Originally Posted by
Dewquarts
Birincisi her spekülatör kaldýraç etkisi yaratmak için kredi kullanýr.Bu çok doðaldýr.Konuyu bir örnek ile anlatmaya çalýþayým.hlgyo fiyatýnýn 1 lira olduðunu sizinde 10.000 tl paranýz olduðunu bu paranýn tamamýna 1 liradan hlgyo hissesi aldýðýnýzý düþünün.Teknik olarak mümkün olmasa bile (örnek anlaþýlsýn diye) aracý kurum hlgyo nun %100 ünü teminatlandýrdý sizde ana paranýz dýþýnda 10.000 lot kredili aldýnýz.toplam 20.000 lot hisseniz 10.000 tl ana 10.000 tl kredili malýnýz var.Senet fiyatý yüzde 10 arttý.Bu durumda 12.000 tl overallýnýz 10.000 tl kredili malýnýz var.Ýsterseniz deðer artýþýndan dolayý kalan 2.000 tl’ye de kredili hlgyo alabilirsiniz.Asunimin yaptýðýda bu.Þimdi tersini düþünelim.Fiyat yüzde 20 düþtü 20.000 tl lik kredili+ana hisseniz vardýr 4.000 tl kayýp oluþtu overall rakamýnýz 6.000 kredili rakamýnýz 10.000 e geldi.Ya para yatýrýr kredi marjýnýzý tekrar 0,50 ye getirirsiniz yada 4.000 tl lik satýþ yaparak kredi marjýnýz 0,50 ye getirirsiniz.Baþkada bir þansýnýz yoktur.Þimdi bu durumu Asunim için düþünün örnek ;Asunimin hlgyo fiyat 1.20-1.34 arasýnda iken 55 milyon malý varsa bu malýn 32 yada 30 milyonu ana mal 23 milyon yada 25 milyon kredili maldýr.Yasak yediði gün tüm malý blokeli hale gelir.Aracý kurumlarda kullandýrdýklarý krediyi müþteriden nakit getirerek kapatmasýný isterler.Adam getirmedi.Bu durumda spk’ya baþvurarak müþteri hesabýnda kullandýrdýklarý kredili hlgyo’nun satýþý için yetki almak isterler.Spk bir ay süre ile satýþ yetkisi verir.Ýlerde kurumlar ek süre talep edebilirler.Ýþte kap’ta yayýnlanan hlgyo hisse senedi için dolanýmdaki hisseye dönüþtürülmesi için okuduðunuz haber budur.Aracý kurum kredili malý satýþa konu edilmesi için spk ya baþvurmuþ spk da bloke ettiði senetlerden aracý kuruma müþterinin kredili pozisyonunu düzeltmesi için yetki vermiþtir.Durum sadece bundan ibaret.Örnekte de söyledim.Fiyat aþaðý geldikçe aracý kurumlarda ona göre satýþ yapmak zorundalar.Yine altýný çizerek söylüyorum yasak yiyen kiþiyi tanýmam þirketini bilmem gücü vardýr yada yoktur bir iki ay sonra alýr tahtayý götürür yada üç gün sonra kaðýt 1 liraya gider 50 kuruþa düþer bunlarý bilemem .Yada baþka birileri ilgilenir.Ben forumda okuduklarýmdan sonra sizin gibi kafasýnda soru iþareti olan arkadaþlarý bilgilendireyim ki azýndan sürecin geliþimini takip açýsýndan bir katkým olsun istedim.Saygýlar
Yer Ýmleri