Ben de ayný þeyi düþündüm, zorlu korteks gibi bir firma yukarýda belirtilen ortalama ticari kredi faizi oraný üzerinden borçlanmak varken neden gidip 3-4 puan fazla bir orandan borçlanýr. Ýlk baþta acaba bankalarýn uygun bulmadýðý uzun bir vade için mi bu farký ödüyor diye düþündüm ama sanýrým durum öyle de deðil, Sonuçta 9 aylýk bu krediyi saðlam bir firma yukarýdaki listede görüldüðü gibi en az 3-4 puan daha düþük bir faizden borçlanabilir.
Aklýma tek bir þey geliyor, *eðer firma gerçekten çok saðlamsa* acaba firmanýn sahipleri kendi banka mevduatlarýný yine kendi firmalarýnýn bu tür bonolarýnda mý deðerlendiriyorlar?. Bu savýmý destekleyen bir diðer geliþme de bu tür bonolarýn pek etrafa duyurulmadan çok hýzlý tükenmesi?. Bu kadar talep gelen bir bononun faizinin de nispi olarak 3-4 puan marj býrakmasý arz talep ilkesine uyuyor mu?
Benimki sadece bir beyin fýrtýnasý, kesin bir iddiada deðilim. Ama kafamda konuyla ilgili örtüþmeyen bazý þeyler var. Bu firmanýn neredeyse en kazýk ve yüksek oranlý kredi türü olan tüketici kredisine çok yakýn bir orandan ticari kredi kullanýyor olmasý biraz garip deðil mi?

Yer Ýmleri