Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 47/172 ÝlkÝlk ... 3745464748495797147 ... SonSon
Arama sonucu : 1374 madde; 369 - 376 arasý.

Konu: Algoritmik Trade Sistem Sinyalleri ve Gerçek Hesap Paylaþýmlý (Þeffaf)

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Para yonetimide icerdigi icin parametre degisimi farklari etkiliyor excel uzerinde test ediyorum o yuzden uzun
    para yönetimi algoritmasý bellidir oda simule edilebilir aslýnda ama detaylara sen hakimsin bilemiyorum o yüzden.
    ama test kýsmýný hýzlýca halledip gerçek piyasaya salmak lazým ...

2.  Alýntý Originally Posted by NUTCRACKER Yazýyý Oku
    para yönetimi algoritmasý bellidir oda simule edilebilir aslýnda ama detaylara sen hakimsin bilemiyorum o yüzden.
    ama test kýsmýný hýzlýca halledip gerçek piyasaya salmak lazým ...
    Deneme amacli saldim zaten bir miktar ancak parametreyi belirlemeden salmis oldum. Uzun bir surec kisaca bakacaz
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Merhaba,kafama takýlan bir soru var. Onu sormak istedim. Müsait olduðunuzda cevaplarsanýz memnun olurum.

Al sat stratejim var. Yalnýz yatay piyasada doðranmamak için flat olma durumunu tam yapamýyorum. Flat stratejisini tam kuramýyorum. Hacim ekliyorum. Mesela son 3 bardaki hacimlerin toplamýndan az olursa sistem al verse dahi alma diyorum, sistem almýyor.Ama bu seferde hisse/viop hacimsiz þekilde düþüyor/çýkýyor. Flat stratejisi olmuyor. Ben malsýz kalýyorum.Kafam çok karýþtý. Size zahmet olmazsa flat olma durumlarýndan bana bir kaç tane strateji söyler misiniz, onun üzerinden çalýþma yaparak gideyim.
    Teþekkürler. Ýyi akþamlar.

4. Bu konunun açýldýðý gerçekten çok iyi olmuþ. Son dönemde sistem pazarlayan kiþiler tarafýndan "Algoritmik Trade'le kazanmak garanti" gibi bir algý oluþturularak saf vatandaþlar dolandýrýlýyor. Gerçi Borsada kýsa yoldan zengin olmaya çalýþan bu kiþiler öyle ya da böyle bir þekilde paralarýný kaybedecekler ama arada bu konuyu okuyanlar olursa bu iþin öyle gözüktüðü kadar kolay olmadýðýný anlayacaktýr. Her iþte olduðu gibi bu iþte de ciddi mesai harcanmasý, konuya hakim olabilmek için konuyla ilgili ne var ne yok okunmasý gerekiyor. Bu açýdan Erhan Bey'e teþekkür ediyorum.

Konuya dönersek, bence bu iþte baþarýlý olmanýn ilk þartý Piyasanýn ne verdiðini çok iyi ve çok çabuk bir þekilde anlayýp ona uygun stratejiler uygulamak. Ben Borsayla Basketbolu birbirine çok benzetiyorum ve Avrupa Basketbolunun 1 numaralý koçu Obradoviç'in þu sözünü hiçbir zaman aklýmdan çýkarmamaya çalýþýyorum: "Savunma size hep bir þey verir, bunu kullanýn. Var olan en iyi hücum budur."

Diyelim ki takýmýnýzda potaya çok hýzlý penetre edebilen kýsalarýnýz var ve ana stratejiniz rakip savunmayý bu þekilde delip pota altýndan sayýlar bulmak. Bu strateji pek çok maçta gayet güzel iþleyebilir ancak karþýnýzdaki takýmda Udoh ve Vesely oynuyorsa o zaman bu pek akýllýca bir strateji olmayabilir ve her topu kafanýza yersiniz. Ayný þekilde elinizde çok saðlam ve geçmiþte çok kar etmiþ bir trend sistemi olsa bile endeksin dar bir bantta konsolide olduðu dönemde bu sistemi uygularsanýz paramparça olursunuz.

Savunmayý okumak ve ona göre oynamak da maalesef söylendiði kadar basit deðil. Basketbolda artýk takýmlar rakip takýmýn iþini daha da zorlaþtýrmak için deðiþmeli savunma uyguluyor. Örneðin ilk 10 saniye alan savunmasý gibi baþlýyor, rakip takim setine baþladýðýnda hemen adam adamaya dönüyor. Ya da rakip takým mola aldýktan sonra hücüma baþladýðýnda moladan önceki savunmayý deðiþtirmiþ oluyor çoðu takým. Yani rakibin hazýrlýðýný yaptýðý savunmadan baþka bir savunma uygulayarak planlarýný bözmaya çalýþýyorlar. Ancak en iyiler, en fazla çalýþanlar ve her duruma karþý hazýrlýðýný önceden yapmýþ olanlar baþarýlý olabiliyor bu þartlarda. O yüzden Obradovic efsane oluyor.

Borsada da böyle, mükemmel çalýþan sistemler aniden çalýþmamaya baþlýyor. RSI'ýn son 5 yýlda 100 defa 90'a geldiði ve bunlardan 99 tanesinde hissenin düþtüðünü görüyorsunuz, ayný olay gerçekleþtiðinde pozisyonunuzu alýyorsunuz ancak 10 defa üst üste sizin beklentinizin tersi gerçekleþiyor. Sonuç olarak Piyasa hiçbir zaman kolay para imkaný vermemeye çalýþýyor. Çok para kazandýracak sistemi bulmanýn kýsayolu yok yani. Ýþin özü çok çalýþmak, piyasayý anlamaya çalýþmak, her duruma hazýrlýklý olmak ve hemen adapte olmak. Þu linkte bu iþin içinde olan kiþilerle yapýlmýþ çok güzel söyleþiler var. http://bettersystemtrader.com/

Bu söyleþilerde deðiþen piyasa koþullarýna nasýl adapte olunabileceðiyle ilgili pek çok farklý fikir var. Örneðin "Market Breadth'in" bu konuda faydalý olabileceði belirtilmiþ pek çok defa. Ben de bu fikre katýlýyorum. Endeksin ne yaptýðýný indikatörlere bakarak anlamaya çalýþmaktansa, endeksi oluþturan hisselerin ne yaptýðýna bakýp piyasanýn ne verdiðini anlamaya çalýþmanýn daha kolay olduðuna inanýyorum.

Örneðin Akbnk, Garan, Petkm, Thyao'nun gidip dirençten döndüðünü gördüysek, Tuprs direnci geçtiðinde Long pozisyon alacak trend sistemini kullanmaktansa, yeniden direnç altýna gerilediðinde Short pozisyon açacak sistemi çalýþtýrmak daha mantýklý bir strateji olacaktýr. Yani bütün hisseler destekten/dirençten dönüyorken, Trend stratejileri uygulamak yerine Mean-Reversion stratejileri uygulamak daha mantýklý olacaktýr.

Benzer þekilde, endeks hala ayný bant içinde olmasýna raðmen, direncine gelen 1-2 hisseye hemen satýþ gelmez, aksine yükselmeye devam ederlerse Trend stratejilerine geçmeye hazýrlanýlabilir. Ya da Bist-30 hisselerinden son 1 hafta içerisinde 1 aylýk zirve yapanlarýn sayýsý 10'u geçtiðinde Trend Stratejilerine geçmek, son 1 hafta içerisinde hiç zirve yapan hisse olmazsa Mean-Reversion stratejilerine geçmek gibi kurallar oluþturulabilir.

Örneðin son dönemde endeks orta vadeli düþüþ trendinde. Ancak son 3 haftadýr yeni dip yapan hisse neredeyse yok. Tepki yükseliþi içinde çoðu. Ancak 20-50 günlük EMA ya da önceki destekleri civarýndan da çoðuna satýþ geliyor. Bu durumda, yeni 1 aylýk zirve yapan ya da önceki dibinin altýna gelen hisseler görülünceye dek Mean-Reversion stratejileri uygulamak bana daha mantýklý geliyor.

Bunlar tabi ki o kadar kolay þeyler deðil, her gün piyasanýn yakýndan izlenmesini ve stratejilerin güncellenmesini gerektiriyor. Ancak kolay olsaydý herkes yapardý. Dünyada bu iþi yapmaya çalýþan onbinlerce insan var. Bu insanlar Dünyanýn en iyi üniversitelerinden mezun olmuþ, finans mühendisliði konusunda doktora yapmýþ, çalýþtýklarý þirketler bu iþle ilgili araþtýrmalara yüz milyonlarca dolar harcamýþ ve biz her durumda bize para kazandýracak bir sistemi bulmayý baþarýrsak bu insanlara haksýzlýk etmiþ olmaz mýyýz

5.  Alýntý Originally Posted by -Türkiye- Yazýyý Oku
    Merhaba,kafama takýlan bir soru var. Onu sormak istedim. Müsait olduðunuzda cevaplarsanýz memnun olurum.

Al sat stratejim var. Yalnýz yatay piyasada doðranmamak için flat olma durumunu tam yapamýyorum. Flat stratejisini tam kuramýyorum. Hacim ekliyorum. Mesela son 3 bardaki hacimlerin toplamýndan az olursa sistem al verse dahi alma diyorum, sistem almýyor.Ama bu seferde hisse/viop hacimsiz þekilde düþüyor/çýkýyor. Flat stratejisi olmuyor. Ben malsýz kalýyorum.Kafam çok karýþtý. Size zahmet olmazsa flat olma durumlarýndan bana bir kaç tane strateji söyler misiniz, onun üzerinden çalýþma yaparak gideyim.
    Teþekkürler. Ýyi akþamlar.
    @darvasa deðerli katkýlarýndan dolayý teþekkür ediyorum.

Darvasýn verdiði yöntemde kullanýlabilir. Aslýna bakarsanýz iyi bir sistem için tirilyonlarca strateji yazabilir ve deneyebilirsiniz. ANcka bizim teknolojimiz ve alt yapýmýzla en eriþilebilir ve denemye deðer stratejiler malesef daralýyor.

Yatay piyasadan kurtulmayla ilgili sorular Ýlk deðil ve sonda olmayacak. Bende bu iþe ilk girdiðimde nasýl yataydan kurtulurum düþüncesi hakimdi. Farklý bir çok yaklaþýmdan bahsedeyim.

Önce yatay piyasayý anlamamýz için bir resim atayým.

Öncelikle bakýþ Ýnsalarýn yatay piyasaya nasýl baktýðýný anlayalým.

Ýlk kýrmýzý kutunun %1 yukarý %1 aþaðý oldugunu düþünelim.
    ikinci kýrmýzý kutunun %2 yukarý %2 aþaðý olduðunu düþünelim.
    üçüncü kýrmýzý kutunun %3 yukarý %3 aþaðý olduðunu düþünelim.

Soldan baþlayarak gidiyorum. Ýlk kýrmýzý renkli kutu bir çok insan için yatay piyasadýr.
    Yine ikinci kýrmýzý kutuda bir anlaþmazlýk hakim kimisine göre kýsa ama bir trend. kimisine göre yatay.
    3. kýrmýzý kutu ise bir çok kimseye göre trend iken bir kýsmýna görede yatay piyasa.

TÜm bunlarýn yaynýnda çoðumuz þu þekilde bakýyor.
    -Sadece Ýlk kýrmýzý kutu yataydýr.
    -Sadece sarý renkli kutu yataydýr.
    -Sadece yeþil renkli kutu yataydir.

Piyasaya dönecek olursak buradaki örnek verilen kutulardaki kadar dengeli ve sabit bir yatay piyasa pek nadiren görülür. Genellikle piyasa da düzensiz yatay hareketler vardýr. Yeþil kutunun dýþýnda kalan alanlar gibi.

Dolayýsýyla yazdýðýnýz sistemin hýzý yani ne kadar erken iþleme girip girmediði yatay piyasaya bakýþ açýnýzý deðiþtirecektir. Hýzlý bir sistem yazarsýnýz %1 lik hareketlerde tek sinyalde kalarak yatay diye iþlem açmaz. ancak hareket %1,2 ye çýktýðýnda trend kabul edip girer ve aldýðý yer en tepe olur sattýðý yerde en dip olur. hareketler %2 seviyesinde yataysa ufak tefek zararlarla sinyali çevirir hareketler %3 lük yatay seviyesinde ise muhtemelen karla ayrýlacaktýr.

Daha yavaþ bir sistem yazdýðýnýzda %1 lik hareketlere tepkisiz %2,2 lik hareketlerde iþleme girme eðilimi ortaya çýkacaktýr. BU seferde %2 lik yatay piyasa ile %1 lik yatay piyasalar da tek sinyalde kalmayý baþaracaktýr. ancak hareket %2 yi geçince iþleme girecektir. Piyasa düzensiz yatay piyasa doðurduðu için bazý bölgeler yine tepede AL dipte SAT sinyaline dönüþecektir. Daha az sinyalle yataya yakalanacak olsanýzda bu kez sinyal deðiþimi gecikeceði için büyük zarar yazdýktan sonra ancak diðer sinyale dönecek örnegýn %2,2 çýktý diye AL yakacak oradan piyasa aþaðý %4,5 düþünce satacaktýr. %1 lik yatay piyasada tek sinyalle fake(yalancý) hareketlere kanmayýp tek sinyalde kalmanýn rahatlýðýný %2,2 lik yatay piyasada dibine kadar sömürecekler çünkü sistem daha büyük hareketlere tepki vermeye ayarlanmýþ olacak. Dolayýsýyýla zarar lý sinyallerin sayýca az olsa da boyutu büyüyecektir.

Buda olmadý diyip daha da yavaþ bir sistem yazarsanýz %3 e kadar yatay piyasalarda tek sinyalde kalmayý baþaracaksýnýz. Yani 1.2. ve 3. kýrmýzý kutularda Sinyal yanmayacaktýr. Mevcut sinyalde devam edecektir.

Bu kez trendlerin büyük bir kýsmýný geri verecek sinyal deðiþtirmeye baþlayacaktýr. Yatay piyasa Zarar etmemenin ödülünü trendlerden kýrparak ödemiþ olacaksýnýz. %7 lik bir trend oluþup ardýndan -%7 lik aþaðý dönen bir piyasa da alacaðýnýz kar %1, %2 lik bir kar býrakmaya baþlayacak. Halbuki hýzlý bir sisteminiz ayný trendde %10 lara yakýn kar üretecekti.

Kýsaca en hýzlý sistem yatayda %-5 zarar yazýp trendde %10 kar ederek totalde %5 býrakacak.
    En yavaþ sistem yatayda %0 zarar yazýp trendde %3 kar býrakacak.

totalde hýzlý yapý daha çok puan üretecektir. Ancka buna karþýlýk daha fazla volatil kar zararlar çizecektir. bir haftada %5 zarar edip öteki hafta %10 kar yazacaktýr. Yavaþ yapýda daha uzun periyotlarla kazanç veya kayýp oluþacaktýr. 1 ayda %5 kaybedip öteki ay %10 kazanmak gibi süre periyodu uzayacaktýr. BU sebeple 1 sene sonunda kýsa vadeli sistem daha çok kar üretecektir.

YÖNTEMLER;

1-Çoklu sistem stratejisi; korelasyonu düþük birden fazla sistem tasarlayýp koyduðunuz da getiri eðriniz yukarý açýsý düþecek ancak daha stabil ve düzenli þekilde hareket edecektir. SÝstemleriniz bazýlarý kýsa vadeli hareketlere trend diye atlayacak bazýlarý trend deðil yatay hala diye iþleme girmeyecektir. BÖylece yatay piyasada daha dengeli kazanç kayýplar oluþtuðu gibi trendde de ayný dengeyi koruyacaktýr. BU sebeple totalde getiri düþse de daha doðrusal bir kz eðrisi elde edeceksiniz. ANcak bu yöntem getirinizin yüksek çýkacaðýný anlamýna gelmez sadece düzenli stabil karlar etmenizi saðlar. BU ortaya çýkan kar sizi doyururmu orasý biraz mechul çünkü riski düþürmeye baþladýðýnýzda getiri ciddi derecede düþerek neredeyse faize yakýn getiriler elde etmenizi saðlýyor. BÖyle oluncada alternatifler çoðalýyor. Kendi kendinize sistemciyim ama hisse senedi alýp beklesemde ayný getiri saðlardým veya hisse senedi fonuna yatýrsam da olurmuþ demeye baþlayabilirsiniz. Böyle diyeceksiniz demiyorum. Yazdýðýnýz strateji iyise her yýl %30 rahatlýkla bu þekilde kazanýrsýnýz. ANcak daha fazlasýný istediðiniz de getiri eðrinizin volatiletisi artýyor. Totalde %40 veririm ama eðrin çok düzgün olmaz diyor bilgisayar bize. %50 istersen daha fazla risk almak zorundasýn diyor. %60 yýllýk getiri istediðinizde getiri eðriniz dahada oynaklaþmaya baþlýyor. gibi gibi....

2-Sistem filitreleme stratejisi; Sisteminiz içine adx, rsi, hacim, yüksek düþük vb gibi tonlarca farklý indikator ve matematiksel tasarým kurgulayabilirsiniz. ANcak bu yöntemlerde sýnýrlý derecede düzelme saðlýyor. %3 zarar edeceðiniz yeri belki %2 zararla atlatýyorsunuz baþka bir bölgede de %5 kar eedeceðiniz trendde %4,5 kar elde ediyorsunuz. Zararlarý %1 boyutunda iyileþtirip karlarý %0,5 boyutunda düþürmeyi baþarmýþsanýz o filitreyi kullanýn. Ancak bunu bulmak hiçte kolay deðil. Eklediðiniz filitreler çoðunlukla zararlý bölgeler %1 iyileþtirirken karlarýda %1 kötüleþtiriyor. ADX, YÜSEK DÜÞÜK(HHV, LLV) Ýndikatorleri zararlarý %1 oranýnda iyileþtirip karlarý %0,5 boyutunda düþürebilecek indikatörlerdir. Mesela adx ile bir deneme yaparsýnýz zaralar %0,3 iyileþir karlar %0 iyileþir karlara kötü bir etki yaratmadan zararlarý %0,3 iyileþtirmiþ olursunuz gibi gibi....

3-KZ eðrisi stratejileri. BU yöntemle en çok ilgilenenlerdenim. Hatta sevgili tiberius(bilenler bilir) verdiðim emekleri görmüþ olacak ki bu stratejinin telif haklarýnýn benim olduðunu düþünerek telif haklarý erhan açýkgöz'e aittir. Þeklinde cümleler kurarak emeðimi ödüllendiriyor. Bu yöntemde sisteminiz kz eðrisi önemli. Mevcut sisteminize ne yazarsanýz yazýn filitre ekleseniz de eklemeseniz de ortaya çýkan kz eðrisine bakacaðýz.

Neler eklenebilir aslýnda bakarsanýz. Yeniden sistem tasarlar gibi. Kz eðrisini sanki bir endeks gibi sanki bir hisse senedi grafiðiymiþ gibi görerek. Kz eðrisi aþaðý giderken düzgün bir noktadan kz eðrisini þortlamýþsýnýz gibi yukarý giderkende kz eðrisini longlamýþ gibi düþünmelisiniz. Ancak algoritmasýný tasarlarken kz eðrisini X indikatoru aþaðý kesmiþse nakite geç veya mevcut sistemin tersine iþlem aç þeklinde düzenleyebilirsiniz.

Bu mantýk nereden geliyor. Bir trend sistemi Sadece yatay piyasa da zarar yazar. Dolayýsýyla kz eðrisi piyasa yataysa aþaðý yönde hareket edecektir. Bir nevi yatay piyasa indikatorü gibi kullanýyoruz Kz eðrisini. Yatay piyasaya bakýþ açýsý yukarda belirtiðim gibi sistemin hýzýna göre deðiþkenlik gösterir. O halde sistemizin kz eðrisine yazacaðýmýz strateji, yazdýðýmýz sistemle en uyumlu yatay piyasa indikatorune dönüþmüþ olacak. BU þekilde kz eðrisine yazacaðýnýz çeþitli indikatorler stratejiler sayesinde, ana sistemin yatay piyasanýn bir kýsmýndan kurtulmasýný saðlayabilirsiniz. Tabi herzman olduðu gibi bu yönteminde handikaplarý mevcut Kz eðrisi aþaðý hareket edebilmesi için önce bir kaç iþlem zarar etmek lazým. Ýndikator kz eðrisinin aþaðý gittiðini farkedince nakite geçirecek sistemi. Böylece devamýnda zarar etmemeyi umacaksýnýz ayný þekilde kz eðrisi aþaðý yuvarlandýktan sonra dönüþ baþladýðýnda da sistem trende girip kar üretmeye baþlamýþtýr arka planda. sistem buu farkedip mevcut yonde sinyali aktif edecektir. Bu iyi senaryo kz eðrisi sistem nakite geçtikten sonra daha aþaðý gidip yukarý döndüðünde aradaki zararý sistem zarar olarak yazmaz. Böylece karýnýz artar zarar mýktarýnýz düþer. Ancak birde þu durum vardýr. Sistem zarar üretir kz eðrisindeki indikatorunuze çarpar sistem nakite döner tam o noktadan kz eðrisi yukarý harekete baþlar. indikator bunu farketmesi için kz eðrisi belirlibir noktaya yükselmesi gerekeceði için trendin bir kýsmýný kaçýrmýþ olursunuz. Yani tam trend baþlarken nakite geçmiþ gibi olursunuz.

Tabiki tüm bu yöntemleri kullanarak yaratacaðýnýz stratejinin back testlerini mumkun olan en uzun veriyle test edilip size verdikleri ve sizden aldýklarý iyice analiz edilmeli.Ýþlem maliyetlerinide hesaba katarak. En uygun olan yöntemler gerçek hesaba baðlanmaya aday stratejiler olacaktýr.

Sözün özüne gelirsek bunun gibi bir çok strateji hayal gücünüze baðlý olarak yatay piyasalardan tamamen olmasa da kýsmen kurtulmanýzý saðlar ancak. Þunu hayal etmeyin benim sistem zarar etmeden %50 %100 senelýk kazanç saðlasýn bunu unutun. Böyle bir dünya þimdilik yok. Varsada henüz keþfetmedik. Para yönetimi stratejileriyle bu tarz kazançlardan çok daha fazlasýna ulaþmak mümkün ancak o baþka bir konunun baþlýðý olacak.

Risk ne kadar artarsa kazanma olasýlýðýnýz düþecek ancak kazandýðýnýz miktarda ayný oranda artacaktýr.

Bunu kutsal bir formul gibi bir yere not edin.

RÝSKÝN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE YÜKSEK RÝSKLÝ DEMEK.
    OLASIÐIN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE OLMASI MUHTEMEL DEMEK.
    KAZANÇ BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE KAZANÇ YÜKSEK DEMEK.
    ZAMAN FAKTÖRÜ YÜKSEKSE ÇOK UZUN ZAMANDA KAZANCA ULAÞACAK DEMEK.

1. YÖNTEM
    RÝSK= +++++ (5 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= + (1 BÝRÝM)
    KAZANÇ = +++++++ (7 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++(2 BÝRÝM)
    TOPLAM:15

2.YÖNTEM
    RÝSK= +++ (3 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= +++ (3 BÝRÝM)
    KAZANÇ = +++++ (5 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++++(4 BÝRÝM)

3.YÖNTEM
    RÝSK= + (1 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= ++++++ (6 BÝRÝM)
    KAZANÇ = ++ (2 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++++++(6 BÝRÝM)

Toplam birim sayýsý 15'i geçemez. bir yerleri arttýrýyorsanýz baþka yerleri kýsmak zorunda kalacaksýnýz. BÝr yeri düþürdüðünüzdede baþka yerleri arttýrmanýz gerekecektir.

Excelde algorýtmasýný yazabýlýrsem excel olarakta verebilirim.

Benim yöntemim 1. yönteme daha yakýn.

3.yöntemi yorumlayalým. Düþük bir risk alýyorsunuz gerçekleþme ihtimali yüksek bir strateji yatýrýmý.
    Kazanç 2 kat 2 katlýk bir kazanç için 6 yýllýk bir zaman geçmesi gerekiyor.

1. yöntemi yorumlayalým. Yüksek risk alýyorsunuz geçekleþme ihtimali düþük bir strateji yatýrýmý.
    Kazanç 7 kat bunu 2 yýlda yaratýyor.

Tüm yatýrým stratejilerimiz de böyle bir formul var. Zaman faktörününde hesaplanmasý þart çoðu kiþi bunu bir kriter olarak görmez ancak en önemli kriter zaman faktörüdür. Her geçen gün yaþlanýyoruz. Bu yatýrýmlarý daha iyi bir yaþam için yapýyoruz. Daha kaliteli bir yaþama ulaþtýðýmýzda sadece 2 günümüz kalmýþ olabilir. Yani tüm bu eziyeti yatýrýmý þu an yaþayacaklarýndan kýsýp arttýrdýklarýný mutlu þekilde yaþayacaðýn 2 gün içinmi yaptýn. Paralarýný har vurup harman savuranlar 5 kuruþ köþeye atamayan kiþiler bu dünyada senden çok daha keyifli ve mutlu bir þekilde yaþadý. Onlar 30 yýlýný 3 birim mutlulukla geçirdiler belki 5 birime hiç eriþemediler ama 1 birimede hiç düþmediler.

Sen ise 30 yýlýný 1 birim mutlulukla geçirip kalan son 2 gününü 5 birim mutlulukla yaþadýn. Ýþte bu sebeple.

Ortalama 35 yýllýk ömrüm kaldýysa ilk 5 yýlýmý 1 birim mutlulukla yaþayýp hedefe ulaþacak kalan 30 yýlýmý 5 birim mutlulukla geçireceðim. Hedefe ulaþmazsa zaten 3 birim mutlulukla hiç yatýrým yapmadan yaþamak elimde.

çok düþük risk alanlar ise.

35 yýllýk ömrünü ilk 30 yýlýný 1 birim mutlulukla geçirecek kalan 5 yýlýný 5 birim mutlulukla geçirecekler. Yani attýðýnýz taþ kurbaðayý ürkütmüyor.

3 birim lik mutluluk zaten cebimizde bugunden itibaren yatýrým yapmayý kesin paranýzý dilediðiniz gibi harcadýðýnýzda 3 birim mutlusunuz zaten. Risk alarak ilerlediniz baktýnýz bu iþ gitmiyor 5 yýl geçmiþ tüm yatýrým planýný çöpe atýp 3 birim mutlulukla hayatýnýza devam edersiniz. Ancak ya hedefe ulaþýrsanýz. BU niye mümkün olmasýn ki o hedefe ulaþmak kolay olmasa da imkansýz deðil. Oraya eriþtiðinizde kalan 30 yýlýnýzda 5 birim mutlusunuz. Bunun için risk almaya deðer bence.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    @darvasa deðerli katkýlarýndan dolayý teþekkür ediyorum.

Darvasýn verdiði yöntemde kullanýlabilir. Aslýna bakarsanýz iyi bir sistem için tirilyonlarca strateji yazabilir ve deneyebilirsiniz. ANcka bizim teknolojimiz ve alt yapýmýzla en eriþilebilir ve denemye deðer stratejiler malesef daralýyor.

Yatay piyasadan kurtulmayla ilgili sorular Ýlk deðil ve sonda olmayacak. Bende bu iþe ilk girdiðimde nasýl yataydan kurtulurum düþüncesi hakimdi. Farklý bir çok yaklaþýmdan bahsedeyim.

Önce yatay piyasayý anlamamýz için bir resim atayým.

Öncelikle bakýþ Ýnsalarýn yatay piyasaya nasýl baktýðýný anlayalým.

Ýlk kýrmýzý kutunun %1 yukarý %1 aþaðý oldugunu düþünelim.
    ikinci kýrmýzý kutunun %2 yukarý %2 aþaðý olduðunu düþünelim.
    üçüncü kýrmýzý kutunun %3 yukarý %3 aþaðý olduðunu düþünelim.

Soldan baþlayarak gidiyorum. Ýlk kýrmýzý renkli kutu bir çok insan için yatay piyasadýr.
    Yine ikinci kýrmýzý kutuda bir anlaþmazlýk hakim kimisine göre kýsa ama bir trend. kimisine göre yatay.
    3. kýrmýzý kutu ise bir çok kimseye göre trend iken bir kýsmýna görede yatay piyasa.

TÜm bunlarýn yaynýnda çoðumuz þu þekilde bakýyor.
    -Sadece Ýlk kýrmýzý kutu yataydýr.
    -Sadece sarý renkli kutu yataydýr.
    -Sadece yeþil renkli kutu yataydir.

Piyasaya dönecek olursak buradaki örnek verilen kutulardaki kadar dengeli ve sabit bir yatay piyasa pek nadiren görülür. Genellikle piyasa da düzensiz yatay hareketler vardýr. Yeþil kutunun dýþýnda kalan alanlar gibi.

Dolayýsýyla yazdýðýnýz sistemin hýzý yani ne kadar erken iþleme girip girmediði yatay piyasaya bakýþ açýnýzý deðiþtirecektir. Hýzlý bir sistem yazarsýnýz %1 lik hareketlerde tek sinyalde kalarak yatay diye iþlem açmaz. ancak hareket %1,2 ye çýktýðýnda trend kabul edip girer ve aldýðý yer en tepe olur sattýðý yerde en dip olur. hareketler %2 seviyesinde yataysa ufak tefek zararlarla sinyali çevirir hareketler %3 lük yatay seviyesinde ise muhtemelen karla ayrýlacaktýr.

Daha yavaþ bir sistem yazdýðýnýzda %1 lik hareketlere tepkisiz %2,2 lik hareketlerde iþleme girme eðilimi ortaya çýkacaktýr. BU seferde %2 lik yatay piyasa ile %1 lik yatay piyasalar da tek sinyalde kalmayý baþaracaktýr. ancak hareket %2 yi geçince iþleme girecektir. Piyasa düzensiz yatay piyasa doðurduðu için bazý bölgeler yine tepede AL dipte SAT sinyaline dönüþecektir. Daha az sinyalle yataya yakalanacak olsanýzda bu kez sinyal deðiþimi gecikeceði için büyük zarar yazdýktan sonra ancak diðer sinyale dönecek örnegýn %2,2 çýktý diye AL yakacak oradan piyasa aþaðý %4,5 düþünce satacaktýr. %1 lik yatay piyasada tek sinyalle fake(yalancý) hareketlere kanmayýp tek sinyalde kalmanýn rahatlýðýný %2,2 lik yatay piyasada dibine kadar sömürecekler çünkü sistem daha büyük hareketlere tepki vermeye ayarlanmýþ olacak. Dolayýsýyýla zarar lý sinyallerin sayýca az olsa da boyutu büyüyecektir.

Buda olmadý diyip daha da yavaþ bir sistem yazarsanýz %3 e kadar yatay piyasalarda tek sinyalde kalmayý baþaracaksýnýz. Yani 1.2. ve 3. kýrmýzý kutularda Sinyal yanmayacaktýr. Mevcut sinyalde devam edecektir.

Bu kez trendlerin büyük bir kýsmýný geri verecek sinyal deðiþtirmeye baþlayacaktýr. Yatay piyasa Zarar etmemenin ödülünü trendlerden kýrparak ödemiþ olacaksýnýz. %7 lik bir trend oluþup ardýndan -%7 lik aþaðý dönen bir piyasa da alacaðýnýz kar %1, %2 lik bir kar býrakmaya baþlayacak. Halbuki hýzlý bir sisteminiz ayný trendde %10 lara yakýn kar üretecekti.

Kýsaca en hýzlý sistem yatayda %-5 zarar yazýp trendde %10 kar ederek totalde %5 býrakacak.
    En yavaþ sistem yatayda %0 zarar yazýp trendde %3 kar býrakacak.

totalde hýzlý yapý daha çok puan üretecektir. Ancka buna karþýlýk daha fazla volatil kar zararlar çizecektir. bir haftada %5 zarar edip öteki hafta %10 kar yazacaktýr. Yavaþ yapýda daha uzun periyotlarla kazanç veya kayýp oluþacaktýr. 1 ayda %5 kaybedip öteki ay %10 kazanmak gibi süre periyodu uzayacaktýr. BU sebeple 1 sene sonunda kýsa vadeli sistem daha çok kar üretecektir.

YÖNTEMLER;

1-Çoklu sistem stratejisi; korelasyonu düþük birden fazla sistem tasarlayýp koyduðunuz da getiri eðriniz yukarý açýsý düþecek ancak daha stabil ve düzenli þekilde hareket edecektir. SÝstemleriniz bazýlarý kýsa vadeli hareketlere trend diye atlayacak bazýlarý trend deðil yatay hala diye iþleme girmeyecektir. BÖylece yatay piyasada daha dengeli kazanç kayýplar oluþtuðu gibi trendde de ayný dengeyi koruyacaktýr. BU sebeple totalde getiri düþse de daha doðrusal bir kz eðrisi elde edeceksiniz. ANcak bu yöntem getirinizin yüksek çýkacaðýný anlamýna gelmez sadece düzenli stabil karlar etmenizi saðlar. BU ortaya çýkan kar sizi doyururmu orasý biraz mechul çünkü riski düþürmeye baþladýðýnýzda getiri ciddi derecede düþerek neredeyse faize yakýn getiriler elde etmenizi saðlýyor. BÖyle oluncada alternatifler çoðalýyor. Kendi kendinize sistemciyim ama hisse senedi alýp beklesemde ayný getiri saðlardým veya hisse senedi fonuna yatýrsam da olurmuþ demeye baþlayabilirsiniz. Böyle diyeceksiniz demiyorum. Yazdýðýnýz strateji iyise her yýl %30 rahatlýkla bu þekilde kazanýrsýnýz. ANcak daha fazlasýný istediðiniz de getiri eðrinizin volatiletisi artýyor. Totalde %40 veririm ama eðrin çok düzgün olmaz diyor bilgisayar bize. %50 istersen daha fazla risk almak zorundasýn diyor. %60 yýllýk getiri istediðinizde getiri eðriniz dahada oynaklaþmaya baþlýyor. gibi gibi....

2-Sistem filitreleme stratejisi; Sisteminiz içine adx, rsi, hacim, yüksek düþük vb gibi tonlarca farklý indikator ve matematiksel tasarým kurgulayabilirsiniz. ANcak bu yöntemlerde sýnýrlý derecede düzelme saðlýyor. %3 zarar edeceðiniz yeri belki %2 zararla atlatýyorsunuz baþka bir bölgede de %5 kar eedeceðiniz trendde %4,5 kar elde ediyorsunuz. Zararlarý %1 boyutunda iyileþtirip karlarý %0,5 boyutunda düþürmeyi baþarmýþsanýz o filitreyi kullanýn. Ancak bunu bulmak hiçte kolay deðil. Eklediðiniz filitreler çoðunlukla zararlý bölgeler %1 iyileþtirirken karlarýda %1 kötüleþtiriyor. ADX, YÜSEK DÜÞÜK(HHV, LLV) Ýndikatorleri zararlarý %1 oranýnda iyileþtirip karlarý %0,5 boyutunda düþürebilecek indikatörlerdir. Mesela adx ile bir deneme yaparsýnýz zaralar %0,3 iyileþir karlar %0 iyileþir karlara kötü bir etki yaratmadan zararlarý %0,3 iyileþtirmiþ olursunuz gibi gibi....

3-KZ eðrisi stratejileri. BU yöntemle en çok ilgilenenlerdenim. Hatta sevgili tiberius(bilenler bilir) verdiðim emekleri görmüþ olacak ki bu stratejinin telif haklarýnýn benim olduðunu düþünerek telif haklarý erhan açýkgöz'e aittir. Þeklinde cümleler kurarak emeðimi ödüllendiriyor. Bu yöntemde sisteminiz kz eðrisi önemli. Mevcut sisteminize ne yazarsanýz yazýn filitre ekleseniz de eklemeseniz de ortaya çýkan kz eðrisine bakacaðýz.

Neler eklenebilir aslýnda bakarsanýz. Yeniden sistem tasarlar gibi. Kz eðrisini sanki bir endeks gibi sanki bir hisse senedi grafiðiymiþ gibi görerek. Kz eðrisi aþaðý giderken düzgün bir noktadan kz eðrisini þortlamýþsýnýz gibi yukarý giderkende kz eðrisini longlamýþ gibi düþünmelisiniz. Ancak algoritmasýný tasarlarken kz eðrisini X indikatoru aþaðý kesmiþse nakite geç veya mevcut sistemin tersine iþlem aç þeklinde düzenleyebilirsiniz.

Bu mantýk nereden geliyor. Bir trend sistemi Sadece yatay piyasa da zarar yazar. Dolayýsýyla kz eðrisi piyasa yataysa aþaðý yönde hareket edecektir. Bir nevi yatay piyasa indikatorü gibi kullanýyoruz Kz eðrisini. Yatay piyasaya bakýþ açýsý yukarda belirtiðim gibi sistemin hýzýna göre deðiþkenlik gösterir. O halde sistemizin kz eðrisine yazacaðýmýz strateji, yazdýðýmýz sistemle en uyumlu yatay piyasa indikatorune dönüþmüþ olacak. BU þekilde kz eðrisine yazacaðýnýz çeþitli indikatorler stratejiler sayesinde, ana sistemin yatay piyasanýn bir kýsmýndan kurtulmasýný saðlayabilirsiniz. Tabi herzman olduðu gibi bu yönteminde handikaplarý mevcut Kz eðrisi aþaðý hareket edebilmesi için önce bir kaç iþlem zarar etmek lazým. Ýndikator kz eðrisinin aþaðý gittiðini farkedince nakite geçirecek sistemi. Böylece devamýnda zarar etmemeyi umacaksýnýz ayný þekilde kz eðrisi aþaðý yuvarlandýktan sonra dönüþ baþladýðýnda da sistem trende girip kar üretmeye baþlamýþtýr arka planda. sistem buu farkedip mevcut yonde sinyali aktif edecektir. Bu iyi senaryo kz eðrisi sistem nakite geçtikten sonra daha aþaðý gidip yukarý döndüðünde aradaki zararý sistem zarar olarak yazmaz. Böylece karýnýz artar zarar mýktarýnýz düþer. Ancak birde þu durum vardýr. Sistem zarar üretir kz eðrisindeki indikatorunuze çarpar sistem nakite döner tam o noktadan kz eðrisi yukarý harekete baþlar. indikator bunu farketmesi için kz eðrisi belirlibir noktaya yükselmesi gerekeceði için trendin bir kýsmýný kaçýrmýþ olursunuz. Yani tam trend baþlarken nakite geçmiþ gibi olursunuz.

Tabiki tüm bu yöntemleri kullanarak yaratacaðýnýz stratejinin back testlerini mumkun olan en uzun veriyle test edilip size verdikleri ve sizden aldýklarý iyice analiz edilmeli.Ýþlem maliyetlerinide hesaba katarak. En uygun olan yöntemler gerçek hesaba baðlanmaya aday stratejiler olacaktýr.

Sözün özüne gelirsek bunun gibi bir çok strateji hayal gücünüze baðlý olarak yatay piyasalardan tamamen olmasa da kýsmen kurtulmanýzý saðlar ancak. Þunu hayal etmeyin benim sistem zarar etmeden %50 %100 senelýk kazanç saðlasýn bunu unutun. Böyle bir dünya þimdilik yok. Varsada henüz keþfetmedik. Para yönetimi stratejileriyle bu tarz kazançlardan çok daha fazlasýna ulaþmak mümkün ancak o baþka bir konunun baþlýðý olacak.

Risk ne kadar artarsa kazanma olasýlýðýnýz düþecek ancak kazandýðýnýz miktarda ayný oranda artacaktýr.

Bunu kutsal bir formul gibi bir yere not edin.

RÝSKÝN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE YÜKSEK RÝSKLÝ DEMEK.
    OLASIÐIN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE OLMASI MUHTEMEL DEMEK.
    KAZANÇ BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE KAZANÇ YÜKSEK DEMEK.
    ZAMAN FAKTÖRÜ YÜKSEKSE ÇOK UZUN ZAMANDA KAZANCA ULAÞACAK DEMEK.

1. YÖNTEM
    RÝSK= +++++ (5 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= + (1 BÝRÝM)
    KAZANÇ = +++++++ (7 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++(2 BÝRÝM)

2.YÖNTEM
    RÝSK= +++ (3 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= +++ (3 BÝRÝM)
    KAZANÇ = +++++ (5 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++++(4 BÝRÝM)

3.YÖNTEM
    RÝSK= + (1 BÝRÝM)
    OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= ++++++ (6 BÝRÝM)
    KAZANÇ = ++ (2 BÝRÝM)
    ZAMAN FAKTÖRÜ=++++++(6 BÝRÝM)

Toplam birim sayýsý 15'i geçemez. bir yerleri arttýrýyorsanýz baþka yerleri kýsmak zorunda kalacaksýnýz. BÝr yeri düþürdüðünüzdede baþka yerleri arttýrmanýz gerekecektir.

Excelde algorýtmasýný yazabýlýrsem excel olarakta verebilirim.

Benim yöntemim 1. yönteme daha yakýn.

3.yöntemi yorumlayalým. Düþük bir risk alýyorsunuz gerçekleþme ihtimali yüksek bir strateji yatýrýmý.
    Kazanç 2 kat 2 katlýk bir kazanç için 6 yýllýk bir zaman geçmesi gerekiyor.

1. yöntemi yorumlayalým. Yüksek risk alýyorsunuz geçekleþme ihtimali düþük bir strateji yatýrýmý.
    Kazanç 7 kat bunu 2 yýlda yaratýyor.

Tüm yatýrým stratejilerimiz de böyle bir formul var. Zaman faktörününde hesaplanmasý þart çoðu kiþi bunu bir kriter olarak görmez ancak en önemli kriter zaman faktörüdür. Her geçen gün yaþlanýyoruz. Bu yatýrýmlarý daha iyi bir yaþam için yapýyoruz. Daha kaliteli bir yaþama ulaþtýðýmýzda sadece 2 günümüz kalmýþ olabilir. Yani tüm bu eziyeti yatýrýmý þu an yaþayacaklarýndan kýsýp arttýrdýklarýný mutlu þekilde yaþayacaðýn 2 gün içinmi yaptýn. Paralarýný har vurup harman savuranlar 5 kuruþ köþeye atamayan kiþiler bu dünyada senden çok daha keyifli ve mutlu bir þekilde yaþadý. Onlar 30 yýlýný 3 birim mutlulukla geçirdiler belki 5 birime hiç eriþemediler ama 1 birimede hiç düþmediler.

Sen ise 30 yýlýný 1 birim mutlulukla geçirip kalan son 2 gününü 5 birim mutlulukla yaþadýn. Ýþte bu sebeple.

Ortalama 35 yýllýk ömrüm kaldýysa ilk 5 yýlýmý 1 birim mutlulukla yaþayýp hedefe ulaþacak kalan 30 yýlýmý 5 birim mutlulukla geçireceðim. Hedefe ulaþmazsa zaten 3 birim mutlulukla hiç yatýrým yapmadan yaþamak elimde.

çok düþük risk alanlar ise.

35 yýllýk ömrünü ilk 30 yýlýný 1 birim mutlulukla geçirecek kalan 5 yýlýný 5 birim mutlulukla geçirecekler. Yani attýðýnýz taþ kurbaðayý ürkütmüyor.

3 birim lik mutluluk zaten cebimizde bugunden itibaren yatýrým yapmayý kesin paranýzý dilediðiniz gibi harcadýðýnýzda 3 birim mutlusunuz zaten. Risk alarak ilerlediniz baktýnýz bu iþ gitmiyor 5 yýl geçmiþ tüm yatýrým planýný çöpe atýp 3 birim mutlulukla hayatýnýza devam edersiniz. Ancak ya hedefe ulaþýrsanýz. BU niye mümkün olmasýn ki o hedefe ulaþmak kolay olmasa da imkansýz deðil. Oraya eriþtiðinizde kalan 30 yýlýnýzda 5 birim mutlusunuz. Bunun için risk almaya deðer bence.
    Deðer verip bu kadar detaylý analiz yaptýðýnýz için çok teþekkür ederim. Emeðinize saðlýk

7. Ben bu satýrlarý yazarken. Sabah serveri kontrol etmiþtim long sinyal görmüþtüm. Mail gelmiþtir herkese sanýrým Saat 10'a gelirken Long sinyal geldi. O sýra portfoy kýsmýnda -200 TL civarý zarar görünüyordu. Neyse ekraný kapattým iþime baktým 1 saat sonra tekrar bir bakayým dedim. Baktým piyasa biraz daha yukarý gitmiþ hani sistem long da ya -200 TL nin -150 lere doðru inmesi lazým.

Baktým -250 civarýnda Alahalla dedim piyasa biraz gitmiþ ama nedense zarar düþmemiþ herhalde daha güncellenmedi portfoy neyse bakarým bir 2 saat sonra dedim ekraný kapattým.

2 saat sonra abý piyasa tepede portfoye baktým keyifli keyifli Oda ne -400 TL zarar.

Gözler fal taþý gibi açýldý nasýl olur. Hemen loglara filan baktým. Meðer loglarda þöyle yazýyor.

Yetersiz teminat sebebiyle iþlem gerçekleþmemiþtir. Ann......... Ben unutmuþum dün para 2580 civarýnda idi. 2 lot baðlý yaný toplamda 2500 TL para olmasý lazým en az. 80 TL teminat kalmýþtý dünden. Ancak bugun sabah þorttan longa geçinceye kadar sistem -200 TL civarý zarardaydi. Hal böyle olunca 2 lotla Long açamazsýnýz. Çünkü para yetmiyor.

Tabi ben hem bunu unutmuþ hemde sistemi longa geçti zannediyorum. sabahtan farketsem teminatý ekler longa geçerdim.

iki kere ekrana baðlanmama raðmen 3. de farkettim gerçek hesabýn hala þort kaldýðýný.

Piyasa tepede sistem longda karýný etmiþ gerçek hesap þortta zararda. Üstelik teminatta yetersiz. Hemen teminatý tamamladým.

Bugun +1000 TL daha aktarýldý 16.04.2019 not olarak düþelim.

Ne yapacam ne yapacam diye kara kara düþünüyorum. Þimdi piyasa tepede sinyalden uzaklaþmýþ. 450 TL zarar var longlasam Buradan aþaðý gelirse -800 lira zarar yazacaz. Buradan kopup 5,000 puan giderse Þortta kaldýgým için batýp giderim. Nakite geçersem sistem dýþýna cýkmýs olacam bu prensýblerýmýze aykýrý sistem dýþýna cýkamam sizlere karþýda bir sorumlulugum var.

Az bekleyeyim uygun yerden Longlayýp sýsteme vereyim bari dedim. Yarým saat içinde tepeden biraz aþaðý geldi.
    Yaklaþýk 500 puan civarý tepeden gerileyince fýrsat bu fýrsat erhan þimdi döner möner bu dedim. 2 Lot longa geçtim.

Ýçim bir rahatladý nihayetinde artýk kontrol sistemdeydi. Bir kaç saat sonra tekrar ekrana baðlandým, dahada aþaðý gelmiþiz. Long sinyal yaktýðý yerin altýna kadar düþtü. Erhan külliyen zarar yazacan diyorum içinden. Allahtan þort filan açmadan bekledi sistem. Ardýndan piyasa yukarý tekrar sýçradý. Hemen hemen benim manuel olarak longa geçtiðim seviyelere yakýn bir seviyede piyasa kapandý.

Bugun durduk yere kiþisel bir hatadan ötürü +70 80 lira karla kapanacak gün -355 TL zararla kapandý.

Bu durumu tecrübe etmek bana 275 TL ye maloldu. Sayemde sizde bu durumu ücretisiz deneyimlemiþ oldunuz. En azýndan sizden para çýkmýyor

8. Bende sistemin karlýlýðýný artýrmak için þunlarý yapmaya çalýþýyorum

1- Etkili ve doðru optimizasyon yapma. Belki sistemcilikte çok önemli bir noktadýr. Hisse, periyod ve zamana göre baþarýlý olan parametre deðiþmektedir. Bu yüzde opt. etkili kullanmak çok önemlidir. Yatay piyasada - Trend piyasasýnda ayrý ayrý opt. yapýlmalý, Test yapýlan zaman dilimi 4 e bölünerek ilk 3 bölümde test yapýlan parametrelerden yakýn olan, istikrarlý parametre þeçildikten sonra son bölümde seçtiðimiz parametreyi test ederiz eger baþarýlý ise kullanýrýz. Ýleri doðru optimizasyon diyorlar buna. Ali perþembenin kitabýnda optimizasyon konusu ayrýntýlý açýklanmaktadýr.

2- if fonksiyonu ile ayný sistemin yükselen trendde, düþen trendde ayrý parametrelerini kullanýyorum.

3- adx ile 20 nin altýnda trendin zayýf olduðu yerlerde iþlemleri azaltacak eklemeler yapýyorum.

4- Bunu yapmadým ama deneyip sonuçlarýna göre yapmayý düþünüyorum. Ýf fonksiyonu ile adxi kullanarak adx 20 nin altýna düþünce osilatör sistemi, 20 nin üzerine çýkýnca trend sistemi kullanmak þeklinde bir model düþünüyorum. Trend için tonlarca indikatör var fakat yatay piyasa için ne kullanacaðýmý bir türlü bulamadým.

4- Riski daðýtmak farklý yatýrým
    ürünleri , farklý sistemleri ayný aynda kullanmak. birde para yönetimini doðru yapmak

Aslýnda kafamd þöyle bir tsarým var fakat nasýl formüle dökeceðimi bulamadým. Yatay bölgenin alt ve üst sýnýrý olacak. Bu bölgelerde sistem iþlem yapmayacak. Alt ve üst sýnýrý kýrýnca iþlem açacak. Ýþte bu alt ve üst sýnýrý ne ile yapacaðýz, hangi indikatörü kullanacaðým bilmiyorum. Bu tasarýmla iþlem sayýsý azalýr , kazanma oraný artar diye düþünüyorum.

LG-D802TR cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 47/172 ÝlkÝlk ... 3745464748495797147 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •