Çimento sektöründeki þirketleri incelerken, bu þirketlerin gelecekteki iþ planlarýndan/büyüme hedeflerinden, varlýklarýndan tamamen baðýmsýz mevcut finansal durumlarýný deðerlendiren bir analiz yapýyoruz. Geleceðe dair bir projeksiyon yapmýyoruz.
1- Daha makro bir bakýþ açýsýyla, en güncel finansal tablolarýný detaylý inceliyoruz. Öncelikle, Yýldýz ve Ana Pazar'da yer alan 11 Çimento þirketini inceledim. Daha önce de birçok kez belirttiðim üzere PD/DD rasyosundaki "DD" kýsmý þirketin bilançosunda yazan özsermayesidir.
2- "PD" kýsmý ise piyasada þirketin özsermayesine biçilen deðerdir. PD/DD rasyosunu özsermaye karlýlýðý ekseninde incelemeyen her yaklaþým saðlýksýzdýr. Bu yüzden PD/DD, Özsermaye karlýlýðý ekseninde incelenmelidir.
3- Kalýp yargýlarýn hatalý olma ihtimali sebebiyle PD/DDyi TÜFE endeksi ve Özsermaye karlýlýðýný harmanlayarak incelenmesinin daha doðru olduðu kanaatindeyim.
4- Bunu þu an ki mevcut faiz oraný (%19-20) ile deðerlendirenler de olabilir, 2020 ortalama faiz oraný ile yapan da. 2020 yýlý bilançosu ile ilgili bir deðerlendirme yapýyorsak ilgili yýlýn ortalama Faiz oranýnýn (%10.96) üzerinde olmasýný beklemek daha mantýklý diye düþünüyorum.
5- FK-Enflasyon tarafýnda deðerlendirme þu þekilde olmalý. Örnek; Enflasyon %14.6 ise olmasý gereken FK 1/14.6% yani 6.84 FK. Buradaki mantýk da þu; 100 liraya hisse aldýysam en az 14.6 TL kar etmeli ki o da zaten 6.84 FK demek. Devam ediyorum;
6- Böyle bakarsak, tüm Bist'de FK'sý 6.84'in altýndaki þirket sayýsý iki elin parmaklarýný geçmiyor. Bu sebeple ben bu kriteri biraz esnetiyorum. Ve FK 1/14.6% +3 þeklinde de kurguluyorum
7- TÜFE endeksinden, yani Aralýk 2019 - Aralýk 2020, %14.60 üzerinden devam ediyorum. Özet olarak 1/%14.6 dediðimiz 6.84 FK demek. Buna +3 eklediðimiz zaman 9.84 yaklaþýk 10 FK altýndaki þirketler ucuz diyebiliriz. Bu bir bakýþ açýsýdýr, herkesin risk agýsýna göre deðiþebilir.
8- Prospektif FKyý da Son Çeyrek Karýnýn sürdürülebilir olduðunu düþünerek 4 ile çarpýp (2021de de aynýsýný yaparsa diye), þu an ki PD ye bölüyorum. Siz kalem kalem sattýðý bilgisayarý, aldýðý ihaleyi hesaplayabilirsiniz. Ben daha makro bakýyorum.
9- Bu bakýþ açýlarýna göre; aþaðýdaki tabloda, (bence þu an hepsi çok pahalý ama) yine de fiyatý makul olarak nitelendirebileceðimiz þirketler; sýrasýyla NUHCM CIMSA OYAKC ve BUCIM diye düþünüyorum
10- Karlýlýklarýna baktýðýmýz zaman;
Brüt Kar Marjý olarak sýrasýyla NUHCM GOLTS CIMSA,
Favök Marjý olarak sýrasýyla NUHCM CIMSA OYAKC,
Net Kar Marjý olarak da sýrasýyla NUHCM OYAKC CIMSA ön planda.
Konu karlýlýk ise NUHCM ve CIMSA her kategoride karþýmýza çýkýyor.
11- Bu þirketler içerisinde en dengeli bilançoya sahip þirketler (büyüklük/küçüklük gözetmeksizin), sýrasýyla #NUHCM #OYAKC #BUCIM #CIMSA diye düþünüyorum. (Karlýlýk, Büyüme, Cari oran, Likidite oraný, Nakit oraný, Borçluluk oraný, dahil olmak üzere toplam 18 kriteri baz alarak)
12 Bedelsiz potansiyeli olanlara bakacak olursak; KONYA, GOLTS, CMBTN nin de potansiyellerinin yüksek olduðunu düþünüyorum. Bu dönem bedelsiz sermaye artýrýmý açýklamamýþ olmalarý bu potansiyeli taþýmadýklarý anlamýna gelmez. Ýlla açýklayacaklarý anlamýna da gelmemeli
13- Ayrýca belirteyim; Bedelsiz Sermaye Artýrýmý sonucunda sanki fiyatlar düþecek ve bu sayede daha çok alýcý hisseye talip olacakmýþ gibi bir beklenti oluþmakta ve fiyat yükselmektedir. Bu þirket bedelsiz sermaye artýrýmý yaparsa hisse fiyatý artmaya baþlar demek deðildir
14- Dolayýsýyla, temel bir sebep bulunmadýðýndan, sadece psikolojik nedenlerle böyle bir durum gözlemlendiðinden yalnýzca bedelsiz yapma ihtimali göz önünde bulundurularak bir hisseye yatýrým yapýlmasý doðru deðildir. Bunu da göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapýn lütfen.
15- Analizi toparlayacak olursak, Ucuzluk, Karlýlýk, Büyüme, Kuvvetli Bilanço, Temettü Verimliliði, Bedelsiz potansiyeli vs. en cazip þirketlerin sýrasýyla NUHCM, OYAKC, CIMSA, BUCÝM olduðunu düþünüyorum.
16- Özellikle "Kanal Ýstanbul" konusunda önümüzdeki aylarda hareketli günler yaþayacaðýmýzý göz önünde bulundurarak Kanal bölgesine ve Hükümete yakýnlýðý olan þirketlerin ön plana çýkabileceðini düþünüyorum.
Yukarýdaki analiz Sevgili
Ömerhan Karamahmutoðlu (@omerhankrm) na ait alýntýdýr
Yer Ýmleri