Birbirimize çok takýlýyoruz. Akþamdan sabaha bir þeylerin deðiþmesini bekliyoruz deðiþmeyince de sataþýyoruz. Sn. Power ýn USD larý onu, Mehtap haným ýn TL leri ise kendisini ilgilendirir..
Kim ne derse desin kim söylerse söylesin gerçek bir tanedir. O da þu an yazdýðýmdýr.. Ýster inanýrsýnýz ister kendi kendinize yalanlar söyler inanýr zarar edersiniz..
2005-2011 yýllarý arasý AKP hükümetine ve ekonomik politikalara inanýlmaz güven vardý. Her zaman savunurum EKONOMÝ=GÜVEN dir.. Bu güveni bu piyasa ve halk AKP hükümetine 10 yýl tanýdý. Hatta 2008 yýlý büyük kriz dahi piyasalarýn hükümete güveni ile TEÐET GEÇTÝ...
Ayrýca FED in her ay 20 milyar USD basýp yaklaþýk 5 yýl boyunca dünyayý USD a boðmasýný Türk Milleti AKP hükümetine maal etti.. AKP lilerde bu bedava sermaye hele bir de USD olunca gerçekten kendilerinin birþey yaptýklarýný sanarak sermayeyi 2009-2010-2011 yýlýnda cepten yedi...
Ýlk sinyal Mayýs 2012 de FED den Bernanke ile geldi... Parti Bitti dedi.. 2002 yýlýndan 2012 yýlýna kadar yataya saran USD artýk yataya sarmýyordu...
Ýkinci sinyal 2014 yýlý 27 Ocak ta geldi.. Sabah 2,10 TL olan USD kuru öðlen 2,39 TL ye çýkmýþ TCMB PPK acil toplantý ile 100 deðil tam 500 baz puan politika faizini artýrarak durumu zor kurtarmýþtý..
Hala kendimize olan özgüvenimiz tam bir þekilde yollarda Mercedesler AUDÝ ler BMW lerden geçilmiyor Ýncik Boncuk Konaklarýna 1,5 milyon TL 2,5 milyon TL ye satýþ rakamlarý veriliyordu...
3.cü sinyal Eylül 2015 de USD ýn 2,50 TL ler den soluksuz yeniden 3,07 TL gelmesi idi...
4.cü sinyal malumunuz 1 ayda USD ýn 2,92 TL den 3,9422 TL ye sanki bir para birimi deðil de hisse senedi gibi yükselmesi oldu.. MB zaten politika faizini 2014 yýlýnda 500 baz yükseltmiþ olmasýndan dolayý bunun üzerine gizli kapaklýda olsa GLP ile filan en az 300 baz lýk daha faiz artýrarak USD 8 ayda 3,43 TL ye zar zor getirdi...
Sonuç; Demek ki bu ülkede ekonomi alanýnda birþey deðiþmemiþ. 1990 larda ki gibi bir gece de 1 TL 1,5 TL aniden yükselebliyormuþ...
FED in parasal geniþleme sürecinde ne tür MAKRO Ekonomik Tedbirler alýndý..?
Ýncik Bocuk Konaklarý, BMW ler, AUDÝ ve Mercedesler alýndý.. Hatta millet o denli gösteriþ budalasýydý ki; Cipe benzeyen CÝPCÝK arazi araçlarý, sýrf mercedese biniyor desinler diye sanki Türk halkýna özel üretim Reno motoru kullanan Mercedeslere alým sýrasý vardý...
Peki þimdi FED ne yapýyor?
Sanki Napolide ki Vezüv yanardaðý.. Uyuyor... Oysa ABD den gelen kötü enflasyon datasý, kötü ABD hükümeti Trump, ABD de iç ayaklanmalar, FED in faiz artýramamasý, USD endeksin dünyada tarihi diplere çok yakýn olmasýna raðmen TR de USD 3,10 TL olmasý gerekirken 2018 için zirve deðer olan 3,40-3,50 TL bandýna çekilebildi diye zil takýp oynamadýðýmýz kaldý.
Ama bu Volkan bir patlarsa 3,95 TL yi 24 saatte bulabiliriz...
