Ei bari olay tatlıya bağlandı. Bence Mobiussoros hocamız bize bi tepsi baklava ismarlasin ağzımız da tatlansin
Ei bari olay tatlıya bağlandı. Bence Mobiussoros hocamız bize bi tepsi baklava ismarlasin ağzımız da tatlansin
Yooo mobius abiye bir aileye yardım ettirecem. Elimden kolay kurtulamaz. Bugün birini aradım içim burkuldu. Kadının eşi benim engelli arkadaşımdı. Vefat etti üç ay önce. Zamdan önce 1850 üniversite okuyan oğlan ana kız 3700 alıyor. Kız engelli 20 yaşında ama zeka yaşı 2-3. Ona yardım edecek abim.
ABD’de tartışma ‘sınır’ı aştı!
Biden yönetimiyle Teksas Valisi arasındaki gerilim “sınır”ı aştı. Mahkeme kararını uygulamayıp, dikenli telleri kesmeyeceğini söyleyen Teksas Valisi’ne Cumhuriyetçi valiler destek verirken, güvenlik desteği yollamayı vadettiler.
Söz konusu tartışmaya eski başkan Trump da katıldı ve ülkedeki tüm Cumhuriyetçi valilere, ulusal muhafızlarını sınıra göndererek Teksas’a destek vermeleri çağrısında bulundu. Böylece olaylar iyice karıştı. Nitekim 25 Cumhuriyetçi vali, önceki gün ortak bir bildiriyle, Joe Biden yönetimini sınır krizi karşısında “halkı terk etmekle” suçladı ve Teksas Valisi Gregg Abbott’a desteğini açıkladı.
TEKSAS-Meksika şehri..
Amerikalılar askeri anlamda Avrupadaki büyük güçlerin eline su dahi dökemezdi ama Meksikayı tam 21 ayda tamamen yenerek, başkent Mexico Citye girmeyi başardılar.
Meksika; Texas, California, Nevada ve Utahın tamamını;
bugünkü Arizona, Colarado, New Mexico ve Wyomingin belli kısımlarını kaybetti.
Amerikalılar bu Kartaca Barışı karşılığında savaş tazminatı ve toprak edinme bedeli olarak sadece 15 milyon USD ödeyip, bir de Meksikanın ABD vatandaşlarına olan 3.25 mio USD borcunu üstlendi.
Meksika tam 2.2 milyon km2 eşdeğeri ve savaş öncesi topraklarının %55 kaybetti.
Bu bölgelerde kısa zaman içinde altın ve petrol bulunacaktı. Amerikalılar kaybı sadece 13,300 kişi iken,
tüm Batı Avrupa büyüklüğündeki bir alanı 1846-1848 arasındaki 21 ay içinde ellerine geçirmeyi başarmışlardı.
Amerika'nın geniş topraklara sahip olma hikayesinin 2.kısmı Meksika savaşı..
1.kısmı Napolyonla başlar,1803'te ..2.4 milyon km2 parayla satın alır..
Savaşsız.. dünyada edinilmiş en büyük toprak parçası ,ganimet..
(Bugün Mississippi Nehri ile Rocky Dağları arasındaki bu bölgede 15 eyalet var )
Özetle;
Meksikalıların Texsas'ı tekrar ele geçirme ihtimali de olabilir,olmalı..Hakları da var..![]()
Son düzenleme : keremalkm; 28-01-2024 saat: 10:41.
Motorine salı gecesinden geçerli 1.38 yukarı yönlü güncelleme yapılacakmış.
SON DAKİKA.......
Resmi Gazete'de yayımlandı: TÜİK bölge müdürü görevden alındı
Yer İmleri