Tukas 2022-09 Faaliyet raporunda 'Fabrikalarýmýzýn toplam üretim kapasitesi 316.212 ton/yýl' dýr ifadesi kullanýlmýþ toplam üretim ve toplam satýþlar tablosunda. Þimdi toplam kapasite bu iken toplam üretilen miktar 160.974 ton/yýl 9 ay itibariyle. Yýlýn son çeyreðinde de ayný üretim ortalamasý ile giderse takriben 215.000 ton/yýl civarý bir üretim sözkonusu olur en fazla. Kendim de dahil yeni yapýlan yatýrýmlara heyecanla bakýp gelecek bilançolara kafamýzdan hayali ciro eklemeleri yaparken, biz daha mevcut kapasitemizi bile dolduramýyoruz. Bu durumda bu yatýrýmlarýn ekstra katkýsýndan bahsetmek abesle iþtigal mi þeklinde sorular çoðalmaya baþladý kafamda. Sayýn efe09 ve þirketin detaylarýna hakim arkadaþlar bu konuda yapabileceðiniz bir yorum var mýdýr? Bor'daki tesisin full kapasite çalýþabilir pozisyona gelmesinin, kapasiteler tam anlamýyla zaten kullanýlmazken, iç bölgelere satýþlarý kolaylaþtýrabilmesi ve lojistik maliyetlerini düþürebilmesi gibi etkilerden baþka ciroya ve brüt kâra doðrudan bir katkýsý olabilecek midir sizce?
Ayrýca son 2 çeyrektir ihracaat oranýmýzýn düþmesini nasýl yorumluyorsunuz? Malumunuz burada olumsuz iklim þartlarý sonucu Avrupa ve Amerika'daki iþlenmiþ domates üretiminin düþtüðüne dair yýðýnla yazý, haber ve rapor paylaþýldý ve bunun TUKAS yurtdýþý satýþlarýna ciddi katký saðlayacak fýrsatlar oluþturduðuna dair göndermeler yapýldý. Ýhracaat rakamlarýndaki düþme bu durumla çeliþkili deðil mi sizce?
1Ç Ýhracaat oraný : % 40,13
2Ç Ýhracaat oraný : % 30,43
3Ç Ýhracaat oraný : % 17,88
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri