Pozisyonların deltalarını toplayarak trade etmek, özellikle prim almak amaçlı yapılan işlemlerde olmazsa olmazlardan birisi... Vallahi tebrik ederim. Ben de bu hesaplamayı excell de yapıyorum.
Geçen hafta burada uzlaşma fiyatları üzerinden manipülasyon yapıldığını ve SPK, BIST ve Takasbank'ın kendi finansal okur yazarlıklarını artırmaları gerektiğini yazmıştım.
En azından SPK'nın burada yazılanlarını okuduğunu biliyorum. Nitekim ertesi günden itibaren uzlaşma fiyatlarının gün içerisinde sık sık güncellendiğini ve gün sonunda da artık uzlaşma fiyatlarının gerçeğe uygun bir şekilde ilan edildiğini görüyorum çok şükür. Bundan sonra uzlaşma fiyatlarının yanlış açıklanması ile ilgili bir sorunumuz olacağını sanmıyorum.
Piyasa yapıcının en etkili silahı, belirttiğiniz gibi "implied volatilty" ama yıllardır opsiyon piyasasında işlem yaparım, 23-30 mart 2021 tarihleri dışında bizdeki piyasa yapıcıların "implied volatilty" ile oynadığını görmedim. Bunda da yüksek faiz oranlarının etkili olduğunu düşünüyorum. Oynaklığın arttığı dönemlerde volatilitenin yükseltilmesi halinde primler çok fazla yukarı gideceği için kum gibi satıcı geleceğini hesaplayıp, fazzla oynamadıklarını düşünüyorum. Keşke volatiliteyi de değiştirseler de daha güzel trade etme imkanı yakalasak.
Opsiyon piyasasına ilginin en azından burada artması son derece güzel bir gelişme. Keşke piyasada da ilgi biraz daha artsa da, küçük yatırımcı "piyasa yapıcı" nın karşı taraf olduğu işlemlerden kutulup, birbirleriyle daha uygun fiyatlardan işlem yapıyor hale gelse...
Yer İmleri