Forum kurallarý 'ný okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularýnda fanatizm,
2. Ýdeolojik tartýþma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapýþtýrýp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse baþlýklarýnda hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazýlarý alýntýlamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Portföy yönetim þirketleri kendi paralarýný mevduat yapabilirler, ben bir þey karýþtýrmýyorum. Yasa dýþý iþlemi siz yapmýyorsunuz. Eðer "sizin adýnýza mevduat baðladým" diyorsa, o kurum yapýyor. Bu kurum isterse "likit fon" satar, o fonun parasýný mevduat yapabilir. Bunu da iç tüzüðünde yazar. Ama "ben aracýyým, sizin adýnýza mevduat baðladým" diyemez.
Þunu da yazalým ama: burada aracý kurumlardan bahsediyoruz. Akbank AÞ bireysel veya özel bankacýlýk ekibiyle çalýþýyorsanýz onlar elbette yapabilir. O bir "banka"dýr, "aracý kurum" deðil.
Kurallara AYKIRIDIR.
sn.JonDowes Kurum adý alttaki linkdedir ben bankacý veya aracý kurum çalýþaný deðilim sadece topikteki arkadaþlara yaptýðým iþlem hakkýnda bilgi vermek istedim detaylarýný arar görüþürsünüz.
https://www.yf.com.tr/urun-ve-hizmet...rtfoy-yonetimi
YTD
Herhangi bir aracý kurumun sizin adýnýza banka'ya mevduat yatýrmasý stopaj ve vergi hukuku açýsýndan da problemli olabilir. Diyelim ki aracý kurum 50 kiþinin parasýný o gün tek bir hesapta topladý ve aracý kurum adýna banka bünyesinde mevduat yaptý. Vade sonunda aracý kurum kendi adýna stopaj ödedi, faizi gelir kaydetti, bu faiz üzerinden de kurumlar vergisi tahakkuk edecek. Þimdi aracý kurum mevduat getirisini sizin hesabýnýza geçirdiðinde bunu nasýl muhasebeleþtirecek?. Sonuçta aracý kurum banka deðil size mevduata uygulanan stopajý kesemez. Hadi bir kanun boþluðunu buldu kesti, ödeyeceði kurumlar vergisinden nasýl muaf kalacak?
Yukarýdaki sorunlarýn çýkmamasý için aracý kurumun mevduat yaptýðý bankaya direk sizin adýnýza hesap açmasý gerekli, ancak böyle bir iþlemi sadece siz yapabilirsiniz, aracý kurum yapamaz. Aracý kurumun sizin adýnýza bist enstrumanlarý üzerinden 1 günlük repo yapmasý muhasebesel olarak mümkün olabilir ama mevduat iþi gerek muhasebesel gerekse yükümlülükler açýsýndan bence çok farklý.
Dikkat etmekte fayda var, zira bu tür iþlemlerde usulsüzlük görüldüðünde cezalarý ciddi boyutlarda olabiliyor.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Özet geçiyorum. SPK mevzuatýndan:
Portföy Yöneticiliði: ........ para piyasasý araç ve iþlemleri, vadeli iþlemler ve opsiyonlar, nakit, döviz, mevduat ..... müþterilerle yapýlacak portföy yönetim sözleþmesi çerçevesinde vekil sýfatýyla yönetilmesidir.
Portföy yönetim þirketinin yapamayacaðý iþ ve iþlemler:
ç) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanununda tanýmlandýðý üzere mevduat toplayamaz, mevduat toplama sonucunu verebilecek iþlemler yapamaz.
= Þirketi vekil tayin ederseniz, sizin adinýza XXX Bankasýnda bireysel mevduat açabilir. Ama kendisi mevduat baðlamýþ gibi yapamaz.
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer Ýmleri