Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
22,04 9.98% 654,96 Mn 19,49 / 22,04
55,65 9.98% 5,61 Mn 55,65 / 55,65
9,15 9.98% 382,99 Mn 8,32 / 9,15
62,40 9.96% 66,71 Mn 59,30 / 62,40
23,64 9.95% 2,53 Mn 23,64 / 23,64
279,75 -17.23% 7,65 Mn 265,00 / 338,00
46,08 -10% 879,52 Mn 46,08 / 56,30
50,40 -10% 456,63 Mn 50,40 / 56,55
233,80 -9.99% 1,01 Mr 233,80 / 280,00
565,00 -8.2% 1,78 Mr 562,50 / 631,50
322,50 1.74% 21,47 Mr 311,75 / 324,50
288,00 1.05% 12,08 Mr 283,00 / 292,75
16,49 -0.54% 8,33 Mr 16,27 / 16,91
83,85 -0.65% 8,20 Mr 82,90 / 85,40
38,26 0% 7,14 Mr 37,88 / 38,52
20,18 1% 1,23 Mr 19,71 / 20,30
152,00 -1.87% 4,47 Mr 149,00 / 156,40
683,00 0.96% 3,50 Mr 674,00 / 686,50
111,20 0.27% 931,45 Mn 109,00 / 112,30
123,00 1.65% 785,48 Mn 117,50 / 123,40
34,90 1.45% 166,91 Mn 34,20 / 35,08
10,60 -2.3% 177,71 Mn 10,51 / 10,87
67,50 -4.53% 693,53 Mn 66,60 / 71,25
Sayfa 179/564 İlkİlk ... 79129169177178179180181189229279 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,425 - 1,432 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by ALCE Yazıyı Oku
    Okuyorum, öğreniyorum, verilen linklere bakıp geri dönüyorum. bilgilenme süreci yaşıyorum.
    Benden çok daha önce başlayan yolcuların çok değerli tecrübelerini ilgiyle takip ediyorum.

Başlığı açana, başlığa yazanlara teşekkürler.

İşe 2000 de girince duyduklarımızdan dolayı borsa hep öcü oldu benim için.

Gençlere faydası olur belki diye kısaca hayat özetimi geçeyim bende sıkılmazsanız.

Yaşım 41, kamu çalışanıyım. 18 yıllık çalışma, 16 yıllık evlilik, 14 yıllık babalık hayatım var.
    Tasarruf kültürüm iyidir. Paramı çarçur etmem. İhtiyaçlarımı alır fazlasını almam. İndirimleri takip ederim. Banka kampanyalarını affetmem. Tüm yakıtımı kampanyalı alırım. Kredi kartlarımın borcunu kapatmadığım olmamıstır. Babam bankacı olduğundan daha lisede cebime kredi kartı koydu. Nasıl kullanılır bilirim.
    Her zaman kaliteyi ucuz alırım. Son yıllarda her türlü ihtiyacı çoğunlukla internetten (kesinlikle daha ucuz ve zahmetsiz) alırım. Kargocular evimize ezbere gelirler. Eşimde kamu çalışanıdır ve ailecek mütevazı yaşarız.
    İki evladımız var. CAUTİ gibi bende orta karar bir özel okula yarı burslu (sağolsun) gönderiyorum büyüğü.
    Ufaklık da kamu kreşinde.

lk günden beri tüm gelir giderim ay ay kuruşu kuruşuna kayıtlıdır.

Biri aile yazlığı olmak üzere yılda en az 2 uzun tatil yaparız. Çocuklar yaşasın, bilsin diye 5 yıldızlıya da gideriz pansiyona da. Kamu kampı da yaptık yurt dışı da. Her birinin tadı ayrıdır. Yılda 3-4 kez hafta sonları yakın yerlere de kaçarız.

Hayatımın her dönemi az ya da çok tasarruf ettim.
    Gelirimin tamamını ya da fazlasını harcadığım bir dönemim olmamıştır diyebilirim.
    Lojmandayız. Bir evimiz var (kirada) bir sıfır arabam, 100k tl lik dolarda param var, borcum yok.
    Yaşıma göre fena değil.
    Kısmet olursa erken emekli olmayı Egede kıyıda yaşamayı hayal ederim.

Sosyal çevremde tutumlu bilinirim, tavsiye almaya gelenler, ev, araba almaya götürenler çok olur.
    Kendimi fırsat ve risklere karşı uyanık görürüm. Sevmediğim yönüm tez canlıyımdır. Hızlı karar verir ve hemen uygularım. Çabuk farkederim. Gözüm de karadır. Çok zarar görmesem de artık daha yavaş olmayı isterim.
    İş yerimde, trafikte, evde kanım kaynar genelde. İş arkadaşlarım (personelim diyince bozuluyolar) mesaide biraz yavaşlayalım derler. Miskinlik yapamam. Çevrem öyle düşünmese de çok çalışkan diyemem kendime. İlla bişeylerle meşgul olurum.
    Sırf bu aktif yönüm nedeniyle şu borsadan canım yanacak kaygısıyla uzak durdum.
    Şimdilerde ise başarılı, büyük, namuslu patronları olan, dürüst profesyonellerin yönettiği şirketlere ortak olmak mantığıyla borsada yatırım yapmayı araştırıyorum.

Bu sizlerle tanışma vesilem oldu.

10 gün kadar Aselsan a ortak oldum.
    Bu kadar kısa sürede böyle kazanmak ortaklık gibi gelmediğinden ve tecrübelilerin uyarı sinyallerini hissettiğimden %21 artıyla sattım.
    Şimdi koç, oyak, sabancı, doğan doğuş gruplarından liste yaparak takibe başladım.
    Temettü yatırımcılığını anlamaya keşfetmeye çalışıyorum.
    Sizlerin analizlerini yapabilecek seviyede değilim.
    Ama hisselerinizi ve yorumlarınızı kesip ayrı bi dosyada topluyorum.
    Alım için harekete geçmedim. Ufak ufak deneme için alabilirim de. 5-10 hisse sayısına inemedim. Liste çok kalabalık şimdilik.

Sizler yazın bizler öğrenelim.
    21 yaşındaki genç kardeşimden de DUDU gibi duayenlerden de öğrenilecek çok kıymetli bilgiler var burda.

Lafı çok uzattım pazar pazar.
    Seviyeli bi forum olmuş. Emeği olanlara tekrar teşekkür edeyim.
    Sevgiler.
    Herkese sevgiler.
    Öncelikle anne-babanızı tebrik ederim. Sizin gibi bir evlat yetiştirmişler. Kamu çalışanı olmanız ayrıca mutlu etti beni, keşke sizin gibi bilinçli kamu çalışanları daha da çok olsa. Kendi hayatında bu kadar dikkatli olan biri, kamunun malını yönetirken, kamu için iş yaparken daha da dikkatli olur.

Bu arada bu tür giriş yazılarını özellikle rica ediyorum. Herkes birbirinin hayat hikayesi az çok bilsin..neden? Çünkü şunu görüyorum, ister kamu, ister özel sektör çalışanı olsun..ister çok ister az kazansın...nasıl hareket ettiğimiz, temel prensiplerimiz birbirine çok benziyor.

Pek çok açıdan farklı olsak da, harcama sitilimiz, tasarruf alışkanlıklarımız, yatırım yaparken ihtiyatlı hareket etmemiz...en azından kendi oturduğumuz evi satın almış olmamız vs...çok fazla benzer yanımız var...Aslında başarılı ve huzurlu bir orta yaş ve erken emeklilik için prensipler üç aşağı beş yukarı belli...bunu uygulayanlar hedeflerine daha kolay ulaşıyorlar.

küçük bir not: bugün market alış verişi yaptım...200 tl market alış verişine 10 tl bonus puan veriyordu...tabii ki fırsatı değerlendirdim...10 tl mi, ne olacak ki 10 tl den demedim...zaten alacağım şeyleri alıyorum...benzin fiyatı kaç istanbulda 5,6tl...ama ben 5 tl altında alıyorum..nasıl mı? tabii ki kampanyaları takip ederek...mahallemeizdeki petrol haftasonları %5 indirim yapıyor, banka kartım da 4*100 tl ye 40 tl puan veriyor...toplamda %15 indirim almış oluyorum...benzini zaten almam gerektiği kadar alıyorum, ama biraz dikkat ederek %15 indirimli almış oluyorum..fena mı oluyor?

Bu tür tasarruf alışkanlıklarına burun kıvıranlara, kaç öğrenci okuttuğunu, ya da ihtiyacı olan bir öğrenciye ayda 200 tl burs vermenin çok mu zor olduğunu soruyorum...bu devirde geçim zor, 200 tl burs nasıl vereyim vsvs..bir sürü bahane...peki 10-15 tl puanlarla ayda 200 tl tasarruf edebilirdin, bu tasarruf ettiğin miktarı burs versen fena mı olurdu diyorum...yüzü kızarıyor tabii ki arkadaşın.

Ben helalinden elde edilen kazancın, tasarruf bilinci ile bereketlendirilmesi taraftarıyım...elde ettiğin tasarruf ile bir de ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını görürsen...paran daha da bereketleniyor, kolay kolay maddi sıkıntı çekmiyorsun.

2. evet...kenardan kenardan sessiz sessiz takip eden arkadaşlar küçük bir zahmete katlanıp önce üye olmanızı, sonra da hikayenizi yazmanızı bekliyoruz...ben şahsen her yeni arkadaşın yazısını okuduğumda çok mutlu oluyorum...kendi adıma çok şey alıyorum bu yazılardan.

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    evet...kenardan kenardan sessiz sessiz takip eden arkadaşlar küçük bir zahmete katlanıp önce üye olmanızı, sonra da hikayenizi yazmanızı bekliyoruz...ben şahsen her yeni arkadaşın yazısını okuduğumda çok mutlu oluyorum...kendi adıma çok şey alıyorum bu yazılardan.
    Herkese iyi hafta sonları diliyorum.

Daha önce birkaç kere yazmıştım ama nasıl biriyim, hedeflerim neler pek bahsetmedim.

Otuz yaşındayım. Son altı yıldır maaşlı olarak çalışıyorum. Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca TAI'de çalışmaya başladım. Son dört yıldır da araştırma görevlisiyim ve doktora yapıyorum. Doktora çalışmama altı aydır İtalya'da bir üniversitede devam ediyorum. En azından bir yılımı daha İtalya'da geçireceğim.

Bugüne kadar çoğu döviz ve altın olmak üzere 50000 lira civarında biriktirebildim. Birikim miktarı çok iyi bir seviyede değil maalesef. Bunun kendimce belli başlı sebepleri var. Bahane sıralamak için değil ama bu yazıyı okuyacak insanlara fikir verebileceğini, faydası olabileceğini düşündüğüm için kısaca yazabilirim.

Öncelikle dar gelirli bir aileden geldim ve eğitim hayatım boyunca ne dershanlere para verdim ne de üniversitede babamdan para aldım. Üniversitede paraya ihtiyacım olmasına rağmen babamdan istemezdim. Burslarımla ve lisede biriktirdiğim az miktarda parayla idare etmeye çalışırdım hep. Bedavaya okudum diyebilirim (şaka) [emoji14] Lisede bile yaz tatillerinde hem İngilizcem gelişir hem biraz para kazanırım diye her yaz otellerde ne iş bulduysam yapardım. Çalışma hayatına başladıktan sonra bir yandan KYK kredisi borçlarımı öderken bir yandan da ailemin maddi olarak biraz rahatlaması için onlara destek olmaya başladım. Sağolsunlar maddi konuda benden hiçbir beklentileri olmasa da onları en azından maddi olarak rahatlatmak beni çok mutlu ediyor. Annem ve babam maddi olarak ne kadar beklentisizlerse de maalesef ablalarım ve eniştelerim ilk yıllarda biraz da benim saflığımı ve iyi niyetimi istismar ederek beni çok silkelediler. Siz siz olun hayır demesini öğrenin. Ben biraz geç öğrendim. Bence bu yazının en önemli kısmı burasıydı. Diğer yazdıklarım çok da önemli değil.

Bunun dışında bedelli askerlik ve babama araba almak, evi tadil etmek gibi masraflarım oldu. Bunlar olması gereken masraflardı diye düşünüyorum. Tabi bir de TAI'den ayrılıp araştırma görevlisi olunca gelirim de biraz azaldı ama borç istenecek insan olmaktan da çıktım Bir de istediğim işi yapmanın huzuru başka. Akademide olmak benim için beyaz yakalılıktan kurtulmanın yolu gibi. Akademinin de kendine has sıkıntıları olsa da mutluyum. Maddi olarak sıkışmazsam ve işler şimdiki gibi maddi-manevi tatmin edici şekilde ilerlerse akademik olarak devam etmeyi planlıyorum.

Son altı aydır da İtalya'da yaşadığım için tasarruf ettiğim miktar azaldı haliyle ve Euro böyle uçmaya devam ederse daha da azalacak.

Buraya geliş sebebim ise hem birikimlerimi döviz ve altın dışında değerlendirebilmek hem de ekonomik olarak güven hissi verecek bir yatırım sahibi olmak. Dünya hali hiç belli olmaz, ileride başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Zor günlerde ya da benim yokluğumda düzenli gelir elde edilebilecek bir gelir kaynağı yaratmak istiyorum.

Herkese mutluluklar ve bol kazançlar dilerim.
    Son düzenleme : cigulinin hayaleti; 26-11-2017 saat: 20:41.

Alıntı Originally Posted by cigulinin hayaleti Yazıyı Oku
    Herkese iyi hafta sonları diliyorum.

Daha önce birkaç kere yazmıştım ama nasıl biriyim, hedeflerim neler pek bahsetmedim.

Otuz yaşındayım. Son altı yıldır maaşlı olarak çalışıyorum. Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca TAI'de çalışmaya başladım. Son dört yıldır da araştırma görevlisiyim ve doktora yapıyorum. Doktora çalışmama altı aydır İtalya'da bir üniversitede devam ediyorum. En azından bir yılımı daha İtalya'da geçireceğim.

Bugüne kadar çoğu döviz ve altın olmak üzere 50000 lira civarında biriktirebildim. Birikim miktarı çok iyi bir seviyede değil maalesef. Bunun kendimce belli başlı sebepleri var. Bahane sıralamak için değil ama bu yazıyı okuyacak insanlara fikir verebileceğini, faydası olabileceğini düşündüğüm için kısaca yazabilirim.

Öncelikle dar gelirli bir aileden geldim ve eğitim hayatım boyunca ne dershanlere para verdim ne de üniversitede babamdan para aldım. Üniversitede paraya ihtiyacım olmasına rağmen babamdan istemezdim. Burslarımla ve lisede biriktirdiğim az miktarda parayla idare etmeye çalışırdım hep. Bedavaya okudum diyebilirim (şaka) [emoji14] Lisede bile yaz tatillerinde hem İngilizcem gelişir hem biraz para kazanırım diye her yaz otellerde ne iş bulduysam yapardım. Çalışma hayatına başladıktan sonra bir yandan KYK kredisi borçlarımı öderken bir yandan da ailemin maddi olarak biraz rahatlaması için onlara destek olmaya başladım. Sağolsunlar maddi konuda benden hiçbir beklentileri olmasa da onları en azından maddi olarak rahatlatmak beni çok mutlu ediyor. Annem ve babam maddi olarak ne kadar beklentisizlerse de maalesef ablalarım ve eniştelerim ilk yıllarda biraz da benim saflığımı ve iyi niyetimi istismar ederek beni çok silkelediler. Siz siz olun hayır demesini öğrenin. Ben biraz geç öğrendim. Bence bu yazının en önemli kısmı burasıydı. Diğer yazdıklarım çok da önemli değil.

Bunun dışında bedelli askerlik ve babama araba almak, evi tadil etmek gibi masraflarım oldu. Bunlar olması gereken masraflardı diye düşünüyorum. Tabi bir de TAI'den ayrılıp araştırma görevlisi olunca gelirim de biraz azaldı ama borç istenecek insan olmaktan da çıktım Bir de istediğim işi yapmanın huzuru başka. Akademide olmak benim için beyaz yakalılıktan kurtulmanın yolu gibi. Akademinin de kendine has sıkıntıları olsa da mutluyum. Maddi olarak sıkışmazsam ve işler şimdiki gibi maddi-manevi tatmin edici şekilde ilerlerse akademik olarak devam etmeyi planlıyorum.

Son altı aydır da İtalya'da yaşadığım için tasarruf ettiğim miktar azaldı haliyle ve Euro böyle uçmaya devam ederse daha da azalacak.

Buraya geliş sebebim ise hem birikimlerimi döviz ve altın dışında değerlendirebilmek hem de ekonomik olarak güven hissi verecek bir yatırım sahibi olmak. Dünya hali hiç belli olmaz, ileride başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Zor günlerde ya da benim yokluğumda düzenli gelir elde edilebilecek bir gelir kaynağı yaratmak istiyorum.

Herkese mutluluklar ve bol kazançlar dilerim.
    Hayattaki zorlukları aşarak daha fazla tecrübe ve bilgi birikimi kazandığını düşünüyorum. Tebrikler

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

5.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    evet...kenardan kenardan sessiz sessiz takip eden arkadaşlar küçük bir zahmete katlanıp önce üye olmanızı, sonra da hikayenizi yazmanızı bekliyoruz...ben şahsen her yeni arkadaşın yazısını okuduğumda çok mutlu oluyorum...kendi adıma çok şey alıyorum bu yazılardan.
    Sayın Cautionary foruma üye olmadan aylardır bu başlığı takip ediyorum. Bu yazıyı okuyunca üye olmaya karar verdim.. Özellikle sizin ve Sayın Dudu' nun emeğine saygı amacıyla bende girdim..

6.  Alıntı Originally Posted by hendeseci Yazıyı Oku
    Sayın Cautionary foruma üye olmadan aylardır bu başlığı takip ediyorum. Bu yazıyı okuyunca üye olmaya karar verdim.. Özellikle sizin ve Sayın Dudu' nun emeğine saygı amacıyla bende girdim..
    şahsınızda desteklerini ifade eden, faydalandığını söyleyen tüm arkadaşlara teşekkürler...marifet iltifata tabidir..özellikle sayın dudu, ctugrul, roxette gibi yıllarını bu piyasada işlem yaparak geçirmiş ve ayakta kalmayı başarmış abilerimizin deneyimlerinden faydalanmamız lazım...paylaşımları için teşekkür ediyoruz, daha çok yazmalarını umuyoruz

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

Herkese selamlar öncelikle başlığı daha yeni keşfettim ve okumaya doyamıyor insan. 279 sayfayı bitirip yazacaktım ama 195. sayfaya geldim bu yazınızı görünce bir selam vereyim dedim

Kamuda 7 senelik memurum bende yaş 32. hemen hemen 9-10 senedir borsa ile ilgiliyim ama 6 senedir yatırım yapıyorum. ilk 1 sene saçma sapan kağıtlar alıp sattım elbette. Hele ilk başlarda kazanınca oo kısa sürede köşeyi dönüyordum Daha sonrasında işler ters gitmeye başladı panikle sattım kağıt çıktı hemen çıkıyor diye atladım kağıt düşmeye başladı. Gözüne far tutulmuş tavşan gibi gezindim durdum Daha sonrasında okumaya incelemeye başladım daha sağlam adımlar nasıl atılır neleri öğrenmem gerekir diye devamlı okudum. Ama sadece okumak yetmiyor borsayı öğrenmek için para kaybetmek gerekiyormuş onu anladım. 1 günde, kazandığım maaşın 2 katınıda kazandım 3 katınıda kaybettim tepeden girdim, dipten girip tepeden sattıklarım oldu ama doğru hisseyi bulursan daha güvenle sakince hareket edebiliyorsun.. Gezi ve darbe harici büyük kriz görmedim haliyle hiç yaşamak istemesem de onuda yaşayıp görmek büyük bir tecrübe katacak diye düşünüyorum..

Okul konusunda ise çoluk çocuk olmadığından ben ne söylesem boş ama çok üst düzey bir okulda üniversitede özel bir bölümde okumadıktan sonra bir iş vermiyor okul. Bana göre üniversiteler iş vermez sadece size vizyon katar ve siz onu alabildiğiniz ölçüde hayata bakış açınızı geliştiriyorsunuz. En önemli öğretim dönemi ise ortaokul dönemi bence. O dönem öğrenilenler bütün hayata etki ediyor. İlkokul çocuksun kafada genelde oyun var. Ortaokul öğrenmeye yeni şeylere daha açıksın. Lisede haliyle ergenlikle kan başka kaynıyor o yüzden o 3-4sene çok kıymetli diye bakıyorum ben. Ailenin eğitim açısından verebileceği en nadide şey ise bence okuma alışkanlığı günümüzde birşeyler okumaya hiç hevesli olmayan nesil öylesine alıp büyüdü ki kitap okuyanı görünce takdir ediyorlar nerdeyse.

Şimdi enflasyona değineyim. 7 seneden bu yana maaşım tüm gelirler dahil TL olarak %50 civarı arttı. Ama dolar olarak baktığımda ise %35 düşmüş varın enflasyonu hesap edin alım gücüde bu oranda düşüyor. Başlığı okumaya başladığımda tasarruf hesabına bakmıştım ben hiç tasarruf yapmıyormuşum. Alkol sigara kahve vs. tamamen gereksiz demeyeyim ama gereksiz bu kısım maaşımın neredeyse tamamını kapsıyormuş ve parayı saçıyormuşum ilk başta bunu engellemek için bir miktar kredi çektim ve borsaya yatırdım otomatik ödeme olunca maaşımın 3te1i krediye gidiyor busefer 3te2sini harcıyordum şuan ise ilk hedefim bunu kredi ile uğraşmadan 3te 1 seviyesine indirmek ve dahada azaltmak. En büyük avantajım ise borsaya koyduğum parayı hiç birşekilde geri çekmiyorum orası benim güvenli limanım para biriktirme noktam gibi bakıyorum. Benim en önemli noktam tasarruf kısmını arttırmak bunu farkettim.

Borsa konusuna gelirsem siz değerli hocaların dediği tavsiyeleri genel manası ile uygulayarak hisse seçiyorum. İlk başladığımda portföy ufak olunca dağıtmıyordum %100 giriyordum bir hisseye şimdi portföy katlanınca dağıtım yapıyorum kendimce. Birde şu mantığım var diyelim 2000lot bir hisse aldım ve benim öngördüğüm kazanca %70-100 arasına ulaştı(Daha fazla hareket edeceğini düşünüyorsam kademeli olarak satıyorum daha fazla lot kalabiliyor elimde) diyelim anaparamı çekiyorum kalan lotlar sıfır maliyetli olduğu için ömürlük lot biriktiriyorum. (Bu belli hisseler için geçerli)

Temettü emekliliği adına biriktirdiğim hisselerim var bir yandan cüzi miktar ve başlıkta geçtimi bilmiyorum DRİZM hocanın kendi başlığında tanıştırdığı bir sistemi deniyorum. Queenstock programı ile temettü verimine göre a3 ayda 1 alımsatımı. Yaşar erdinç hocada eğitimlerinde bahsediyor bu durumda..

Portföyümün %40-45i Aselsandan oluşuyor maliyeti yok denecek kadar az ömürlük duracak.
    Son 4-5 aydır Brisayı takip ediyordum topluyorum %20 civarında şuan ama bunun ağırlığını bir okadar daha arttırmayı planlıyorum
    Temettü adına topladığım hisselerin oranı %20 civarında
    ve Queenstock programı ile denediğim sisteme ise %15 civarını ayırdım portföyümün.

Portföyümden %4-5 civarını da coin piyasalarına ayırmıştım içimdeki kumar aşkını ekrana bakma alışkanlığını yenmek için orada da 20 günde %70 civarı kazanınca ana parayı çektim ve tamamen kar ile o hırsımı köreltiyorum. Gerçi o piyasa girmeden bir liste yapmıştım o listeye eşit bölsem portföyüm %400 büyüyecekti 20 günde ben alsat ile %70 yaptım o bile alsat işinin uzun vadede çok büyük kar ettirmediğini gösteriyor Tabi o piyasa bambaşka piyasa öğrenmeye uğraşıyoruz diyelim..

Hedefimi söylememişim bu arada. İlk hedefim kendi oturacağım evdi ama sonrasında işler değişti ve 40 yaşında emekli olma hedefini getirdim kendime. Elbetteki işten elayak çekmeyeceğiz ama o seviyeye ulaşmak çok önemli o yaşta diye düşünüyorum.

Sizlerin 3-4 ayda yazdıklarını 1 mesajda kendimce yanıtlayayım dedim uzun oldu belkide ama yeri geldikçe katkıda bulunurum kendi çapımda genelde okumayı sevsemde

8. sevgili th3sicilian,

açıkçası kendi adıma okumaktan en çok hoşlandığım ve faydalandığım yazılar, senin gibi arkadaşların biraz hayat hikayesi, biraz tasarruf, biraz da yatırım felsefesi tadında yazdıkları giriş yazıları.

eğer ilerde bu başlık ana temalı bir kitap yazarsam, bu yazıları da yayınlarım inş. telif hakkı sorun olmaz umarım nasılsa nickname lerle yazıyoruz

Alıntı Originally Posted by th3sicilian Yazıyı Oku
    Herkese selamlar öncelikle başlığı daha yeni keşfettim ve okumaya doyamıyor insan. 279 sayfayı bitirip yazacaktım ama 195. sayfaya geldim bu yazınızı görünce bir selam vereyim dedim

Kamuda 7 senelik memurum bende yaş 32. hemen hemen 9-10 senedir borsa ile ilgiliyim ama 6 senedir yatırım yapıyorum. ilk 1 sene saçma sapan kağıtlar alıp sattım elbette. Hele ilk başlarda kazanınca oo kısa sürede köşeyi dönüyordum Daha sonrasında işler ters gitmeye başladı panikle sattım kağıt çıktı hemen çıkıyor diye atladım kağıt düşmeye başladı. Gözüne far tutulmuş tavşan gibi gezindim durdum Daha sonrasında okumaya incelemeye başladım daha sağlam adımlar nasıl atılır neleri öğrenmem gerekir diye devamlı okudum. Ama sadece okumak yetmiyor borsayı öğrenmek için para kaybetmek gerekiyormuş onu anladım. 1 günde, kazandığım maaşın 2 katınıda kazandım 3 katınıda kaybettim tepeden girdim, dipten girip tepeden sattıklarım oldu ama doğru hisseyi bulursan daha güvenle sakince hareket edebiliyorsun.. Gezi ve darbe harici büyük kriz görmedim haliyle hiç yaşamak istemesem de onuda yaşayıp görmek büyük bir tecrübe katacak diye düşünüyorum..

Okul konusunda ise çoluk çocuk olmadığından ben ne söylesem boş ama çok üst düzey bir okulda üniversitede özel bir bölümde okumadıktan sonra bir iş vermiyor okul. Bana göre üniversiteler iş vermez sadece size vizyon katar ve siz onu alabildiğiniz ölçüde hayata bakış açınızı geliştiriyorsunuz. En önemli öğretim dönemi ise ortaokul dönemi bence. O dönem öğrenilenler bütün hayata etki ediyor. İlkokul çocuksun kafada genelde oyun var. Ortaokul öğrenmeye yeni şeylere daha açıksın. Lisede haliyle ergenlikle kan başka kaynıyor o yüzden o 3-4sene çok kıymetli diye bakıyorum ben. Ailenin eğitim açısından verebileceği en nadide şey ise bence okuma alışkanlığı günümüzde birşeyler okumaya hiç hevesli olmayan nesil öylesine alıp büyüdü ki kitap okuyanı görünce takdir ediyorlar nerdeyse.

Şimdi enflasyona değineyim. 7 seneden bu yana maaşım tüm gelirler dahil TL olarak %50 civarı arttı. Ama dolar olarak baktığımda ise %35 düşmüş varın enflasyonu hesap edin alım gücüde bu oranda düşüyor. Başlığı okumaya başladığımda tasarruf hesabına bakmıştım ben hiç tasarruf yapmıyormuşum. Alkol sigara kahve vs. tamamen gereksiz demeyeyim ama gereksiz bu kısım maaşımın neredeyse tamamını kapsıyormuş ve parayı saçıyormuşum ilk başta bunu engellemek için bir miktar kredi çektim ve borsaya yatırdım otomatik ödeme olunca maaşımın 3te1i krediye gidiyor busefer 3te2sini harcıyordum şuan ise ilk hedefim bunu kredi ile uğraşmadan 3te 1 seviyesine indirmek ve dahada azaltmak. En büyük avantajım ise borsaya koyduğum parayı hiç birşekilde geri çekmiyorum orası benim güvenli limanım para biriktirme noktam gibi bakıyorum. Benim en önemli noktam tasarruf kısmını arttırmak bunu farkettim.

Borsa konusuna gelirsem siz değerli hocaların dediği tavsiyeleri genel manası ile uygulayarak hisse seçiyorum. İlk başladığımda portföy ufak olunca dağıtmıyordum %100 giriyordum bir hisseye şimdi portföy katlanınca dağıtım yapıyorum kendimce. Birde şu mantığım var diyelim 2000lot bir hisse aldım ve benim öngördüğüm kazanca %70-100 arasına ulaştı(Daha fazla hareket edeceğini düşünüyorsam kademeli olarak satıyorum daha fazla lot kalabiliyor elimde) diyelim anaparamı çekiyorum kalan lotlar sıfır maliyetli olduğu için ömürlük lot biriktiriyorum. (Bu belli hisseler için geçerli)

Temettü emekliliği adına biriktirdiğim hisselerim var bir yandan cüzi miktar ve başlıkta geçtimi bilmiyorum DRİZM hocanın kendi başlığında tanıştırdığı bir sistemi deniyorum. Queenstock programı ile temettü verimine göre a3 ayda 1 alımsatımı. Yaşar erdinç hocada eğitimlerinde bahsediyor bu durumda..

Portföyümün %40-45i Aselsandan oluşuyor maliyeti yok denecek kadar az ömürlük duracak.
    Son 4-5 aydır Brisayı takip ediyordum topluyorum %20 civarında şuan ama bunun ağırlığını bir okadar daha arttırmayı planlıyorum
    Temettü adına topladığım hisselerin oranı %20 civarında
    ve Queenstock programı ile denediğim sisteme ise %15 civarını ayırdım portföyümün.

Portföyümden %4-5 civarını da coin piyasalarına ayırmıştım içimdeki kumar aşkını ekrana bakma alışkanlığını yenmek için orada da 20 günde %70 civarı kazanınca ana parayı çektim ve tamamen kar ile o hırsımı köreltiyorum. Gerçi o piyasa girmeden bir liste yapmıştım o listeye eşit bölsem portföyüm %400 büyüyecekti 20 günde ben alsat ile %70 yaptım o bile alsat işinin uzun vadede çok büyük kar ettirmediğini gösteriyor Tabi o piyasa bambaşka piyasa öğrenmeye uğraşıyoruz diyelim..

Hedefimi söylememişim bu arada. İlk hedefim kendi oturacağım evdi ama sonrasında işler değişti ve 40 yaşında emekli olma hedefini getirdim kendime. Elbetteki işten elayak çekmeyeceğiz ama o seviyeye ulaşmak çok önemli o yaşta diye düşünüyorum.

Sizlerin 3-4 ayda yazdıklarını 1 mesajda kendimce yanıtlayayım dedim uzun oldu belkide ama yeri geldikçe katkıda bulunurum kendi çapımda genelde okumayı sevsemde

Sayfa 179/564 İlkİlk ... 79129169177178179180181189229279 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •