Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 109/172 ÝlkÝlk ... 95999107108109110111119159 ... SonSon
Arama sonucu : 1374 madde; 865 - 872 arasý.

Konu: Algoritmik Trade Sistem Sinyalleri ve Gerçek Hesap Paylaþýmlý (Þeffaf)

1. Sn. erhanacikgöz1 kendi sistemlerimizin de paylaþýlmasý konusunda sakýnca olmadýðýný belirtmiþsiniz eðer rahatsýz etmiyorsam ben de bir kaç þey ilave etmek istiyorum. 2012 – 2013 arasý bir dönemde teknik analiz öðrenmeye çalýþýp Matriks üzerinde bir sistem geliþtirmiþtim. Tüm testlerini yapýp öylece býraktým ve iþlem yapmadým hiç. Yakýn zamanda sistemi tekrar matriks üzerinde incelemeye aldým ve üzerinde uðraþmaya deðeceðini düþündüm.

Günlük grafikte hazýrlanan bu sistemin 14.5 yýllýk getirisi 500.000 puan.
    Aylýk ortalama 2900 puan civarý.
    Ýþlem sayýsý 690 tek yön. Yani aylýk 8 iþlem açma kapama dahil ortalama.

Bana göre bu haliyle fena durmuyor. Ancak iþleme girmemem için bir sürü handikap var.

- Ortalama K/Z oraný 2 altýnda olmasý pek hoþuma gitmiyor. Karlý iþlem sayýsýnýn fazla olmasý olumlu ancak baþka sorunlarýmýz da var.
    - Sistem günlük kurgulandýðý için bazý dönem aralýklarýnda (2 yýl civarý) kar üretmiyor. Beklenen bir þey ancak yatýrým psikolojime pek uygun da sayýlmaz.
    - 1380 çift yönlü iþlem günlük grafik için oluþan yüksek kayma oranlarýyla reelde karý silip süpürme tehlikesi taþýyor. Ertesi günün açýlýþýna yapýlan iþlemleri hesaplattýðýmda iþlem baþýna ortama 40 puan negatif yansýyor. Sadece bu gap meselesi 50.000 puan götürüyor. Buraya daha emir esnasýndaki kayma eklenmedi. Kapanýþtan ertesi gün açýlýþa olan farkýn bedeli bu.
    - Ýþlem baþýna 2 kademe civarý komisyon maliyeti de 70.000 puan kadar maliyet düþürüyor.
    - Ýyi ihtimalle sistemin bu karlýlýkla devam ettiðini düþünürsek aylýk ortalama puan kazancý 2180 puanlara geriliyor.
    - Son olarak max sermaye erimesi 25.000 puan civarý. Bu da kaldýracý en fazla 2 olarak kullanabileceðim gibi görünüyor.

Screenshot_3.jpg

Sistemin sevdiðim yanýna gelirsek. Çok basit bir trend formülasyon yapýsý üzerine kurulu, dinamik aþýrý alým – satým noktalarýný tespit eden ve düþtüðü trende tekrar katýlabilen bir sistem. Oluþan sinyale hemen uymayýp garantici davranan ve grafiðe baktýðýmda saniyeler içinde alým satým noktalarýný kodlara gerek kalmadan hesaplayabildiðim bir yapýsý var.

Screenshot_1.jpg

Bir kaç filtre ekleyip karlýlýðý 600.000 puan seviyelerine çýkardým ancak sadelik giderek bozulduðu için ve sistemdeki parametre sayýsý 3'ü geçeceði için uygulayýp uygulamamakta kararsýzým.

Sizce bu sistem trade etmeye deðer mi üzerinde çalýþmalý mý yoksa rafa mý kaldýrýlmalý?

2. murat bey günlük grafik sistemcilik için çok çok uzun bir periyod. Sistemciler genelde 1 dk, 5 dk üzerinde sistem yazarlar. En uzun olarak yazan 60 dk çýkar. Fakat sistemcilerin yüzde 90 ný 1-5 dk periyod üzerinde sistem yazar. Bence sisteminizi daha düþük periyodda yazmanýz.

3. Erhan bey sistemlere filtreleri nasýl ekliyorlar. Ve baðlacý ile ana sistememi baðlýyorlar. Ana sistemin formülünün içine bir çeyler ekleyip daha sonramý strateji kuruyorlar. Yada baþka filtreme methotlarýný nasýl ekliyorlar. Eski forumda örneklerde filtreli sistem 1-2 tane paylaþýlmýþ onuda ve baðlacý ile baþlamýþlar. Kendi sistemime VHF, SD ekleyip filtreleme yapmak istiyorum.

For döngüsünün içine
    Anasistem & VHF
    Anasistem & SD þeklindemi ekleyecegim

4. Günlük sistemlerin negatif yönlerini tahmin edebiliyorum. Þimdi sistemi ideale aktarmaya çalýþýyorum. 5dk periyotta ne yapacaðýna bakacaðým ancak elimde geçmiþ veriler en fazla yýl baþýna kadar. Daha eski verileri nasýl bulabilirim.

5. Murat bey öncelikle 1-0 yenik baþladýðýnýzý belirteyim taraf tutmuyorum. Matriks 1-0 geriden baþlatýyor sistemcilikte. Yarýn TATRÝX çýkar idealden iyidir o zamanda TATRÝKS daha iyi deriz. Ýdealle herhangibir anlaþmam yok.

Gerek hýz gerek donmalar tüm bunlarýn yanýnda veri eksikliði sebepleriyle tecrübe kazanmanýz açýsýndan büyük datalarla çalýþmanýz ve bazý çýkarýmlar yaklaþýmlar elde etmeniz açýsýndan önemli. Ayrýca performans raporu çok sýradan.

Bizim yaptýðýmýz iþ Ýstatistikle doðrudan ilgili. BU sebeple verinin düzgün ve olabildiðince uzun çok sayýda olmasý önemli. Ancak tüm bunlarýn yanýnda þunu da öðrendim Veri ne kadar uzun olursa olsun sisteminizin iþlem sayýsýyla da oranlamak gerekiyor bunu.

Örneðin bende 40 yýllýk datalar var diyelim SÝstem 40 yýlda TOtalde 10 sinyalle 1,000,000 Puan üretebilir mi ? Üretebilir.

Yýllýk ortalama 25,000 puana denk gelir mi gelir. EE þimdi bu benim sistemin her yýl 25,000 veya buna yakýn getiri üreteceðini anlatýyor. Bunu tutturmasý çok zor.

PARA atma deneyine geri döndük.

Bir bozuk parayý ne kadar fazla havaya atarsanýz %50 %50 oraný yakalamanýz veya yaklaþmanýz o kadar artar.

Haliyle sistemler deki istatistikleri ölçerken de iþlem sayýsýný parayý hava atma sayýsý olarak düþünmelisiniz.

Sizin sisteminiz 690 adet iþlemle yýlda 30,000 üretiyorum demiþ.

Benim sistemim 3900 adet iþlemle yýlda 25,000 üretiyorum diyor.

Yani parayý 3900 kere havaya atarak yazý mý tura mý geleceðini ölçüyoruz. Diðerinde 690 kere atarak yazý tura ihtimalini ölçüyoruz.

Hangisi sonuçlar gerçeðe daha yakýn çýkar yaný sapma çok düþük çýkar ? 3900 kere atmak %45 %55 vb gibi doðru sonucuna en yakýn deðeri olasýlýðý üretecektir. 690 kere atsan %70 %30 gibi sapma çok büyük çýkacaktýr.

BU sebeple sisteminizin gelecek baþarýsýndaki sapmalarýn büyük olacaðýný düþünüyorum. Örneðin 2 sene hiçbirþey üretememiþ mi 5 seneye uzayabilir Ortalama yýllýk getirisi düþebilir maxdd oraný çok büyük deðiþimler geçirebilir.

Birde tek yönle üretmiþ bu puaný sisteminiz neredeyse overfittingim diye baðýrýyormuþ gibi geldi.

Sisteminizin repaint yapmadýðýna eminmisiniz. SÝnyal barýn kapanýþýyla kesinleþtiðine eminmisiniz yoksa geçmiþe dönük düzeltmemi yapýyor. BU puan bu kadar iþlemle çok çok zor.

Mesela baþka datalarda 5 dakýkalýkta 10 dakýkalýkta vesairede ne üretiyor öðrenmek lazým çok iyi üretirse repaint olma ihtimali var.

Sisteminizde sizinde bagsettiðiniz Kapnýþ sonrasý ertesi güne kalan ve gaplý açýlan bölümler mevcuttur. BU durumlar size küçük gibi görünüyor olabilir. Ancak totalde çok büyük kayýplara sebep olabilir çok iyi analiz edilmeli. Yine kayma maliyeti vade geçiþlerineki hadikaplar tüm bunlar tüm istatistikleri deðiþtirir maxdd'nizi ciddi oranda deðiþtirebilir.

