Originally Posted by
meesut
Ya bazen bunların hepsi bir oyun, kimi isterlerse onu vezir yapıyorlar diyesim geliyor. Tamam 465 de kötü bir derece ama bir gecede ne oldu bu kadar iyimser olacak. Sadece bakan istifa etti, MB başkanı da görevden alındı ki bu nerede olsa iyi bir haber olarak dikkate alınmaz. Yönetim aynı, politik riskler aynı, hatta Biden ekibinin ne yapacağı tam bilinmediğinden daha da fazla belirsizlik var. Kur, fiyat, faiz anlarım, hepsi geleceği fiyatlar ama ülke risk priminin düşmesine ne etki etmiş olabilir. Bizi düne göre daha az riskli yapan ne? Sonuçta bu adamlar paralarını bu risk oranlarına bakarak ülkeye girmiyorlar mı? Cuma gününden farklı olarak paralarının daha güvende olması için ne sebep olabilir? Gerçekten anlamıyorum, kafamda sorular sorular.

Hocam zaten riski primini belirleyen en önemli öğeler bütçe yönetimi, para piyasaları yönetimi ve borçlanma yönetimi. Ülkede bunları yöneten iki ana kurumun yöneticisi değişmiş. İyi olmuş, kötü olmuş ayrı mevzu. Ama risk primi bundan etkilenecek tabi ki. Bu minvalde yürürseniz, her gün 20-30 puan risk primini indirip ertesi gün çıkaran ne ? Ne değişti ? Dün 10 lira olan hisseyi bugün 11 yarın 9 yapan ne ? Marketler, panikle, aşırı iyimserlik, kötümserlik ve her yönde abartılarla yürür biliyorsunuz.
Dün Türkiye piyasasına 100 adamdan 80i kötü derken , bugün 3 tanesi vazgeçip 100 taneden 77'si kötü diyor ve buna göre aksiyon alırsa eğer, bu risk primini çeker anında aşağı.
Ben piyasaları komplo teorileri ile okumanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum.
Genelde insanlar kompleks çok karmaşık nedenler ararlar doğaları gereği ama, bazen nedenler çok basittir, dün hisse almayan ben, dur bakayım uygun bir şey var mı diye bakındım, en yakın arkadaşım aldı. Bireylerin aksiyonu da kollektif sonuçlar doğuruyor doğal olarak.
En azından dünden bugüne bir iyimserlik rüzgarı esiyor ve bu prime de yansıyor. Doğrudur, yanlıştır, sonucu olur, olmaz ayrı. Ama günlük tabelaya yansıyor hemen.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri