Alın şu yaramaz cocukları pistten, burda dura dura egoist oldunuz layn![]()
Alın şu yaramaz cocukları pistten, burda dura dura egoist oldunuz layn![]()
Hamdım Piştim Yandım
işc boru gibi ayı barını ihlal edip çok güzel kapanış yaptı.
2022 çok hareketli geçecek.
audentes Fortuna iuvat
Sen CDS nedir bilin mi .
Bunu yabancının satabildiğini bilin mi
2021 ikinci çeyreği için açıklanan en güncel verilere göre de özel sektörün borcu 240 milyar $, TCMB'nin dış borcu 27,1 milyar $, kamu sektörünün borcu ise yaklaşık 180 milyar $.
bunların içinde kamudan garanti verilmiş. köprü otoyol vs yok bilin mi.
https://www.dogrulukpayi.com/bulten/...SAAEgJFVfD_BwE
NOT: Singapur la ilgili yazdıklarına biri bugün yanlış dedi haberin olsun.
İşin garibi muhatabım konuştuk bitti , 100 kişinin üzerinde halka açık bir yerde 2 kişiye tasası düştü birde okuduğunu anlamadan olaya müdahil oldunuz.Bu saatten sonra herkes işine baksın okumak istemediğinizi RED listesine alın gitsin hatta benim yazdıklarımı anlamıyorsanız okumayın net.
Evet DIBS ve BIST te yabancı oranı/miktarı cidden azaldı ama ülkenin rezervlerine bakınca hala can yakacak vaziyette. 1 doların önemi var. Tabi Mevduatta duran 23 milyar dolar paraları da var. Totalde 46 milyar dolarlık bir yabancı yatırımcı var gibi duruyor. Yani 46 dan 6 sını çekmeye kalksa bizi acıtacak pozisyondayız maalesef.
FED in esas aksiyonu para çıkışından çok, bizim borçlanma imkan ve faizlerimizi etkileyeceği için önemli. Maalesef yıllık 170-180 milyar USD borç çevirmek zorunda olduğumuz için bizim için negatif.
Borcu takla attıracak borç bulamayan, sayıları az da olsa bazı şirketler için uzak ihtimal değil, ya da yüksek faizden bulabilen ve buna yanaşmayanlar da net dış borç ödeyicisi olmak istiyor iç piyasadan döviz talep ediyor otomatikman.
Bazi şirketlerimizin ise dış borcu var ama döviz geliri yok. Maalesef zamanında döviz geliri olmayan şirketlere de dış borç alabilme izni verildi. Bu durumda olan şirketlerin borcu da az buz değil. 15 milyon USD ve üzeri borcu olanların toplam borcu 20 milyar USD kabaca. Bunun altında olanlarla beraber minimum 25-30 milyar USD borç bu tarz şirketlere ait.
Bunlar ya sürekli faizle çevirecek, bulabilirse, ya da içeriden döviz talep edecek.
İşte FED in faiz arttırması bu yüzden negatif bizim için. Geçmişe göre az ama hala çıkma ihtimali olan 46 milyar dolarlık sıcak para ve borçlanma maliyetlerinde ki artış ve belki de borç para bulmada zorluk çıkacak.
Sadece Hazine bu yıl 5.1 milyar USD dış borç faizi ödeyecek.
Yer İmleri