Her sistemim komplex deðildi. Çok fazla deneme yaptým demek daha doðru olur saçma sapan indikatörler filan yaratýrdým. Örneðin Rsinin Tomasýný Alýp TOmanýn HHV LLV sinin arasýndaki farka bakmak gibi absürt yeni indikatörler yarattým. Sistemin KZ eðrisinin RSÝ Sini ölçüp Çýkan RSÝnin Parabolicini alýp Çýkan parabolicin içine ADX sokmak gibi. Siz diyin 100 ben diyeyim 500 Tabi tüm bu çalýþmalarýmý kaydetmemek büyük bir hataydý yaptým yaptým bu iyi deðil diyip deðiþtirdim.
5 yýl sonunda anladým ki aslýnda yaptýgým tüm sistemlerin içine açýklama olarak þu tarihte þu þu yapýldý diye not alýp kaydetseymiþim gelecekte performanslarýný görürdüm. Ancak çoðu sistemim malesef bu þekilde kaydetmemiþtim.
Size önerim þu yaptýgýnýz sistemleri mutlaka kaydetip içine tarih atýn. 4 yýl sonra açtýgýnýz da ben bu sistemi þu tarihte yapmýþým ne üretmiþ acaba diye merak edip bakarsýnýz. Benim sistemlerim de tarih yok açýyorum bir sistemi son 3 yýlda çok iyi getirmiþ ancak ben bunu 5 yýl öncemi yaptým 1 sene öncemi yaptým ne zaman yaptým hatýrlamýyorum.
Tabiki yaptýðým tüm sistemlerin performanslarý görülüyor.
Son 1,5 yýldýr para yönetimiyle uðraþýyorum. Sistem olarak sanki kendimi sýnýra gelmiþ gibi hissediyorum. Yani belirli bir sýnýrý performans olarak artýk geçemiyormuþum gibi hissettim. Birþeyler ekliyorum ama hani getiri her yýlda en fazla 1000 puan artýyor. Belirli bir puan sýnýrýnýn üzerine artýk çýkamaz oldum çýksamda tatmin edici veya saðlýklý olmayacaðýný düþünmeye baþladým. Ha ykoç var bu sýnýrý kýrmýþ durumda Benim sistem performansý olarak týkandýðým noktayý ykoç delmeyi baþarmýþ. Bir kez daha tebrik ediyorum kendisini ben onca denemeye raðmen o sýnýrý geçemedim. Hani bunu nasýl örnekleyeyim.
Sistemleri araba motoru gibi düþünün. 1,2 Motor ile alabileceðiniz max beygir sýnýrlýdýr daha üst sýnýrlara çýkamazsýnýz. Motoru modifiye etmek gibi bu iþ. Eskiden 1,2 motorlu sistemler yaratýrdýk. aldýðýmýz beygir 80 di. Daha sonra motor silindirini büyütmeyi öðrendik. silindiri büyüttük 2,0 3,0 hacminde motorlar yani sistemler geliþtirdik haliyle beygir arttý. 300 beygire dayandýk. Þimdi 3,0 motorun üzerine çýkamýyorum çünkü arabaya sýðmýyor daha büyüðü yada mühendislik gereði saðlýklý deðil. Peki 3,0 motor hacmi ile 300 beygiri nasýl geçerim.
Çeþitli eklemeler bujileri deðiþtirdim egzoz deðiþtirdim, hava filitresini deðiþtirdim vesaire. EE bitti modifiye edilecek baþka birþey kalmadý aldýðým beygir 350 ye çýktý. Daha ne ekleyeceðim veya deðiþtireceðim buji kablolarýný deðiþtiriyorum 351 oluyor. Hani artýk yaptýðým modifiyeler 1-2 beygir ekliyor. Yaptýðým masrafa deðmiyor.
BU sýnýrlarda týkandým kaldým. Ýþte burada aklýma TURBO geldi. TURBO dan kastým ne para yönetimi. 3,0 motor 350 beygir gücündeki bir araca turbo eklersen 400 450 500 beygirlere çýkarsýn. Motor ayný motor beygir ayný beygir bir turbo ekleyerek beygiri inanýlmaz arttýrýyorsunuz. Bende bunun adýna para yönetimi diyorum.
Bunun sayesinde 2018 de çok verimli beygir deðerlerine ulaþtým. Dinamik bir turbo bilgisayar kontrollü bir turbo gibi düþünün. Ne zman turboyu devreye alýp almamasý gerektiðini bilerek turboyu açýyor. Tabi bu turbo çok tehilekli ayný zamanda çünkü turbonun gücü biraz kontrolsüz geliyor anýnda spin attýrabilir. 2018 i saðsalim atlattýk.
Þu anda üzerinde çalýþtýðým yeni teknoloji ise Hem yeni ve daha büyük bir turbo hemde yeni modern bir þanzýman. Þanzýmaný hiç küçümsemeyin çok büyük farklar yaratýyor motor ve diðer bileþenlerle uyumlu ise.
Þu an yaptýðým testlerle motor turbo ve þanzýman diþli oranlarýný ayarlamaya çalýþýyorum. Þanzýmandaký deðiþiklikler alacaðým beygiri etkiliyor hasas bir çalýþma yapmam lazým çünkü bir kere üretebilirim. Geriye dönüp dur bu arabayý at çöpe birdaha revize et iþine girmek istemiyor fabrikadan çýksýn ve sorunsuz yürüsün istiyorum. Eþeðimi saðlam kazýða baðlamak istiyorum. BÝr kere üret temiz ve sorunsuz üretmek istiyorum bu aracý.
Peki diðer sistemlerimden diðer araçlarýmdan ne farký olacak derseniz. Bir kere çok kararlý kontrolsüz güç oluþmayacak bu þanzýman ve vites oranlarýyla denge kuracaðým 3. vitesten 4 e geçtiðinde normal üzerinde beygirlere çýkmayacak olmasý gerekenj optimal diþli oranlarýný ayarlayacaðým ki vites geçiþlerini neredeyse hissetirmeyecek. Böylece ani tepkilerin önüne geçeceðim ve sürücü daha güvende hissedecek kendini.
Anlaþýlabilecek bir dilde dilim döndüðünce aktarmaya çalýþtým yapmak istediklerimi birbiriyle okadar uyumlu bir örnek oldu ki sistemin nasýl çalýþtýðýný öðrenseniz erhan verilebilecek en iyi örneði vermiþsin dersiniz. Kýsaca yaptýðým yeni çalýþma para yönetimi (turbo) ve bu paranýn nasýl ve ne zaman kullanýlacaðý (þanzýman ve diþli oranlarý) ayalaryýp = en verimli beygir gücünü almak.
Hatta yaptýðým çalýþmayla ilgili sansürlü bir istatistik sonuçlarý paylaþayým. BU çalýþma sayfasý yaptýðým hazýrlýðýn 20 de 1 'i bile deðildir.
BU tabloda gördüðünüz þey aslýnda teorik teknik bir bilgi þanzýman oraný alýnan tork ve alýnan beygiri görüyorsunuz. kazanacaðýnýz para ne olur ne olmaz bu bilgiler yer almýyor.

Yer Ýmleri