Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 940/1002 İlkİlk ... 440840890930938939940941942950990 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 7,513 - 7,520 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1. “İstanbul ilçeleri KONUT KİRA ÇARPANI*
    İstanbul ortalaması 260 ay
    Amortisman süresi en kısa ilçe, Esenyurt ~180ay
    Güngören, Avcılar, Bahçelievler, Çekmeköy, EyüpS., ortalama altında kalan ilçeler.

*ilanlarda istenen kira/fiyat üzerinden hesaplandı”

https://twitter.com/celalerdogdu/sta...471563776?s=21

Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Keşke çarpanlar 120 olsa. Kim istemezki.
    Ama 90lı yıllardaki çoğu iskansız evler ve kredi oranlarının tavan olduğu yıllar ile günümüzü karşılaştırmak yanlış olur.
    Matematikle konuşalım. 144 kira çarpanı olduğunu varsayalım. Şuan 500k olan bir evin kirası da 2k olsun.
    144 kira çarpanı olunca, bu ev 288k olacak. Bu vatandaş bu eve 58k peşin, 230k kredi ile sahip olabilecek.
    0.9% kredi oranı ile aylık ödemesi 3150TL olacak.
    Durum bu olunca, olacakları tahmin etmek zor değil. Ya kiralar düşecek, yada ev fiyatları yoğun talep ile artışa geçecek.
    Nüfusun da 2050 de 100milyonu geçeceğini de düşünürsek sonucun ne olacağı belli.
    Misal tek bir parametre değişse,yani nüfus için dediğiniz öngörü tutmasa,yani nüfus avrupa misali sabit kalırsa veya düşerse ne olur.Ya da gelir dağılımı değişse emlak yatırımı talep edecek insan sayısı azalsa,servet az bir azınlığın elinde toplansa onlar da yeterince emlakları olduğundan emlak yatırımı yapmasa veya 2000 li yıllar öncesi gibi harbi faiz verilmeye başlansa yüksek faiz yüksek enflasyon yüksek döviz sarmalında emlak almanın matematiği karlı olmasa,yani pek çok parametre değişebilir,bu memlekette 10 yıl döviz aynı kaldı 2000 2014 arasında dövizin yüzüne kimse bakmadı şimdi durum öyle değil vs.Finansal piyasalarda dogma düşünce olmaz her şey değişebilir kimbilir belki de ben yanılmışımdır.

3. Hocam dövizle konut aynı şey değil.
    Konut, barınma ve bir çok sosyal etkileri olan bir şey.
    Nüfus istatistiklere göre artacak, ki artıyor.
    Sadece artış hızı düştü.
    Bu kadar eski konutun olduğu ve yenilenmesi gerektiği düşünülürse, talebin düşeceğini önümüzdeki 20 yılda hiç ön görmüyorum

Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Misal tek bir parametre değişse,yani nüfus için dediğiniz öngörü tutmasa,yani nüfus avrupa misali sabit kalırsa veya düşerse ne olur.Ya da gelir dağılımı değişse emlak yatırımı talep edecek insan sayısı azalsa,servet az bir azınlığın elinde toplansa onlar da yeterince emlakları olduğundan emlak yatırımı yapmasa veya 2000 li yıllar öncesi gibi harbi faiz verilmeye başlansa yüksek faiz yüksek enflasyon yüksek döviz sarmalında emlak almanın matematiği karlı olmasa,yani pek çok parametre değişebilir,bu memlekette 10 yıl döviz aynı kaldı 2000 2014 arasında dövizin yüzüne kimse bakmadı şimdi durum öyle değil vs.Finansal piyasalarda dogma düşünce olmaz her şey değişebilir kimbilir belki de ben yanılmışımdır.

4. Bu ülkede az olan ve üretilemeyen şey gayrimenkul değil döviz ve altın.

Basit temel ekonomi bilgisi ile bile döviz/altın yatırımı mı daha karlı? yoksa konut yatırımı mı? Bunu herkes basitçe anlayabilir..

Neyse Yazdıklarımız tabii ki yatırım tavsiyesi değil. Ben şahsen kıt ve az olana yatırım yapmayı tercih ederim.

Belirttiğim 144 kira çarpanına gelirse portföyümde az da olsa konuta yer veririm ama balon olmuş hiçbir yatırım aracını prensip olarak portföyümde tutmuyorum
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Hocam dövizle konut aynı şey değil.
    Konut, barınma ve bir çok sosyal etkileri olan bir şey.
    Nüfus istatistiklere göre artacak, ki artıyor.
    Sadece artış hızı düştü.
    Bu kadar eski konutun olduğu ve yenilenmesi gerektiği düşünülürse, talebin düşeceğini önümüzdeki 20 yılda hiç ön görmüyorum
    Ben birikim yapacak kadar parayı 1993 de kazanmaya başladım.Her orta sınıf evladı gibi 1994 de bir ev aldım ev 1 milyardı ,faizler yüzde 100 dü ,inanılmaz ama öyleydi.Benim tabi tecrübesizliğim hiç oturup hesap yapmadım ben evi almasam bir yılda para katlanıyor ,ev 2 katına çıkıyor mu diye araştırmadım bile malum orta sınıf memur çocuğuyuz ev evdir dedim daldım.Sonra 3 yıl sonra evi satıp başka bir yatırım yapmak istedim , o da ne ev 4 milyara anca gidiyor,kiracısı zaten sorunlu kira falan alamıyorum.3 yılda yüzde yüz faizde kalsam param önce 2 sonra 4 en son 8 milyar olacaktı,allah allah ben bu paranın yarısına anca satabiliyorum,kirada işin içine katılsa gene bir halt olmuyor))))))) Sonra sene 2001 deprem sonrası elimde dolar var dolar füze gibi çıktı,ekonomik kriz var deprem sonrası emlak çakılmış benim para istanbulda gelişen bir semtde baya güzel bir ev aldı.Sonra o semt çok gelişti 2014 e kadar dolar bazında dünyanın parasını kazandırdı kirası da cabası,2014 den sonra dolar bir çıkmaya başladı,evler düşmeye başladı a o da ne dolar bazında 2014 den beri zarardayım falan.Yani uzun olmasın her şey dönemine göre ,emlak her zaman kazandırır falan koca bir yalan,bazen kazandırır bazen kazandırmaz.

O ilk evimi aldığım zamanki mutluluğumu,bir de ilk arabama bindiğim zamanki mutluluğu bir daha hiç bir yatırımımda yaşamadım)))İlk ev ilk araba bambaşka.Tabi kendi emeğinle alıyorsan.

7. Şu yatırım çok karlı, bu yatırım çok zararlı demek çok anlamlı değil. Hepsinin kendine göre dönemleri var.
    Halkın yatırım davranışları değişmedikçe konuta talep bitmez.
    Çoğu kişi borsayı kumarla eş değer görüyor, vadeli hesapları düşünmeyen ciddi bir kitle var. Çoğu kişi dolar altın gayrimenkul gibi 3-5 yatırım aracına sıkışmış durumda.

8.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Ben birikim yapacak kadar parayı 1993 de kazanmaya başladım.Her orta sınıf evladı gibi 1994 de bir ev aldım ev 1 milyardı ,faizler yüzde 100 dü ,inanılmaz ama öyleydi.Benim tabi tecrübesizliğim hiç oturup hesap yapmadım ben evi almasam bir yılda para katlanıyor ,ev 2 katına çıkıyor mu diye araştırmadım bile malum orta sınıf memur çocuğuyuz ev evdir dedim daldım.Sonra 3 yıl sonra evi satıp başka bir yatırım yapmak istedim , o da ne ev 4 milyara anca gidiyor,kiracısı zaten sorunlu kira falan alamıyorum.3 yılda yüzde yüz faizde kalsam param önce 2 sonra 4 en son 8 milyar olacaktı,allah allah ben bu paranın yarısına anca satabiliyorum,kirada işin içine katılsa gene bir halt olmuyor))))))) Sonra sene 2001 deprem sonrası elimde dolar var dolar füze gibi çıktı,ekonomik kriz var deprem sonrası emlak çakılmış benim para istanbulda gelişen bir semtde baya güzel bir ev aldı.Sonra o semt çok gelişti 2014 e kadar dolar bazında dünyanın parasını kazandırdı kirası da cabası,2014 den sonra dolar bir çıkmaya başladı,evler düşmeye başladı a o da ne dolar bazında 2014 den beri zarardayım falan.Yani uzun olmasın her şey dönemine göre ,emlak her zaman kazandırır falan koca bir yalan,bazen kazandırır bazen kazandırmaz.
    Siz şimdi böyle yazınca "Gayrimenkul fiyatlarının düşeceğini söyleyenler niye bu topicte yazıyor?" cular gelir. Sanki burası "Dolarda yükseliş kaçınılmaz" topici gibi tek yöne yorum yazanların topiciymiş gibi...

Adı üstünde bu topicin adı "Şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım" Ama siz ben ve bir kaç arkadaşın dışında herkes konut yatırımını sürekli övüyor.. Hatta bazı arkadaşlar topic canlı olsun diye sürekli yazıp duruyor ama forumlarda yazılanlar zamanı gelmiş hiçbir trendin önüne geçemez... Her şeyin bir zamanı ve sırası var...
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

Sayfa 940/1002 İlkİlk ... 440840890930938939940941942950990 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •