Erhan hocam teþekkürler,
Baþarýlý bulmadýðýnýz sistem dahi zarar ettirmemiþ, üstelik az da olsa parasal bir kazanç var.
Bu sonuç dahi bir þeyler öðretiyor sanýrým.
Erhan hocam merhaba size birkonuda birþey sormak istiyorum. bir kaç alým satým koþullarýyla bir þeyler yapmaya çalýþýyorum. Matriks kullanýcýsýyým en baþta bunu söyliyeyim ve matrikste geçmiþ veriyi bir bütün þeklinde görme imkaný vermiyor. 12 senelik veriyi tek tek bir yýl þeklinde test yaparak belli parametreler belirledim. 12 yýl içerisinde en uygun olan parametreleri belirleyip sistemi deneyeceðim. Ancak bu sistem bu 2019 yýlýnýn ocak ayýnda çalýþtýrýldýðýnda 11 ayda %9,3 oweral üretmiþ ama iþlemlere baktýðýmda kayma komisyon düþülmesine raðmen ciddi bir puan toplamýþ durumda. Bunun nasýl birizahý olabilir. Buna benzer birkaç sistem daha var onlarda ayný þekilde. Bazýlarý -8-9 üretmesine raðmen totalde 1 veya 2 yýllýk süreçte iþlemleridetaylý incelediðimde kayma komisyon düþmeme raðmen nette puan topladýðýný gördüm. Bu nasýl olabilir. Benim miyanlýþyaptýðýmbir þey var acaba diye düþünmeden edemiyorum. Size sormak istedim bu durumu
Öncelikle puan üzerinden gidersek daha saglýklý olur. Þu manada daha saglýklý ben hep puan odaklý seneleri bildiðim için. % ye vurunca tam kafamda çýkartamýyorum kaç puan ürettiðini.
Bazý istatistikler lazým.
Her senenin üretilen puanýný söyleyin. Birde iþlem sayýsýný Örnegýn sisteminizde FLAT yoksa Yani sadece long ve short ise longdan shorta dönmüþse 2 iþlemdir.
buna dayanarak yýllýk iþlem sayýsýný çýkartýn örnegýn
2018- 20,000 bürüt puan - 300 iþlem gibi.
2017- 30,000 bürüt puan - 258 iþlem gibi.
bunlarý bir yazýn bakalým.
Ayrýca düþebiliyorsanýz Vade geçiþinden oluþan gapleri düþün düþemiyorsanýz cokta problem degil.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Bende son bir kaç gündür gerek idealgo kullanarak gerekse kýsmende olsa manuel iþlem yaparka 1 2 lotla çevirmeye çalýþtým. Yani deneme yapmaya çalýþtým.
2 adet ihtimaliniz var ya kaybedeceksiniz yada kazanacaksýnýz.
Diyelim 130,000 den Ýþleme girdiniðiniz an KOmýsyonun 0 oldugunu varsayarsak. 130,050 den kar alýrsanýz 50 puan 129,950 stop yaparsanýz -50 puan zarar edeceksiniz.
Yani olasýlýk %50 gibi görünüyor.
Fakat iþin içinde komýsyon dediðimiz maliyet giriyor.
Týpký POKER de oldugu gibi pokerde de komýsyonu oder oyuna girersiniz. Oyuna eliniz iyiyse girmeniz lazým ki olaslýgý yükseltin Eliniz kötüyse hiç girmemek lazým cunku zaten hem komýsyon odeyeceksýnýz hemde kazanma olasýlýgýnýz düþük. Yani 0 a 0 cýksanýz bile komýsyona gidecek paranýz.
Þimdi borsaya bakarsak ihtimal %50 deðil %49,5 kazanma olasýlýgýnýz %50,5 kaybetme olasýlýgýnýz var.
Çünkü oyuna girdiðiniz an komýsyon ödüyorsunuz. Yani eþit derecede kar al ve eþit derecede stop koydugunuz da totalde uzun vadede batacaðýnýz anlamýna geliyor %0,5 lik fark yüzünden.
Þimdi düþündüm de mecburen kar al seviyeniz biraz daha ilerde olamlý örnegýn 75 puan kar al seviyeniz ise 50 puan stoploss seviyeniz olmasý gerekiyor. BU seferde Piyasanýn 50 puan düþmesimi yoksa 75 puan çýkmasý mý daha kolay. Doðal olarak 75 puan gitmesi biraz daha uzak bir hedef 3 kademe birden cýkmasý gerekýrken 50 puan düþmesi için 2 kademe yetiyor.
BU sefer komýsyonu kurtarýyorsunuz ancak girdiðiniz 10 iþlemden 3 ü kar alýyor 7 tanesi stop oluyor.
TÜm bu varsayýmlar yönü bilmediðinizi tahmin etmediðinizi varsayarak iþlemlerinizi rasgele herhangibir seviyeden açtýgýnýzý varsayýmýyla oluþan durumlardýr.
DOlayýsýyla POKERE yine geliyor iþ. Yani rasgele herhanbiri ele girmek yerine elin iyi ise oyuna girmeye geliyor mesele.
Peki borsada elinin iyi oldugunu nasýl anlýyorsun... ve oyuna girmen gerektiðini nasýl anlýyorsun.
Elin iyi olmasýndaki kasýt þu aslýnda yönün ilk ne tarafa gidebileceðini tahmin edebilmekle alakalý.
Yönün agýrlýklý olarak yukarý yönde gideceðini varsaydýgýnda 2 kademeye stop 2 kademeye kar al koydugunda Totalde oyunda para kaybetme olasýlýgýný 0 a indiriyorsun.
yani 10 tane oyuna giriyorsun 7 tanesinden karla ayrýlýp 3 tanesýnden stopla ayrýlýyorsun. Buda demek oluyor ki oyunda kar ediyorsun ancak bu sadece komýsyon masraflarýný ödeyerek oyunda yine ayný parayla tutunmaný saglýyor.
Dolayýsýyla daha fazlasýný yapman gerekiyor. Örnegýn ya yönü dah agüçlü bir þekilde tahmin edeceksin. Yada kar al ve stop seviyeni açacaksýn yani stopu 3 kademeye girdiysen kar alýn 5 kademeye koyacaksýn mesela.
Fakat bunu yaptýgýmýzda piyasanýn 3 kademe aþaðý inme olasýlýðý daha kolayken 5 kademe yukarý cýkma olasýlýgý daha zor. Dolayýsýyla mecburen yonu bilme olasýlýgýnýzý güçlendirmeniz gerekiyor.
Bir sonraki yazýda yönü nasýl daha iyi tahmin ederiz konusuna deðinmeye calýsacagým.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Hocam merhaba. öncelikle geç cevap verdiðim için kusuruma bakmayýn. Size verdiðim örnekte soruda bahsettiðim yýlýn hesabýný yaptým. Sistem son 1 sene yani 30.11.2018-29.11.2019 arasýný kapsamakta. 1 senelik oweral ise sadece 9,42...
1. Toplam iþlem sayýsý :366 (Toplamda 732-Kayma komisyon 732 iþleme göre hesaplandý)
2. 0,35 kayma komisyon düþülmüþ net puan 44400 puan. (Sistemi çalýþtýrýrken 0,35 kaymayý önceden düþüyorum)
3. sistem 6 adet vade geçiþinde 5'inde karlý (10150 puan toplamýþ ) 1'inde zarar yazmýþ(3300 puan)
Bu gaplarý çýksam bile yanlýþ hesap yapmadýysam 34000 puan kalýyor. Nasýl sizce..Teþekkürederim ilginiz için.
Son düzenleme : knife_sharppp; 17-12-2019 saat: 21:53. Sebep: ekleme
DÝðer yýllarý ýsteme sebebým bir anormlýlýk olup olmadýgýný anlamaktý. Çok çetrefilli galiba matrýkste her yýla tek tek bakmak.
34,000 puan net getiri bu yýl için güzel bir getiri. ancak ayda 30 iþlem yapan bir sistemin böyle bir getiri saðlamasý bana biraz anormal geldi.
slow tradeyý paylaþmýþtým hatýrlarsanýz ayda ortalama 3 iþlem acarak bu yýl net 43,000 toplamýþ vade geçiþleride düþülmüþ halde.
ayda 366/12 = 30 iþlem ortalamasý demek ise 70 (çift iþlem kayma kom) * 30 iþlem = 2,100 puan * 12 ay = 25,200 puan sadece gider maliyetleri yapar.
44,400 puana 25,000 daha eklersem = 70,000 puana tekabul eder. Bu açýkçasý cok zor bir puan ve ortalamalarýn çok çok üzerinde bir getiri
Diðer yýllarýn istatistikleri önemli. Eðer onlarý getiremiyorsanýz þöyle kabaca bir kaç bilgiye daha ihtiyaç var.
1- Sistem ne zaman yaratýldý tarih ay gün yýl olarak ?
2-Hangi veriler baz alýnarak yaratýldý baþlangýc ve bitiþ tarihi ?
3-Kaç dakýkalýk grafikler üzerinde tasarlandý ?
4-Kaç adet parametre kullanýldý ?
5 mümkünse overal görelim
6- sakýncasý yoksa son 2 haftadaký Al sat oklarýný da resimleyelim
7- optimize edilirken en yüksek getiriyemi optimize edildi?
8-Ne kadar süredir gerçek piyasada ?
9-Mümkünse BÝMAS hisse senedi grafiðinde ne ürettiðinide merak ediyorum. Repaint hakkýnda býlgý verebilir.
matrikste puan olarak yazýyor deðil mi getiriler ?
Yer Ýmleri