Originally Posted by
atakanözbaki
Erhan bey optimizasyonla ilgili süreli overfitting , geçmiþin grafige uydurmasý gibi sýkýntýlar sürekli dile getiriliyor. Bu eleþtirilerde umutsuzluða sevk ediyor beni .
2 parametreli bir sistemim var bunun optimize haliyle 500 civarý bir taramasý var. Ben bu sistemin uygun parametresini bu 500 lük taramaya göre yapýyorum. Parametre listelemedede 500 adet listeleme seçiyorum. Bu sistemin en baþarýlý parametresi %50 kar gösterirken , parametrelerin 400 kadar listelemesi %20 kadar kar gösteriyor. Bende þöyle düþünüyorum. O zaman bu sistemin kar oluþturma ihtimali yüksek diye düþünüyorum.
Birde ben opt adýmlarýný hep yuvarlak girerim, over fitting sýkýntýsý yaþamayým diye. 1 den 100 kadar olan adýma 5 li adým girerim mesela opt 1 opt 2 20 -50,
15-35 gibi rakamlar çýkar bunlarý þeçerim Militmetrik adým sayýsý girmem.
Senin yazýlarýn gerçekten ilham veriyor. Sistemcilik konusunda yazdýðýn þeyler benim ilkem olmaya baþladý.
Herbne olursa olsun herþeyi sisteme býrak, manuel trade etme
- Ýstarlý olsun az karý olsun gibi ilkeler gibi
Ha birde þunu diyonya sistemcilikte 0 risk var. Sistemi uzun boyutlu uygularsan en fazla kar edemezsin deyince biraz moralim düzeliyor.
Ben manuelde 5 defa portföy sýfýrladým. Epeyde yüklü paralardý. O yüzden sistemden zarar etmek bana pek koymaz .
Bilgim dahilinde en iyisini yapmaya çalýþýyorum. En çok kar getiren sistem, en çok kar getiren periyod, en uygun parametre þeklinde istatistik tutarak robotu kurmaya çalýþýyorum.
Geçmiþten günümüze evimleþmemi görüyorsunuzdur. Eski formdan kalma yazýlarým da var aslýnda.
mümkün olan en uzun veri ile ve mümkünse az parametreli bir sistemin overfiting olma olmasýlýðý düþer. Ama hiçbir zaman %100 temiz bir sistem diyemeyiz.
Optimizasyon yönteminiz güzel görünüyor ancak 500 adet farklý parametrenin hepsinin karlý görünmesi ve hiçbir parametrenin zarar üretmemesi biraz þüphecilik katýyor acaba repaint olabýlýr mý þüphesi doðuruyor. ANcak bakýþ açýsý olarak bence doðru býr bakýþ açýsý.
Optimizasyon çok geniþ kapsamlý bir konu Overfitingin sizin bahsettiðiniz yöntemle azalacaðýný söyleyemeyiz. Küsüratlý optimizasyon bile yapsanýz 30 a 35 olan tam sayýlar belkide en iyi versiyondu. 1 er atlayarak optimizasyon yapsanýz da 5 er atlayarak optimizasyon yapsanýzda en iyi version 30 a 35 parametreleri çýksa.
Siz sadece 5 er atlayarak optimizasyon yaptýrarak overfitingden kurtulamýyorsunuz çünkü tesadufen en iyi version tam sayýlarýn içinde çýktý.
BU iþte çok puandan ziyade gelecekte sürekli ayný þekilde çalýþacak sistem üretmek gerekir. Optimizasyonu en iyi sistemi bulmak için deðil. Gelecekte en uzun süre çalýþacak sistemi bulmak için kullanýn. Çünkü hayat siz parayý baðladýktan sonra baþlýyor. Geçiþte deli gibi kar üretmesi önemsizleþiyor gelecekte o karý üretmeyecekse.
Tam olarak 0 risk demeyelim yanlýþ anlaþýlýyor. Doðru mantýklarda kurulmuþ istatistikleri irdelenmiþ buna göre kaldýraç ayarlanmýþ bir miktar sapma payýnýda bu kaldýracýn içine dahil ettiðinizde kayma ve komýsyonu doðru hesaplanmýþ bir trend takip edici sistemde kaybetme olasýlýðýnýz uzun vadede neredeyse 0
Fazla kompleks olmayacak trend takip edici olacak tüm kayma ve komýsyon hatta vade geçiþi durumlarý kontrol edildikten sonra ortaya çýkanacak olan sistem uzun vadede zarar ettirmeyecektir. Trendler herzman oluþacaktýr. BU bazen gecikebilir çok uzun sürebilir bazen istediðimiz açýda trendler olmaz bazan istediðimizden daha fazla oluþur trendler 6-8-12 hatta çoðu sistem yaklaþýk 18 ay boyunca en zirve kar zarar çizgisini geçemiyor. uzun vadeden kastým bu 18 ay boyunca hala ayný sýstemde bekleyebiliyorsan daha ileride yukarýlara gittiðinide göreceksin.
Ýstatistik ve olasýlýk bu iþin temeli. Bir partinin gelecek seçimlerde de seçileceðini nasýl ön görebilirsin.
Geçmiþteki seçimlere bakarsýn. Ne kadar oy almýþ diye. Þimdi burayý analiz ederken örnekleyelim.
2010 seçimleri X partisi %50 oy almýþ
2011 de %70
2012 de %65
2013 de %50
2014 de %40
2015 de %35
TOPLAM: %310 / 6 yýl = %51
Getirinin yüksekliðine optimize ettiðinde sen aslýnda partinin oylarýnýn TOplamýna optimize ediyor ve %310 çýktý gelecekte bu parti %51 alýr diyorsun.
Y partisi de sana þu istatistikleri versin.
2010 %30
2011 de %32
2012 de %33
2013 de %35
2014 de %32
2015 de %35
TOPLAM: %197 / 6 yýl = %32
Sen X partisi %51 alýr diyor ve onu seçiyorsun. Partiden ornek verdim ama sen algoritma gibi düþün.
Ben Y partisini yada baþka bir adýyla sistemini seçerdim.
Neden dersen Y sistemi istikrarlý daðýlým her yýl neredeyse eþit 2016 %32 olmasa da buna çok yakýn bir getiri üreteceðim daha olasý.
X partisini dikkatlice incelediðin de oylarý sürekli düþüyor ortalama %51 çýksada her geçen yýl daha az oy alýyor. Sen bu sisteme gelecek sene %51 üretir diyerek aslýnda istatistiksel hata yapýyorsun. Parti düþüþ trendinde her yýl oylarýnýn düþtüðünü farkedememiþsin. 2016 da býrak %51 i %35 üretse yine iyi heleki 2017 dahada kötüleþektir.
Ortalamaya baktýgýnda aslýnda en verimli gibi görünen X partisi aslýnda gelecekte Y partisi kadar Bir baþka deðiþle Y sistemi kadar getiri üretemeyeceði çok açýk.
Ýþte BU sebeple en yüksek getiri ortalamasý önemsiz. Önemli olan daðýlýmýn istikrarlý ve doðrusal olmasý lazým.
Bunlar yýllýk daðýlým aylýk daðýlýmý doðrusal yapabiliyorsanýz çok daha iyi.
Buradan ilk sayfadaki gönderime gidin. Optimus PRimenin yýllýk getiri daðýlýmlarýný kontrol edin sapma olasýlýklarýný inceleyin. Daðýlýmý olabildiðince doðrusal tutmaya çalýþtýðýmý göreceksiniz. Ýþte burada yaptýðým þeyde bunun ar-gesi bakalým 2019 sonunda istatistikler ne kadar sapacak.
Hatta buradan bir inceleyelim.
Sistemin istatistiklerinde ciddi bozulmalar görüyorum.
Yýllýk baz da bakýnca bu yýl kötü baþlamýþ olabilir. BU yýl kötü geçecekse bile birazda istatistik sapsa 10,000 puan civarýnda puan çýkarmasý lazým yýl sonuna kadar. Ancak þuan - 8000 puan zararda sistemin bugunden itibaren en az 18,000 üretmesi gerekiyor.
Keza yine ayný þekilde Aylýk bazda baktýðým zaman son 5 ayýn Her ay negatif getiri üretmiþ sistem. 4 Ay oldu sistemi aktif edeli ancak 2018 son ayýnda da zarar üretmiþ. Önceki istatistiklerinde en fazla 2 ay boyunca zarar üretebilmiþ 3. ay az veya çok bir þekilde pozitif kapatmýþ.
Buradan da anlayabileceðimiz gibi SÝstemde ciddi istatistiksel sapmalar mevcut 2 ay üst üste zarar ettikten sonra 3 ay kar etmesi gerekirdi hadi istatistikler biraz saptý ve 3. ay da zarar yazdý diyelim. 4. ay çok rahatlýklar kar üretmesi gerekirdi. ancak 4. ayda negatif hatta 5. ay olan bu ay bile hala -4000 puan negatifde 7 gün içerisinde -4000 puaný geri alma ihtimali zor o sebeple 5. ayýda zarardan sayabiliriz.
Sistemimizin Adeta alarm veriyor. Ýstatistiklerin bozuldugunu sistem tasarýmda birþeyleri yanlýþ tasarladýðýmý söylüyor. Ancak iþin sonunda burasý bir deneme ve ar-ge olacaðý için biraz daha zaman vererek sonuçlarý görmek istiyorum. Beraber þeffaf bir biçimde sonuçlarý görip þahit olacaz bu vesileyle bir sistem ne zaman deðiþtirilmeli sorusunada belkide gelecekte yanýt bulacaðýz. Belkide sapmalarý biraz daha büyük býrakmanýn daha mantýklý bir seçenek oldugunu göreceðiz bakalým süreci devam ettirerek þahit olalým.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri