Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
188,10 10% 634,38 Mn 184,00 / 188,10
22,00 10% 752,81 Mn 20,02 / 22,00
154,00 10% 180,13 Mn 135,80 / 154,00
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
95,20 9.99% 449,09 Mn 92,00 / 95,20
20,16 -10% 115,24 Mn 20,16 / 21,72
22,68 -10% 273,05 Mn 22,68 / 25,00
128,00 -9.99% 414,10 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 1,04 Mr 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,45 Mr 149,00 / 157,50
3,23 -8.76% 37,04 Mr 3,23 / 3,64
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
40,08 -1.91% 9,37 Mr 40,00 / 41,40
72,75 -4.09% 9,14 Mr 72,75 / 76,20
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
20,52 -3.21% 962,90 Mn 20,42 / 21,38
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
781,00 0.84% 5,63 Mr 775,50 / 811,50
101,00 0.1% 708,06 Mn 101,00 / 104,80
114,70 -1.46% 439,93 Mn 114,40 / 117,70
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
35,50 -1.39% 140,23 Mn 35,46 / 36,40
11,44 2.33% 634,91 Mn 11,10 / 11,56
84,55 -4.14% 938,78 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 382/616 ÝlkÝlk ... 282332372380381382383384392432482 ... SonSon
Arama sonucu : 4922 madde; 3,049 - 3,056 arasý.

Konu: HLGYO - Halk Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý A.Þ.

1. Siz davadan bahsettiðiniz için yazdým.2008 krizinde dohol hisse senedinde kredi marjýndan dolayý problem yaþadýðý için Dohol ve diðer senetlerini müþterinin yasal bekleme süresine uymadýklarý için müþteri rýzasý dýþýnda (telefon kaydý yada ordino olmadan) sattýklarý için problem yaþandý.Benim bildiðim dört kurumu dava etti 2008 de .Sonrasýnda 2010 da yasak yemiþtir.Orada da problemler olmuþtur.Dediðim gibi durumun farkýný anlatmak için Ali Bey’in örneðini verdim.Her iþlemin bir yasal süreci var.Asunimde kurumlar baþvuruyu spk ya yaptý.Spk kabul etti.Kap’ta yayýnlandý.Süreç yasal olarak sonlandý ve kurumlar satýþlarýný yaptýlar.Dava açýlsada aracý kurumlar davayý kaybetmezler.Ancak müþteri spk’yý dava edebilir belki de etmiþtir.Bu hakký saklýdýr.Birþey elde eder etmez bilinmez.Size de bol kazançlar diliyorum.Umarým herþey beklentileriniz doðrultusunda gerçekleþir.Saygý ve sevgiler

Alýntý Originally Posted by Maydonozcu Kamil Yazýyý Oku
    Sayýn Tarkan Tatlitug'un verdiði linkteki olay 2010 yýlý Haziran ayýna ait ve grafiklerden anlaþýldýðý kadarýyla endeks 55-60 bin aralýðýnda gayet stabil durumda. Heleki bir yýl önce gördüðü 22 binli seviyelerden geldiði yaklaþýk 3 katlýk bir artýþý göz önüne aldýðýmýzda kan gövdeyi götürecek türden bir kriz konjonktürünün varlýðýndan söz etmek mümkün deðil. Sanýrým yanlýþ hatýrlýyorsunuz. Ya da sizin anlattýðýnýz þey Ali beyin baþka bir vukuatý, sonuçta adam piyasanýn a.sýna koyma ve arkasýnda binlerce maðdur yaratma konusunda uzman. Bu tiplere bu piyasanýn halâ açýk olmasý ise ayrý bir garabet. Bu aracý kurumlar bütün bu yaþananlardan ders çýkarmamýþlar ya, zerre acýmam. Ýnþallah mahkemeye verir ve hepsinden milyonlarca TL tazminat alýr. Çok isterim. Öyle þeye böyle þey. Akýllanana kadar mokoko. Anlaþýlan bu piyasa baþka türlü düzelmeyecek.

2.  Alýntý Originally Posted by schmt Yazýyý Oku
    kamil bey görünen o ki siz bu iþin uznaný olmuþsunuz naçizane size sormak istiyorum .Türkie ile suudiler ve BAE arasýnda son gazeteci cinayeti sebebiyle limoni olduðumuz malumdur. Asunimin bu ülkelerle ortaklýk iliþkisi varmý ? varsa ne düzeyde? varsa iliþkisi böyle önemli bir projede asunim istenmeyebilir mi? onun için son harekette asunim hisseden çýktý mý? çýktýtsa ne kadar çýkmýþ olabilir? yoksa çýkmadý aynen devam ediyormu? teþekkür ediyorum .hayýrlý iftarlar
    Sayýn Dewquarts'a deðerlendirmeleri için teþekkür ediyorum. Hissenin mali rasyolarý ve piyasa deðerlemesi konusundaki görüþlerinin tamamýna katýlýyorum. Halka açýk tüm veriler kapsamýnda þirketin defter deðerine göre % 75 iskonto ile iþlem görmesinin ne derece saçma olduðu konusunda mutabýk kaldýðýmýzý görmek sevindirici. Sonuçta hiç bir yatýrýmcý ortaðý olduðu þirketle ilgili kötü bir þeyler düþünmeyi, düþünse bile bu tür yerlere yazmayý -en azýndan bu ortaklýðý devam ettikçe- istemez, etik de bulmaz. Acaba sadece ben mi pollyanna bakýyorum bu finansal tablolara diye düþünmediðimi söylesem yalan söylemiþ olurum. Þirketin vizyonu açýsýndan bir sýkýntý yok burasý artýk daha net kafamda.

Kafamdaki soru iþaretleri tamamen misyonu ile ilgili. Ýþim gereði global sermaye hareketleri, siyasi ve jeoekonomik parametlerin sermaye gruplarýný hangi yönde etkilediði ve bu etkileþimin karar verme noktasýnda ne gibi sonuçlar doðuracaðýný vs. inceliyorum. Haliyle bundan sonraki deðerlendirmelerim ayný zamanda sayýn schmt'nin yukarýdaki mesajýna da bir nev'i cevap olmuþ olacak.

Konunun Asunim'le ilgili boyutunu (sonradan geri dönmek üzere) bir kenarda tutacak olursak; global sermayeyi oluþturan bileþenler arasýnda 2009 krizi ile ilgili baðlantýlý olarak bir kýrýlma yaþandýðýný düþünüyorum. Bu süreçte hepimizin bildiði gibi ABD ve Ýngiltere'de çok ciddi sermaye aktarýmlarý yapýldý. Bir çoklarý tarihin çöplüðüne gönderildi. Bu operasyonu yapan ve an itibariyle Dünyayý yöneten büyük aileler, bunlarýn gelecekle ilgili projeleri ve oluþturmak istedikleri; bugünkünden çok daha farklý gibi lanse edilen yapay zeka, robotik teknolojilere dayalý bambaþka bir nesil ve bu nesille devam ettirilmek istenen gelecek, sadece devletlerle olan münasebetlerini deðil birey olarak herkesi ilgilendiren bir çerçeve çiziyor.

Bugüne kadar kötü de olsa uluslararasý kurumlarýn denetimiyle kör topal yürüyen sistem an itibariyle tamamen güç odaklý. Hiç bir hukukiliði olmayan geliþmeler herkesi olduðu gibi büyük sermaye sahiplerini de etkilemekte. Bizzat kendilerinin tezgahladýðý suikast sonuçlarýný kullanarak gözüne kestirdikleri sermayeye çökme peþinde olan çetevari bir sisteme doðru hýzla ilerlemekteyiz. 2009 krizindeki yaþanmýþlýkla birlikte oluþan "yeni ve güvenli bir finans merkezi" talebi, o dönem iktidarda bulunan sayýn Erdoðan'ýn da dikkatini çekmiþ olmalý ya da birileri bizzat bu konuya dikkat çekti. Orasýný bilemiyorum, bildiðim bir þey var; bir yerde talep varsa orada illaki arz oluþur. Sayýn Erdoðan'ýn stratejik kapasitesine bakarsak ikinci ihtimalin bana daha yakýn geldiðini söylemem gerekli. Kendisi gayet pragmatik, yine kendi deyimiyle söylüyorum kazan-kazan noktasýnda oldukça elastik bir siyasi anlayýþa sahip.

Bana göre, Ýstanbul'un finans merkezi olmasýyla ilgili projenin baþlangýç konjonktürü budur. Neden Ýstanbul sorusunun cevabý ise þu ana kadar anlattýklarýmdan çok daha farklý olarak, arkasýnda ezoterik inanýþlar da dahil olmak üzere oldukça girift bir içeriðe sahip. Dinler, mezhepler, inanýþlar, kadim ve bir o kadar kozmik ritüeller þu bu. Þu bir gerçek ki Ýstanbul her kesime, her alanda geniþ bir manevra alaný saðlayabilecek kapasitede, gerek bulunduðumuz coðrafya da gerekse tüm Dünyada ender yerlerden biri. Belki de tek !

Durum böyleyken, devam eden bu süreçte yaþanan Skripal ve Kaþýkçý olaylarý baþta olmak üzere bazý geliþmeleri dikkatlice incelediðimizde tamamen bu amaca matuf sonuçlar üretildiðini söylemek yanlýþ olmaz. Nitekim, bu olaylar bahane edilerek Londra'da ciddi yatýrýmlarý bulunan sermaye gruplarýnýn hesaplarýna el konulmasý, bir çoðuna çeþitli yasaklar getirilerek yaptýrýmlar uygulanmasý vs. hepsi gayet devasa ancak bir o kadar muntazam bir projenin varlýðýný iþaret etmekte. Umarým iþin global boyuttaki kýsmýný yeterince ve daha fazla kafa karýþýklýðý yaratmadan anlatabilmiþimdir. Ki bahsettiðim Skripal ve Kaþýkçý olaylarýndan önce yüzlerce zengin bir yerlerde infaz edilip varlýklarýna el konuldu, çeþitli operasyonlarla þirketleri ele geçirildi vs.

Asunim'e gelince. Þirketin yapýsýna ve faaliyet alanlarýna baktýðýmýzda Suudi Arabistan ve BAE baþta olmak üzere çeþitli sermaye gruplarýyla birlikte bir çok ülkede özellikle Güneþ Enerji Sistemi alanýnda bir çok projede yer aldýklarýný, hatta Türkiye'de bu alanda tekel konumunda olduklarýný görmekteyiz. Burada soru þudur, arkasýndaki sermaye Ýstanbul'un finans merkezi olmasýyla ilgili projeye destek mi yoksa köstek mi ? Çünkü yukarýda bahsettiðimiz projeyi destekleyenler kadar bu sermayenin kendi ülkesinden baþka yerlere gitmesine izin vermemek adýna her þeyi yapmayý göze almýþ bir kesim olduðunu da unutmamak lazýmdýr. Peki, bu grubun bahsettiðim GES mevzularýyla ilgili kendilerine oldukça geniþ bir alan saðlayan kamuya yönelik herhangi bir "karþý" oluþumun içerisinde bulunma ihtimalleri olabilir mi ? Sanmam. Ancak, diðer bir çok hissede yaþanan tedbirlerle mukayese edildiðinde bu gruba "sen buralardan uzak dur, kendi iþine bak" gibisine bir mesaj verilmiþ olabileceðini söyleyebiliriz.

Bunlar kiþisel düþüncelerim olup yatýrým tavsiyesi þeklinde algýlanmamalýdýr.Saygýyla.

3. Ama anlaþmalý ana anlaþmasýz, Brexit ile ilgili sürecin bu projenin (Ýstanbul'un finans merkezi olmasý projesi, þirketin yürüttüðü 2-3 binalýk projeden bahsetmiyorum) mihenk taþý olduðunu deðerlendirmekteyim. Brexit gerçekleþtiði takdirde sadece yukarýda bahsettiðim "rahatsýz edilen" sermaye deðil; Ýngiltere'nin AB içerisinde bulunmasýný bir çýpa olarak kullanmak suretiyle Londra'yý mekan edinmiþ olan bazý fonlarýn da karar verme noktasýnda alternatif arayýþ içerisine girmeleri gayet mümkündür. Nereyi tercih edecekleri konusunu da gerideki bir mesajda yazmýþtým: en uygun kapitülasyon ve dahi özerklik þartlarýný saðlayanlar.

Sayýn Erdoðan'ýn ülkenin içerisinde bulunduðu (belki de bilerek -yani daha çok taviz almak için- bu hale düþürüldü, o ayrý bir tartýþma konusu) genel konjonktürü dikkate alarak bu yönde gelecek taleplere hýzlý ve süratli bir þekilde cevap vereceðini ve sayýn bakanýn yaptýðý açýklamayý da bu minvalde deðerlendirdiðimi belirtmekte fayda görüyorum.

4. Ýnþaat sektörü içerisinde her anlamda oldukça yüksek montanlý iþler yapan arkadaþlarým var. Bu þirketin yaptýðý 30-40 katlý binalarý yapmak iyi bir ekiple sadece 1 ay. Tekrar ediyorum sadece 1 ay. Bir kamu kuruluþuna ait böylesi basit bir inþaat sürecinin bu kadar uzamýþ olmasýnýn nedenlerine sadece iþin maliyeti yönünden deðil diðer bileþenler yönünden de bakmak gerekli. Devletin kararlýlýðý karþýsýnda 30-40-50 katlý bina nedir yahu ? Bugüne kadar kararlýlýk yoktu, þayet sayýn bakanýn açýklamalarý samimiyse ve iþin üzerine gerçekten gidilecekse ne olduðunu kimse anlamadan biter bu iþ.

5.  Alýntý Originally Posted by Dewquarts Yazýyý Oku
    Gayrimenkul Yatýrým Þirketleri Portföylerinde bina,arsa,iþ yeri,otel,alýþveriþ merkezi gibi varlýklar bulundururlar.Ayrýca projeleri bulunmaktadýr.Bunlar her yýl yönetim kurulu tarafýndan belirlenen gayrimenkul deðerleme þirketleri tarafýndan deðerlenir.Deðer artýþlarý yýl sonu bilançolarýna yansýdýðý için 1.,2.,3. çeyrek bilançolarý ile 4.çeyrek (yýllýk) bilançolarý arasýnda ciddi rakamsal farklar vardýr.Temel veriyi 4.çeyrek bilançosu verir.Þu anda Türkiye Borsasýnda iþlem gören tüm gyo þirketleri iskontolu iþlem görüyor.Bunda ülke ekonomisindeki yapýsal sorunlarýn etkisi çok büyük.Ama sektörel sýkýntýlarýn da etkisinin olduðunu da söylemeliyim.Diðer hisse senetlerine girip konuyu daðýtmak istemem.Halk Gayrimenkul özelinde söyleyebileceklerim þunlar.Öncelikle yabancý takasý þirketin çok az.Bunda ilk halka arzý yabancý pazarlamasý yapmadan neredeyse halkbank mevduat müþterilerine satmalarýnýn etkisi büyük.Yabancý fonlar yada yabancý kurumsal veya bireysel müþteriler için þirketin iyi bir þirket olmasýnýn yanýnda,temettü verimliliði ve likit olmasý en öenmli yatýrým yapma sebepleridir.Hlgyo hissesi likit bir hisse deðil.Son 1.5-2 ay içinde olan hareketleri hesaba katmazsanýz günlük ortalama 5 milyon hacim olan bir hisse yani fiyata göre 3-5 milyon tl arasýnda iþlem gören bir þirket.Yabancý bu tür þirketlere ilgi göstermez.Tabi bir hikaye yazmaya baþlayana kadar.Hlgyo ‘nun halka arz hikayesi ifm projesi idi. 2017 yýlýnda bitecek diye halka arz edilen þirket ancak 2016 aralýk ayýnda ihale edildi.2019 yýlý aralýkta teslim edilmek üzere ihale edilen þirketin bu yýl verilerine göre yüzde 28’lik kýsmý tamamlandý.Sadece hlgyo deðil tüm paydaþlar inþaatý durdurdular.Burada hükümetin aksiyonu önemli.Yoksa bina yapýmýna baþlanýrsa bitirmek kolay.Ancak bitmiþ binanýn vergisi,bakýmý vs birçok sorunu var.Hükümet ne düþünüyor çok kestiremiyorum.Derlerse ki evet biz bu projeyi hayata geçireceðiz.Bu durumda elbette en büyük arsa sahibi olarak Hlgyo bundan etkilenir.Çünkü teslim alacaklarý 5 binadan 44 katlý olanýný halkbankasýna yýllýk 250-300 milyon tl arasýnda kiralayacklar.Bu sadece 2 yýllýk kira geliriyle þirketin piyasa deðerine ulaþmak anlamý taþýyor.Diðer tüm varlýklarý yok saysanýz bile.Ýfm 2023 yýlýna kaldýðýný düþünürsek ben bu durumda geçmiþ 6,5 yýlda olduðu gibi yine yabancýnýn hisseden uzak duracaðýný düþünüyorum.Yerliler hareket yapabilirler .Temel anlamda ifm olmasa dahi çok ucuz bir þirket .1,5 fiyat kazanç oraný ile iþlem görüyor.Ýyi yönetilen bir þirket.Doðru projelere imza atýyorlar.Karlýlýðý iyi.Uzun vadeli yatýrým için doðru bir hisse.Maalesef yaþadýðý en büyük talihsizlik hareketi baþlatan kiþinin acemice hareketleri oldu.Dolar bazýnda çöp fiyatýna iþlem görüyor.Ama prensip olarak size alýn satýn diye bir öneride bulunamam.Sadece sizden ricam þu olur günlük hareketlerden kaçýnmanýz ve kredili iþlem yapmamanýz.Þirketle ilgili olumsuz bir görüþüm yok.Gayrimenkul þirketleri içinde alýnabilecek senetler arasýnda birinci sýraya hlgyo’u yazabilirim.Bayram sonrasýnda azýndan kýsa vadede bir bekleme hareketine mi gireceði yoksa müþterinin kredili mallarýnýn satýþýna devam mý edileceði yada varsa gücü kaynak yaratarak tekrar baþka hesaplar üzerinden mallarý toplamaya mý çalýþacaðýný görmüþ oluruz.Benim bilanço üzerinden yaptýðým deðerlemelere göre hedef fiyatý 2.20-2.30 seviyeleridir.Imf projesinin bitmiþ hali bu fiyata dahil deðildir.Saygýlar
    Ekleme olarak Yapilandirilan kalkinma bankasinida bu iþin diðer ayaði olarak unutmayiniz.Ayrica istanbul secimlerinin yenilenmeside diger bunlarla bagda******.Secimj iptale bile goturen bir nedendir.Çok ama Cok buyuk bir projedir finans merkezi projesi.Kalkinma bankasi yapilandirilmasi hlgyo ,-vkgyo ve Ýstanbul belediye secimlerini birlikte degerlendirirseniz olay çozulur.

6.  Alýntý Originally Posted by Royalci Yazýyý Oku
    Ekleme olarak Yapilandirilan kalkinma bankasinida bu iþin diðer ayaði olarak unutmayiniz.Ayrica istanbul secimlerinin yenilenmeside diger bunlarla bagda******.Secimj iptale bile goturen bir nedendir.Çok ama Cok buyuk bir projedir finans merkezi projesi.Kalkinma bankasi yapilandirilmasi hlgyo ,-vkgyo ve Ýstanbul belediye secimlerini birlikte degerlendirirseniz olay çozulur.
    Bu finans merkezi mi bakanlýk kontrollünde yapýlmýyormu Ýstanbul seçimi ne alaka devletin faydasýna olan bir þeye muhalefet partileri kazansa olmazmý diyecek derse bu vatan hainligi olmazmý Türkiye finans merkezi olacak buna karþý çýkan herkes benim gözümde vatan hainidir

7. Kýsaca ve soft bir tabirle "Ýstanbul'un finans merkezi olmasý" þeklinde lanse edilen bu projeyi sadece ekonomik çýkarlara dayalý masum bir talep þeklinde görmek ve bunun üzerinden analiz yapmak son derece sakýncalýdýr. Þöyleki, küresel anlamda güçlü network aðlarýyla birbirine organik ya da inorganik bir þekilde baðlý olan bu devasa güçler, hükümetler hatta devletler tarafýndan ayný zamanda ciddi birer tehdit olarak görülmekteler. Nitekim I. ve II. Dünya Savaþlarý, ülkeleri bu savaþlara zorlayan güçlerin bu yolla elde ettikleri kazanýmlar, 1929 ve 2009 küresel finans krizleriyle yapýlan aleni sermaye aktarýmlarý, Sterlin spekülasyonu ile Dünyanýn en güçlü yapýlanmasý olarak bilinen Ýngiltere Merkez Bankasýnýn resmen dize getirilmesi gibi herkesçe bilinen operasyonlar yanýnda çeþitli ülkelerde uyguladýklarý post modern darbeler yoluyla kazandýklarý milyar dolarlar...

Mesela, Muhammed bin Selman denen aptal Suudi Arabistan'daki muhaliflerin parasýna çöktüðünü zannedip daha paralarýn sayýmýný bile tamamlamamýþken, Kaþýkçý cinayeti sonrasýnda hepsini bu timsahlara (genellikle silah satýþý yoluyla ya da tablo mablo alarak, salak herifin aldýðý tablo da ortada yok) verdiði gibi üstüne cebinden para da çýktý. Þimdi olsa yine ayný þeyi yapar mý, yapar; çünkü bütün bu yaþanmýþlýklara raðmen iþ baþýnda bulunan siyasiler bu ekonomik büyüklükten kendi çýkarlarý adýna maksimum faydayý saðlayabilmenin yollarýný aramaktan hiç bir zaman geri durmamýþ ve bu güçlerle dönem dönem birlikte hareket etmiþlerdir.

Gerek geçen yýl (2018) yaþanan kur hareketleri gerekse de Türk Ekonomi Tarihine "25 Mart 2019 Londra Swap Krizi" olarak geçecek olan spekülasyonun mimarý da JP Morgan Chase'nin ta kendisidir. Ki bu banka Dünyanýn en büyük ve bahsettiðim küresel sermayenin subliminal mesajlar vermekte kullandýðý en etkili kuruluþtur. Bu swap spekülasyonu sayesinde Türk CDS'leri yükseltilmek suretiyle faiz indirim hazýrlýðý yapmakta olan TC Merkez Bankasý'nýn bu hamlesi engellenmiþ hatta faiz artýþýna gitmesi konusunda baskýlara bile baþlanýlmýþtýr.

Bu spekülasyonun temel amacý ise Ýstanbul'un finans merkezi olmasý konusunda bazý taleplerinde ne derece ciddi olduklarýna dair belkide hükümetin kuýlaklarýný çekmek. Öncesindeki Gezi olaylarý, 17-25 Aralýk ve 15 Temmuz hadiselerini de devam etmekte olan savaþýn ayrý bir cephesi olarak görmek mümkün. Konuyu karmaþýklaþtýrmamak adýna oralara girmiyorum. Zaten genel hatlarýyla her þeyi yazmýþ durumdayýz.

Bu adamlar ne istiyorlar da hükümet bu ballý kaymak gibi gözüken iþten geri duruyor derseniz, bu soruyu Ýngiliz Kraliyet ailesine sormak bence daha uygun. Mesela ben bunlarý yazarken haber ajanslarýndan Teresa May'in istifa haberleri gelmekteydi.

Saygýlarýmla.

8. Sayýn Berat Albayrak'ýn çok yakýn tarihte yaptýðý "Ýstanbul’a yakýþan finans merkezini en kýsa sürede ülkemize kazandýracaðýz." açýklamasýyla, hükümetin, D.Akdeniz'de donanmamýzýn tüm bileþenleriyle birlikte yaptýðý güç gösterisi yanýnda S-400 konusunda sergilediði iradeyi birlikte okuduðumuzda, küresel sermaye ile belli baþlý bazý noktalarda anlaþmaya varýldýðýný söylemek þimdilik erken gibi görünse de bu yönde ciddi emarelerin varlýðýndan söz etmek mümkün. Net bir analiz yapamýyorum çünkü stratejik iliþkilerde yaþanan oldukça dinamik bir süreç var ve bu sahadaki dengeler çok çabuk deðiþebilme potansiyeline sahip. Nitekim bütün güçler ki buna devletler de dahil ellerindeki bütün enstrümanlarý (silahlý kuvvetler + terör örgütleri + ekonomik yaptýrýmlar vs) bu dengelenme sürecinde tereddütsüz kullanabilecekleri konusunda karþýlýklý olarak net mesajlar vermekteler. Netçede zor oyunu bozar.

Yaþanan süreçteki dinamikliðe örnek teþkil etmesi bakýmýndan; daha geçen hafta Çarþamba günü ABD Temsilciler Meclisi'ne bir yasa tasarýsý sunuldu. Bu tasarýnýn içeriðinden anlaþýldýðý kadarýyla ABD'nin, Doðu Akdeniz’deki stratejisinde köklü deðiþikliklere gideceði anlaþýlýyor. "Doðu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ýþbirliði 2019” isimli yasa tasarýsý ile Kýbrýs Rum Yönetimine Amerikan silah ambargosunun kaldýrýlmasý ve F-35'ler konusunda Türkiye’ye yönelik kýsýtlamalarýn olmasý halinde ABD’nin Rum Yönetimi’yle uzun vadeli ittifak ve iliþki kurarak bölgede aktif ve güçlü bir müttefik olma olanaðý tanýmak isteniyor.

Tasarýda ayrýca Doðu Akdeniz’de Yunanistan, Güney Kýbrýs ve Ýsrail arasýnda kurulan ortaklýk iliþkisine ABD’nin desteði ve bu sayede Rusya’nýn Doðu Akdeniz’deki nüfuz ve müdahalesinin engellenmesinin amaçlandýðý vurgulanarak (isim verilmese de bizden bahsediyorlar) bölge ülkelerinin Rusya’dan tedarik ettiði askeri teçhizat kullanýmýný durdurmak, NATO teçhizatýnýn alýnmasý konusunda NATO üyesi ülkeler lehine desteklenmesi isteniyor.

Son tahlilde tüm bu olanlarý, oldukça karmaþýk hamleler içeren bir satranç oyunu gibi görmekte fayda var. Hükümetler, siyasiler vs gelip geçicidir; baki olan Devletin kendisidir. Allah Devletimize zeval vermesin.

Sayfa 382/616 ÝlkÝlk ... 282332372380381382383384392432482 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •