Para yönetimi ve pozisyon ayarlama nasýl yapýlmalý, nelere dikkat edilmeli?
Para yönetimi ve pozisyon ayarlama nasýl yapýlmalý, nelere dikkat edilmeli?
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
https://twitter.com/Levent_Dogan/sta...075912704?s=19
ASUS_X00TD cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hedefin yok ise yardým edecek rüzgarý bulamazsýn.
Kelly kriteri/Metodu/Rýsk analizi
https://twitter.com/sidabumi/status/...928358913?s=19
https://twitter.com/sidabumi/status/...764707329?s=19
Hedefin yok ise yardým edecek rüzgarý bulamazsýn.
avni beyin müthiþ açýklamalar yapmýþ gerçekten çok beðendim ve takdir ediyorum. Ben olaya biraz daha farklý þekilde bakanlardaným.
Zaten genel anlamda yapý olarak da her olaya alýþýlmýþýn dýþýnda bakmak gibi bir huya sahibim ve çoðunlukla olaylarý felsefik açýdan deðerlendirmeye çalýþýyorum. Avni beyin güzel açýklamalarý beni de gaza getirdi bir iki kelamda ben edeyim dedim.
ancak öncesinde þu videoyu dinleyip anlayalým daha sonra yazýnýn devamýný okuyun
Zýt yöne geliþim kavramýný anladýk. Ben buna katýlýyorum. Bunu hemen hemen her yerde görüyorum sistem tasarlarken de yaþanýyor bu bir yeri iyileþtirmek diðer tarafý bozuyor. Trendler de daha çok para kazanmayý istediðinizde yatayda daha çok çarpýlmayý göze alýyorsunuz. Daha çok puan üreten sistem türetmek istediðiniz de maliyetler artýyor. Daha az maliyet ödeyen az iþlemli sistem türettiðiniz de getiri düþük geliyor.
Video da bunun hayatýmýzýn baþka nerelerinde meydana geldiðini anlatmýþ. Þimdi bunlarýn konumuzla ne alakasý var diyeceksiniz. Risk = getiri formulüne getiriyor bizi riski arttýrdýðýnýz da getiriniz de artacak riski düþürdüðünüz de getiriniz de düþecektir.
Para yönetimi meselesine baðlayacaðým. Hangi para yönetim tekniðini uygularsanýz uygulayýn zýt yöne geliþim kavramýndan kurtulamazsýnýz. Daha düþük risk almak için paranýzýn daha azýyla iþleme girerseniz toplam paranýza oranlar elde edeceðiniz getiri otomatik olarak düþer.
Riski düþürmek için parayý birden fazla ensturumana bölüðünüzde tek bir ensturuman getiri ve riskine nazaran daha az risk ayný zamanda daha az getiriyi hedeflemiþ olursunuz.
Tüm bu denklemler ve risk getiri ve zýt yone geliþim kavramýndan kurtulmak ýstýyorsanýz. Benim vereceðim yöntem þudur.
RÝSK - GETÝRÝ - ZAMAN - HEDEF
Paranýzýn % kaçýný kaybemeyi göze alýyorsunuz. %90 RÝSK HANESINE %90 yazýn.(benim oranlarým) Paramýn %90 ýný kaybetmeyi göze alýyorum.
Ne kadarlýk bir getiri hedefliyorsunuz ? Ana param 10,000 TL iseher yýl %1000 bunu getiri kýsmýna yazýn.
Ne kadar zamanda bunu elde etmeniz gerekir. 5 YIL bunuda zaman bölümüne yazýn.
Ulaþtýðýnýz da artýk bu iþleri ve bu risk ve getiri oranlarýný deðiþtireceðiniz hedefiniz nedir 500,000 TL. Para buraya ulatýðýnda risk getiri zaman ve hedef deðerlerimi deðiþtirip büyük ihtimalle daha makul seviyelere çekeceðim.
Hedef olmak zorunda cunku 20 yýl boyunca %90 risk ile trade edemem.
Avni beyin bahsettiði gibi stoploss paranýn ne kadarýyla girilmeli filan kýsýmlarýnýn hepsi aslýnda býr para yönetimi noktasýna girse bile tüm bunlarýn birleþeceði nokta yine ayný formuldür RÝSK GETÝRÝ ZAMAN HEDEF formulune getiriyor sizi.
Hiç dikkat ettiniz mi manuel traderleri bir düþünün. Þikayet ettikleri noktalarý tespit edip genellemeye çalýþýn.
Þunu farkedeceksiniz.
-Ben saatým gitti
-Ben aldým düþtü.
-Ha þimdi döner ha þimdi döner dedim aldý baþýný gitti. hep bunun gibi cümleler.
Fakat dikkat edin hiç þunu duyanýnýz oldumu ?
abi 6 kere stoplattý beni abi 9 kere stoplattý.
þunu duyarsýnýz ama
abi stopumu patlattý da gitti. Bunu duyarsýnýz ancak bu ne demek onuda aktarayým bu 1 kere stop olunca bir daha denememiþ demektir. 100,000 den alýma girer 99,000 a stop koyarsýn 99 bine inip çýkar geri 100,000 e yatýrýmcý bu kez 100,000 de alým tuþuna basýp tekrar 99,000 e stop koymaz yine ayný þey olur diye. hiç iþleme girmez ve sonundada trendi kaçýrýr.
Yani tüm bunlara bakýnca yatýrýmcýlarýn traderlarýn kazandýgý piyasa kýsmen YATAY piyasadýr. Trendlerde sadece robotlar, zar atanlar ve büyükler kazanýr.
Piyasanýn büyük bir çoðunluðu ki bu dunya dada böyle yataydýr. 3/1 trend 3/2 si yataydýr. Buna raðmen. Yani piyasanýn çoðunluðunun yatay oldugunu ölçmemize raðmen nasýl olurda trend takipçi sistmeler kar üretiyor.
Çünkü trendler az sýklýkla görülsede çok uzun boyutlarda olurken yataylar daha sýk rastlanýlýr ancak daha az getiri üretirler. Bu sebeple trend stratejisi daha para kazandýrýr.
Herkesýn ýstedýgý ise hem yatayda hem trendde para kazanmaktýr. Ancak zýt yone geliþim kavramýndan da anlayacaðýnýz gibi bu pekde mumkun deðildir. EN azýndan riski düþük tutarak hem trendde hem yatayda para kazanamazsýnýz risk arttýrýrsanýz her iki taraftada para kazanýrsýnýz.
sözün özü ana baþlýklar olan RÝSK - GETÝRÝ - ZAMAN - HEDEF kýsýmlarýnýzý belirlemeden alt baþlýkklar olan stoploss paranýn ne kadarýyla trade edileceði vesaire gibi kavramlarý belirlemeniz bir iþinize yaramayacaktýr.
Önce ana baþlýklarý ayarlayýp sonra alt baþlýklara inebilirsiniz.
BU denklemý bir yere yazýp yapýþtýrýn.
Önce hedef 500,000TL mi okey bu sabit deðerimiz.
RÝSKÝ ayarýný açtýðýnýzda yýllýk getirinizin ayarýnýnda arttýðýný zaman deðerinin düþtüðünü göreceksiniz.
RÝSK ayarýný kýsdýðýnýz da yýllýk getiri düþtüðünü zamanýn uzadýðýný göreceksiniz.
Zamaný arttýðýnýzda yýllýk getirinin düþtüðünü riskin düþtüðünü göreceksiniz.
Dolayýsýyla uygulayacaðýnýz stratejýlerde bu para yönetimi veya sistem veya gunluk tradede olabilir. uzun vadeli yatýrýmda olabilir. ZAMAN ve hedef denklemlerý sizin risk ve getiri kýsmýnýzý deðiþtirmenize sebep oluyor.
Benim felsefem þu noktadan ilerliyor çoðunlukla zaman parametresini kýsa tutmam gerekiyor eminim ki bir çok kiþide kýsa sürede para kazanmak istiyordur ve zaman bir baþka yatýrýmcý içinde kýsa tutulmasý iyidir.
Ancak zamaný kýsaltýrken getiriyi arttýðýnýn farkýnda olsa da riskin arttýðýnýn çoðu zaman farkýnda deðil. Yani zýt yöne geliþim kavramýndan habersiz. Bazýlarý zamaný öylesine kýsýyor ki risk parametresi %150 lere çýkýyor.
Bazýlarý ise zaman farktöründen habersiz. 10,000 TL sini hedef olarka 100,000 TL yapmak istiyor. kendiside 55 yaþýnda. Riske odaklanarak risk seviyesini düþürüyor. ancak farketmeden getiriyi kýsmýþ zamanýda uzatmýþ oluyor.
getirinin düþtüðünün farkýnda olsa bile geçen zamanýn farkýnda olmuyor ulaþacaðý hedefe ulaþabileceðinin farkýnda ancak kaç yaþýnda ulaþabileceðini hiç ölçmüyor. 70 yaþýna geldiðinde gerçekten parasýný 100,000 e geldiðini görüyor. Bir baþarý var mý var. hedefine ulaþmýþ ancak ertesi gün hayatý bitecek ve ölecek. niçin bu hedefe ulaþmak istedik kimin için ne için niçin 15 yýl boyunca didindin trade ettin analiz ettin veya para biriktirdin. çolugun çocugun için ise eywallah diyecek sözüm yok. Ancak insan bence kendisi için yatýrým yapmalý. kendisi istediði noktaya geldiðinde zaten çevresine de katký saðlayacaktýr.
Bazýlarýda hedef ayarlamýyor hedef yok ancak risk getiri ve zaman parametrelerinin hepsi yüksek. denklemin içine hedefi koymadýgýnýz da denklem çalýþmýyor. dikkat ettiniz mi riski yükske ayarladýnýz yýllýk getiriyide yüksek ayarladýnýz zamanýda 40 yýla çektiniz hedef yok ya 40 yýl boyunca böyle gideceksiniz demektir. buda senýn totalde baþarýsýzlýgýnla sonuçlanabilir. ancak belirli hedeflere ulaþýnca bu oranlarý deðiþtireceksiniz bir þansýnýz var demek olurda oraya bir kere gelirseniz derin bir nefes alýp risklerinizi düþürebilirsiniz.
Bir sonraký yazýmýzda bu denklemý formul halýne getirip geliþtirmeye calýsacagým.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
"bi öpücük patlat, bi silahla ateþle sadece tutunacak birine ihtiyacým var."
Portföy baþlangýç tarihi : 01.01.2019 Ýlk yatýrým 1.904 TL / 359,94 $
Bugun: 29.01.2019/18:24
Portföye eklemiþ eklemiþ tasarruf miktarý 0 TL
Bugünkü Portföy deðeri 2.361 TL / 445,00 $
TOPLAM Kar/Zarar +459 TL / 86,49 USD
Herkese bol kazançlar dilerim.
![]()
Yer Ýmleri