Benim prensiblerimde sistemin performans raporuyla gerçek hesapta ürettiðim puanýn %99,9 uyuþmasý gerekiyor. Gerçek hesap fazla çýkartýp performans düþük çýkartabilir sorun yok. ANcak gerçek hesap eksik rapor daha yüksek görünmemesi lazým.

2 kademe kayma hesaplamýþsýnýz ancak kaymalarýnýz beklediðinizden daha yüksek çýkacaktýr. Sabah gönderilen her emir çok yüksek boyutlar da kaymaya mahkumdur. Sabah aktiften bir çok kez emir gönderdim. 400 lot 800 lota kadar emir gönderdiðim oldu aktif fiyattan VÝOP BÝST30'a. Ýnanýlmaz kaymalar oluyor 1 lot dahi göndersen yüksek kayacaðýný garanti ederim sabah ilk açýlýþta en azýndan ilk 1 dakýka aþýrý derece boþ bir piyasayla karþýlaþýyorsunuz.

Olayý uzun vadeli düþünmelisiniz. Sisteminiz kar üretiyor olsa bile ilerde lotlarýný arttýracaksýnýz sermayenizi arttýracaksýnýz. Bu durum kaymalara hemen yansýmaya baþlayacak. Geleceðe dönük bir sistem tasarlamanýz gerekiyor.

Ortalama kar neyi anlatýyor bize bunu bilmiyorum anlamýný.

SON SÖZ bu kadar az iþlem ve tek yönle bu kadar yüksek bir getiri sisteminizin gerçek olmayacak kadar iyi olduðunu gösteriyor. Bu durum sistemciler anlamý sistem ya overfittingdir yada repaint yapýyordur.

Bu durumun sebebi aslýnda matriks elinizde geçmiþ veriler bulunmamasý sebebiyle veri az bar sayýsý az büyük datalarla çalýþmadýðýnýz için sonuçlarýn ne kadar deðiþtiði hakkýnda hiçbir fikriniz yok. Bir banchmark'ýnýz yok. Hani kýyaslama yapabilmek için. Çok fazla sistem ve çok farklý periyotlarla sistem tasarlayamadýðýnýz için. BU sistemde bir kusur var mý yok mu göremiyorsunuz.

Benim anlayamadýðým kýsým ise bu iþe baþlayacaklar niye en iyisinden baþlamýyorlar. Ýdeali kurumun karþýlar hatta idealgoyuda karþýlayabiliyor bir miktar hacminiz var ise. Yani ha matriksi kullanmýþsýnýz ha ideali size giren çýkan yok. Ýkiside bedava olmasýna raðmen niye þahine bineyim. Üstelik idalgoyla yazmak istediðiniz herhangibir sistemi 0 kodlamayla yaratabiliyorsunuz üstelik vade geçiþlerini nakit gösterdiðiniz gibi tüm komýsyon malýyetýnýde düþebiliyorsunuz tüm bunlarýn yanýnda rapor ekraný çok daha anlamlý özetler sunuyor. Data sorununuz yok 5 dakýkalýk veriler tam 298,000 adet bardan oluþuyor. GÜNLÜK datalar ise 3,680 adet bar var.

Mesela ideale geçin 5 dakikalýk datalarý alýn 3,680 adet bar'a göre sistem tasarlayýn sonra 298,000 adet bara koyun bakalým sistemin ne kadar evrim geçiriyor. BÖylece data sayýsýnýn ve uzunluðunun istatistiklerdeki sapmalarýn düþük olmasý için ne kadar önemli olduðu ortaya çýkar. Yine iþlem sayýsýna göre sistemler tasarlayýp gelecektedeki sapmalar ne kadar deðiþiklik gösterdiðine bakýn.

TÜm bunlarýn testlerý tarafýmdan yapýldý. Sistem tasarlamak ve para kazanmadan önce AR-GE (ARAÞTIRMA GELÝÞTÝRME)'ye çok fazla vakit ayýrdým.

-Ýþlem sayýsý az olan sistemlerin PF oranlarý yüksek çýkar ancak yeni datalar geldikçe PF oraný düþme eðilimi gösterir. Ayný þekilde çok daha uzun vade de kazandýrýrlar. Overfitting olma olaslýlýklar çok daha yüksektir. Geçmiþ istatistiklere gelecek istatistikler arasýndaký SAPMA çok daha büyük olur.

-Ýþlem sayýsý çok olan sistemlerin PF oranlarý nisbeten düþük kalýr yeni datalar geldikçe PF oraný ya sabit kalýr yada çok az bir miktar düþer. Daha kýsa vadede kazandýrýrlar Overfitting olma olaslýlýklarý düþer. Geçmiþ istatistiklerin gelecekteki sapmalarý çok düþük oranda olur.

Data konusunda yardýmcý olurum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6.  Alýntý Originally Posted by atakanözbaki Yazýyý Oku
    Erhan bey sistemlere filtreleri nasýl ekliyorlar. Ve baðlacý ile ana sistememi baðlýyorlar. Ana sistemin formülünün içine bir çeyler ekleyip daha sonramý strateji kuruyorlar. Yada baþka filtreme methotlarýný nasýl ekliyorlar. Eski forumda örneklerde filtreli sistem 1-2 tane paylaþýlmýþ onuda ve baðlacý ile baþlamýþlar. Kendi sistemime VHF, SD ekleyip filtreleme yapmak istiyorum.

For döngüsünün içine
    Anasistem & VHF
    Anasistem & SD þeklindemi ekleyecegim

Video ile youtube de anlatmýþtým önce tek koþullu sistem daha sonra çok koþullu sistem örneði veriyordum. O örneði anladýysanýz 20 bin adet koþulu dahi ekleyebilirsiniz.

Filitre dediðimiz olay birden fazla koþul demek yani öyle ismi gibi çok özel bir durum deðil. Doðru yazým þekli sizin söylediðiniz gibi.

.............. && ..... kestiyse AL

yani 1. koþul > bilmemneyden VE 2. koþul > bilmemneyden AL

&& BUNA VE deniyor videoda anlattým

&& VE demek

|| VEYA demek

Videoda anlaþýlmayan kýsýmlarý sorun ona göre daha iyisini anlaþýlýr olanýný yapayým.

TÜm bunlarýn haricinde sistem tecrübesi kazandýðýnýzda anlayacaksýnýz aslýnda filitre dediðimiz olay sinyal geciktirme iþleminden öteye pekte geçememekte. Amacý hýzlý bir sistem yavaþ bir sisteme dönüþtürmek.

Ana mantýðý þu þekilde TOMA KESTÝ ve AL mý verdi DUR!!! ALMA kardeþim EEE niye almayacak MA LARDA KESSÝN ÖYLE AL Filitrenin mantýðý budur.

Yanlýþ sinyalleri elemeye çalýþýrsýn filitreyle ancak farkýnda olmadan trendlere de geç girmeye baþlarsýn totalde risk düþer iþlem sayýsý düþer ancak getiride düþtüðünü farkedersin.

Tecrübe kazandýkça anlayacaksýn ki Aslýnda filitre ekleminin çok da birþeyleri deðiþtirmiyormuþ diyeceksin neden mi ?

TOMA 1,3 Kesiþimini filitre ekleyerek kullandýðýný varsayalým ve bu þekilde 2000 iþlemle 300,000 PUAN ürettin diyelimki.

TOMA 1,5 Kesiþiminin filitresiz halini koyduðunda da 1950 iþlemle 300,000 puan üreteceksin.

SOnra iki sistemi bileþkeden bir bak bakalým arada fark kalýyormu neredeyse iþlem yerleri kar zarar eðrileri birbiriyle ayný çýkacaktýr.

Filitre ne yaptý aslýnda sistemi daha geç tepki vermesine sebep oldu sanki toma 1,3 deðilde 1,5 kullanýyormuþum gibi oldu.

Tabi bunlarý söyledim diye filitreleme mantýksýzdýr gerek yok anlamý çýkmasýn. Getirinin iyileþtiði sistemin güzelleþtiði filitre mekanizmalarý kurabilirsiniz. Ancak istatistiklerinizde öyle aman aman deðiþtirmeyecektir. Bence þartlara ve duruma göre deðiþen koþullar çok daha farklý sonuçlar ürettebilir. Ancak bu durumda overfitting ihtimalini arttýrma eðilimi gösterir onada dikkat etmek lazým. Filitreleme stratejilerinide mantýklý indikatörlerle yapmak lazým.

100 tane indikatör var kabaca bizim bildiðimiz 95 tanesi ayný iþi yapýyor 5 tanesi farklý iþler yapýyor. Özellikle J. Welles Wilder yarattýðý indikatörler iþ yapýyor ve fark yaratýyor gerisi bu adamý kopyalamýþ diyebilirim.

Tüm bunlarýn haricinde idealgonuz var ise kendi kendinize filitre oluþturmaya çalýþmayýn ilk etapta zaten fark yaratamayacaksýnýz filitre her indikatörle yapýlmaz mantýksýz sonuçlar üretir. Mantýklý ve anlamlý indikatörlerle yapýlmalý. Bunu da idealgo modülüne güzelce eklemiþler. Siz uðraþmayasýnýz diye.

Bu iþe yeni baþlayanlar ilk yapmasý gereken þey Ýdealgodan iþlem sayýlarý birbirinden farklý olmak kaydýysa 3-5 adet farklý korelasyonu düþük sistem yaratmak. ortalama yýllýk gerisi net 15,000 puan olsa yeter max dd 20,000 i geçmesin. Sermayenizinde 4/1'ini koyacaksýnýz bu sistemlere 1 sene boyunca trade edecek. Elde ettiðiniz sonuçlarý bulgularý ve getirilere bakacaksýnýz. Bu süre zarfýnda sistem üretmeye devam edecek ayný zamanda deneyimleyeceksiniz. Baktýnýz bu iþte para var sistemler kazanýyor psikolojime uyuyor vesaire. Tamam 2. yýl ne yapýyorsanýz yapýn. Ancak daha ilk yýldan mükemmeli aramayýn. Ayrýca idealgo küçümsenemeyecek kadar iyi sistemler türetiyor.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

7. Erhan Bey yorumunuz için teþekkürler.

Bir kaç ekleme yapayým. Sistem çift yönlü iþlem yapýyor yani bu puan iki yönlü simetrik çalýþan sistemin sonucu. Sistemi 2013 senesinde bir kere kurup bir daha dokunmadým. Matrikste offline þekilde birkaç yýlda bir kontrol ettim sadece. Sistem doðasý gereði repaint yapma imkaný yok ki canlý þekilde takip edip kontrolünü yaptým.

Ýþlem miktar azlýðý konusunda haklýsýnýz ki zaten 2013 de bu daha da azdý ve o yüzden gerçek piyasaya hiç sokmadým sitemi. Þimdi görece biraz arttý ancak yine de overfit ihtimali ortadan kalkmýþ deðil. Gerçi son 6-7 senelik müdahalesiz döneminde kar grafiði eðrisini koruyor ancak baþka önemli sorunlar var. Günlükteki kayma maliyeti.

Öncelikle kapanýþ fiyattan emir gönderdiði için pratikte o fiyattan almasý-satmasý mümkün deðil diye sinyali ertesi gün açýlýþa erteleyerek gün geçiþlerindeki gapleri filtreledim. Bunun bana maliyeti 50.000 puan civarý oldu. Diðer maliyetler ve sistemin gelecek süreçte performans düþme riskiyle uðraþmamak için sizin de dediðiniz gibi daha kýsa vadelerde yüksek datayla bir þeyler denemeye karar verdim. Ýdeal 3 aylýk üyelik aldým. Þimdi idealde bir þeyler yapmaya çalýþacaðým.

8.  Alýntý Originally Posted by murat34 Yazýyý Oku
    Erhan Bey yorumunuz için teþekkürler.

Bir kaç ekleme yapayým. Sistem çift yönlü iþlem yapýyor yani bu puan iki yönlü simetrik çalýþan sistemin sonucu. Sistemi 2013 senesinde bir kere kurup bir daha dokunmadým. Matrikste offline þekilde birkaç yýlda bir kontrol ettim sadece. Sistem doðasý gereði repaint yapma imkaný yok ki canlý þekilde takip edip kontrolünü yaptým.

Ýþlem miktar azlýðý konusunda haklýsýnýz ki zaten 2013 de bu daha da azdý ve o yüzden gerçek piyasaya hiç sokmadým sitemi. Þimdi görece biraz arttý ancak yine de overfit ihtimali ortadan kalkmýþ deðil. Gerçi son 6-7 senelik müdahalesiz döneminde kar grafiði eðrisini koruyor ancak baþka önemli sorunlar var. Günlükteki kayma maliyeti.

Öncelikle kapanýþ fiyattan emir gönderdiði için pratikte o fiyattan almasý-satmasý mümkün deðil diye sinyali ertesi gün açýlýþa erteleyerek gün geçiþlerindeki gapleri filtreledim. Bunun bana maliyeti 50.000 puan civarý oldu. Diðer maliyetler ve sistemin gelecek süreçte performans düþme riskiyle uðraþmamak için sizin de dediðiniz gibi daha kýsa vadelerde yüksek datayla bir þeyler denemeye karar verdim. Ýdeal 3 aylýk üyelik aldým. Þimdi idealde bir þeyler yapmaya çalýþacaðým.
    Kurumunuz nedir ? Ideali bedava da sahip olabilirsiniz.

Sayfa 109/172 ÝlkÝlk ... 95999107108109110111119159 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •