Originally Posted by
Cogito06
2017 ilk çeyrekteki faaliyet karlýlýðýndaki ciddi artýþýn kaynaðý, bilindiði üzere, genel yönetim ve pazarlama giderlerindeki azalma.
Yönetim giderleri geçen yýl ilk çeyrekte 7,5 milyon iken, bu yýl ilk çeyrekte %37 azalarak 4,7 milyona gerilemiþ. Pazarlama giderleri ise, 21,3 milyondan %19 azalarak 17,3 milyona gerilemiþ.
Bu ikisinin toplamý ise, geçen yýl ilk çeyrekte 28,9 milyon iken bu yýl ilk çeyrekte %24 azalarak 22 milyona gerilemiþ.
Bilgim yok kesinlikle, ama tahminen söylüyorum: Yeni yönetim bu giderleri %25 civarýnda azaltma kararý almýþ olabilir.
Bu durumda, 2017 ikinci çeyreðe iliþkin bu iki gider ile ilgili þöyle bir tahminde bulunmak istiyorum: Geçen yýl ikinci çeyrekte bu ikisinin toplamý 30,5 milyon olarak gerçekleþmiþ. Yine %25 civarýnda azalma olursa, genel yönetim ve pazarlama giderleri ikinci çeyrekte 23 milyon civarý gelebilir.
Þirket yönetimi bu yýl için 600 milyonluk bir satýþ hasýlatý bekliyor. Demek ki %50lik bir büyüme öngörüyorlar. Biz biraz ihtiyatlý davranýp yýlý 500 milyon hasýlat ile, yani yaklaþýk %25 büyüme ile kapatacaðýmýzý varsayalým.
Geçen yýl ikinci çeyrekte brüt kar (satýþ hasýlatý – satýþlarýn maliyeti) 37,3 milyon gelmiþ. Ýhtiyatlý senaryodaki oranýmýz olan %25lik büyüme ile hesaplarsak, ikinci çeyrek brüt kar 46,6 milyon olarak gerçekleþebilir.
Bu durumda, ikinci çeyrek esas faaliyet karýnýn 23,6 milyon (46,6 milyon – 23 milyon) gelmesini bekleyebiliriz.
Yukarýdaki senaryoda, esas faaliyetlerden diðer gelirler ile giderlerin denk olduðunu varsaydým. Farz edelim ki, buradan 2 milyon gider oluþtu. Bu durumda ise, ikinci çeyrek esas faaliyet karý 21,6 milyon olacaktýr.
Geçen yýlýn ikinci çeyreðinde 4,5 milyonluk esas faaliyet karý gelmiþ. 21,6 milyonluk tahminimiz ile kýyasladýðýmýzda yaklaþýk 5 katýna yükselme ihtimali söz konusu. Ýkinci çeyreðin yukarýdaki tahminler çerçevesinde gerçekleþmesi halinde, hisse fiyatýnda ciddi bir büyüme potansiyelinden bahsedebiliriz.
Tabi ki, az önceki entry’mde belirttiðim üzere, finansman giderlerinin esas faaliyet karý üzerindeki etkisi çok önemli. Þirketin finansman yönetimindeki baþarýsý, kaðýdýn performansý için belirleyici olacak gibi görünüyor.
Yer Ýmleri