Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 144/172 ÝlkÝlk ... 4494134142143144145146154 ... SonSon
Arama sonucu : 1374 madde; 1,145 - 1,152 arasý.

Konu: Algoritmik Trade Sistem Sinyalleri ve Gerçek Hesap Paylaþýmlý (Þeffaf)

Alýntý Originally Posted by EMLAK Yazýyý Oku
    bir kazýk soruda ben sorayým.

20 tane hisse aldýnýz .. her biri eþit miktarda parasal büyüklükte.

10 tanesi yükseliþe girdi. 5 tanesi durumu stabil ne kar ne zarar. 5 taneside düþüþte.

böyle bir çalýþma yapan var mý ? veya bunu nasýl ölçümleyebiliriz.

örneðin zararda olan o beþ hisseyi satýp yükseliþ içindeki hisselerin arasýnamý almak lazým. veya yükseliþten elde edilen karlarý zararda olan hisselere eklememi yapmamýz lazým.

hangi durumda parayý iyi yönetmiþ oluruz ?

istatistik , test , optimize edilebilir mi ?

fikirler ?
     Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    AÇýkçasý okadar fazla hisse normalde almam tavsiyede etmiyorum. Çok fazla hisse taþýyorsam bunun 2 nedeni vardýr ya analiz etmeyi bilmiyorumdur. Yada analizlerime yeterince güvenemediðimden riski daðýtmaya çalýþýyorumdur.

Ancak yinede bu kadar hisse almýþsam. Öceliðim düþen hisseler için niye düþtü sorusuna cevap bulabilmektir. Burada anlamlý bir sebep bulabiliyorsam O hisseleri satar diðer hisselerime yatýrýrým. Anlamsýz bir düþüþ varsa Doðal olarak miktarý arttýrmaya çalýþýrým. Bunuda deðerine geldiðini düþündüðüm veya deðerine çok yaklaþtýgýný düþündüðüm hisseleri satarak yaparým.

Yani soru biraz hisse analizine olan güveninize baðlý olarak deðiþiyor.

Zaten hisse analizlerimde de ben benzer bir mantýðý uyguluyorum. 3 ay vade ile alýyorum bir sonrkai bilanco 3 ayda geldiði için. Bilancolar geldikçe yeni potansýyelli hisseleri buluyorum. Mevcut hissseminde daha potansýyelli olan hisse varmý diye bakýyorum.

Diyelimki Eski hissem yeni bilancosuna göre %30 daha yukarý gidebilir.
    Ancka yeni çýkarttýðým hisse %40 yukarý potansiyel taþýyorsa Eskiyi satar yeniye zýplarým. Eski kötü oldugu için deðil eskiden daha potansýyelli hisse buldugum için.

Bunun haricinde 3 ay dolmadan bilanco görmeden sattýgým hisse neredeyse yok gibidir.

Eðer bir hisse almýþsam bilancosu öz sermayesi vb gibi durumlar avantajlý ve atýyorum %50 potansýyel içerdiði için almýþýmdýr. BU hisse sebepsizce düþmüþse artýk %50 deðil %70 %80 daha fazla potansýyel içeriyor demektir.

Yeni bilancolar geldiðinde tüm hisseleri tekrar taradýgýmda zaten bana yine ayný hissenin bu sefer daha çok potansýyel içerdiðini gösterecek.

Senin verdiðin örnekte ise sanki bir rasgelelik var gibi rasgele 20 tane hisse seçtim. Ýþte bunlardan düþenleri aldým vesaire gibi bir mantýk var. Böyle bir mantýk varsa zaten Herne yaparsak yapalým baþarý ihtimalimiz oldukça düþük.

Düþünsene elinde TKNSA vardý düþüyor diye daha fazla pay eklesen külliyen zarar edecektin.
    Erhan Beyin görüþlerine katýlýyorum. (Hisselerin tamamýnýn analizine güveniyorsam.)

Ben olsam;

Giden senetlere ket vurmazdým, tabiki satýþ kriterlerini karþýlamýþsa satardým. Düþen hissede alýþ kriterinden aldýðýmýzý ve öngörümüzün tutmadýðýný varsayalým. Düþen hisselere hiç dokunmaz, tekrar alýþ kriterlerini saðlamasýný beklerdim. Eðer tekrar alýþ kriteri saðlandýysa en çok kar ettiðim senedi buna kaydýrýrdým.

Sebebini atasözü söylemiþ; "Aðaç ne kadar uzasa göðe ermez."

Ya da Býkmýþ abinin imzasý var; YATIRIM, sonu yanlýþ giden SPEKÜLASYONDUR. EÐER, zamanýnda spekülasyondan çýkmazsanýz MECBUREN yatýrýmcý olursunuz. George Soros.

Bunlarý düþünerek kar realizasyonlarýný daha az kazandýðýmýz ya da zararda olan (alýþ kriterlerini tekrar saðlayan) hisselere kaydýrmak iyi olabilir.
    “Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford

2.  Alýntý Originally Posted by livingstone Yazýyý Oku
    ***Yaptýðýnýz çalýþmada PD/DD kontrolünü yaparken; Þuan örnek 2019/9 döneminde olduðumuzu düþünelim.
    1)Ortalamayý alýrken sadece yýla mý bakýyoruz 2018/9, 2017/9 gibi Yoksa 2019/9 dan geriye doðru 2019/6, 2019/3, 2018/12 gibi mi?
    2)Bir de son kaç yýlýn (dönemin) ortalamasýný alýyorsunuz?
    3)Karýný ve öz sermayesini artýran þirket seçerken bir önceki döneme mi bakýyorsunuz? 2019/9 ile 2019/6 yý mý karþýlaþtýrýyorsunuz?
    4)Hisseyi aldýktan sonra ne kadar zaman bekliyorsunuz? Ýstediðiniz fiyata gelmezse maksimum zaman sýnýrý var mý?
    5) PD/DD geçmiþ ortalamaya gelince mi satýyorsunuz?
    Cevaplarsanýz sevinirim.Teþekkür ederim.
    1- ortalama PD/DD baz alýrken son 46 dönemin genel ortalamasýna bakýyorum. tabiki bunu baz alýrken karlýlýgýn ne durumda olduguna göre karþýlaþtýrýyorum. örnegýn 2008 krizi PD/DD ne oldugu önemli deðil. o ortlaamaya girmez cunku extrem bir yýl. Karlýlýklarýna bakýyorum karlýlýklarda ciddi artýþ varken son dönemde artýþ varsa PD/DD ortalamasý bir týk daha yukardan baz alýnabilir.

Sadece dönemlik bazda PD/DD uctugu bölgeler yine ortalamanýn içine girmez. Þirketin karlýlýklarý nisbeten normalken yani aþýrý kar düþüþü veya aþýrý kar artýþý yokken bu hisseye kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar acaba þekinde bir bakýþým oluyor. Genel anlamda yatýrýmcýlar bu hisseye 2.2 pd dd vermiþ diyorum mesela.

Örnegýn aselsanýn PD/DD grafiði dönem dönem görünüyor Bence aselsan yatýrýmcý tarafýnda ortalama 2.5 pd/dd ile fiyatlanýyor.

Grafiðin baþýna bakmayýn orasý zaten kriz PD/DD si Kriz sonrasý 2,0 pd/dd ile fiyatlanmýþ genel anlamda SOnrasýnda 2,5-3,0 aralýgýnda aþaðý sarkmadan uzun sure durmuþ Yani yatýrýmcýnýn aselsansa olan güveni artmýþ karlarýnýn artýþýný düzenli ve guvenýlýr bulduklarý için. öz sermayesinin 2,5 katýný vermeye razý olmuþlar uzunca bir süre 2,5 altýný görememiþ bile. Yani yatýrýmcý artýk aselsansan 2,5 katýný vermeye iyiden iyiye ikna olmuþ. Ardýndan deli gibi bir yükseliþ var o bolge karlarýnda uctugu bolge. Karlar deli gibi artarak geliyordu o bolge de zaten graifk olarka karlarýda görebiliyorum ne zaman artmýþ vesaire. O bolgede karlar sürekli ve þiddetli bir biçimde artarak devam ettiði için yatýrýmcýlar aselsan hakkýnda fazlaca iyimser olmaya baþlamýþlar. Bir sonraký karý da fiyatlamak ister gibi saldýrmýþlar defterdeki büyüme %30 ise piyasa degerindeki büyümeyi %50 yapmýþlar buda pd/dd yi þiþirmeye baþlamýþ. Çeþitli spekilasyonlar borsadan anlamayan adamlarýn bile azýnda aselsan oldugu zamanlarda hatýrlýyorum pd/dd 6 civarýndaydý. Borsayla hiç alakasý olmayan 3 kiþi aradý beni son 15 yýl belki birbirimizi hiç aramadýgýmýz kiþiler erhan aselsan alakmý sen herhalde borsayla ugrasýyormuþsun diye.

Bende fiyatlamanýn gerçekçi olmadýgýný normalde karlarý bu sekýlde devam etse bile pd/dd 3 civarýnýn normal oldugu fakat þu anda pd dd 6 7 lerde gezdýgýný yaný sýrketýn bu karlarýný seneye ayný sekýlde devam ettirse bile ancak deðerine geliyor 2 sene boyunca sureklý olarak ayný þiddetli karlarý devam ettirirse ancak kara geçebileceðini söyledim o fýyatta almak isteyenlere en az 2 yýl hiçbirþey kazanamazsýnýz dedim. Neyse zaten devamýnda çakýldý hisse ve pd/dd normalleþti.

Þu anda ise genel ortalamanýn 2.5 oldugunu varsayýyorum. hissenin bu fiyata göre pd/dd si ise 1.8 yani bir miktar ucuz kalmýþ diyebilirim. Genel ekonomýk öngörüler þirket ihalleri gelecek bilancolar da yatýrýmcýlarýn karamsarlýk görmesi vb gibi durumlar sebebiyle bir miktar iskantolu görünüyor bence.

Yani pd/dd böyle bir mantýk süzgeçinden geçirdikten sonra karar veriyorum. Tam olarak yazýlý bir formulu oldugu soylenemez mantýk yürütüyorum yükseldiði zamanlar karlýlýklara bakýyorum. buna göre genel ortalama 2 ise karlýlýkta artacaksa genel ortalamayý 2.2 yapýyorum vesaire.

Mesela geçmiþte hep zararda diyelimki þirket hiçte kar edememiþ bu þirkete kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar baktýn diyelimki 2 pd/dd de fyatlamýþlar ara sýrada 2.5 pd/dd yi görmüþ olsun. yani þirket zarar etmesine raðmen ve hiç kara geçememesine raðmen 2 pd/dd altýný göstermemiþler. O halde bu þirketin gelecek bilancolarýnda KAR'a geçeceðini düþünüyorsam ortalama pd/dd 2 deðil de 2,5 olarak baz alýrým. Çünkü kar'a geçtiði zamanda þirket zarar ettiði döneme göre daha güvenilir daha önü açýk olacagý için yatýrýmcýlar eskiden öz sermayesinin 2 katýný ödemeye razýyken artýk kar üreten bir þirkete rahatlýkla 2,5 katýný vermeye razý olabilir.

Ýþte bunun gibi bir mantýk süzgeçinden geçiriyorum. Biraz komplike gibi görünebilir PD/DD öz sermaye meselelerinin mantýgý anlaþýlabilirse dediðim süzgeç olayýný sizde düþünebilir yapabilirsiniz.

2- Videoda da gösterdim hem dönemlik hem senelýk bakýyor ayrýca birde piyasa çarpanlarý grafiðindeki genel görünüme bakýyorum Karar verirken ki en büyük aðýrlýga sahýp olan yer yukarda anlattýgým 46 dönemlik pd/dd çizgisi daha anlamlý bir pd/dd belirlememi saglýyor.

3-Genel anlamda her ikisinede bakarým hem senelýk bazda iyi artmalý hemde dönemlik bazda iyi artmalý. Dönemlik bazda artýþ daha fazla agýrlýk veririm. senelik biraz uzun vadeye kacýyor ancak þirket hakkýnda daha iyi bir fikir veriyor senelýk bazda artýþýn olup olmadýgý. Genel anlamda senelýk bazda bile büyüyemeyen bir þirketin dönemlik bazda büyüyor gibi görünmesi biraz riskli bir görüntü verir bana ancak senelýk bazda büyüyen ama dönemli bazda þiddetinin arttýrarak büyüyen bir öz sermaye neredeyse garantý büyümeye iþaret eder. Ancak agrasif hisseler dönemlik öz sermaye büyümesiyle ön plana cýkýyor. Dönemlýk bazda þiddetli bir öz sermaye artýþlarý varsa ve bu hala fiyatlanmamýþsa ciddi bir potansýyele iþaret eder. Bu öz sermayeninde KAR ile beraber artýyor olmasý lazým onada dikkat edilmeli.

4-Bir sonraký býlancoyu beklýyorum yani 3 ay sonrakýný beklerým genelde seçtiðim hisseler normalden daha ucuz oldugu için 3 ayda hiç yukarý gitmese bile zaten aþaðý düþtüðü söylenemez. Çünkü genel anlamda çok ölücü fiyatlarla þirketler alýrým. BU sebeple genel manada aldýgým hisseler 3 ayda kazanýrmasa bile zarar ettirmez. Ancak endekse cok bagýmlýdýr çok büyük bir olay olmuþtur ozman zarar ederým oyle zamanlar da da %20 civarý filan belki düþebilir. Ancak bilanco istediðim þekilde gelecekse %20 düþüþ hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü hem bu düþüþ telafi edilecek hemde üstüne benim beklediði getiriyi üretecektir hisse. En kötü durum þudur. Hisseyi seçtin aldýn diyelim 3 ayda da düþtü hisse sonra býlanco geldý býrde baktým ký ne öz sermaye artabilmiþ ne de kar artabilmiþ. y... YAN bastým demektir. Direk satarým. -%70 zararda bile olsam. ANcak bu durum hiç yaþanmadý. Çok ucuz fiyattan aldýgým için þirketin öz sermayesi küçülse bile yatýrýmcýlarýn zaten artýk satacak yeri olmuyor yani düþmüyor artýk hisse düþecek yeri kalmýyor pd/dd 0,10 a filan düþmesi gerekir gibi düþün. öz sermayesi aþýrý düþük ve daha berbat durumda olan hisselerde bile 0,10 u bulamazsýn. Yani temel prensýb Ölücü fiyatla hisse almak.

5- Evet genel anlamda belirlediðim ortalamaya yaklaþtý veya geldiyse satarým. Bunun zamanlamasý da önemli. Genellýkle 3 ay içinde ortalamaya yaklaþamaz hisseler tavan tavana filan giderse bir ihtimal var. Genel ortalama 2,5 mesela ben þirketi 0,5 pd/dd iken alýyorum. Yani düþün herhalde %400 filan giderse ancak 2,5 e gelecek fiyat.

hatta hesaplayalým.

diyelim ÖZ sermaye 10,000 TL Piyasa deðeri ise 5,000 TL olsun bu durumda pd/dd = 0,5 tir. Fakat bu þirkete geçmiþten bugune piyasa genel anlamda 2,5 katýný ödüyorlar. Yani olmasý gereken piyasa deðeri aslýnda 10,000 * 2,5 = 25,000 TL Fakat olur ya þirket hakkýnda maniplasyon cýkmýstýr spekilasyon cýkmýstýr kötümser haberler çýkmýþtir birþeyler olmustur o donem bilancosu kötüleþivermiþtir filan bir þekilde 0.5 e düþmüþtür. Bende bu hisseyi BÝSTTÜM taradýgým içi bulabiliyorum. Çok nadiren cýkar bunlar. Yani piyasa 25,000 Tl verdiði bu þirketi 5000 TL ye almýþým 3 ay içinde 5000 * 5 = 25,000 Tl eder yani 3 ayda bu þirket þu anký fiyatý 5 e katlarsa ancak deðerine gelebiliyor. Vel hasýlý aldýgým þirket çok yüksek potansýyel içerir bu þekilde dolayýsýyla 3 ayda da cýkabildiði kadar çýkar. %100 bile çýksa aslýnda hala gidecðei bir sürü yol var ve hala ucuz kalmýþtýr. Yani 3 ayda evvel pek sattýgým hisse yoktur cunku potansýyel öyle büyük oluyor ký 3 ayda o bolgeye cýkamýyor gucu yetmýyor hissenin. Varsayalým bu kadar potansýyelli deðilde daha az potansýyelli hisse buldum yani ayný ornekteký hýsse daha yükske bir pd/dd aldým diyelim. eðer bilancolarýn gelmesine 10 15 gün kalmýþ ve hisse fiyatlanmýþsa benim istediðim yere gelmýþse pd/dd SATMAM bilancoyu beklerim çünkü alýþ kriterimde sadece pd/dd yok öz sermayenin ciddi artmasýda gerekiyor. Ýþte bu sebeple 10 15 gün kalmýþsa satmam çünkü bilanco öz sermaye ciddi derecede artmýþsa PD/DD yine düþecek yine ucuzlayacak demektir. Bu sebeple o 10 15 gün beklerim çünkü bilancoda gelecek oz sermaye artýþýný fiyatlamaya baþlayabilirler daha bilanco gelmeden ÖRNEGIN;

Hisse 2,5 pd/dd ye geldi diyelim 15 gün sonrada bilanco acýklanacak satmadým. Bu 15 günde pd/dd 3 e cýkýp bekledýgýmýn üzerine cýkar yine satmam cunku bilanco ertesi gün geldiðinde öz sermaye artýþýndan ötürü pd/dd 2,0 a filan düþmüþ olur. yani fiyatlama anormal veya pahalý fiyatlama olmaz. O 15 günde pahalý gibi görünür ancak yeni bilanco gelince cart diye pd/dd iner aþþagý. Ha dersenki 2,5 pd dd hedefine ilk 2 ayda cýktý o zman 1 ay daha bekleme riskini almam mesela fiyatlamanýn zamanlamasý önemli. genel anlamda ucuz hisse fýrsatlarý bulabildiysen ki zor bulunur ama yinede cýkabiliyor. 3 ay içinde pd/dd hedefýne yetiþemiyorlar.

Temel mesela ÞU

Karlarý ARtacak mümkünse agrasif artacak
    öz sermayesi agrasif artacak.
    Ancak ortlaama pd/dd þu anký pd/dd arasýnda olabýldýgýnce ucurum oluþmuþ hisseyi alacaksýn.

yukarýdaký rasyolarýn ilk 2 si tahmin iþi pd/dd zaten görünüyor. O ilk 2 yi doðru tahmýn etmiþseniz. Kaybetme olasýlýgýnýzýn %0,001 diyebilirim. EN kötü ihtimalle 3 ayda %0 üretirsiniz. Yeni bilanco gelir EE kar artttý öz sermaye arttý dolayýsýyla pd/dd daha da düþtü Artýk ÇOK ÇOK DAHA YÜKSEK POTANSIYELLI BIR HISSEYE DÖNÜÞTÜ HÝSSENÝZ. Elleri mecbur fiyatlayacaklar. Diyelimki o dönemdede fiyatlamadýlar ilk 2 rasyo yine artarak geldi pd/dd iyice yerin dibine girer. Bu kez mecburen yukarý ve aþýrý yüksek potansýyel içerir. GÝTMEZSE gel yüzüme tükür.

Bu arada tahmin kastým þu öz sermaye % 30 artacak demek mesela veya kar %30 artacak seklýnde býr yaklasým.

Bunun haricinde Android telefonlar için (ios bilmiyorum) "VÝRMAN" diye bir sanal borsa programý var indirip kurun kendýnýzý deneyýn 25,000 Tl sanal para veriyor arkadaþ ara bolumunden erhan açýkgöz veya erhan acikgoz diye aratýn beni de takip edin böylece yaptýgým iþlemleri görebiliyorsunuz. Benide test etmiþ olursunuz bende kendý kendýmý test ediyorum zaten.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

cevaplar için teþekkürler.

rast gele hisse seçimi yok 20 rakamý örnekti sadece 5 de olabilir fark yok.

anlaþýlan uzunca bir süre kayýt tutmak lazým geçmiþe yönelik.
    Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.

erhan gecenin bu saatinde yazmýþýz yeni yazýný þimdi gördüm pdd benimde vazgeçilmezimdir.
    Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.

5. Aslýnda benimle ayný þeyi yapýyorsun. Birebir neredeyse ayný düþünüyoruz. Uzun uzun anlatmýþsýn ama prensipleri basit

- mal alýþtan kazanýr
    - temel deðerlerde pozitif ivme mutlaka fiyatlanýr.

Yazmasý çok kolay uygulamasý çok zor.

Bu baþlýktaki tüm bilgiler için teþekkür ederim. Ben de sistem yazmak istiyorum yazdýklarýndan çok faydalandým kendime 2020 yýlý için çalýþan ( kar etmese de olur ) ve beni koda yansýtan bir sistem yazma hedefi koyuyorum.
     Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    1- ortalama PD/DD baz alýrken son 46 dönemin genel ortalamasýna bakýyorum. tabiki bunu baz alýrken karlýlýgýn ne durumda olduguna göre karþýlaþtýrýyorum. örnegýn 2008 krizi PD/DD ne oldugu önemli deðil. o ortlaamaya girmez cunku extrem bir yýl. Karlýlýklarýna bakýyorum karlýlýklarda ciddi artýþ varken son dönemde artýþ varsa PD/DD ortalamasý bir týk daha yukardan baz alýnabilir.

Sadece dönemlik bazda PD/DD uctugu bölgeler yine ortalamanýn içine girmez. Þirketin karlýlýklarý nisbeten normalken yani aþýrý kar düþüþü veya aþýrý kar artýþý yokken bu hisseye kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar acaba þekinde bir bakýþým oluyor. Genel anlamda yatýrýmcýlar bu hisseye 2.2 pd dd vermiþ diyorum mesela.

Örnegýn aselsanýn PD/DD grafiði dönem dönem görünüyor Bence aselsan yatýrýmcý tarafýnda ortalama 2.5 pd/dd ile fiyatlanýyor.

Grafiðin baþýna bakmayýn orasý zaten kriz PD/DD si Kriz sonrasý 2,0 pd/dd ile fiyatlanmýþ genel anlamda SOnrasýnda 2,5-3,0 aralýgýnda aþaðý sarkmadan uzun sure durmuþ Yani yatýrýmcýnýn aselsansa olan güveni artmýþ karlarýnýn artýþýný düzenli ve guvenýlýr bulduklarý için. öz sermayesinin 2,5 katýný vermeye razý olmuþlar uzunca bir süre 2,5 altýný görememiþ bile. Yani yatýrýmcý artýk aselsansan 2,5 katýný vermeye iyiden iyiye ikna olmuþ. Ardýndan deli gibi bir yükseliþ var o bolge karlarýnda uctugu bolge. Karlar deli gibi artarak geliyordu o bolge de zaten graifk olarka karlarýda görebiliyorum ne zaman artmýþ vesaire. O bolgede karlar sürekli ve þiddetli bir biçimde artarak devam ettiði için yatýrýmcýlar aselsan hakkýnda fazlaca iyimser olmaya baþlamýþlar. Bir sonraký karý da fiyatlamak ister gibi saldýrmýþlar defterdeki büyüme %30 ise piyasa degerindeki büyümeyi %50 yapmýþlar buda pd/dd yi þiþirmeye baþlamýþ. Çeþitli spekilasyonlar borsadan anlamayan adamlarýn bile azýnda aselsan oldugu zamanlarda hatýrlýyorum pd/dd 6 civarýndaydý. Borsayla hiç alakasý olmayan 3 kiþi aradý beni son 15 yýl belki birbirimizi hiç aramadýgýmýz kiþiler erhan aselsan alakmý sen herhalde borsayla ugrasýyormuþsun diye.

Bende fiyatlamanýn gerçekçi olmadýgýný normalde karlarý bu sekýlde devam etse bile pd/dd 3 civarýnýn normal oldugu fakat þu anda pd dd 6 7 lerde gezdýgýný yaný sýrketýn bu karlarýný seneye ayný sekýlde devam ettirse bile ancak deðerine geliyor 2 sene boyunca sureklý olarak ayný þiddetli karlarý devam ettirirse ancak kara geçebileceðini söyledim o fýyatta almak isteyenlere en az 2 yýl hiçbirþey kazanamazsýnýz dedim. Neyse zaten devamýnda çakýldý hisse ve pd/dd normalleþti.

Þu anda ise genel ortalamanýn 2.5 oldugunu varsayýyorum. hissenin bu fiyata göre pd/dd si ise 1.8 yani bir miktar ucuz kalmýþ diyebilirim. Genel ekonomýk öngörüler þirket ihalleri gelecek bilancolar da yatýrýmcýlarýn karamsarlýk görmesi vb gibi durumlar sebebiyle bir miktar iskantolu görünüyor bence.

Yani pd/dd böyle bir mantýk süzgeçinden geçirdikten sonra karar veriyorum. Tam olarak yazýlý bir formulu oldugu soylenemez mantýk yürütüyorum yükseldiði zamanlar karlýlýklara bakýyorum. buna göre genel ortalama 2 ise karlýlýkta artacaksa genel ortalamayý 2.2 yapýyorum vesaire.

Mesela geçmiþte hep zararda diyelimki þirket hiçte kar edememiþ bu þirkete kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar baktýn diyelimki 2 pd/dd de fyatlamýþlar ara sýrada 2.5 pd/dd yi görmüþ olsun. yani þirket zarar etmesine raðmen ve hiç kara geçememesine raðmen 2 pd/dd altýný göstermemiþler. O halde bu þirketin gelecek bilancolarýnda KAR'a geçeceðini düþünüyorsam ortalama pd/dd 2 deðil de 2,5 olarak baz alýrým. Çünkü kar'a geçtiði zamanda þirket zarar ettiði döneme göre daha güvenilir daha önü açýk olacagý için yatýrýmcýlar eskiden öz sermayesinin 2 katýný ödemeye razýyken artýk kar üreten bir þirkete rahatlýkla 2,5 katýný vermeye razý olabilir.

Ýþte bunun gibi bir mantýk süzgeçinden geçiriyorum. Biraz komplike gibi görünebilir PD/DD öz sermaye meselelerinin mantýgý anlaþýlabilirse dediðim süzgeç olayýný sizde düþünebilir yapabilirsiniz.

2- Videoda da gösterdim hem dönemlik hem senelýk bakýyor ayrýca birde piyasa çarpanlarý grafiðindeki genel görünüme bakýyorum Karar verirken ki en büyük aðýrlýga sahýp olan yer yukarda anlattýgým 46 dönemlik pd/dd çizgisi daha anlamlý bir pd/dd belirlememi saglýyor.

3-Genel anlamda her ikisinede bakarým hem senelýk bazda iyi artmalý hemde dönemlik bazda iyi artmalý. Dönemlik bazda artýþ daha fazla agýrlýk veririm. senelik biraz uzun vadeye kacýyor ancak þirket hakkýnda daha iyi bir fikir veriyor senelýk bazda artýþýn olup olmadýgý. Genel anlamda senelýk bazda bile büyüyemeyen bir þirketin dönemlik bazda büyüyor gibi görünmesi biraz riskli bir görüntü verir bana ancak senelýk bazda büyüyen ama dönemli bazda þiddetinin arttýrarak büyüyen bir öz sermaye neredeyse garantý büyümeye iþaret eder. Ancak agrasif hisseler dönemlik öz sermaye büyümesiyle ön plana cýkýyor. Dönemlýk bazda þiddetli bir öz sermaye artýþlarý varsa ve bu hala fiyatlanmamýþsa ciddi bir potansýyele iþaret eder. Bu öz sermayeninde KAR ile beraber artýyor olmasý lazým onada dikkat edilmeli.

4-Bir sonraký býlancoyu beklýyorum yani 3 ay sonrakýný beklerým genelde seçtiðim hisseler normalden daha ucuz oldugu için 3 ayda hiç yukarý gitmese bile zaten aþaðý düþtüðü söylenemez. Çünkü genel anlamda çok ölücü fiyatlarla þirketler alýrým. BU sebeple genel manada aldýgým hisseler 3 ayda kazanýrmasa bile zarar ettirmez. Ancak endekse cok bagýmlýdýr çok büyük bir olay olmuþtur ozman zarar ederým oyle zamanlar da da %20 civarý filan belki düþebilir. Ancak bilanco istediðim þekilde gelecekse %20 düþüþ hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü hem bu düþüþ telafi edilecek hemde üstüne benim beklediði getiriyi üretecektir hisse. En kötü durum þudur. Hisseyi seçtin aldýn diyelim 3 ayda da düþtü hisse sonra býlanco geldý býrde baktým ký ne öz sermaye artabilmiþ ne de kar artabilmiþ. y... YAN bastým demektir. Direk satarým. -%70 zararda bile olsam. ANcak bu durum hiç yaþanmadý. Çok ucuz fiyattan aldýgým için þirketin öz sermayesi küçülse bile yatýrýmcýlarýn zaten artýk satacak yeri olmuyor yani düþmüyor artýk hisse düþecek yeri kalmýyor pd/dd 0,10 a filan düþmesi gerekir gibi düþün. öz sermayesi aþýrý düþük ve daha berbat durumda olan hisselerde bile 0,10 u bulamazsýn. Yani temel prensýb Ölücü fiyatla hisse almak.

5- Evet genel anlamda belirlediðim ortalamaya yaklaþtý veya geldiyse satarým. Bunun zamanlamasý da önemli. Genellýkle 3 ay içinde ortalamaya yaklaþamaz hisseler tavan tavana filan giderse bir ihtimal var. Genel ortalama 2,5 mesela ben þirketi 0,5 pd/dd iken alýyorum. Yani düþün herhalde %400 filan giderse ancak 2,5 e gelecek fiyat.

hatta hesaplayalým.

diyelim ÖZ sermaye 10,000 TL Piyasa deðeri ise 5,000 TL olsun bu durumda pd/dd = 0,5 tir. Fakat bu þirkete geçmiþten bugune piyasa genel anlamda 2,5 katýný ödüyorlar. Yani olmasý gereken piyasa deðeri aslýnda 10,000 * 2,5 = 25,000 TL Fakat olur ya þirket hakkýnda maniplasyon cýkmýstýr spekilasyon cýkmýstýr kötümser haberler çýkmýþtir birþeyler olmustur o donem bilancosu kötüleþivermiþtir filan bir þekilde 0.5 e düþmüþtür. Bende bu hisseyi BÝSTTÜM taradýgým içi bulabiliyorum. Çok nadiren cýkar bunlar. Yani piyasa 25,000 Tl verdiði bu þirketi 5000 TL ye almýþým 3 ay içinde 5000 * 5 = 25,000 Tl eder yani 3 ayda bu þirket þu anký fiyatý 5 e katlarsa ancak deðerine gelebiliyor. Vel hasýlý aldýgým þirket çok yüksek potansýyel içerir bu þekilde dolayýsýyla 3 ayda da cýkabildiði kadar çýkar. %100 bile çýksa aslýnda hala gidecðei bir sürü yol var ve hala ucuz kalmýþtýr. Yani 3 ayda evvel pek sattýgým hisse yoktur cunku potansýyel öyle büyük oluyor ký 3 ayda o bolgeye cýkamýyor gucu yetmýyor hissenin. Varsayalým bu kadar potansýyelli deðilde daha az potansýyelli hisse buldum yani ayný ornekteký hýsse daha yükske bir pd/dd aldým diyelim. eðer bilancolarýn gelmesine 10 15 gün kalmýþ ve hisse fiyatlanmýþsa benim istediðim yere gelmýþse pd/dd SATMAM bilancoyu beklerim çünkü alýþ kriterimde sadece pd/dd yok öz sermayenin ciddi artmasýda gerekiyor. Ýþte bu sebeple 10 15 gün kalmýþsa satmam çünkü bilanco öz sermaye ciddi derecede artmýþsa PD/DD yine düþecek yine ucuzlayacak demektir. Bu sebeple o 10 15 gün beklerim çünkü bilancoda gelecek oz sermaye artýþýný fiyatlamaya baþlayabilirler daha bilanco gelmeden ÖRNEGIN;

Hisse 2,5 pd/dd ye geldi diyelim 15 gün sonrada bilanco acýklanacak satmadým. Bu 15 günde pd/dd 3 e cýkýp bekledýgýmýn üzerine cýkar yine satmam cunku bilanco ertesi gün geldiðinde öz sermaye artýþýndan ötürü pd/dd 2,0 a filan düþmüþ olur. yani fiyatlama anormal veya pahalý fiyatlama olmaz. O 15 günde pahalý gibi görünür ancak yeni bilanco gelince cart diye pd/dd iner aþþagý. Ha dersenki 2,5 pd dd hedefine ilk 2 ayda cýktý o zman 1 ay daha bekleme riskini almam mesela fiyatlamanýn zamanlamasý önemli. genel anlamda ucuz hisse fýrsatlarý bulabildiysen ki zor bulunur ama yinede cýkabiliyor. 3 ay içinde pd/dd hedefýne yetiþemiyorlar.

Temel mesela ÞU

Karlarý ARtacak mümkünse agrasif artacak
    öz sermayesi agrasif artacak.
    Ancak ortlaama pd/dd þu anký pd/dd arasýnda olabýldýgýnce ucurum oluþmuþ hisseyi alacaksýn.

yukarýdaký rasyolarýn ilk 2 si tahmin iþi pd/dd zaten görünüyor. O ilk 2 yi doðru tahmýn etmiþseniz. Kaybetme olasýlýgýnýzýn %0,001 diyebilirim. EN kötü ihtimalle 3 ayda %0 üretirsiniz. Yeni bilanco gelir EE kar artttý öz sermaye arttý dolayýsýyla pd/dd daha da düþtü Artýk ÇOK ÇOK DAHA YÜKSEK POTANSIYELLI BIR HISSEYE DÖNÜÞTÜ HÝSSENÝZ. Elleri mecbur fiyatlayacaklar. Diyelimki o dönemdede fiyatlamadýlar ilk 2 rasyo yine artarak geldi pd/dd iyice yerin dibine girer. Bu kez mecburen yukarý ve aþýrý yüksek potansýyel içerir. GÝTMEZSE gel yüzüme tükür.

Bu arada tahmin kastým þu öz sermaye % 30 artacak demek mesela veya kar %30 artacak seklýnde býr yaklasým.

Bunun haricinde Android telefonlar için (ios bilmiyorum) "VÝRMAN" diye bir sanal borsa programý var indirip kurun kendýnýzý deneyýn 25,000 Tl sanal para veriyor arkadaþ ara bolumunden erhan açýkgöz veya erhan acikgoz diye aratýn beni de takip edin böylece yaptýgým iþlemleri görebiliyorsunuz. Benide test etmiþ olursunuz bende kendý kendýmý test ediyorum zaten.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Tam anlamayadým Ana yönü nasýl tahmin edeceksiniz. Vadesi ne Örneðin 1 sene boyunca yukarý gider Þort yerine nakte geçsin mi diyeceksiniz ?

Ana yönü yukarý tahmin ettiniz sisteminiz AL Nakit þeklinde emir gönderecek ancak yanlýþ tahmin ettiðiniz diyelim düþen bir piyasa da Al Nakit þeklinde sürekli olarak stop olacaktýr. Yani yönü yanlýþ tahmin etmeniz durumunda olmasý gerekenden cok daha fazla kayýp vereceksiniz.

Bu sorunsal bizi þu doðru sorularýa yormaya itiyor.

Yönü doðru tahmin edebiliyorsam sisteme ne ihtiyaç var ?

K.O
    þunu kastetmek istedim ;

günlük grafikte destek direçlere göre mesela endeks 90 bine yaklaþtýðýnda sadece al yukarý ihtimalini düþünüyorum. 85 altýnda sadece sat. þimdi mesela 111 bölgesinde sadece sat. mesela þimdi 111 den 120 ye gidebilir bu puaný almayabilirim ama düþüceðini düþünüyorum 120 den gelirken þortlar. neden sisteme gerek var. eðer ben bunu sistem olarak yapmazsam 111 den þortlarým ve 120 ye kadar bunu taþýrým. hepimizin yaptýðý inat durumlarý. ama sistem nerden dönerse ordan þortlar. bilmiyorum mantýklý olmayabilir ben denemelerimde bir ana yön belirleyip sadece o yönde gitmenin mantýklý olduðunu düþünüyorum. uçaný kaçaný vuran bir sistem olsa tabi tadýndan yenmez

saygýlar

7.  Alýntý Originally Posted by zifige Yazýyý Oku
    þunu kastetmek istedim ;

günlük grafikte destek direçlere göre mesela endeks 90 bine yaklaþtýðýnda sadece al yukarý ihtimalini düþünüyorum. 85 altýnda sadece sat. þimdi mesela 111 bölgesinde sadece sat. mesela þimdi 111 den 120 ye gidebilir bu puaný almayabilirim ama düþüceðini düþünüyorum 120 den gelirken þortlar. neden sisteme gerek var. eðer ben bunu sistem olarak yapmazsam 111 den þortlarým ve 120 ye kadar bunu taþýrým. hepimizin yaptýðý inat durumlarý. ama sistem nerden dönerse ordan þortlar. bilmiyorum mantýklý olmayabilir ben denemelerimde bir ana yön belirleyip sadece o yönde gitmenin mantýklý olduðunu düþünüyorum. uçaný kaçaný vuran bir sistem olsa tabi tadýndan yenmez

saygýlar
    Ana yone senin karar veriyor olman test edilemez bir durum. Isabetli yon tesbiti yapiyorsan arada yanilsan dahi sistemden daha cok kazanirsin.

Prmegin 90 a geldi ana yon yukari dedin 120 ye kadar gitti borsa

Sadece long acsaydin 30 puan cepte idi ama sen sisteme long flat seklinde calis dedin 15.000 topluyor sistem arada yanlis yerde naktide gectigi icin.

120 den ana yon assaga dedin 100 e kadar indi direk sort acip beklesen 20 bin puan sisteme short flat sinyalleri ac dediginde ise 12.000 puan toplayabilmis.

Anlatabildim mi ana yon dogru tespit ettigimde sisteme gerek yok kazancini sinirliyor sadece ana yon gore poz alsaydin daha cok kazanacaktin.

Bu dedigimi dusun. mantiksiz bir durum degil. Uygulamasi anlatilan kadar kolay olmuyor. Ana yon degisecegi noktalarda emin olamama durumu olusuyor. Ana yon short diyorsun mesela

Simdi buradaki ana yon durumunu bir kere verdigin 1 sene boyunca bu fikirden donemezsin oyle mi ?

Adi ustunde ana yani yonlerin en basi en uzunu ana yon belirlemek oyle zirt birt degisim olmamali.

Simdi 1 senelik bir yon belirledigin icin soyle diyorsun o ani yasarken bak erhan iyi dusundun mu bak geri donusu yok ana yon short dersen bundan sonra sistem long hic acmayacak.

Bak 100 bin gecilirse 20 bin daha gider diyorlar ya geciliverirse ?

Heh erhan burdan geecekten ana yon shortmu diyecen bak sistemi kendi haline birakirsan yani cift yonlu calisirsa piyasa 100 den 120 ye kadar gidecekse en azindan 8000 alir. Emme velakin benim soyledigim short ana yonu dolayisiyla longlari nakit olarak degerlendir dersen sisteme.

-5000 puan zarar eder bu sistem bunu gozun yiyor mu erhan haa

Hmm acaba ana yon simdilik longdami kalsa yaaww.

Tmm tmm longda kalsin abi nolur nolmaz

Sonra piyasa gercekten 120 ye filan hic gitmeden 100 den doner dusmeye baslar.

Al iste ya ben demistim keske 100 binde iken sisteme ana yon short deseydim biliyordum ya 90 a duser ana yon short dersin.

100 den 90 gelirlen sistemin short acamadigi icin bi 5000 zarar eder sistemin 90 bondede gec kalmis bir ana yon tespitinden sonra 90 dan assaga giderken karli calissa da eksi 5000 telafi eder belki 5000 puanda kar edersin.

Sonra donup soyle bir arkana baktiginda.

Ana yon tespitlerin nisbeten isabetli ama nisbeten cunku o ani yasarken kararsizliklar olusuyor. Verdigin karari en az 8 12 ay boyunca degistiremiyecek olmanin korkusu oluyor. Ziet birt ana yon degisirmi o zaman ana yon olmaz trade olur bu o sebeple ana yonu bazan gecikmeli olarak degistireceksin buda performansi negatif etkileyecek.

Sonra donup baktiginda ulan erhan ana yon belirledin ama hepi topu 25.000 puan urettirdin sisteme oysaki sistemi kendi haline biraksan oda zaten 30.000 toplamis ne anlami var ana yonu tespit etmenin demeye baslarsin.

Gecmise bakip ana yon suydu ana yon buydu demek basit is.

Ama o anlari yasarken ana yonu tespit etmek hicte kolay degil.

Cunku verdigin karardan vazgecemezsin en az 10 ay 12 ay boyunca ana yonu degistiremezsin bu sebeple karar vermek cok zor oluyor. ya yanilirsam mecburen yonu duzeltmek icin en az 8 10 ay beklemen gerekecek. Ana yonun yanlis oldugunu ilk 3 qyda anlasan ve kabullensen bile degistiremezsin.

Cunku degistirdigin an sen ana yon tespiti degilde orta vadeli yon tespiti yapmis olursun.

Bu durumda isler dahada karmasik bir noktaya ilerler.

Hadi mesela sana soru su an ana yon ne ? Verdigin karari en az 10 ay degistiremezsin ona gore soyle hadi ana yonu ? Senin ana yon tespitini test etmis olalim hep birlikte

eywahh zor bir karar oyle degil mi
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

8. Zifige dediðin olayý çok ça düþündüm. Gerçekten çokca düþündüm geçmiþe dönüp þöyle bir test yapmaya calýstým dur bakalým þurada sistemi sadece long calýstýrsaydým ne olurdu sorularýný sordum. kodlarý degýstýrerek o bolgenýn performansýna baktým.

Ýþe yaradý yaný kar arttý. Fakat erhan erhan sen en tepe de iken düþecek demiyordun ký daha gerçekçi ol hadi amaaaa nereden ýtýbaren düþecek bu borsa ana yön olarak dedin diye kendýmle konusuyorum.

Gerçekten objektif olmaya calýstým. En tepeden belirli bir noktada aþaðý düþünce ana yönün þort olduguna karar vermiþtim. Testi buna göre deðiþtirdim.

O kadar iyi olmasa da yinede iyi bir performans sundu sistem. Ýyi dedim bu yontem iþe yarar gibi duruyor dedim. Testlere devam ettim.

Yýl .... bilmem kaç evet erhan bu bolgede ana yön ne derdin. Ýþte long derdim. Nereye çýkarsa þort diyecektin þuraya cýkarsa þort diyecektim Gerçektende oyleydi. AMa grafik benim þort diyeceðim yere çýkamadan dönmüþ. O bolgede malesef performans oldukça kotu cýktý. Ayrýca sistemin MAXDD sini arttýrdý. Patladý yani.

Yani totalde isabetli ana yon tespitlerim oluyordu ancak arada kaçan ufak tefek sapmalar oluyor ve bu noktalar sistemi normalden daha fazla zarar olarak yansýyordu. Doðru tespit ettiðim yönlerde ise normal performansýn ustunde býr getiri üretiyordu. Yani ana yön tespitlerim olabildiðince az kusurlu olmasý gerekiyor dedim KENDIMLE KONUSUYORUM haa beyin jimnastiði yapýyorum.

SOnra erhan maden bu derece titiz ve olabildiðince düþük bir sapmayla ana yönü tespit etmen gerekiyor. O halde birde testi þöyle yap dedim.

Sistemi at çöpe ana yon sort dediðim yerden þort aacýp bekleydým long dedýgým yerden long acýp bekleseydým. Bunun bir sistemmiþ gibi düþünseydim baþarýlý iþlem yüzden getirim MAXDD acaba kaç cýkýyor dýye bir hesap kitap yaptým.

Komýsyon kayma diye bir maliyet aslýnda yok. Cunku zaten bir sinyal acýyorum ve 8 12 ay boyunca hiç deðiþtirmiyorum.

Baktým daha yüksek getiri cýktý sisteme gerek yok gibi bir durum ortaya çýktý.

Nasýl olur bu diye tekrar düþündüm kýyaslamalar yaptým. Þöyle olmuþ abi bir örnekle acýklayayým.

Þimdi ana yön þort demiþsin diyelim 100,000 De buradan þortu açtýn bekledýn 70,000 E düþüncede ana yön long demiþsin.

30,000 Puan kemiksiz cebime girecekmiydi girecekti. kayma komýsyon filan yok hepi topu 2 kere komýsyon oduyorsun.

Sonra sistemi çift yonlu olarak ayný bölgeye koydum performans nette kayma kom dahil 15,000 Cýktý. Peki

Ana yöne göre çalýþtýrdým yani sadece þort -flat çalýþttýrdým 23,000 bin üretmiþ kayma kom dahil.

Alalhalla sistemi ana yöne göre calýstýrmama raðmen biçin 30 binden daha fazla üretmesi gerekirken daha az üretmiþ dedim.

Meðer o bölgede sat nakit vesaire sinyalleri komýsyon ve kayma maliyeti 10,000 puan oluyor. Aslýnda sistem öngördüðümüz gibi ana yönde satýp beklemekten daha performanslý hareket etmiþ long açmadan trade edebildiði için. totalde 33,000 üretmiþ. ANcak kayma ve komu ekleyince 23,000 bin üretebilmiþ.

Hani orada ana yönü bilerek hareket etmesinin avantajý ancak kayma komlardan kaybettirmiþ.

Baktýðýn zaman mantýken dedim ki sadece ana yönde poz acsaymýsým daha iyiymiþ Sapma oldugunda bunuda maxdd olarak belirledim. Yani 100,000 Den þort açtýn 110,000 e çýktý oradan düþtü diyelim. O halde -10,000 puan maxdd var demek.

Ancak mevcut sistemimin ana yön belirlenmiþ þekildeki max dd si -15,000 cýkýyor yani her halukuarda sistemsiz bir biçimde týpký sistem gibi ana yön göre tek sinyal açsam bu daha avantajlý bir sisteme dönüþüyor. Her yönüyle gerek karlýlýk gerekse maxdd vesaire olarak.

Demekki dedim erhan ana yönü ýsabetli bir biçimde tespit edebiliyorsan arada sapsa bile bu -10,000 filan max dd yemiþ olursun ancak mevcut sisteminde zaten -15,000 max dd var diye kenara teminat koyuyorsun. Bu ana yöne göre iþlem açmak daha avantajlý dedim. Sisteme filan gerek yok dedim.

AMa zurnanýn zýrt dediði yer gerçekten her zman bu kadar isabetli ana yön tahmýný yapabilecekmisin. Ya sapma büyürse mesela 100 Binden þort dersýn ama ya 120 býný görürse sorusu aklýma geldi. Ancak birde arafta kaldýgýn anlar oluyor.

Mesela þu an bence tam bir araf bölgesindeyiz. Niye dersen ekonomýk kriz beklentým var dünyada. Fed faiz arttýracaktý sözde þimdi ise indirim yapýyor bi boy. Herþey yolunda gittiði sürece faiz yükselticem dedin Þimdi ise faiz indiriyorsun demekki herþey yolunda gitmiyor. O halde fedin kararlarý güvensiz piyasa bunu farketmedi henüz faiz indirim gazýyla bi boy yukarý taþýyor borsayý. sersemleyýp kendýne geldiði zaman ne olacak merak ediyorum.

Araftayýz çünkü borsa yýllýk bazda en tepede ancak kendi en tepesýnde degýl 120,000 lerin üzerini görürse en tepede rekorda diyebileceðiz oysaki yurt dýþý kendý yeni rekorlarýný kýrýyor. Krizlerde borsalar en zirvede iken geliyor. Ekonomýk kriz beklentim var mý var ama zamanýný bilmiyorum sadece.

Arafta býrakan þey ise bizim borsa þu an 120,000 ler ve üzerinde seyrediyor olsaydý rahat bir biçimde malý maþadý satar þort açardým zaten kriz beklentým var e borsada dünya da rekor seviyelerde müthiþ bir fýrsat.

Fakat bakýyorsun bizim borsa henüz yurt dýþýndakýler gibi en zirvelere çýkamamýþ. AMa yurt dýþý tepede ve her an kriz cýkýp borsalar þelale olabilir. Yada bizim borsamýzda en tepelere cýkýp daha sonrasýnda Kriz patlayabilir. Önce hangisi olacak çýktýktan sonramý þelale olacak yoksa cýkmadan önce mi þelale baþlayacak. Mantýken borsalar tepede rekorda iken krizler çýkmýþ doðal olarak tepe de deðil kriz cýkmaz diyorsun ancak tam tersýne yurt dýþýda rekor tazeliyor yani biz negatif ayrýþmýþýz. teorim çalýþacaksa bizim deli gibi bir rally yapýp biran önce yurt dýþýyla eþitlenmemiz gerekir. Ama belkide bu bir istisna olacak ve biz rekore gidemeden ekonomýyý oyalayamayacaklar ve dünya krize girecek zaten habire etrafýmýzda þirketler batýp duruyor yok 40 yýllýk hava yolu þirketi batýyor yok çinin bilmem ne þirketi batýyor en önemli alman bankalarý batmanýn eþiðinde filan.

Buradan þortlasam ve yukarý stop koysam bu sefer stop koydugum yerden donecek cunku yukseldýkten sonra artýk þort inancým daha da güçlenecek stop koymak manasýzlasacak. Buradan þortlarsam ve yukarý rally yaparsada kendýmý enayý gýbý hýssedecem zaten bunu tahmin etmiþtin salak erhan niye þortladýn diyecem.

Tam bir araf.

Sayfa 144/172 ÝlkÝlk ... 4494134142143144145146154 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •