1- ortalama PD/DD baz alýrken son 46 dönemin genel ortalamasýna bakýyorum. tabiki bunu baz alýrken karlýlýgýn ne durumda olduguna göre karþýlaþtýrýyorum. örnegýn 2008 krizi PD/DD ne oldugu önemli deðil. o ortlaamaya girmez cunku extrem bir yýl. Karlýlýklarýna bakýyorum karlýlýklarda ciddi artýþ varken son dönemde artýþ varsa PD/DD ortalamasý bir týk daha yukardan baz alýnabilir.
Sadece dönemlik bazda PD/DD uctugu bölgeler yine ortalamanýn içine girmez. Þirketin karlýlýklarý nisbeten normalken yani aþýrý kar düþüþü veya aþýrý kar artýþý yokken bu hisseye kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar acaba þekinde bir bakýþým oluyor. Genel anlamda yatýrýmcýlar bu hisseye 2.2 pd dd vermiþ diyorum mesela.
Örnegýn aselsanýn PD/DD grafiði dönem dönem görünüyor Bence aselsan yatýrýmcý tarafýnda ortalama 2.5 pd/dd ile fiyatlanýyor.

Grafiðin baþýna bakmayýn orasý zaten kriz PD/DD si Kriz sonrasý 2,0 pd/dd ile fiyatlanmýþ genel anlamda SOnrasýnda 2,5-3,0 aralýgýnda aþaðý sarkmadan uzun sure durmuþ Yani yatýrýmcýnýn aselsansa olan güveni artmýþ karlarýnýn artýþýný düzenli ve guvenýlýr bulduklarý için. öz sermayesinin 2,5 katýný vermeye razý olmuþlar uzunca bir süre 2,5 altýný görememiþ bile. Yani yatýrýmcý artýk aselsansan 2,5 katýný vermeye iyiden iyiye ikna olmuþ. Ardýndan deli gibi bir yükseliþ var o bolge karlarýnda uctugu bolge. Karlar deli gibi artarak geliyordu o bolge de zaten graifk olarka karlarýda görebiliyorum ne zaman artmýþ vesaire. O bolgede karlar sürekli ve þiddetli bir biçimde artarak devam ettiði için yatýrýmcýlar aselsan hakkýnda fazlaca iyimser olmaya baþlamýþlar. Bir sonraký karý da fiyatlamak ister gibi saldýrmýþlar defterdeki büyüme %30 ise piyasa degerindeki büyümeyi %50 yapmýþlar buda pd/dd yi þiþirmeye baþlamýþ. Çeþitli spekilasyonlar borsadan anlamayan adamlarýn bile azýnda aselsan oldugu zamanlarda hatýrlýyorum pd/dd 6 civarýndaydý. Borsayla hiç alakasý olmayan 3 kiþi aradý beni son 15 yýl belki birbirimizi hiç aramadýgýmýz kiþiler erhan aselsan alakmý sen herhalde borsayla ugrasýyormuþsun diye.
Bende fiyatlamanýn gerçekçi olmadýgýný normalde karlarý bu sekýlde devam etse bile pd/dd 3 civarýnýn normal oldugu fakat þu anda pd dd 6 7 lerde gezdýgýný yaný sýrketýn bu karlarýný seneye ayný sekýlde devam ettirse bile ancak deðerine geliyor 2 sene boyunca sureklý olarak ayný þiddetli karlarý devam ettirirse ancak kara geçebileceðini söyledim o fýyatta almak isteyenlere en az 2 yýl hiçbirþey kazanamazsýnýz dedim. Neyse zaten devamýnda çakýldý hisse ve pd/dd normalleþti.
Þu anda ise genel ortalamanýn 2.5 oldugunu varsayýyorum. hissenin bu fiyata göre pd/dd si ise 1.8 yani bir miktar ucuz kalmýþ diyebilirim. Genel ekonomýk öngörüler þirket ihalleri gelecek bilancolar da yatýrýmcýlarýn karamsarlýk görmesi vb gibi durumlar sebebiyle bir miktar iskantolu görünüyor bence.
Yani pd/dd böyle bir mantýk süzgeçinden geçirdikten sonra karar veriyorum. Tam olarak yazýlý bir formulu oldugu soylenemez mantýk yürütüyorum yükseldiði zamanlar karlýlýklara bakýyorum. buna göre genel ortalama 2 ise karlýlýkta artacaksa genel ortalamayý 2.2 yapýyorum vesaire.
Mesela geçmiþte hep zararda diyelimki þirket hiçte kar edememiþ bu þirkete kaç pd/dd ile fiyatlamýþlar baktýn diyelimki 2 pd/dd de fyatlamýþlar ara sýrada 2.5 pd/dd yi görmüþ olsun. yani þirket zarar etmesine raðmen ve hiç kara geçememesine raðmen 2 pd/dd altýný göstermemiþler. O halde bu þirketin gelecek bilancolarýnda KAR'a geçeceðini düþünüyorsam ortalama pd/dd 2 deðil de 2,5 olarak baz alýrým. Çünkü kar'a geçtiði zamanda þirket zarar ettiði döneme göre daha güvenilir daha önü açýk olacagý için yatýrýmcýlar eskiden öz sermayesinin 2 katýný ödemeye razýyken artýk kar üreten bir þirkete rahatlýkla 2,5 katýný vermeye razý olabilir.
Ýþte bunun gibi bir mantýk süzgeçinden geçiriyorum. Biraz komplike gibi görünebilir PD/DD öz sermaye meselelerinin mantýgý anlaþýlabilirse dediðim süzgeç olayýný sizde düþünebilir yapabilirsiniz.
2- Videoda da gösterdim hem dönemlik hem senelýk bakýyor ayrýca birde piyasa çarpanlarý grafiðindeki genel görünüme bakýyorum Karar verirken ki en büyük aðýrlýga sahýp olan yer yukarda anlattýgým 46 dönemlik pd/dd çizgisi daha anlamlý bir pd/dd belirlememi saglýyor.
3-Genel anlamda her ikisinede bakarým hem senelýk bazda iyi artmalý hemde dönemlik bazda iyi artmalý. Dönemlik bazda artýþ daha fazla agýrlýk veririm. senelik biraz uzun vadeye kacýyor ancak þirket hakkýnda daha iyi bir fikir veriyor senelýk bazda artýþýn olup olmadýgý. Genel anlamda senelýk bazda bile büyüyemeyen bir þirketin dönemlik bazda büyüyor gibi görünmesi biraz riskli bir görüntü verir bana ancak senelýk bazda büyüyen ama dönemli bazda þiddetinin arttýrarak büyüyen bir öz sermaye neredeyse garantý büyümeye iþaret eder. Ancak agrasif hisseler dönemlik öz sermaye büyümesiyle ön plana cýkýyor. Dönemlýk bazda þiddetli bir öz sermaye artýþlarý varsa ve bu hala fiyatlanmamýþsa ciddi bir potansýyele iþaret eder. Bu öz sermayeninde KAR ile beraber artýyor olmasý lazým onada dikkat edilmeli.
4-Bir sonraký býlancoyu beklýyorum yani 3 ay sonrakýný beklerým genelde seçtiðim hisseler normalden daha ucuz oldugu için 3 ayda hiç yukarý gitmese bile zaten aþaðý düþtüðü söylenemez. Çünkü genel anlamda çok ölücü fiyatlarla þirketler alýrým. BU sebeple genel manada aldýgým hisseler 3 ayda kazanýrmasa bile zarar ettirmez. Ancak endekse cok bagýmlýdýr çok büyük bir olay olmuþtur ozman zarar ederým oyle zamanlar da da %20 civarý filan belki düþebilir. Ancak bilanco istediðim þekilde gelecekse %20 düþüþ hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü hem bu düþüþ telafi edilecek hemde üstüne benim beklediði getiriyi üretecektir hisse. En kötü durum þudur. Hisseyi seçtin aldýn diyelim 3 ayda da düþtü hisse sonra býlanco geldý býrde baktým ký ne öz sermaye artabilmiþ ne de kar artabilmiþ. y... YAN bastým demektir. Direk satarým. -%70 zararda bile olsam. ANcak bu durum hiç yaþanmadý. Çok ucuz fiyattan aldýgým için þirketin öz sermayesi küçülse bile yatýrýmcýlarýn zaten artýk satacak yeri olmuyor yani düþmüyor artýk hisse düþecek yeri kalmýyor pd/dd 0,10 a filan düþmesi gerekir gibi düþün. öz sermayesi aþýrý düþük ve daha berbat durumda olan hisselerde bile 0,10 u bulamazsýn. Yani temel prensýb Ölücü fiyatla hisse almak.
5- Evet genel anlamda belirlediðim ortalamaya yaklaþtý veya geldiyse satarým. Bunun zamanlamasý da önemli. Genellýkle 3 ay içinde ortalamaya yaklaþamaz hisseler tavan tavana filan giderse bir ihtimal var. Genel ortalama 2,5 mesela ben þirketi 0,5 pd/dd iken alýyorum. Yani düþün herhalde %400 filan giderse ancak 2,5 e gelecek fiyat.
hatta hesaplayalým.
diyelim ÖZ sermaye 10,000 TL Piyasa deðeri ise 5,000 TL olsun bu durumda pd/dd = 0,5 tir. Fakat bu þirkete geçmiþten bugune piyasa genel anlamda 2,5 katýný ödüyorlar. Yani olmasý gereken piyasa deðeri aslýnda 10,000 * 2,5 = 25,000 TL Fakat olur ya þirket hakkýnda maniplasyon cýkmýstýr spekilasyon cýkmýstýr kötümser haberler çýkmýþtir birþeyler olmustur o donem bilancosu kötüleþivermiþtir filan bir þekilde 0.5 e düþmüþtür. Bende bu hisseyi BÝSTTÜM taradýgým içi bulabiliyorum. Çok nadiren cýkar bunlar. Yani piyasa 25,000 Tl verdiði bu þirketi 5000 TL ye almýþým 3 ay içinde 5000 * 5 = 25,000 Tl eder yani 3 ayda bu þirket þu anký fiyatý 5 e katlarsa ancak deðerine gelebiliyor. Vel hasýlý aldýgým þirket çok yüksek potansýyel içerir bu þekilde dolayýsýyla 3 ayda da cýkabildiði kadar çýkar. %100 bile çýksa aslýnda hala gidecðei bir sürü yol var ve hala ucuz kalmýþtýr. Yani 3 ayda evvel pek sattýgým hisse yoktur cunku potansýyel öyle büyük oluyor ký 3 ayda o bolgeye cýkamýyor gucu yetmýyor hissenin. Varsayalým bu kadar potansýyelli deðilde daha az potansýyelli hisse buldum yani ayný ornekteký hýsse daha yükske bir pd/dd aldým diyelim. eðer bilancolarýn gelmesine 10 15 gün kalmýþ ve hisse fiyatlanmýþsa benim istediðim yere gelmýþse pd/dd SATMAM bilancoyu beklerim çünkü alýþ kriterimde sadece pd/dd yok öz sermayenin ciddi artmasýda gerekiyor. Ýþte bu sebeple 10 15 gün kalmýþsa satmam çünkü bilanco öz sermaye ciddi derecede artmýþsa PD/DD yine düþecek yine ucuzlayacak demektir. Bu sebeple o 10 15 gün beklerim çünkü bilancoda gelecek oz sermaye artýþýný fiyatlamaya baþlayabilirler daha bilanco gelmeden ÖRNEGIN;
Hisse 2,5 pd/dd ye geldi diyelim 15 gün sonrada bilanco acýklanacak satmadým. Bu 15 günde pd/dd 3 e cýkýp bekledýgýmýn üzerine cýkar yine satmam cunku bilanco ertesi gün geldiðinde öz sermaye artýþýndan ötürü pd/dd 2,0 a filan düþmüþ olur. yani fiyatlama anormal veya pahalý fiyatlama olmaz. O 15 günde pahalý gibi görünür ancak yeni bilanco gelince cart diye pd/dd iner aþþagý. Ha dersenki 2,5 pd dd hedefine ilk 2 ayda cýktý o zman 1 ay daha bekleme riskini almam mesela fiyatlamanýn zamanlamasý önemli. genel anlamda ucuz hisse fýrsatlarý bulabildiysen ki zor bulunur ama yinede cýkabiliyor. 3 ay içinde pd/dd hedefýne yetiþemiyorlar.
Temel mesela ÞU
Karlarý ARtacak mümkünse agrasif artacak
öz sermayesi agrasif artacak.
Ancak ortlaama pd/dd þu anký pd/dd arasýnda olabýldýgýnce ucurum oluþmuþ hisseyi alacaksýn.
yukarýdaký rasyolarýn ilk 2 si tahmin iþi pd/dd zaten görünüyor. O ilk 2 yi doðru tahmýn etmiþseniz. Kaybetme olasýlýgýnýzýn %0,001 diyebilirim. EN kötü ihtimalle 3 ayda %0 üretirsiniz. Yeni bilanco gelir EE kar artttý öz sermaye arttý dolayýsýyla pd/dd daha da düþtü Artýk ÇOK ÇOK DAHA YÜKSEK POTANSIYELLI BIR HISSEYE DÖNÜÞTÜ HÝSSENÝZ. Elleri mecbur fiyatlayacaklar. Diyelimki o dönemdede fiyatlamadýlar ilk 2 rasyo yine artarak geldi pd/dd iyice yerin dibine girer. Bu kez mecburen yukarý ve aþýrý yüksek potansýyel içerir. GÝTMEZSE gel yüzüme tükür.
Bu arada tahmin kastým þu öz sermaye % 30 artacak demek mesela veya kar %30 artacak seklýnde býr yaklasým.
Bunun haricinde Android telefonlar için (ios bilmiyorum) "VÝRMAN" diye bir sanal borsa programý var indirip kurun kendýnýzý deneyýn 25,000 Tl sanal para veriyor arkadaþ ara bolumunden erhan açýkgöz veya erhan acikgoz diye aratýn beni de takip edin böylece yaptýgým iþlemleri görebiliyorsunuz. Benide test etmiþ olursunuz bende kendý kendýmý test ediyorum zaten.
Yer Ýmleri