En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Aktif'in Nkolay Bonosu bileşik değil basit faiz mantığıyla işliyor. Sorulmuş birkaç yerde cevap vereyim dedim.
İNG'nin Turuncu hesabı gibi para dönüp üzerine eklenip o haliyle bağlanmıyor. Her gün bozdurup bir daha almanız lazım. Onun için de bildiğim kadarıyla herhangi bir ekstra komisyon vs. söz konusu değil. Üşenmeyecekseniz her gün yapabilirsiniz![]()
Arkadaşlar bazen burada mevduat başlığı altında kriz çığırtkanlığı yapılan yazılar okumaktayım... Belki, hadsizlik yapıyor olabilirim lakin düşüncemi belirtmeden geçmek istemedim...
Olası bir ekonomik kriz "borç geri ödeme dengemizin bozulması" demektir. Yani, borcumuzu çevirememektir.. Bu riskte USD ın ateşini harlamaktadır...
Türkiye'de USD yükselme sebebi şudur.. Asla, bizim ekonomik rasyolarımız ile ilgisi yoktur. Adamlar bizi Arjantin ile aynı seviyeye getirdiler...
"Yiğiti öldür, lakin hakkını lütfen verelim..." o denli değiliz.. Kabul, sorunlarımız var ancak asla Arjantin değiliz... Arjantin kaderine terk edilebilinir, vazgeçilebilinir, ama Türkiye kaderine terk edilemez, vazgeçilemezdir... Jeopolitik konumu, Asya ve Avrupa arasında bir enerji ulaşım hatları ile asla... Türkiye'de yorulmayacak, deli gibi çalışabilecek 20 milyon bir nesil var.. Enerjileri 20 yıl Türkiye'yi sallayabilir... Hemde yukarı...Arjantin yaşlı 30 milyon nüfusu ile alacağı borcu ödeyebilecek enerjisi olmayan bir ülke... Türkiye bir turizm devi... 2005 yılında 5 milyar USD olan turizm hacmimiz, 2018 yılında 20 milyar USD bandına dayandı ve sanıyorum geçiyor.. Onca badireye rağmen... AB Suriyelilere bir 3 milyar Euro ödedi, şimdi 4 ilyar euro ödeyecek... MB da 12 milyar euro net rezervimiz olduğunu düşünürsek ciddi bir para ki; ben Suriyelilere 1 milyar USD harcandığına dair bile şüphelerim var...
Türkiye iddia ediyorum; pasifleri "DÜNYANIN EN GÜÇLÜ" ülkesidir... İnanılmaz bir PASİF gücümüz var.. ABD yada Çin dahi Türkiye yanında HALT eder... Tarla, Bağ, Bahçe, Arsa, Ev, Konut, Villa, Boğaz, Yalı, Körfez, vb... Oysa Aktifleride bir o kadar zayıftır...
Aktfileri güçlü olan milletler Ermeniler, Yahudiler ve Avrupalılardır... Aktif güçleri sayesinde bizler ile kedi fare gibi oynayabilmektedirler...
Hal bu iken; bunu fark eden hükümet "İMAR AFFI" NI getirdi.. İmar affını küçümsemeyiiniz; tüm kaçak yapılar, ruhsat alıcak.. Buradan gelicek para sanırım 70,000,000,000 TL dir.. Kısaca yaklaşık 16,000,000,000 USD dır....
Sıkı durum TCMB da NET kullanılabilir USD rezervimiz Tüm TC tarihi boyunca 17 milyar usd dır...
Lafı uzatmak istemem; Kısaca Türkiye asla ve Asla Arjantin değildir.. Burada haksızlık yapılıyor....
Kriz beklemiyorum, şiddetli fakirleşme bekliyorum diye defalarca yazmıştım.. Fakirleşme tahmin ettiğim gibi TAM GAZ gidiyor...
Lakin; konunun başına dönersek; olası bir kriz çığırtkanlığı bu başlıkta yapılırsa en çok dayak yiyecekler TL sahibi TL yi ellerinde tutan insanlardır...
Yani; Siz diyorsunuz ki; Arkadaş ben TL ye güveniyorum, TL satın alıyorum.. TL yi satmıyorum diyorsunuz.. Sonra da TL de kriz çıkıcak Türkiye ekonomisi batıcak diyorsunuz... TR ekonomisi batarsa sizin alacağınız 1 yada 2 puan fazla faiz denizde damla dahi olmaz.. Burada inanılmaz bir çelişkidesiniz...
Düşünün; akşam yatmışsınız; USD 4,50 TL sabah uyanmışsınız USD 7,50 TL...
Birkimizniz %70 erimiş olur... Aradaki farkı kapatmak için yemez, içmez üzerine maaşınızdan para ekleyerek hayatınızın en az 10 yılını daha faiz alarak ve anca durumu eşitlemeye çalışarak geçirirsiniz ki; o da belki...
O sebeble bu başlık altında KRİZ ÇIĞIRTKANLIĞI bence kendi ayağına bir kurşun sıkmaktır...
Kriz çıkacak ise;
Ya Altın alır, toprağa gömersin;
Ya USD alır kasanda saklarsın;
Ya Hisse senedi alır beklersin;
Çünkü TL devalüe olunca ertesi sabah
Altın 190 TL den bir anda o da 450 tl...
USD 4,50 tl den zaten bir anda 7,50 tl olmuştu...
Hisse ederi de her ne ise o oranda artar..
Leblebi dahi artar...
Ama senin bankadaki 100,000 TL ertesi sabah yine 100,000 TL dir....
Benden demesi...
Bol kazançlar....
Turkiye ile Arjantini kiyaslamanin dogru olmadigi konusunda sizinle ayni fikirdeyim. Turkiye soylediginiz gibi onemli bir konuma sahip ancak cokta iyimser olmamak gerekir. Bizim borcumuz cok mu evet cok. Problem mi hayir degil. Her ulkenin borcu var ama problem olan sey bizim risk primimimiz. Biz digerlerinden 10 kat daha fazla faiz oduyoruz.
Turkiyenin problemi sistem. Vergi adaletsizligi onemli. Vergiler kurumlar yerine vatandasa yuklenmis. Turkiye gelirinden fazla harcayan, urettiginden fazla tuketen bir ulke. Bu da buyuk bir problem ve surdurulemez. Turkiye iflas etmez mi. Edebilir. O kadar da kotu olmaz. Hatta belki akillanir ve dogru politikalar ile daha guclu hale gelebilir (Bkz, Irlanda)
Cok fazla detaya inmeyecegim. Imar affina deginmis ve rakam vermissiniz. O rakamlar cok abes. Su ana kadar toplanan para 315 milyon TL. 70 milyar TL cok ucuk bir rakam.
AB nin verecegi para - ki taksitler halinde verecek - cok buyuk bir miktar degil. Suriyelilerin kulfeti ve verdigi zarar bunun 10 kati
Su konuda yine ayni fikirdeyim. Faizler yukselsin diye kriz cikmasini beklemek dogru degil. Faizlerin zaten bir kazanc kapisi olarak dusunulmesi en basta yanlis sey.
sayın selka burası sadece türk lirası mevduat başlığı değil.önce bunu belirteyim..,
Kriz kısmına gelince pasifden direk olarak aktif gelir olarak elde edebilmeniz için sermaye tarafına bu pasifi işlemeniz lazım.Taşınmazlarda öyle hemen sermeye tarafına işlenemez. Likilite elde edebilmenin 3 yolu vardır ya elinizdekini fiyatının oldukça altında satarsınız,ya daha yüksek faiz ödemeyi taahüt edersiniz, yada daha çok üretip daha çok ihracat yaparsınız..Ülkelerin krizi günümüzde 2 nedenle olabilir. İlki, reel sektör stagflasyondan kaynaklanan maliyet enflasyonu ile karşı karşıya kalıp yeterince işlenmiş mamül satamaması nedeniyle borçlarını ödeme gücünden yoksun kalması , İkincisi ise finansal sistemin likilite sıkışıklığı nedeniyle finansal varlıkları fonlayamamasıdır. .Asıl büyük etkende krizden önce finansal piyasaların finansal sistemi nasıl fonladığı konusudur.Aslında birinci nedenle 2. neden arasında güçlü bir bağ vardır.Çünkü finansal kuruluşlar reel sektörü fonlayan ana enstrümanları sağlar.
Bu duruma açıklık getirdikten sonra Türkiyenin muhtemel bir krize girme ihtimali var mıdır diye bakacak olursak, bazı istatistiklere göz gerzdirmemiz gerekiyor.
1-Türkiye'nin şu anda hazine tarafından dile getirilen 453 milyar dolar dış borcu bulunmaktadır.
2-Türkiye'nin bu yıl 56-60 milyar dolar cari açığı bulunmaktadır.
3-Türkiye de hazine ve bankalar LİBOR+ faiz karşılığı aldığı kredinin faiz oranın 2013 den bu yana dolar bazlı yaklaşık %135 oranında artmıştır. Bu oran çevrilemez bir orandır.
4-Türkiye küresel ticaret savaşlarının tam ortasında kalabilir.Unutmayalım ki Türkiye yüksek teknoloji üreten(sadece %3 ihracata katkısı) bir ülke değildir.
5-FED eylül sonundan itibaren dünya piyasalarından her ay 50 milyar dolar çekmeye başlıyacaktır.
6-Türkiye de kamu israfı büyük boyutlarda olup, dış borcun harcandığı alanlar yüksek teknoloji üreten alanlar değildir.
7-Türkiye ye gelen yabancı paranınm4/5 i portföy yatırımlarıdır.Yani doğrudan yatırım değildir.
8-Türkiye'nin ihracatı ile ithalatı arasındaki denge sürekli olarak ithalat lehine bozulmaktadır.
Böyle bir durumda ekonomik bir sarmala girmek kaçınılmazdır. Mutlaka yakın bir gelecekte borçları ödemekte zorlanılacaktır.syg.
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Aktif'i Nkolay Bonosunu her gun satip alirsaniz bilesik faiz haline gelir.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazılarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir...
bu arada dış bor. 466 milyar dolar olmuş.
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri