uzun bir mesaj yazmýþtým ama cep telefonunun azizliðine uðradým.
Özetle þöyleydi: erhan yok yazmýþ ama viop hisselerde açýða satýþ imkaný var.
Ayrýca hisselerin 4-5 tanesi robotlar için uygun. tabi spotun açýk olduðu saatlerde.
ben portföyde viop30 sistem oranýný %25 e düþürdüm. hisselere aðýrlýk veriyorum. önemli avantajlarý var bence.
birde maxdd ile alakalý yazmýþtým. Getiri ve maxdd yüzdesel hesaplanmalý diye.
50bin endeksdeki deðerler ile 100bindeki ayný deðil
1. thyao , 2. garan 3. eregli 4. halkb 5. iþctr 6. ttkom , 7. vakbn
daha saðlam puan veriyolar. eski mesajlarýmda izah etmiþtim aslýnda.
diyelim viop30 deðilde 3 hisseden oluþsun (thy-garan-eregl)
belli bir dönemde thy %4 çýksýn, garan %5 düþsün, eregli % 2 çýksýn
viop3 bu durumda aðýrlýklarýna göre deðiþecektir elbette ama yaklaþýk +%1 den daha azyapmýþ olur.
bu durumda viop3 sistemin %1 den az puan yapar. oysa paraný 3 e bölüp bu 3 liye yatýrsa idin çýkýþlarý ayrý , düþüþleri ayrý alacaktýn. yani yaklaþýk +%3,5 gibi getirin olurdu.
gelecek viop hisselerde bence. ben enerjimi argemi buna ayýrýcam hep.
Yanlýþ anlaþýlmýþ ben normal spot piyasayý kastettim.
Bu yazýnýn tümünde spot piyasa hisselerini kastederek yazdým. Ardýndan Viop'a geldim. Aklýma viop hisseleri geldi. Hemen hemen seninkine yakýn cümleler kurmuþum viop hisseler de bir seçenek ancak 5 adet çýkar iþlem yapacaðýnýz hisseler dedim. Çünkü sýð oluyorlar.
Spot piyasanýn hisseleri konusunda muhtemelen hem fikirsindir.
Viop hisseler konusunda ön yargýlý deðilim. Hatta senin deneyimlerini sürekli soruyorum býzlere de bir arge saðlamýþ oluyorsun.
Ancak yeni baþlamýþ birisinin direk viop hisselerine sistem yazmasýný pek doðru bulmuyorum. Yani yazýlýr kullanýlýr. Hatta dediðin gibi avantajda saðlayabilir. Ancak önce uzun dataya sahip bir veri ile sistemini kursun o uzun datayý bir analiz etsin istiyorum. Çünkü kuracaðý ilk sisteminde büyük ihtimalle 2018 çok iyiken diðer yýllar berbat getiri eðrisi geçmiþte yamuk yumuk görünürken sistemi yaptýgý datada çok iyi görünecek vesaire.
Ýstatistik kavramýnýn ne iþe yaradýðýný uzun datanýn önemi gibi istatistiksel kavramlarý anlamasýný daha sonra spot hisseye veya viop hisselerine geçmesi daha faydalý olacaktýr düþüncesindeyim.
Yanlýþ hatýrlamýyorsam atakan bey Bu sayfadaký robotun henüz 2. ayýnda "Zar atsam daha çok kazanýrdým" demiþti. Bu cümleden benim anladýðým. Ben henüz algorýtmik trade konusunda tecrübesizim. Her ay veya her 2 ayda bir kar etmesi gerekmiyor muydu demekki kötü bir algorýtmanýz var anlamý çýkardým.
Bizim algorýtmacýlardan hangimiz henüz 2 ayýný gerçek piyasadaki performansýný görerek bir yargýda bulunuyor. Yani 2 ay bir sistemin iyi veya kötü olduguna karar vermek açýsýndan çok kýsa. Zaten mevcut sistemin 19 ay yatay gitmiþliði var geçmiþte.
Demek istediðim atakan beye kýzmadým ama deneyimsiz oldugunu düþünüyorum yada algorýtmalar konusunda her ne biliyorsa yanlýþ biliyor. her ay veya 2 aylýkk periyotlarla kar edeceðini umuyor. BU düþünce ile Viop hisse vadelerinde 2 aylýk dataya sistem uydurup yazar bir sonraký ay umdugunu bulamaz büyük bir hayal kýrýklýðý ile bu iþi bitirir.
O bakýmdan önce istatistik geçmiþ test bir sistemin maxdd si kazandýrma potansýyelý veriye uydurmanýn ne gibi sorunlara yol açacaðý gibi gibi durumlarýn bilincinde olsun sonra istediði yerde istediði sistemi kullansýn noktasýn da bakýyordum ben.
Ancak herþeye raðmen daha fazla bilgi zenginliktir. VÝop hisse tarafýnda benim tecrübem yok. Daha önce spot piyasa hisselerine robot yazdým ancak tatmin edici getiriler elde edemedim. Tabi karlarý hep spot üzerinden hesaplýyordum viopa hiç uyarlamadým.
Spot piyasa da sistem çalýþtýran arkadaþlarým oldu. Hepside iþin sonunda zarar ettiler. Tek yönlü piyasa oldugu için endeks yukarý gýderken herþey yolunda gýbý gorunuyordu. Yamulmaya baþlayýnca ve yataya sarmaya baþlayýnca kazandýklarýnýnda fazlasýný geri verdiler. Ancak VÝOP HÝSSE tarafýnda çevremde ciddi anlamda trade eden senden baþka tanýdýðým kiþi yok.
Ben de Viop hisse tarafýnda data eksikliði sebebiyle yeterli güvenim olmadýðý için riske girmek istemedim.
Sen hangi yöntemleri kullanýyorsun Mesela THYAO spotunda sistemi yazýp oradaký sýnyallerý výop THYAO yamý gönderiyorsun.
Yoksa direk Výoptaký THYAO uzerýne sistemi yazýp ona göremi çalýþtýrýyorsun.
Tam olarak yenibaþlamýþ ve bu iþi hiç bilmeyen birine anlatýyormuþ gibi deneyýmlerýný aktarýrsan hem atakan beye hem bana hemde diðerlerine yol gösterici olur.
Diðer arkadaþlarýn adýna bende bir kaç soru sorayým böylece hepimiz senin tecrübelerinden yararlanmýþ oluruz.
VÝOP HÝSSELERÝNDE ALGO TRADE SORULARI
1-Spottaki grafiðemi viopta ki grafiðemi yazmalýyýz sistemi.
2-Hangi periyottaki veriyi kullanmak mantýklý kullandýgýmýz periyotun data uzunlugu önemli mi. Bildiðim kadarýyla bar sayýsý arttýkça data kýsalýyor bar sayýsý azaldýkça data uzuyor. Yani saatlik barlarý seçersek datamýz 2 3 senelik görünürken 5 dakýkalýk yaptýgýmýzda data 6 ay - 1 seneyi kapsýyor. Sen bu problemý nasýl aþtýn ve tavsiyen nedir ?
3-Bir lot fiyatý kazanç kayýp durumu THYAO üzerinde örnekleyebilirmisin.
4-Hangi fiyatta kademeler deðiþiyor. Örn: 1 liradan 10 liraya kadar 02 kuruþ 10 liradan itibaren 01 kuruþ kademe aralýðý vardýr gibi örnekleyebilirmisin.
Þimdilik alýma gelen bunlar diðer arkadaþlarýn varsa sorusu sorsunlar hepsini cevaplayabilirsen çok makbule geçer matador hocam![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
bir soru da benden olsun. çok robot çalýþmasýn diye;
5. diyelim thyao spot için üretilen sinyali, tek satýrlýk robotla hem spot hem vadeliye gönderebiliyor muyuz? yoksa her 2 sine ayrý robot mu lazým?
1- kesinlikle spot grafiðe göre kod yazýlmalý ama emir vadeliye yollanmalý
böylece sadece spotun açýk olduðu saatlerde emir yollayacaktýr. zaten diðer dakikalarda vadeli sýðlaþýyor.
2- hangi periyot faydalý bilmiyorum ama ben günlük periyotta anlýk iþlem yaptýrýyorum. kapanýþ beklemeyen yani.
viop30 da güvendiðim bir sistemi seçip vadelilerde 5-6 ay test yaptým. hangi hisselerde daha verimli bunu belirleyip o hisselere kademeli giriyorým. getirilerini fiyatýna göre yüzdesel hesaplýyorum. yani viop30 da 6500 puan %5, ayný oran fiyatý 15 tl olan bir hisse için 0.75 puan.
viop30 da son 3 yýlki canlý iþlem istatistiðimde 24bin olan maxdd varsa bu %20 demek. 15 tl olan hisse içinde yaklaþýk 3 puan maxdd olacaðýný varsayýyorum. ama her ihtimale karþý fiyatýn %30 u maxdd kabul ediyorum. canlý bar iþlem yaptýðýmdan geçmiþ test mümkün deðil. bende yaklaþýk böyle bir yöntemle ÞÝMDÝLÝK risk ayarlýyorum. ilerde veri biriktikçe dahada netleþir.
3- 14.00 dan 1 lot thyao alýrsan 14.20 den satarsan 20 Tl kazanýrsýn. bu iþlem için 240tl civarý teminat bulundurur ve 0.28krþ komisyon ödersin
4- kademeler 25 tl ye kadar 0.01 ilerliyor diye biliyorum. 5tl nin altýndaki hisselerde 1 kademe oynaklýðý daha fazla olduðundan ya sistem yüzdelerini ona göre ayarlýycan yada kullanmýycan. ben krdmr ve ekgyo bu yüzden robot çalýþtýrmýyorum.
5- sn þef. benim bildiðim 2 ayrý robot gerek ama yazýþým bilgim zayýf biraz
Yer Ýmleri