Kıymetli madenlere dayalı sepet fonların içeriğinde genellikle altın ve gümüş -mutlaka- oluyor. Ancak benim aradığım aynı altın ve gümüş gibi sadece platine dayalı fonlar yada sadece paladyuma dayalı fonlar. Yok yani.
Bizim piyasa Amerikaya göre hala bebek piyasası ve emeklemeye devam ediyor. İstediğimiz gibi varlık çeşitlemesi yapamıyoruz maalesefNiye yapmazlar ki!!
sn yuji;Öneriniz için teşekkür ederim öncelikle. Viop tarafını biliyorum. (bazen gram altın tarafında da işleme giriyorum -pay vadeliler dışında) ancak aradığım vade farkı ödemeden vade sonunu da düşünmek zorunda olmadan uzun vadeli alım yapabileceğim bir fon bulmaktı. Belki ilerde açarlar. gümüşte öyle olmuştu önceden hiç yoktu.şimdi onsu var en azından.. vadeli gram gümüş de yok mesela. kablumbağa hızıyla ilerleyen bir piyasamız olduğu için 5-10 yıla görürüz belki..ilgili yöneticiler yenilik konusunda başarısızlar gibi.
Hocam MAC fonuna haksızlık etmemek lazım,onun böyle olacağı zaten belliydi.MAC stratejisi gereği değer hisselerine yönelen bir fon.Revaçta olunca millet yüklendi,millet yüklendikçe aynı hisseleri alarak fon yükseldi, fon yükseldikçe millet yüklendi;bir nevi kendi kendini yükseltti fon o çıkışın sonlarında.Sonra muhtemelen tam tersi.O zamanlar yazmıştım ben bunu.
Hisse fonlarda HVS dışında takılmam pek.Genelde büyük kağıtlarda olurlar ve tatminkar da getiri.Yılbaşından beri serbest hisse fon HKR ye geçtim çok memnunum.HVS ile aynı kağıtlar.
Beni de OFI fonu hayal kırıklığına uğrattı.Geçen sene öve öve bitirememiştim burda, beklentim çok yüksek değildi ama bu kadar da düşük performans beklemiyodum.Allahtan OJT ile dğiştirdim büyük kısmını ama yine de kardan zarar.
Oluyor yani, evdeki hesap çarşıya uymuyor bazen.
Neggatif anlamda yanıldığım diğer fon da IPB oldu, zmanında hayal kırıklığı yarattı diye satmıştım.Sonra süper gitti.Dayanamadım ben de tekrar girdim 2-3 ay önce.Bakalım nereye kadar gidicek.
Riskli fonlarda GZN,IPB tercih ettiğim fonlar, şu an için çok memnunum.
Maç fonu - Haydar Acun sosyal medyadan yazmış,
"Geçmişte 6 aylık değil yıllık bazda bile borsanın gerisinde kaldığımız oldu (örnek 2017, Bist +%47, MAC +%20)
Bazen koca bir yıl yerimizde saydık, banka faizi kadar bile getiri sağlayamadık (örnek 2018’de MAC %0, Bist -%20).
Ama;
Son 9.5 yılda %3,085 getirimiz var.
Bugün itibariyle MAC fonu Tefastaki hisse yoğun fonlar arasında %1,325 getiri ile halen Türkiye BİRİNCİSİ.
Fon yatırımı gerçekten sabır ve uzun vadeli bakış gerektiren bir iş.
Bizim fonumuz değil hangi hisse fonu olursa olsun yatırımcılar performans değerlendirmesini en az 2şer 3er yıllık periyotlarla yapmalı." Demiş.
Şahsi görüşüm de, Karşıt yatırım-değer yatırımı sabır isteyen bir yatırım şekli. Mac fonu 5 yıllıkta bence gayet başarılı, son 1 yıllıkta da(%163 getiri) fena değil.
Saygılar
hocam uzun vadede öyle ama daha bir ay öncesine kadar yılbaşından bu yana getiri eksi yüzde 20'lerdeydi. tkf ve tcd de üç beş yıllıkta güzel ama 6 ayda yüzde 25'lerde fon getirileri olurken burası eksilerde gezince şahsen ben rahatsız olur, böyle bir fonu da kesinlikle almam. ne malum bundan sonraki üç yılda da önceki gibi yüzde 500 getireceği diye düşünürüm ister istemez. çünkü akıllara ziyan bir ekonomi politikası uygulanıyor ve bunun sonucu oluşan acımasız enflasyon, birikimlerimizi yiyip bitiriyor. yıllık yüzde yüz enflasyon varken varsın fonumuz bu yıl yüzde on getirsin, nasıl olsa önümüzdeki yıl yüzde 200 yükselip bu seneyi de telafi eder diyebilmek kolay değil. bol kazançlar ve selamlar
hocam o noktada size katılıyorum ama düşünebiliyor musunuz yılbaşında haspel kader bir karar verip mac fonuyla yola devam ettiğinizi ve birkaç ay içinde eksi 20 üzeri zarar yazdığınızı. ister istemez olumsuz etkilenirsiniz. ben de almıyorum bunu ama alsaydım açıkçası kendimi kötü hissederdim. üç beş yıl, gerçekten uzun vade. belki de en doğru yatırım şekli bu ama özellikle de son iki yıldır enflasyon hızlanınca paramızın erimemesi adına panikle hareket eder olduk sanki.
Yer İmleri