Riski sanırım doların tl karşısında değer kaybı. Ama ben pek olağan görmüyor muyum. Bir diğeri ise eurobondlar banka üzerine adımıza saklanıyor sanırım. Banka batarsa ???
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Faiz dolar cinsinden hesabınıza yatıyor, bir yıldaki faiz geliriniz lira cinsine çevirlip belirlenen oranı geçerse beyanname verip gelir vergisi ödüyorsunuz, onu ödeseniz bile bence yine cazip, sonuçta dolar mevduatta da kafadan %15 mi 18 mi ne stopaj var.
Riski dediğiniz konuda ise bonoyu satan hazine yani devlet, en kötü krizlerde bile devletimiz borcunu ödememezlik etmedi dolayısıyla bunu düşünmeye gerek yok, ona bakarsanız mevduatlara da el konulup ödenmeyebilir. Eğer hazinenin değil de özel sektörün daha yüksek faizli bondlarını alırsanız o zaman risk artar, şirket batabilir ya da ödeyemiyorum diyebilir (arada oluyor böyle) onlarda devlet güvencesi yok muhatabınız şirket.
Eurobondlar bankada saklanmıyor, uluslararası takas kuruluşunda adınıza saklanıyor (Türkiye'de değil), yani banka batarsa hiç birşey olmaz. Başlığı geri doğru tararsanız bu konuda bilgileri bulursunuz.
bilinmemesinin sebebi dış pazara yönelik bir ürün, amaç dışarıdan döviz getirmek bence. örneğin çalışmadan yaşayacak kadar kupon getirisi elde edebilecekseniz en basitinden kktc ye yerleşip burada gelir vergisi de ödemezsiniz.
Bence en avantajlı bondlar banka kağıtları. faiz gerçekten inanılmaz , 12% civarı usd getirisi dünyada yok.
evetde
bankadan eurobon almak istiyorum
bankaya da gitsem yardimci olurlar buna gore forumu okuduktan sonra yoksa o kadar bilmiyorlar?
Ben kac bankaya gittim dedim dolarim var 1.5 yil sonra lazim olacak ayni dolarim ne yapim. fon falan soylediler. burada sordum arkadaslar dedi mevduat daha iyidir!!
[QUOTE=lanxcelot;2917905]Dar mukellef olabilmek icin ne yapmak lazim?
ABD'de yillarca yasayan ve calisan (cifte vatadas) turk ve abd vatandasi kardesim 2000 li yillarda Tr'deki hisse senetlerinden temettu geliri elde etti, ondan sadece stopaj kesildi, kendisi temettuyu aldi, ben burada temettu gelirim icin ayrica beyanname verirken, beyan sinirini gectigi halde dar mukellefiyetine guvenerek kardesim beyanname vermedi.
Aradan 5 yil gecti.
Maliye bu temettuleri beyan etmeli idin diyerek bir sari zarf gonderdi ve cezali olarak bunlarin vergisini istedi.
Kardesim pasaportundaki giric ve cikis damgalarindan her bir takvim yili icinde 6 aydan fazla yurtdisinda yasadigini ispat ederek siki bir ugras sonunda bu isten sadece stopaj ile kurtulabildi.
Simdi diyelim ki ben eurobondlari aldim..
Kupon faizleri hesabima yatti.
Maliye bankalardan bilgileri aldi ve benim beyan sinirini gectigimi ama beyanname vermedigimi gordu ve kayitli adresime tebligat gonderdi.
Bu durumda benim her bir takvim yilinda en az 6 ay yurtdisinda yasamis olmam gerekiyor.
Yurtdisinda yasamak icin de baska bir ulkeden bir ikametgahim olmasi gerekiyor diye dusunuyorum.
Bildigim kadari ile bir cok ulke bir giriste, bir takvim yilinda genelde en fazla 6 aylik ulkede kalma izni veriyor, hatta avrupa ulkeleri sadece 90 gun, daha uzun sure kalacaksan oturma izni alman gerekiyor diyor.
CRS (common reporting standards) kapsaminda artik bir suru ulke ikili vergi anlasmalari da oldugundan bir ulkede elde edilen gelirleri ikametgahi olan diger ulkeye karsilikli olarak bildiriyorlar.
Benim su anda Kanada HSBC'de bir miktar param vadeli hesapta duruyor.
Oradan cuzi de olsa bir miktar faiz geliri elde ediyorum.
Hesap acilirken bana CRS formlari imzalattilar ve benim sorum uzerine "bu ulkede hic bir stopaj dahil vergi odemeyeceksin, vergi mukellefi degilsin, vergi konusunda ikametgahinin oldugu Tr'deki vergi yasalarina tabiisin" dediler.
Bu durumda bu para Tr'de olsa ben stopaj ile kurtaracaktim ve bu nihai vergi olacakti ayrica beyannameye bunlari ilave etmek durumunda kalmayacaktim.
Ancak su anda bu faiz geliri yurtdisinda elde edildigi icin Tr'de beyana tabii ve ustelik orada stopaj da kesilmedigi icin mahsup edilecek bir vergi de yok yani normal gelir vergisi tarifesine gore %15-35 arasinda vergilendirilecek.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
[QUOTE=Dudu;2921891]Dar mükellef olmak için TR de ikamet etmemek ve 6 ay dan daha fazla yurtdışında kalmak lazım. dolayısı ile ikametgahınızın burada olmaması gerekiyor. eğer ikametgahınızı yırtdışına aldırmazsanız 365 gün de olsa başka ülkede kalsanız yine de burada vergi ödeyeceksiniz.
başka bir ülkede (oturma izniniz olmasa da) adres gösterebilirsiniz.
bazı karayip ülkeleri sınırsız kalma hakkı veriyor. vermese dahi 2 ay orada 3 ay başka bir yerde dünyayı gezebilirsiniz. kktc bile 90 gün kalma hakkı tanıyor. keza tayland filipinler uruguay vb den de çok kolay oturma izni alabilirsiniz.
gelişmiş ülkeler oturma izni olmadan uzun süre kalınmasına müsaade etmeyebilir, öyle dahi olsa, amaç çalışmadan yaşamak ve aynı zamanda burada vergiden yırtmaksa, dünyayı gezmek ve 6 aylık süreyi orada burada, tropik ülkelerde tamamlamak, ille de şartsa burada da 5,5 ay kalmak kaydıyla dar mükellef olunabilir.
senelik 12% NET , vergisiz eurobond geliri ile bunu yapmak zor değil, tabi size yetecek kadar eurobond alma imkanınız varsa.
Yer İmleri