Momentum skorunun hesaplanması;
Momentum skorunu,bildiğimiz momentum eğrisi ve hissenin betası ile karıştırmamak gerek. Momentum skoru tamamiyle hissenin getirilerine ve kayıplarına odaklı bir puanlama sistemidir.
Momentum skoru nasıl hesaplanıyor;
Hissenin son bir yıldaki aylık getirilerini ve gerilemelerini yüzdesel olarak saptıyoruz.Başlangıcı 1 olarak esas alıyoruz.Bundan sonra hissenin ay sonundaki fiyatını,geçen ay sonu fiyatından çıkararak,getirisini veya kaybını rakamsal olarak hesaplıyoruz ve bu rakamı,geçen ay sonundaki fiyata oranlayarak,hissenin yüzdesel olarak artı veya eksisini buluyoruz.sonra,son bir yılda hissenin aylık getiri ve kayıp oranlarını tespit ettikten sonra,getiriler ve kayıplar yüzdesel olarak ayrı ayrı toplandıktan sonra,birbirinden çıkarıyoruz.geriye kalan artı veya eksi yüzdesel oranı, sonuç artı ise yani getiriler,kayıplardan yüzdesel olarak fazla ise, 1 ile topluyoruz ve bu değer o hissenin skoru oluyor.Eğer kayıplar,getirilerden yüzdesel olarak büyük ise, 1 den çıkarıyoruz.yine kalan değer hissenin eksi skoru olarak ortaya çıkıyor.
Hissenin skoru son 12 ayı kapsadığından,yeni bir (13 cü) ay sonuçları ortaya çıktığında,hesaplamaya esas ilk ayın yüzdesel artı veya eksisini,genel puanlamadaki etkisini yok etmek için gerekli düzenlemeyi yapıyoruz.yani ilk ayın artı veya eksi yüzdesel değerini yok sayıyoruz.ve yeni ayın yüzdesel değişimini hesaplamaya dahil ediyoruz ve hesaplama bu şekilde devam ediyor..
Bu hesaplamalar için bilgisayar programları geliştirilmiştir.Ülkemizde var mı yok mu bilmiyorum.
Sonuç olarak yatırımcılar hangi hissenin momentum skoru büyükse veya büyüme eğilimi bir trend çiziyorsa ,o hisseyi tercih ediyor..veya momentum skoru düşük bir hisseyi,hisse ile ilgili bir önemli gelişme sonrası,momentum skoru yükselir umuduyla tercih ediyor.
Vaktim uygun olduğu bir zaman diliminde,bu uygulamayı bir hisse üzerinde gerçek rakamlara dayanarak hesaplayacağım.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri