...Firma yine faaliyet raporunu sadece tarihlerini deðiþtirerek copy paste yapýp yollamýþ...Bu döneme özgü üretim rakamlarý ,kapasite kullaným oraný vs yok.Ne gereði var demiþler yine....
Gelir gider tablosundan 3.çeyrek hasýlatýna bakarak kýyas yoluyla resmi net görmeye çalýþalým biraz.
Satýþlarýn ivmesini reel bazda görmek için dolar bazlý incelemek gerek zira dýþsatým oraný %84 lerde.
TL bazlý artmýþ görünse de aslýnda firma ne yurtdýþý ne de iç pazarda bu yýl 2019 ilk 9 aylýk hasýlatýný geçememiþ görünüyor.
2019 Ocak-Eylül ayýnda 4,9 mil usd satýþ(Toplam) Bu yýlýn ayný döneminde ise 4,8 mil.Dolar kurunu dönem sonu baz aldým.
Ayrýca ihracatta önemli bir kalem tutan PAC yani sondaj-kuyu ürün satýþý hiç yok son çeyrekte.
Olumlu gördüðüm husus,firma genel üretim giderlerini düþürerek brüt -net kar marjlarýný bayaðý iyileþtirmiþ.
Hasýlattan brüt kar marjý geçen yýlýn 9 ayýnda %18 iken bu yýl %26 lara çýkmýþ.
2019/9 döneminde-Yatýrým Faaliyet den aktarýlan nakti-üretimsel olmayan arsa deðerlemesini-hariç tutarsak ki doðrusu da bu,Vergi öncesi net kar marjý %12,4 iken bu yýlýn ilk 9 aylýk döneminde kümülatif nerdeyse iki katýna çýkarak %22 olmuþ.
Net kar artýþýnýn nedeni genel olarak döviz kurlarýndaki artýþ -Ýhracat aðýrlýk satýþlar ve düþük kurdan temin edilen hammadde vs sonucu üretim maliyetini düþürme ...
Likit varlýklar 4,9 mil tl.Net döviz pozisyonu 6,4 mil tl.Düþük borçluluk oraný ve artan likidite varlýklar olumlu.
Yer Ýmleri