Originally Posted by
Dewquarts
Gayrimenkul Yatýrým Þirketleri Portföylerinde bina,arsa,iþ yeri,otel,alýþveriþ merkezi gibi varlýklar bulundururlar.Ayrýca projeleri bulunmaktadýr.Bunlar her yýl yönetim kurulu tarafýndan belirlenen gayrimenkul deðerleme þirketleri tarafýndan deðerlenir.Deðer artýþlarý yýl sonu bilançolarýna yansýdýðý için 1.,2.,3. çeyrek bilançolarý ile 4.çeyrek (yýllýk) bilançolarý arasýnda ciddi rakamsal farklar vardýr.Temel veriyi 4.çeyrek bilançosu verir.Þu anda Türkiye Borsasýnda iþlem gören tüm gyo þirketleri iskontolu iþlem görüyor.Bunda ülke ekonomisindeki yapýsal sorunlarýn etkisi çok büyük.Ama sektörel sýkýntýlarýn da etkisinin olduðunu da söylemeliyim.Diðer hisse senetlerine girip konuyu daðýtmak istemem.Halk Gayrimenkul özelinde söyleyebileceklerim þunlar.Öncelikle yabancý takasý þirketin çok az.Bunda ilk halka arzý yabancý pazarlamasý yapmadan neredeyse halkbank mevduat müþterilerine satmalarýnýn etkisi büyük.Yabancý fonlar yada yabancý kurumsal veya bireysel müþteriler için þirketin iyi bir þirket olmasýnýn yanýnda,temettü verimliliði ve likit olmasý en öenmli yatýrým yapma sebepleridir.Hlgyo hissesi likit bir hisse deðil.Son 1.5-2 ay içinde olan hareketleri hesaba katmazsanýz günlük ortalama 5 milyon hacim olan bir hisse yani fiyata göre 3-5 milyon tl arasýnda iþlem gören bir þirket.Yabancý bu tür þirketlere ilgi göstermez.Tabi bir hikaye yazmaya baþlayana kadar.Hlgyo ‘nun halka arz hikayesi ifm projesi idi. 2017 yýlýnda bitecek diye halka arz edilen þirket ancak 2016 aralýk ayýnda ihale edildi.2019 yýlý aralýkta teslim edilmek üzere ihale edilen þirketin bu yýl verilerine göre yüzde 28’lik kýsmý tamamlandý.Sadece hlgyo deðil tüm paydaþlar inþaatý durdurdular.Burada hükümetin aksiyonu önemli.Yoksa bina yapýmýna baþlanýrsa bitirmek kolay.Ancak bitmiþ binanýn vergisi,bakýmý vs birçok sorunu var.Hükümet ne düþünüyor çok kestiremiyorum.Derlerse ki evet biz bu projeyi hayata geçireceðiz.Bu durumda elbette en büyük arsa sahibi olarak Hlgyo bundan etkilenir.Çünkü teslim alacaklarý 5 binadan 44 katlý olanýný halkbankasýna yýllýk 250-300 milyon tl arasýnda kiralayacklar.Bu sadece 2 yýllýk kira geliriyle þirketin piyasa deðerine ulaþmak anlamý taþýyor.Diðer tüm varlýklarý yok saysanýz bile.Ýfm 2023 yýlýna kaldýðýný düþünürsek ben bu durumda geçmiþ 6,5 yýlda olduðu gibi yine yabancýnýn hisseden uzak duracaðýný düþünüyorum.Yerliler hareket yapabilirler .Temel anlamda ifm olmasa dahi çok ucuz bir þirket .1,5 fiyat kazanç oraný ile iþlem görüyor.Ýyi yönetilen bir þirket.Doðru projelere imza atýyorlar.Karlýlýðý iyi.Uzun vadeli yatýrým için doðru bir hisse.Maalesef yaþadýðý en büyük talihsizlik hareketi baþlatan kiþinin acemice hareketleri oldu.Dolar bazýnda çöp fiyatýna iþlem görüyor.Ama prensip olarak size alýn satýn diye bir öneride bulunamam.Sadece sizden ricam þu olur günlük hareketlerden kaçýnmanýz ve kredili iþlem yapmamanýz.Þirketle ilgili olumsuz bir görüþüm yok.Gayrimenkul þirketleri içinde alýnabilecek senetler arasýnda birinci sýraya hlgyo’u yazabilirim.Bayram sonrasýnda azýndan kýsa vadede bir bekleme hareketine mi gireceði yoksa müþterinin kredili mallarýnýn satýþýna devam mý edileceði yada varsa gücü kaynak yaratarak tekrar baþka hesaplar üzerinden mallarý toplamaya mý çalýþacaðýný görmüþ oluruz.Benim bilanço üzerinden yaptýðým deðerlemelere göre hedef fiyatý 2.20-2.30 seviyeleridir.Imf projesinin bitmiþ hali bu fiyata dahil deðildir.Saygýlar
Yer Ýmleri