ABD nin yapacaklarýný anlatayým. En az 2 yada 3 defa daha 0,25 baz artýþlar ile %2 politika faizine gelicek.. 6 trilyon USD olan bütçesini her ay 20 milyar usd toplayarak 3,5 trilyon USD da indirecek ve bunu zaman yayacak. Belki 4 belki de 5 yýl. Bu arada dünyada 5 yýl boyunca insanlar üreyecek çoðalacak ama USD azalacak...
Bunla ilgili bir Makro Çalýþma görüyormusunuz?
I-ýh... Ben görmüyorum...
Mehtap haným inanýn bu yazýma da duygusal dememeniz için oldukça realistic ve rasyonel yazmaya çalýþtým.
Olay budur. Bunu farklý yerlere ideolojilere siyasete lütfen çekmeyiniz.
Kýsaca bu ülkede sadece birþeylerin deðiþtiðine toplum olarak inandýrýlmaya çalýþtýk ve belki de inandýk..
Ama rakamlar bu ülkede hala hiçbirþeyin deðiþmediðini hala ayný kaldýðýný ve hala bir USD riski olduðunu ve bununda her an Sn.Power ýn dediði gibi bir deval ile dahi sonuçlanabileceði gerçeðini söylediðidir...
Bol Kazançlar....
Sýkýntý yok sevgili Selka.
Ben sizin bazýlarý gibi inatla veya düþmanlýkla deðil samimi þekilde yazdýðýnýza zaten öteden beri inanýyorum.
Yazýnýzýn içeriðine girersem konu politikaya kacacaðý için girmek istemiyorum ama sadece þunu söyleyeyim ki 2008 krizi sadece hükümete duyulan güvenle atlatýlmadý. Nasýl atlatýldýðýný tarih kitaplarýnda gelecek nesiller okuyacaktýr diye tahmin ediyorum
Bana göre bir ülkedeki ekonomik durumu kabaca o ülkedeki insanlarýn eðitim, kültür ve ahlak seviyesi belirler.
Yani ana unsur bunlardýr.
Hükümetler ne yaparlarsa yapsýnlar zaten belirleyici bu unsurlarda ilerleme saðlayamadýkça ekonomik durumda kalýcý ve bü
yük bir ilerleme saðlayamazlar.
Yani insan kaliteniz Yüz üzerinden 50 ise ekonomik gücünüzün yüz üzerinden 90 olma ihtimali yoktur.
Fakat pratik çözümlerle, sýký ekonomik tedbirlerle, bütçe disiplini ve benzeri tedbirlerle bu deðeri 60-70 yapabilirsiniz.
AK Parti hükümeti de bana göre bunu yapmýþtýr.
Mutlak çözüm olmasa da baþarý olarak görmek durumundayýz bence.
Toplum olarak günü kurtarma kafa yapýsýna sahipken hükümetlerden mucizeler beklemek abes olur.
Son düzenleme : mehtapkarayol; 31-08-2017 saat: 05:39.
Yazýnýz rasyonel ama eklenmesi gereken yerler var.
çiller dolar alan yanacak dedi dolar 3 katýna çýktý, bunun gibi sayýsýz örnek var yaþý yetenler bilir.
2007 de e muhtýra yapýldý, parti kapatma davasý, gezi olaylarý, 17-24 aralýk, 7 haziran seçimlerinden sonra(koalisyon sonrasý) olan olaylar, 15 temmuz.
bakýn 6 tane olay saydým bunlar geçmiþte olsaydý 1980 lerde 1970 lerde olsa dolar ne olurdu ? 1,80 den 3,60 a mý çýkardý yoksa 15-20 lira mý olurdu ?
bu ülkeyi 16 yýldýr yöneten hükümeti seversiniz sevmezsiniz, ama eskiden olsa memur maaþlarýný bile ödeyemen, yurtdýþýndan çok küçük miktarlarda borç almak için yalvaran ama alamayýnca aðlayan bir hükümete göre "Ras-Yo-Nel" olarak kat ve kat baþarýlý olduðunu söylemek, haklarýný teslim etmek gerekiyor.
syg,
dolar çýktýðýnda da power bilmiþ olacak bu böyle gidecek.
Yer Ýmleri