TÜRKÇÝMENTO/Yücelik:Maliyet artýþlarýný inanýn takip bile edemez olduk. Kömür fiyatlarý her gün deðiþmekte. Geçen sene 40 dolar olan petrokok þu an 180 dolarýn üzerine çýktý
Türkiye Çimento Sanayicileri Birliði (TÜRKÇÝMENTO) Baþkaný Fatih Yücelik, sektördeki maliyetlerin her geçen gün arttýðýný belirterek, "Maliyet artýþlarýný inanýn takip bile edemez olduk." dedi.
Yücelik, AA muhabirine, Türkiye'de çimento sektörünün yaklaþýk 100 yýldýr var olduðunu ve ülkenin temellerinde çok büyük katkýlarý bulunduðunu söyledi.
Özveriyle çalýþan bir aðýr sanayi sektörü olduklarýný anlatan Yücelik, "Ülkemizin üretim kapasitesine baktýðýmýzda dünyanýn en büyük 5'inci ve Avrupa'nýn en büyük üreticisidir. Sektörümüz yaklaþýk 115 milyon ton kapasiteye sahiptir. Ýç pazar ve ihracatýmýz yaklaþýk 70 ila 80 milyon ton civarýnda. Geriye kalan 40 milyon ton ise açýk kapasite bulunmakta. Devletimiz yatýrýmlarýný artýrsa bile kapasitemiz Türkiye'nin her türlü ihtiyacýný karþýlayabilecek." diye konuþtu.
Türk çimento sektörünün ülke ekonomisine yýllýk 1,8 milyar dolar civarýnda getiri saðladýðýný aktaran Yücelik, son dönemde sektöre yönelik eleþtirilere deðinerek þunlarý kaydetti:
"Maliyet artýþlarýný inanýn takip bile edemez olduk. Kömür fiyatlarý her gün deðiþmekte. Geçen sene 40 dolar olan petrokok þu an 180 dolarýn üzerine çýktý. Bunun yaný sýra sektördeki nakliye gibi masraflarla fabrikanýn yerine göre petrokokun fiyatý 200 dolara ulaþýyor. Ayrýca kömür de bizim için önemli. Çünkü çimento üretimindeki maliyetimizin yüzde 80'i elektrik ve kömürden oluþur. Dolayýsýyla bu iki etken bizim için en önemlisi. Fiyat artýþ oranlarýna baktýðýmýzda yüzde 300'lük bir kömürde artýþ ve yüzde 60'dan fazla elektrik fiyatlarýnda artýþ var."
Yücelik, son dönemde ev fiyatlarýndaki artýþtan genellikle çimento sektörünün de sorumlu tutulduðuna dikkati çekerek þöyle devam etti:
"150 metrekare dairede 70 metreküp beton kullanýlýr. Betonun metreküpü 300 lira baz alýndýðýnda 21 bin lira seviyelerinde bir maliyeti vardýr. Onun da 3'te biri çimentodur, bu da 7 bin lira yapar. Bugün 150 metrekare bir evi baz alýrsak, bizim etkimiz 1,5 ve 2 milyon liralýk dairede 7 bin lira. Biz bedelsiz de versek herhalde 1,5 milyon liralýk daire, 1 milyon liraya inmez. Ya da 7 bin lirayý 14 bin lira yaparsak 1,5 milyon liralýk daire, 2 milyon lira olmaz. Bizim etkimiz bu kadar. Matematiksel ve bilimsel olarak bizim ev artýþlarýna etkimiz olamaz. Rakamlar net þekilde ortada."
Sektörün geliþmeye devam ettiðini vurgulayan Yücelik, "Birçok firmamýz dünya çapýnda veya dünyaya açýlmaya baþladý. Özellikle ihracatta dünya ikincisi olma hasebiyle de artýk dýþ bölgelerde de yatýrýmlar devam edecek. Büyük dünya oyuncularý olma yolunda ciddi çaba harcýyoruz ve olacaðýmýza da inanýyoruz." diye konuþtu.
Kaynak : Anadolu Ajansý
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Yer Ýmleri