizde yanlış yapıyorsunuz." Değil mi?
Büyük kusmı yok olmayla sonuçlanıyor diye ben bunu %100 yanlışmış gibi sunarsam doğru olmaz. Bunu yapabilene de yol açıktır elbet. Yapabilen yapsın.
Selamlar
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Birde şu hisse sayısının arttırılması meselesi var. Yine konuya toplam portföyü değeri üzerinden bakıyorsunuz.
Temettü almayı amaçlayan kişinin mantığı farklı işliyor.
Bu sene 1000 lotu olupta lot başı 1 TL alan adam, diyelimki hissenin değeri 10TL, 100 lot daha ekleyip 1100 lota tamamladığında seneye temettü miktarı değişmese bile 1100TL almayı hedefliyor.
Bunu seneler bazında tekrarlayarak bir süre sonra kendisini rahat yaşatmaya yetecek bir miktara ulaşmayı hedefliyor.
Yani, ağacın gövdesini belli bir büyüklüğe ulaştırdıkran sonra sadece meyvesi ile ilgileniyor.
3. bir şahsın gelip ağacın 5 lira ederine 10 lira vermesi veya buralar öldü bitti değeri düştü deyip 2,5 TL demesine aldırmıyor bile. Zira hedefi ağacın sağlıklı kalıp meyve vermesi, onunda o meyveyi afiyetle yiyip karnını doyurması.
Birde ikide birde Buffet örneği ortaya konuyor.
Uzun vadeciler, Buffet'ın hisse senedi piyasasında yatırımcı olarak yaptıklarını söylediklerini ortaya koyarken, diğer tezi savunanlar aynı adamın kendi şirketinde temettü vermemesini ve bunu yatırımcısına bir mektupla açıklamasını ortaya koyup dururlar.
Öyle ya Buffet bir yandan bir sentlik bile Cola, Gilette hissesi satmam derken ve hisse sayısı itibariyle bu firmaların kurullarında temsil hakkını kullanmasına rağmen hiç temettü dağıtmayın dememiş ve 80'li yıllardan beri afiyetle temettüleri götürürken, diğer yandan kendisine yatırım yapanlara temettüsüz daha zenginsiniz oturun oturduğunuz yerde mesajı vermiştir.
E peki bunun hangisi doğru hangisi yanlıştır? Sonuçlardan belliki her ikiside doğru.
Burada tercih, yatırımcının. Sahibi olduğu hissenin kağıt üzerinde kendi yaşamına fiziken bir etkisi olmamasına rağmen elektronik ortamda bakıpta gördüğü rakamdan mutlu olmak mı, yoksa sahip olduğu hisseden fiziken yaşamına etkisi olabilecek sonuç almak mı?
Hesabında elleyip koklayamadığın, sana aslında bir simit bile aldıramayan Lotu 100.000 dolardan 5lotun olmasımı istersin, yoksa lotu 10$ olupta 50000 adet lotunun sana her sene sana lot başı 50cent veripte senin yaşamına, tatil, araba, boğazda bir yemek, çocuklarının okul taksidi olarak dönmesini mi istersin?
Temettü almayı hedefleyen ben ikinciyi istiyorum diyor. Nedir bunda yanlış olan?
Buffet'a falan takılmayın, duruma göre tercih yapan akıllı bir adam sadece. Belliki kendisine yatırım yapanlardan gelen çok fazla talep ve eleştiri üzerine açıklama yapma ihtiyacı duymuş "Böyle daha zenginsiniz, susup oturun yerinize" demiş. 😊
İkinci yontemide uygulaaaaaaaaaaaaaaa
Temettu hisse secmesen bile allllll bekleeeeeee
Al bekle hic satmaaaaaaaa hissen temettu vermiyor 10 yil tutttt
Kimse sizlere alin satin teoe satin alin demiyorrrrrr
Demiyor dikkat edin boyoe soylenmiyorrrrrrr
Al unut temettu vermesede al unuttttt
Vermesede al unut al unut
Daha kac kere soyleyecegim al unut hissen temettu vermese bile
Kimse yanlis manlis demiyor yonteminize ama hissenizi secerken temettu veriyor he ozman kesin kazaniriz die
Mardin cimento almayinnnnnnnnnnnn
İnsanlara buna sevk etmeyin
Pes ettim siz alin istediginiz hisseyi istediginiz sekilde yatirim yapin
3 5 sene sonra anlayacaksiniz ne demek istedigimi
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan bey,
Sizin yöntemede yanlış diyen yok zaten. İsteyen istediğini seçsin diyoruz sadece.
Burada kimse kimseye gözü kapalı gidin temettu veriyor hisse alın demedi şu ana kadar. Siz bir şekilde nedense herkesin bunu dediği çıkarımına ulaştınız.
Öyle bir şey diyen yok burada. Zaten yasal olarakta diyemez kimse, boşunamı herkes YTD yazıp duruyor.
Sizin dediğinizin burada söylenenlerden bir farkı yok ki. Hissenin bilançosu iyi, finansalları iyi, sürdürülebilir vb neyse artık daha önce konuştuğumuz "İyi" hisse tanımına giriyorsa yatırım yapalım ve sürekli gözlemleyelim diyoruz hepimiz. Son noktada bazı arkadaşların temettü almayı sevmeleri gibi bir fark var. Sorun ne bunda?
Kimse hisseye temettü veriyor diye aşık olalım demiyor.
Açıkçası bu konu miyadını doldurdu. Ben şahsen daha önce defalarca belirttiğiniz genç yaşınıza rağmen herkesten fazla olan deneyimlerinizden farklı konularda faydalanmak isterim.
Bize yatırım nasıl yapılmalıyı anlatın mesela, temelde neye dikkat etmeliyiz, teknik nerede işe yarar, robotla çalışmak doğrumu, hisseye girip çıkarken nelere dikkat ediyorsunuz gibi konularda deneyimlerinizi aktarın.
Çok daha faydalı olacaktır.
Benim hiç bir iddiam olmadığı için kenara çekilip faydalanmayı tercih ediyorum.
Selamlar
Bencede temettu konusunu miyadini doldurdu.
Diger konulara gireyim bende bosa zaman kaybetmeyeyim.
Bastan baslayarak gidelim velkinozman daha yararli faydali oluruz.
Yeninkonunbasligini acarim bayram sonrasina isterseniz sizlerde elestiri oneri farklinfikir ve goruslerinizi belirtirsiniz uslubu bozmadan konusuruz
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Teşekkür ederim.
Uslup önemli haklısınız. Yaş farklılıklarınada dikkat etmek lazım.
Hayırlısı olsun yeni başlığınızı bekliyorum.
Şimdiden herkesin bayramını kutlarım.
Yer İmleri