“Geçen yaz beni bir borsacı heyecanla aradı :
- Duydun mu? M halka arz ediliyor, kağıtta operasyon yapacaklar, alabildiğin kadar al.
Sonra birkaç broker arkadaşım daha arayınca işkillendim, televizyondaki haberlere, gazetelere, dergilere baktım. Hiçbir haber bulamayınca ”bu tahtayı gerçekten götürecekler herhalde” diye düşündüm. Ben de denemek için bu tarz tüyoları seven bir müşterimi aradım, olanları anlattım. “ Bana hemen o hisseden alalım” dedi.
Hisse 3,50’den halka arz edildi. Tahta açıldığında hareketler hızlıydı, biraz yukarı çekerek 3,60’ları gösterdiler fakat ardından 2,40’a kadar satmaya başladılar. Ben müşterimi hisse 3,55’de iken aradım, telefonuma cevap vermedi. Tahta o gün 3,55’ten kapandı. Seans sonrası beni aradı; aradığımda namazdaymış. “Kusura Bakma” dedi. İşlem yapmadan önce müşteriden emir doğrulaması gerekli olduğu için hisseleri ben satamadım. “tahta çözülmeden önce satacaktım ama sana ulaşamadım” dedim; “yarını görelim o zaman” dedi.
Ertesi gün yine telefonla aradım, yine açmadı, yine namazdaymış. Sonra tahtada satıcı çoğaldıkça çoğaldı, hisse 2,40’lara geldi; sadece 1 haftada müşterimin zararı 200.000 TL’yi buldu. İnanır mısınız satmadı. Sonra bir dedikodu çıktı: Hisseyi 1,50’lere kadar düşecekmiş diye. Dedikoduyla alınan mal bilimle, teknikle satılmaz; dedikoduyla alınan hisse dedikoduyla satılır. Hemen müşterimi aradım, tahmin edin nerede? Namazda tabii ki. Ona ulaşamadığım için yine hisselerini satamadım. İyi ki de ulaşamamışım, sonrasında tahtaya alıcılar geldi ve hisseyi önce 5, sonra da 10 tl’ye çektiler. Ben hisseleri 5 TL’den sattım. İşlemi tamamladığımı haber vermek için aradığımda yine telefonunu açmadı.
Çoğu borsacının parası pul olurken bu müşterim bu işlemden karla çıkmayı becerebildi. Neden biliyor musunuz? Ekran başında olmadığı için. Eğer ekran izleme alışkanlığı olsaydı ve bu nedenle ekran başında olsaydı hissede gerçekleşen al-sat işlemlerine dayanamayarak hisselerini satabilirdi.
Borsa yani yatırım işine girmek çelik gibi sinirler, sağlam bir psikoloji ister. Psikolojiniz uygun değilse bir bakarsınız ki kontrolü kaybetmişsiniz; hisse almışsınız sinirleriniz bozulmuş, hisse satmışsınız sinirleriniz bozulmuş. Bu nedenlerden ötürü eğer profesyonel değilseniz yeteri kadar piyasa tecrübesi edinene kadar (hatta mümkünse tüm yatırım hayatınız boyunca) ekranlardan uzak durmak sizin için en iyi seçenek olacaktır.”
Aşağıdaki kitaptan alıntıdır :
http://www.kitapyurdu.com/kitap/kucu...%C4%B1mc%C4%B1
Yer İmleri