5dk 2007 Hazirandan bugüne 175 ay deðil 147 ay yapýyor. Hesaplarýnýzý buna göre yaparsanýz daha saðlýklý olur.
HUAWEI G7-L01 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
5dk 2007 Hazirandan bugüne 175 ay deðil 147 ay yapýyor. Hesaplarýnýzý buna göre yaparsanýz daha saðlýklý olur.
HUAWEI G7-L01 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
izlenmeli
MATRÝKS Üzerinden anlatsada mantýk ayný
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan eskilerde sayýn anonimin yazdýgý getiri eðrisi zarar edince flata geç, birde getiri eðrisinin tomayý kesmesine göre flata geç diye iki tane örnek sistem var. Benim gibi yeni baþlayan için bunu sýfýrdan yazmak zor olacak. Bende düþündümde örnek formülün strateji kýsmýna kendi sistemimin stratejisini yazayým diye düþündüm olur deðilmi ?
Kullandýgým sisteme çok iyi gelir diye düþünüyorum. Çünkü benim sistemde terse kalma çok oluyor, benim sisteme ilaç gibi gelir diye düþünüyorum.
Getiri eðrili sistemimi halledebilirsem getiri eðrisi üzerindeki tomayý da optimize edebilirmiyim?
Yine eskilerden anonimin paylaþtýgý 2 sistemin sinyalini birleþtirip tek bir sinyal ortaya koyan bir sistem var. 1. sistem al, 2 sistem al sa al sinyali gönder yada .1 sat 2. flatsa flat kal gibi çok çeþitli sinyal kombinasyonu olan bir sistem. Deðiþik sistemlere uygulanabilir.
Þöyle bir düþündümde kullanabilirmiyim diye fakat kendi sistemimin yapýsý azda olsa benziyor. Ayný indikatörde olma benim sistem de 2 sistem kullanýyor. Sizin eskilerde bu sistem üzerinde çalýþmanýz oldumu acaba.
Sayýn anomin saðolsun zamanýnda devrim yaratacak sistemler paylaþmýþ.
Arþivi okuduysanýz orada zaten benim anonimin kodlarý evire evire getiri eðrilerine birþeyler sokrarak yayýnladýgým çalýþmalar var. Kodlarýný da paylaþtým diye hatýrlýyorum. Sadece kodlarýn geçtiði bölümleri deðil öncesi ve sonrasýný da okursanýz daha anlamlý olacaktýr. O sayfalar bir kitap gibi çok büyük bir deneyim ve tecrübenin geçtiði arþivler. Yine de kodu paylaþayým ben.
O kodlar yardýmcý olmuyorsa ezbere sistem yazmýþ olursunuz kodlarýn mantýðýný ve ne yapmaya calýstýgýný anlaymaya calýsýn.
Kodu okurken içinizden tercüme edin. Optimizede edilir muhakak ancak optimizasyon kodunu yazmak oldukça çetrefilli olur ayrýca overfitting ihtimalini çok yükseltirsiniz.
Sistemleri birleþtirme meselesi için ayrýca kodlama yapmanýza veya bir kalýba ihtiyacýnýz yok. Videoda verdiðim kalýp üzerine istediðiniz kadar indikatör atayarak veya strateji atayarak hepsi al vermeden almaz hepsi sat vermeden satmaz. Stratejilerinizi o kod uzerýnden de yapabilirsiniz. yani illakide sistem1 sistem2 diye ayýrmalar yapmanýza gerek yok sistem1 ve sistem2 yi tek býr kod halýne getýrebýlýrsýnýz. BÝrleþtirme yapsanýz bile en yavaþ sistemin sinyaline göre sinyal açýlacak aslýnda.
Sistem 1 (hýzlý sistem) al verdi diyelim sistem 2 al verince AL sinyalýný uygulayacak dolayýsýyla sistem2 nin al ve sat sinyallerini uygulamýþ olacaksýnýz çünkü sistem 2 daha geç al sat verecek. Sistem1 sadece arada flata geçmenizi saðlayacak. Bana anlattýðýnýz stoploss meselesinin dolaylý yoldan yapmýþ olacak.
Kodlardaký mantýgý çözmeye calýsýn belýrlý býr duvar kýrýlacaktýr. Kalýplara takýlý kalmayýn.
Yeni birþey deðil bu idealgoda da 2 hatta 3 indikator var. 3ü birden onay vermeden AL veya SAT yakmýyor sistem.
100 Adet indikatorden 95 tanesý ayný iþi yapýyor sadece isimleri farklý O sebeple AL SAT kararýna 5 tane ýndýkatorde soksan nýhayetýnde 3 aþaðý 5 yukarý benzer sonuçlar elde edeceksýnýz.
KZ EÐRÝSÝ stratejisi harikalar yaratmayacaktýr. GETÝRÝ EÐRÝSÝ yataya sardýgýnda TOMA bi aktif olacka bi pasif olacak Getiri eðrisi trend yaparsa ýyý sonuclar uretecek trend yapmazsa yatayda carpýlacak. Ancak maxdd den korunma amaclý uygulanabýlýr.
2 adet ma kesiþiminden elde edilen kz eðrisinin içine baþka bir ma atayarak sistemin açýlýp kapanmasýný saðlayan kod örneði
TOMA VB BAÞKA ÞEYLERÝ UYARLAYABÝLÝRSÝNÝZ. KODLARIN NASIL CALISTIGININ MANTIGINI ANLADIKTAN SONRA KENDI KALIBINIZI YAZIP ARDINDAN MA YERINE TOMA KESÝÞÝMÝNE GORE SÝSTEM KAPATABÝLÝRSÝNÝZ.
// verileri oku
var Periyot1 = Sistem.Periyot;
var Sembol1 = Sistem.Sembol ;
var V = Sistem.GrafikVerileriniOku(Sembol1 , Periyot1) ;
var C = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Kapanis") ;
var H = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Yuksek") ;
var L = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Dusuk") ;
// ma'larý hesapla
var MA1 = Sistem.MA(C, "Exp", 80);
var MA2 = Sistem.MA(C, "Exp", 378);
// belirlediðin stratejiye göre getiri eðirisini çizdir
var IslemMiktari1 = Sistem.Liste(V.Count, 0);
var Pozisyon1 = Sistem.Liste(V.Count, 0);
var KarZarar1 = Sistem.Liste(V.Count,0);
float SonPozisyon1 = 0;
float SonFiyat1 = 0 ;
float ToplamKarZarar1 = 0;
for (int i = 1; i < V.Count ; i++)
{
if ( MA1[i] >= MA2[i] &&
SonPozisyon1 <= 0 )
{
if (SonPozisyon1 == 0)
{
IslemMiktari1[i] = 1;
SonFiyat1 = V[i].Close;
SonPozisyon1 = SonPozisyon1 + IslemMiktari1[i];
ToplamKarZarar1 = ToplamKarZarar1 - SonFiyat1 * IslemMiktari1[i];
}
else if (SonPozisyon1 < 0)
{
IslemMiktari1[i] = 2;
SonFiyat1 = V[i].Close;
}
}
else if ( MA1[i] < MA2[i] &&
SonPozisyon1 >= 0 )
{
if (SonPozisyon1 == 0)
{
IslemMiktari1[i] = -1;
SonFiyat1 = V[i].Close;
}
else if (SonPozisyon1 > 0)
{
IslemMiktari1[i] = -2;
SonFiyat1 = V[i].Close;
}
}
Pozisyon1[i] = SonPozisyon1;
KarZarar1[i] = ToplamKarZarar1 + V[i].Close * Pozisyon1[i];
}
var t = Sistem.MA(KarZarar1, "Simple", 200) ;
Sistem.Cizgiler[0].Deger = KarZarar1; // panel 2
Sistem.Cizgiler[1].Deger = t; // panel 2
// getiri eðrisini de dikkate alan yeni stratejiyi uygula
var SonYon = "";
for (int i = 1; i<V.Count; i++)
{
if ( KarZarar1[i] >= t[i] && MA1[i] >= MA2[i] && SonYon != "A" ) // AL
{
Sistem.Yon[i] = "A"; // alýþ
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
else if ( KarZarar1[i] >= t[i] && MA1[i] < MA2[i] && SonYon != "S" ) // SAT
{
Sistem.Yon[i] = "S"; // satýþ
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
else if (SonYon == "A" && KarZarar1[i] < t[i] ) // flat
{
Sistem.Yon[i] = "F";
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
else if (SonYon == "S" && KarZarar1[i] < t[i] ) // flat
{
Sistem.Yon[i] = "F";
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
}
Sistem.GetiriHesapla("01.01.2006", 0.0000);
Sistem.Cizgiler[9].Deger = Sistem.GetiriKZ;
Aslýnda belki bir nebze eleþtirilebilecek bir konu bu ancak, Ýþin sonunda bizde çok farklý deðiliz hani. Yatýrým iþi her zaman risk içeren bir iþ yarýn ne olacaðýný kimse bilmiyor bu sebeple sabit maaþlý iþi býrakabilme cesaretini herkes gösteremeyecektir.
Onun dýþýnda biz de onlarda aslýnda burada yanlýþlarý elenmesini saðlýyoruz. Para kazandýracak stratejiyi zaten ya vermek istemeyiz yada emin olduðumuz bir stratejiye kavuþamamýþýzdýr. Haliyle ilk yapýlmasý gereken para kazandýrmayacak olanlarý elemek. Bunlarý hýzla eledikçe doðru olana okadar yaklaþayacaðýz. Kimse doðru olan þudur bunu yazýn para kazanýrsýnýz demeyecek. ANcak yanlýþ olanlarýn elenmesini saðlayabiliriz. O bakýmdan anlatýlanlar/ýmýz Belki para kazandýrmýyor. Ancak para kaybetmenizi engelleyecektir.
TÝberiusun bir sözüyle bitireyim. Kendýsýne çok eleþtiri geliyor kodlamanýn nirvanasýný yazýyorsun kendýnde güzel bir sistemde var ancak 10 lotla trade ediyorsun. Kendin hem bu iþ için program tasarlýyor hemde kendý stratejine çok az para baðlýyorsun. Ya bu iþten para kazanýlmýyor programý kakalamaya calýsýyorsun yada stratejýne güvenmiyorsun diye eleþtiriliyordu. Bende benzer bir soruyu yonelttim kendýsine cevabý þu oldu;
"Erhan ben Keman çalmýyorum, Keman üretiyorum, virtüöz deðilim." Dedi.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Erhan klasik toma 3,2 sistemle bu toma 3,2 nin getiri eðrisinin içine atýlan toma 3,2 sistemin kýyaslamasýný yaptým. Klasik toma ezdi geçti. Getiri eðrisinin toma parametresi ile oynadým sonuç deðiþmedi. Gereksiz çok iþlem açtýrýyor getiri eðrisi , 10 bin barda 20 iþlem yapan toma, getiri eðrili 120 iþlem yaptý. Hatta tomanýn getiri eðrisinin oluþturdugu getiri eðrisine toma sokulmuþ sistemlede karþýlaþtýrdým, klasik tomayý geçen yok.
Getiri eðriside öyle harikalar yaratacak bir þey çýkmadý, epeyde bir umut baðlamýþtým.
Kontrolsüz güç güç deðildir.
Kz eðrisinin 0 çizgisine baktýn mý hiç TOMA zigzaglý sekýlde getiri eðrisinin içine girmiþ olmasýn. Grafiðin en baþýna bir bakýn ýstersenýz.
Getiri eðrisinde % li olan tomayý kullanýrsanýz getiri eðrisi 0 iken % kaça stop koyacak
grafiðin baþýnda % sel stop koyduðu için kz eðrisi henüz 750 puan 1000 puanda iken koydugu stop çok yakýn olacak. getiri egrisi 250,000 e cýktýgýnda koyulan stop bam baþka olacak.
Bir strateji yarattýgýnýzda geçmiþten bugune inceleyin neler yapmýþ ne hata yapmýþ diye.
TOMAPUAN Bu sebeple ortaya çýktý.
![]()
atakan hocam sizin söyleyeceðiniz yada umutlanacagýnýz aklýnýza gelebýlecek hemen hemen býr cok seyý zaten býzler denedýk.
O bakýmdan hýcbýr strateji böyle yapýnca çok çok iyi birþey çýkacagýna umut baglamayýn hayal kýrýklýgý yaþarsýnýz.
Bende sizin gibi heyecanlanýrdým ancak sistemi üretince sonuçlar bekledýgýnýz gýbý cýkmayacaktýr.
Þimdi tomapuan ile durumun nisbeten düzeldiðini göreceksiniz. mantýksýz ve saçma sapan kz egrisi kesmelerý oluþmayacak.
Ayrýca tomapuaný býrcokseyýn ýcýne atabýlýrsýnýz rsý ýcýne veya baska býr yere MA dan daha ýyý calýsacaktýr. Ornegýn bazýlarý RSI veya ADX ýn ýcýne klasýk MA sokar buda zýrt býrt kesýsýme sebep olur.
TOMAPUAN hemen ýmdadýnýza yetýsýr MA yerine bunu kullanarak ufacýk býr harekette kesiþim yaratýlmasýnýn onune gecersýnýz.
Þimdi gelelim getir eðrisi deneyimine.
Þimdi toma puaný sokunca durum duzelsede tatmýn edýcý olmayabýlýr. Elde edeceðiniz deneyimi þimdiden söyleyeyim. Ancak yine kendinizde görün.
KZ eðriniz muhtemelen bir kaç noktada yataya baðlamýþtýr. O bölgelerde týpký endeks grafiðinin yataylýklarý misali sisteminizin kz si zih zag çizecek TOMAPUAN kz egrisi yukarý cýktýgýnda aktif ol diyecek Aktif olur olmaz aþaðý yamulacak kz eðrisi. SOnra Toma tekrar kesecek aþaðýda nakite geç diyecek sistem nakte geçecek KZ eðrisi tekrar yukarý. HAydaa
neredeyse sistemin açýldýgý yer KZ eðrisinin tepe noktasý kapandýgý yer ise KZ eðrisinin dip noktasýna denk gelecek.
Parametreyi oynayýp bazý bölgeleri düzeltseniz bile baþka bir bölgede KZ eðrisi daha fazla oynak olacak ayný durum yine baþýnýza gelecek. Parametreyi büyüttükçe problemde çözülmemeye devam edecek.
Getiri eðriniz Oynak ise yani riskli ise getiri eðrisini düzeltir tomapuan ancak getiri eðrinizde pek fazla sarkma yoksa yataya baglamalar cok ise tomapuanlý version stock versiondan kötü üretecektir.
Yer Ýmleri