2020 de güzel temettü verecegi kesin benim beklentim mart sonu 17 kuruş temmuz-agustos gibi 18 kuruş beklentim var ayrıca temettüyü 2 hatta 3 e bölmesi hisse için daha iyi olacak bence...
ISYAT 1,44 dü şimdi 1,43
ISGYO 0,95 di şimdi 1,08 +%14
PETKIM 3,52 ydi şimdi 3,78 +%7,4
Borsa100 100,525 di şimdi 107,678 +%7,1
Şirketlerin piyasa değeri= Hisse Adedi x Hisse Fiyatı
Fiyat / Kazanç oranı (FK) = Borsa fiyatı / Hisse başı kar
2019 yılında şirketler çok yüksek faiz oranlarına maruz kaldığından finansal yükleri karlılıklarını aşağı çekti.
Bu sebeple hem karlılıkları düştü hem de düşen karlarına rağmen FK'ları da aşağı geldi.
Oysa 2020 yılnda hem borçlanma maliyetleri aşağı gelecek hem de FK'lar yukarı çıkacak.
Mesela cirosu 100 TL olan ve 10 TL finansal maliyeti olan bir şirketin diyelim ki karı 5 TL olsun. FK'sının da 4'e düştüğünü varsayalım. Bu durumda piyasa değeri 4 x 5 = 20 TL olur.
2020'de ise diğer her şey aynı kalsın ama finansal maliyet 5 TL'ye insin.
Bu durumda "kar" 10 TL ye çıkar. Normalde faizlerin düşüşü ile otomatik olarak piyasanın canlanması ve FK'ların yukarı çıkması da muhtemeldir. Ama bunları da sabit bırakalım. Bu şirketin 2020 sonunda ulaşması beklenen piyasa değeri 10 TL kar x 4 (FK) ile = 40 TL olur.
Yani şirketin değerinin 2 katına çıkması mümkün.
Piyasa eğer bu enflasyonun kalıcılığına inanırsa gidilecek yol burası.
Bu ayın içindeki düzeltme aslında bu hareketin öncüsü.
Borsadaki %7'lik artış daha hiçbir şey.
Bu durumda ISYAT ne yapar?
Daha önceki sayfalarda da belirttim. ISYAT tahvil + risk primi kadar para kazanır ve kazandırır.
Tabi ilave risk alıp bünyesine riskli varlıklar alırsa durum değişebilir.
Sessiz ve derinden ince ince gidiyor.. Böylesi en güzeli..
05/08 tarihinde 134 kapanisla zirve yapmış..inmiş çıkmış vs. 05/11 de tam 3 ay sonra bı zirve daha yapmış 145..
Ayda ortala %3 kazandırmış..
Temettuye kadar daha 4 ay var ..
Artık gönlünüzden ne koparsa ona göre hesaplayın fiyatını...
Benim gönlüm 175....
İş grubu çok temkinli bir grup olduğunu varsayarsak iskontoyu geçeceğini sanmam ama şimdikinden daha da iyi yerlere geleceği sinyalini veriyor. Umutluyuz.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri