Fed 16 Haziran tarihinde, 3 ayda bir revize ettiği yıllık temel makroekonomik verilerle ilgili projeksiyonlarını yayınlayacak.Ben de kendi matematik modelleme'me göre kendi projeksiyonlarımı hazırlıyorum.Fed kendi projeksiyonlarını yayınladıktan sonra ben de bu başlıkta kendi projeksiyonlarımı yayınlayacağım,yıl sonu rakamlarını alınca mukayesesini ve değerlendirmesini yaparız.(Geçen yıl pandemi olunca tabii ki bütün temel varsayımlar değişti ve projeksiyonlar çöp oldu ama önceki yıl başında yaptığım ABD ekonomisinin büyüme hızı Fed'in projeksiyonunda büyük sapma gösterirken,benim öngörümün tam isabet sağladığı bu başlığı takip edenler arşivlerden biliyor)
Yaptığım projeksiyonlar bu sefer Fed'in ki gibi hem enflasyon,hem gsyih büyümesi hem de işsizlik oranıyla ilgili olacak ama işsizlik oranıyla ilgili yıl sonu projeksiyonumu şimdiden burada ifade edeyim:
Fed'in mevcut para politikasını koruması yani varlık alım programını değiştirmemesi ve politika faizini mevcut seviyede tutması temel varsayımı altında:
Kabaca,yıl sonu itibariyle ABD'de öngörüm;
-164.5 milyon işgücü
-%63 işgücüne katılım oranı
-156 milyon istihdam edilen kişi sayısı
-8.5 milyon kişi işsiz sayısı
-%5.2 işsizlik oranı
Öngörüyorum.
Yer İmleri