Sayfa 9/298 İlkİlk ... 78910111959109 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 65 - 72 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. 1600'lü yılların başında Hollanda'daki lale tohumu balonunda bazı tohum fiyatları Amsterdam'daki ev fiyatları ile kafa kafaya gelmişti, 1 lale tohumu 500,000 Euro gibi oluyor bugünkü fiyatlardan yuvarlak 20 milyon TL. Tabii balon patladıktan sonra fiyat sıfırlandı. Aslında tam olarak sıfırlanmadı, bugünkü parayla 500,000 euro'dan 1 euro'ya düştü.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Briçte ve satrançta 'end game' diye bir tabir vardır. End game'de amaç rakibinizi sizin belirlediğiniz hamleleri yapmak zorunda bırakmaktır. El mahkum bu hamleler yapıldığında da sonuca gidersiniz, rakibiniz ya mat olur ya da briç ise oyunu kaybeder. Şu anda TR ekonomisinin içinde bulunduğu durum da aynen budur. Yalnız burada önemli bir fark var ve o da end game'i dizayn eden ile köşeye sıkıştığı için hamle yapmak zorunda olanın ayni merci olduğudur. İşte bu da en büyük ikilem.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. BİST'teki hisseler yatırımcı açısından 5 gruba ayrılır: 1) İçinde bir değer barındıran Kıymet hisseleri, 2) Gelecek vadeden ve karlılıklarını sürekli arttıran büyüme odaklılar, 3) Spekülatif hisseler, 4) Özel durumları itibariyle köşeye sıkıştırılmış hisseler, 5) Resmi olarak sermayelerini çoktan yitirmiş olmasalar bile pratikte batıklığın söz konusu olduğu kumar hisseleri (sadece gözaltı pazarı değil, genel konuşuyorum).

4. 1. gruptakiler defter değerlerine oranla iskonto ile işlem gören, F/K oranları düşük yani yatırım yapmaya çok uygun gözüken hisselerdir. Çok cazip gözükürler ama yatırımcılarına ciddi bir şey kazandırmazlar hatta bu hisselerin yatırımcıları reel bazda para kaybedebilir.

2. gruptakiler temel rasyolar açısından şimdilik pahalı olup da zamanla bu rasyoların iyileşmesinin beklendiği temeli sağlam şirketlerin hisseleridir. Bu hisselerden ciddi kazanç sağlamak için uzun bir süreye ihtiyaç duyulur, ölme eşeğim ölme misali.

3. gruptaki Spekülatif hisselerle pratikte batıklık durumunun görülebildiği 5. gruptaki şirketlerin hisseleri (gözaltı pazarı değil genel manada) takip edilmesi gereken hisselerdir.

Bu 2 gruptaki (3 ve 5 nolu gruptakiler) en uygun hisseye doğru zamanda doğru fiyattan girmek hedeflenmelidir. 3 ve 5 nolu gruptakilerin kağıdını doğru zamanda doğru fiyattan almak gerekiyor ancak kağıda girdikten sonra %10 gibi kovalayan türden bir stoplossu da uygulamak zorundayız.

Kazancın en ballısı hem Spekülatif hem de Sıkıştırılmış türden olan bir kağıdı doğru zamanda doğru fiyattan almaktan geçer.

BİST'ten ciddi para kazanmak isteyenlerin, tabii normalin üzerinde bir risk alarak, yapması gereken şey budur. Unutmayın, başarılı borsacıda şu 3 özellik olmalı: Timsah sabrı, Prusya disiplini, ne zaman ne yapması gerektiğini belirleyen bir strateji.

5. Köşeye sıkıştırılmış hisselere en güzel örnek Qnbfb Qnbfl Banvit Konya Bfren Kartn Klnma İSATR İSKUR İSBTR YBTAS gibi hisselerdir. Tedavüldeki hisseler çok cüzi olduğu için bu hisseler kolaylıkla toplanıp akla hayale gelmeyecek seviyelere pompalanabilir. Sonra bakmışsınız defter değerinin 20 katı, yıllık karının 100 katından işlem görmeye başlamışlar.

6. BİST'te bir hisseyi almadan önce borsadaki çoğunluğun o hisseyi nasıl algıladığını doğru tahmin etmeniz gerekiyor. Bir güzellik yarışmasının jürisinde görev aldığınızı hayal edin ama sizin göreviniz size göre en güzel olan kıza oy vermek değil, jürideki çoğunluğun "en güzel" bulacağı kızı önceden tahmin etmektir.

7. Sabır Disiplin Strateji ve B Planı olmazsa olmazlarımızdır. Sabırsızlar borsaya bulaşmasın. Disiplinsizler ise hiç bulaşmasın. Hele hele ne zaman ne yapması gerektiğini belirten bir stratejisi (=iş planı) olmadan borsadan para kazanma sevdasında olanlar borsanın yanından bile geçmesin. Bu tavsiyeme kulak asmayanlar varını yoğunu borsada kaybetme riski ile karşı karşıyadır benden söylemesi.

Savaş alanındaki bir ordu komutanı general gibi düşünüp öyle hareket edeceksiniz. Her borsacıda bir generaldir, borsaya ayırdığı risk sermayesinin yegane komutanıdır. Gir-Çık-Bekle-Al-Sat-Ekle-Azalt-Ful nakde geç-Mevduatta kal-Dolarda bekle gibi kararları sadece ve sadece siz vereceksiniz. Madem siz savaş alanındaki bir ordu komutanı dan farksızsınız, o zaman yapmanız gerekenler şudur: 1) Düşmanınızı (borsadaki diğer katılımcılar, hissenin performansı, tahtada en çok işlem yapan aracı kurumlar artı tahtadaki hakim güçler) çok iyi analiz edip yakından tanıyacaksınız, 2) Savaş mahalini (hangi hisseyi alacağınızı) siz seçeceksiniz, 3) Savaşın ne zaman başlayacağını (ne zaman hissede alım yapacağınızı) siz belirleyeceksiniz.

8. Bir komutan olarak gerilla savaş taktiklerini uygulamaktan hiç çekinmeyin hatta bunları en ön planda tutun. Gerilla taktikleri BİST gibi az gelişmiş borsalar için son derece uygundur.

1 numaralı gerilla taktiği sadece ve sadece kuvvetli olduğunuz zaman savaşa tutuşmaktır. Gücünüz yeterli değilse, savaşı kazanma şansınız pek yoksa ormanda saklanmaya devam edip saldırı fırsatları kollarsınız. Bunun tercümesi borsacının sabırlı davranıp alım için en uygun zamanı beklemesi gerektiğidir.

Sayfa 9/298 İlkİlk ... 78910111959109 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •