Originally Posted by
Dr. Jekyll
2018/12 için Medicalpark'ın Toplam Borç Büyümesi (%) 1.78 iken Lokman Hekim'in Toplam Borç Büyümesi (%) 31.94 olarak gerçekleşti. 2018/12 için Medicalpark'ın Kısa Vade Borç / Toplam Borç oranı 56.66 iken Lokman Hekim'in Kısa Vade Borç / Toplam Borç oranı 79.37 dir.
2018/9 Toplam Borç Büyüme (%) 34.36
2018/6 Toplam Borç Büyüme (%) 35.45
2018/3 Toplam Borç Büyüme (%) 26.82
8.3 milyon TL kâr ederken, yaklaşık 19 milyon TL finansman gideri mi ödemek büyüme.Kim daha karlı iş yapıyor, finansçılar mı sağlıkçılar mı? Bu durum faiz lobisinin bile bile kölesi olmak ve sömürülmek demektir.
Borçlanma maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde bu strateji doğru değildir.Ülkenin ekonomik olarak en çalkantılı dönemine borç yükünü arttırıyor olmak tekrar gözden geçirilmelidir.Devam eden yatırımlar bu duruma bahane değildir. Bunları yazmaktaki amacım çözümün sadece borçlanmak olmadığıdır.Kaynak yaratmanın farklı yolları var.Mesela tahsisli sermaye arttırımı,bağlı ortaklığın satışı, halka arzı,geri alınan payların blok satışı gibi bir çok seçenek var.
Aktif büyüme, Esas Faaliyet Kar marjı,özsermaye karlılığı açısından Medicalpark'dan daha iyi durumda olmamıza rağmen neden daha kötü fiyatlanıyoruz?
Medicalpark'ın defter değeri 6.03, kâr eden Lokman Hekim'in defter değeri neden 1.88 olduğunun açıklaması geçmişte yapılanların sonucudur.İsmi lazım değil, Allah Selamet versin haber destekli hisse satışı ile çok ortaklı yapıyı büyük zan altında bırakarak kolay kaybedilen fakat çok zor kazanılan güven ve itibarın kaybolmasına sebebiyet verdi.Kâr ediyor olmak görüldüğü gibi tek başına yeterli olmuyor.
Lokman Hekim Üniversitesi rektörü hariç kendini ispatlamış değerli kişilerin elinde ve iyi noktalara geleceği kaçınılmaz bir gerçek.Çünkü Hacettepe üniversitesinde yaptıkları yenilikler yapacaklarının teminatı olmaktadır.Zaman bu gelişimleri ortaya koyacaktır. Zaten istişare toplantı kitapçığında çok güzel bilgiler ortaya konulmuş belli yol haritaları oluşturulmuş.Öğrencilerin uygulama eğitimlerine başlaması ile artık ünvan değişikliği gerçekleşmesi gerekir diye düşünüyorum.Şirket ortağı olarak üniversitenin faydalarını görmeyi beklemek en doğal haktır.
Kısa bir süre sonra kar payı dağıtım kararının açıklanması gerekir.Temettü vermemelerinin finansal açıdan daha doğru bir karar olacağını düşünüyorum ve bedelsiz sermaye arttırım kararı bekliyorum.
Lokman Hekim, yatırım stratejisini değiştirmesi gerekir.Kâr eden teknolojik altyapısı güncel, otelcilik hizmeti modern hastanelere ortak olmalıdır.Acıbadem ve Medicalpark hastanelerinin hepsi yüzde yüz kendisine ait değildir fakat kimse bu hastanelerin şu kadarı senin demiyor.Dolayısıyla astarı yüzünden pahalı olan girişimlerden uzak durulmalıdır.
Yer İmleri