Originally Posted by
turali
Hocam bugün içeriğinde türev kullanma izni olan fonların çoğu türev piyasalara yüklenip hisse taraflarındaki düşüşü törpülemek isteyecektir sanırım. Türev enstrümanlara böyle bir yüklenme olunca o enstrümanın törpüleme yoğunluğu düşüyor mu?
(Yani normalde %1 türev enstrümanla %10 luk hisse tarafının -1 düşüşünü ters pozisyonla sıfırlayabiliyorken, böyle günlerde %1 türev ters pozisyon ancak %5 hisse pozisyonu törpüleyebilir gib bir durum oluyor mu?)
Umarım analatabilmişimdir meramımı...
Evet hocam anladım. Hayır kaldıraç değişmez, her durumda o kadarını törpüler. Sadece endeks mi shortluyor, yoksa elindeki payı mı shortluyor ona göre değişir, çünkü her payın ve endeksin kaldıraçı farklı.
Ama kabaca ortalama 10 civarında. ( 8 ila 15 arasında çoğunlukla )
Ancak bizde yanlış bilinen bir durum var. Hedge amaçlı yani koruma amaçlı türev hemen hemen hiç biri yapmıyor. Çünkü , hedge yaptığında ve kendi pozisyonunun tersine gittiğinde piyasa, çok ciddi kötü getiriler olur. Sanılanın aksine nnf de o düzeyde yapmıyor. Bir gün -2 yaparkan az götüren fon ertesi gün 3 yapan endekse katılamaz zaten o durumda, matematiksel oalrak mümkün değil. Gün içinde o tür bir türev açma kapama vs. yapamaz bu büyüklükteki fonlar, ve yapmıyor.
Yani endeks %2 çıkarken, %1 getirse fon çok ses eden olmaz ama, %1 giderken ters türev ile %-2 yaparsa muazzam tepki çekerler zaten.
Genelde pay kontrat ya da endeks kontrat ile türevi ''katalizör'' olarak getirilerde bir miktar daha fazla elde etmek için kullanıyorlar. Bunun istisnaları vardır tabi, benim incelediklerim öyle.
Yani bunu sizin için değil, bu hedge ( koruma ) amaçlı türev işini sürekli sihirli değnek gibi gören , viop mekanizmalarını pek anlamamış bir kitle var genelde onun için de, onların bilgisi için de söyledim. Sonuçta hedge iki yönlü bir bıçak. Ters pozisyonla götürüsünü törpülerken, getiriyi de törpüler. Eğer bunu tümü ile kullanırsa, belli bir düzeyin üstüne çıkarsa, portföyünde %20 hisse taşıyan bir defansif fondan farkı kalmaz analitik olarak. Aynı hesaba gelir.
Benim yıllardır gördüğüm iyi hsyfler; elinde endeksten ayrışan, en azından endeksten daha iyi performans gösteren hisselerle bunu başarıyorlar temelde.
Zaten bu fonların içeriğindeki hisseler girilen tablolarla , ertesi gün fonların neredeyse çok yakın getirmesinin nedeni o. Türevlerin etkisi o düzeyde olsa muazzam farklar oluşurdu beklenen ile gerçekleşen arasında.
Tüm bu söylediklerimin istisnaları mevcut ama sadece genel çerçeveyi çizmek için anlatıyorum.
Son düzenleme : hellistheothers; 26-02-2021 saat: 14:59.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri