@viper hocam tanýdýgým 3 kiþi her yýl %50 ila %100 arasý getiri saðlýyor sabit sistemleriyle. Birden fazla sisteme baðlý paralarý Düzenli olarak bu aralýkta para kazanýyorlar yýllýk bazda.
Benim kendi edindiðim tecrübeler de;
2014 yýlýnda bu iþe ilk girdiðimde yarattýðým sistemler hala ayný ortalama istatistiksel getirisini saðlamýþ. Burada da bahsedip gösterdim bir tanesini. Tabi ben çok kýsa aralýklarla habire sistem deðiþtirdiðim için o sistemde kalamamýþtým.
2014 yýlýndan beri hala daha beni batýramadýlar. Kayýplarým oldu kazançlarým da oldu. Ancak bir türlü batmadým wps1 ilk giriþ sermayem dýþýnda hiç para eklenmedi. beni sistem batýrdý diyene de rastlamadým batanlar malesef manuel trade sonucu batýyorlar.
Ýlk etapta bana da ütopik geliyordu çoðu þey. Bir ara umutlarýmý tamamen kaybetme noktasýna gelmiþtim. Sonrasýnda gördüm ki aslýnda ütopik dediðimiz çoðu þey gerçekleþebiliyor.
Mesela WPS 1 bir yýlda parayý 14 Katýna çýkarttý. Þaka yapmýyorum %1400 altý üstü bir formul ve algoritma dersin düzgün kurgulandýysa bu ütopik kazanç gerçek oluyor.
Para o boyutta büyüyünce insan ne yapacaðýný þaþýrýyor. Sistem býraksak 30 katýna çýkacaktý para yanlýz piyasa okadar parayý kaldýrmýyordu tabi bir alýyor sistem barlar uzuyor bir tarafa bir satýyor barlar öteki tarafa Tabi dayanamayýp müdahle ettik paranýn bir kýsmýný çektik. Kalan kýsmýn da da sistem tersine iþlem açýp bekleyip zarar ettik. 30 katýna çýkacak para 14 kattan geriye sarmaya baþladý.
Optimizasyon konusu tartýsmaya açýk, ortada bir sistem varsa bu oyle veya böyle optimize edilmiþtir diyenlerdenim. Optimizasyon yaptýrýlmasa bile.
Ýndikatörler konusunda böyle düþünmüyorum o indikatörler öyle veya böyle matematikten az bucuk anlayan birileri tarafýndan yine bulunacaktý. Zaten kullandýklarý 4 tane parametre var açýlýþ kapanýþ yüksek düþük. Bu 4 parametreyi bölüp çarpýp bir indikatör oluþturuyorlar. Yani bir rsi yi sende bende keþfedebilirdik. Uzmanlýk gerektiren çok özel þeyler deðil. Ayný þekilde bir kutsal kase hiç deðiller.
Ýndikatörlerden gelelim sistemlere yani algoritmalara algoritmik trade edenlere;
Sistemlerin büyük bir kýsmý iþlemlerin ortalama %70 inden ZARAR %30'undan kar ediyorlar. yani 100 tane SÝnyal varsa 70 tanesi yanlýþ. Bugun yazý tura atýp iþleme girsen bile bu oraný rahatlýkla geçebilirsin. Fakat dikkat edilmesi gereken ne kadar doðru sinyal olduðu deðil. Doðru sinyallerden ne kazanýyor, yanlýþ sinyallerden ne kaybediyorsun.
Sistemlerin baþarýlý sonuçlar üretmesindeki en büyük sebep karlý iþlemlerde yüksek kazanç, zararlý iþlemlerde düþük zarar saðladýklarý için totalde pozitif getiriler üretiyorlar. Bunun yanýnda sizinde bahsettiðiniz gibi sana bir oyun planý sunmuþ oluyor.
%100 baþarýlý iþlem yapan bir oyun planý var mý elimizde malesef yok. BUgun manuelde trade etsen destek dirençte baksan iþlemlerin %100 baþarýlý olmayacak illaki zarar edip stopladýðýn zamanlar olacaktýr.
Ýþte sistemlerin bir avantajý daha. Disiplinli bir þekilde oyun planýný sürdürmeni saðlýyorlar. Stop olmasý gerekiyorsa oluyor kar almasý gerekirse alýyor almamasý gerekiyorsa bekliyorlar. Oysaki insan oðlu manuel trade ederken stop olacaðý yerde 3 5 kere olsa bile 6. da stopuna uymayýp deðiþtirmeye baþlýyor ya geri çekiyor yerini deðiþtiriyor yada iptal etme eðilimi gösteriyor. Keza ayný þekilde kar alacaðý yerde az daha bekleyeyim moduna geçiyor. Kar alýnmayacak yerde de buradan dönerse kaybederim diyerek erken kar al yapýyor. Elinde bir istatistik yok baþarý oranýný ölçen birþey yok ne kadar tutarlý veya tutarsýz iþlem açtýðýnýn farkýnda deðil. Psikolojisi her gün deðiþiyor. Sürekli strateji deðiþtiriyor.
Þuraya çýkarsa kar al yapacam diyor ertesi gün piyasa çok iyi daha da gider diyip dün inandýðý þeye bugun inanmýyor. Strateji sabit deðilki baþarýný nasýl ölçeceksin. Düþün bu duruma ne kadar katlanabilirsin. Nasýl istikrar saðlayacaksýn. Her gün piyasa analiz etmeklemi gececek günlerin kaç yaþýna kadar ? Bilgisayar baþýnda oturmadýðýn günler dükkan para üretemeyecek para kazanmak istiyorsan mecburen o makinenin baþýna geçip analiz etmek zorunda kalacaksýn.
Bunlara katlanmaktansa; formüllerle matematik ve istatistiklerle para kazanýlacaðýna inanmýyor olsak bile buna vakit harcamak daha anlamlý geliyor bana. Manuelle nereya kadar gidebilirsin ki sürdürülebilir deðil. Her geçen gün kafandaký kar al ve stop sevýyelerý deðiþiyor. Böyle bir trade o gün o sene o ay karlý olsa bile gelecek yýlýn dramatik bir biçimde kötü geçecektir. çünkü belirli bir kalýp yok çizgilerin seviyelerin stoplarýn kar al'larýn her geçen gün evriliyor deðiþiyor. Bunlar bir kalýpsa zaten sen manuel deðil sistematik trade ediyorsun demektir. Bir de bilgisayar baþýna oturma meselesi var hepimiz iþi gücü olan adamlarýn sosyal hayatýmýz var hastalandýðýmýz veya tatilde oldugumuz zamanlar var. her gün sabah 9 da otur akþam 6 da kalk kaç kiþi bu iþi yapabilir. Ýllaki oturamadýðýn zamanlar olacaktýr. yok ben uzun vadeli trade ederim dersen bu seferde kazanç tatmin edici olmamaya baþlayacak.
TÜm bunlarý kafamda birleþtiriyorum. Algoritmalarla uðraþmak daha mantýklý belki hiçbirzaman para kazanamayacaðým belkide istikrarlý bir biçimde sürdürülebilir kar edeceðim. Bu yolda emek ve vakit harcamak daha mantýklý yaptýðýn þeyi ölçebiliyor geriye dönük test edebildiðin gibi geleceðe dönükte test edebiliyorsun. Bilimsel matematiksel istatistiksel bir yöntem. Hele ki 1 yýlda 14 katlýk bir kazancý gerçek portföyümde görmüþ birisi olarak... Bu yoldan vazgeçmem çok çok zor. Sen paraný 1 yýlda 14 katýna çýkarsan algoritma iþiyle para kazanýlmaz dermiydin demezmiydin. KAZANILMAZ desen dahi tesadüf desen dahi bir sonraki 14 katlýk kazanç için vakit ve emek harcamayý daha mantýklý bulurdun. Tesadüfen kazandým ama belli mi olur belki seneye de yarattýðým kalýp yine 14 kat kazandýrýr diye þansýný denersýn.
Hergün analiz edip bilgisayar baþýna oturup kazanmayý ummaktan daha fazla umut vadediyor algorýtmalar BENCE...!
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri