...in den gelen ve yerli retim iin zorunlu hammadde tedarik zincirinde aksamalar konusu ilk deil sonraki bilanolara etki eder(pandemi koullar,lojistik,gmrklerde bekletme,krmz hat vs,artan ,nakliye navlun giderleri vs)
thal hammadde kullanan firmalar planl dnemsel stok ayarlamalar yaptklar iin alnan mevcut siparilerin termin sresi ki ort 2 aydr ihracatta,bunun nlemi alnm planlamas hammadde tedariki nceden yaplmtr.
Hammadde taraf byle bir de in meneili CMC rnlerinin bu bu pandemi koullarnda i pazara giremeyilerinden dolay oluan talebi Acelsan gibi (Gemite rekabetten ve arz fazlas gibi handikaplardan dolay )yerli firmalar karlayabilir.
lk eyrekte 2,5 aylk pandemi ncesi dnemi kapsad iin yine ihracat arlkl ve snrl i pazar ancak 2.eyrek ise tam tersi durum yaanabilir. pazarda yabanc meneili rn yerine yerli rnler ama bu kez zorlaan hatta dnemsel olarak kapanan d satm lojistik nakliye koullar nedeniyle skntlar yaayan bir ihracat genelde...
Burdaki yatrmclarn firmay yeterince tanmadklarna tank oldum.12 bin ton kapasite artnn tamamlanmas zaten Faaliyet raporunda belirtilmi.Art Selloz trevlerinden olan ve 1200 ton kapasiteli PAC (POLANONC SELLOZ) tesisi de faaliyete alnm .
PAC daha ok sondaj faaliyetlerinde kullanlr ama TEKNK PAC diye bir genel sat kalemi iinde ilk defa kullanmlar bunu son eyrekte.Ve son eyrekte 8 mil tl ihracat yapmlar,byk art nceki dnemlere gre tabi.
Son eyrekte devreye alnan ve 1200 ton kapasiteli PAC ile toplamda 2019 ylnda 8,5 bin ton sat yaplm.
Bilanoda gze arpan son eyrekte %10 lara den brt kar marj... Ortalama %22 lerden bu denli arpc dte retim maliyetlerini artran unsur nedir? Bunun iin dipnotlara baktmzda ilk 9 ayda 12 mil dan 26 milyona kan LK MADDE VE MALZEME GDER kalenn Sellozmi brt kar marjn %10 lara ekmi.Bu muhtemelen hammadde alm olabilir ama selloz fiyatlar 5 ay nce imdikinden daha dk sanrm 3750 usd ton fiyat geen gn grmtm bir yerde.Eer Kasm-Aralk gibi SELLOZ hammadde kontrati birazda ykl yapldysa bu artan rn fiyatlaryla iyi bir kar marj yakalayabilir bu eyrek ve sonras.
Tabi detay yok bu 12 mil tl lik ilk malzeme giderinin alm olmal belki de bir ksm Yeni PAC retim tesisi iin alnan makine techizat da olabilir,bilemiyorum....Bu arada Firma bir sredir Gney Afrika yerine SELLOZ u in den tedarik ettiini rendim.Daha ucuz olduundan sanrm.

Alnt yaparak yantla

Yer mleri