Originally Posted by
discretus
ben kişisel olarak hisse ve viop'u tamamlayıcı olarak görüyorum.
dolar : portföyü dolar bazlı korumak için %50 civarı en az..
hisse : tl varlıkların olası bir rallisini en iyi yanstacak likit enstrüman sınıfı
viop : cash üretme.. veya kaybetme..
altınla filan uğraşmıyorum.. şimdi bu 3 enstrüman sınıfında dolar ve hisse'yi fırsat maliyeti (abd ve TR faiz oranları) ile karşılaştırırım, hatta karşılaştırmam gerekir zaten..
ama viop.. olay tamamen "fark" kavramı ve kaldıraç.. bizim için enstrüman 10 tl imiş 100 tl imiş farketmez.. 2 aylık kontratla kapitalimizi mümkün olan en verimli biçimde kullanarak cash üretmeye çalışıyoruz..evet.. bizim için ne kadar % olarak yükseldiği veya düştüğü önemli.. nominal değerler görece önemsiz..buradan cash üretebilirsek o parayla hisse ve dolar alabiliriz..yani türev üründen esas yani dayanak ürüne (dolar + hisse) döneriz..
Ana hatlarıyla benim stratejim de bu şekilde. Farklar şöyle,
i-) %50 dolar. Bu bende %60-70 aralığında, ayrıca altındadolar bazlı bir yükseliş trendinde olduğunu düşünüyorsam, 2016 dan günümüze olduğu gibi, dolar yerine altın tutuyorum. Dolara ayrıca alerjim olduğu için, ons düşmese bile altın tutmayı tercih ederim...yani altın düşüş trendinde olmadıkça dolar yerine altın tutarım.
ii-) viop u iki kısımda kullanıyorum...orta vade sat sinyali geçerliyse, orta vade hisse portföyümü hedge etmek için...bir de kısa vadeli sinyallerle hareket ettiğim, trade kazancı sağlamaya çalıştığım pozisyon
mesela şu an portföy dağılımım..altın %70...hisse %25...%5 de viop pozisyonu.
son 2-3 yıldır ara ara tekrar ettiğim gibi, istikrarlı, az risk içeren kazanç için mutlaka hisse+viop birlikte ele alınmalı.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri