Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Aslýnda risk anlayýþýmla alakasý yok. Son 2 yýlda aldýðým risk derecesi daha önceki yatýrýmlarýmýn hiçbirisinde almadým. Aslýnda normal standartlarda bir yatýrýmcý için riskin düþmesi gerekirken bende tam tersi bir kafa varYaþým ilerledikçe daha bir risk alasým geliyor. Çünkü hedeflerime ulaþamadým hedeflerime ZAMANINDA ulaþmak istediðim için. Yaþ ilerledikçe hýzlanamam dolayýsýyla daha fazla risk almam gerektiðini düþünüyorum.
Hedefe öyle yada böyle ulaþacaðýmý düþünüyorum ve bunu mümkün olan en kýsa süre de gerçekleþtirmem gerekiyor. Zamaným daraldýðý için daha fazla riske girmem gerekiyor.
Hisse tarafýna sýcak bakmamakla ilgili þöyle bir cümle kullandým hisse bana hamallýk gibi geliyor viop varken dediðimi hatýrlýyorum.
Yaklaþýk 8 yýldýr borsayla ilgileniyorum ilk 2010-2014 arasý hisse bilanco konularýyla ilgileniyordum viop hiç bilmezdim. algo tradeyide ayný þekilde. 2014 le beraber önce algo trade sonra viop tarafý ikisi ayný anda öðrenmeye baþladým 2014 ila bugun algo trade ve viop piyasasýyla yakýndan ilgili ve yatýrýmlarýmýn tümünü viop algo tradeye ayýrmýþ durumdayým. ANcak 2010 da baþlayan hisse ve bilanco analiz çalýþmalarýmý bugune kadar hep sürdürdüm hiç hisse almama raðmen sanal olarak deftere notlar alarak programlardan sanal alýþ yaparak bilanco tarafýndaki analizleri mi teste tabi tutum.
Hisse tarafý hiç yatýrýmým olmasa da 8 yýldýr kýyýdan köþeden analiz edip notlar almaya ve test etmeye devam ettim yöntemlerimi yani aslýnda araþtýrma gelitirme yapmaya calýstým bunun sebebi;
1-Çevrem hisseci dolu ve hep hisse soruyorlardý.
2-Bir B planý olarak algo tarafý bir þekilde sürüdüreemezsem hisse tarafýnda tutarlý ve istikrarlý kazançlar saðlayan bir yöntem geliþtirmek istiyordum.
3-Algo iþinde bütün iþi robot yaptýðý için eliniz ayaðýnýz boþa çýkýveriyor boþluk durmayý sevmediðim için uðraþacak analiz edecek vakiti bilanco analiziyle strateji geliþtirmeye harcýyordum.
4-Borsa iþi hobiyi geçip tutku halýne geldiði için bu iþlerle ugrasmaktan zevk alýyordum.
TÜm bu sebeplerle hisse tarafý bende hiçbirzaman son bulmadý. Ancak yatýrým yapmaya hala daha sýcak bakmýyorum. Hali hazýrda hala tek bir lot hissem yok. Bütün param algorýtmalara emanet.
Þu an 3 tane ayrý hesabým var bir taneside içinde 6000 TL olan burada yayýnladýðým hesap bu hesabý sadece arge amaclý açtým. 2019 yýlýný klasýk býr algorýtmaya parayý vererek geçirdim. öyle yada böyle 1000 TL kar edebildik. Performans memnun deðilim. Algo ve viop içinde yeterli izleyici kitle olmadýðýný düþünüyorum bu sebeple herhangibir robota buradaki 6000 TL yi seneye baðlamamayý düþündüm. Ancak yeterli talep oluþursa tekrar 1 sene daha baðlayabilirim.
Þu an buradaki 6000 TL yi nasýl kullansak acaba sorusuyla karþý karþýyayým. Foruma yazdým aslýnda.
1-Ýdealgo üzerinden yine viop tarafýnda Çeþitli idealgo modullerýyle tarde denemeleri yapmak. Bazen manuel trade yapmak þeklinde keyfe keder kafamca denemek istediklerimi deneyeyim dedim. Maksat idealgo modullerýyle bir arge calýsmasý yapmýþ olmak.
2-Eðer bu moduller hoþuma gitmezse veya sevmezsem acaba þu çýkarttýðým sanal programlarla aldýðým hisseleri gerçek hesapta da alsam mý diye düþündüm.
3-Buradaký parayý çekip 3. hesabýmdaký robota mý eklesem diye de düþünüyorum þu anda.
Vel hasýlý buradaki 6000 TL benim için kazanç getirmiþ getirmemiþ bunu hiç önemsemiyorum bu para beným için tamamiyle arge amaçlý kullanacaðým bir para herhangibir beklentým yok. Asýl sermayem diðer 2 hesabýmda
Birisi yüklü miktarda viop piyasaýnda algorýtmaya emanet gidiyor. Diðer hesabýmdaký viop piyasasýnda algorýtmayi askýya aldým çünkü diðer hesabýmdaký algorýtmanýn bir benzerini onada kuarcaðým onunla ilgili çalýþmalarým devam ediyor. 3. hesabým ise buradaký 6000 Tllik hesabým.
Saydýðým 3 adet maddeyide deneyebilirim zaten 1. maddeyi þu an deniyorum. Sýkýlýrsam veya elersem belki 2. maddeyi devreye alýrým. Oda sarmazsa 3. maddeyi devreye alýrým veya belký dýrek 3. maddeye de geçebilirim. henüz ne yapacaðýmla ilgili tam bir karara varmýþ deðilim.
SONUÇ: Yaþþým ilerledi artýk risk almayayým gibi bir düþüncem yok. Veya viop tarafý cok riskliymiþ ben en iyisi hisse iþine geri döneyim gibi bir düþüncemde yok. Hatta bu bilanco analiz iþini sadece viopta bulunan hisseler için yapmayý planlýyorum. Yani Viopta bulunan hisselerin bilancolarýný analiz edip beðendýgým hisseleri viop tarafýndan almak gibi bir düþüncemde var. ANcak þu su götürmez bir gerçek ki;
2014 bu yana hisse analizlerimi devam ettirip sanalda hisse alýp sattýðým ve bunlarýn getirilerini hesapladýðým için neler kaçýrdýðýmý görünce üzülmedim diyemem.
Bazýlarýný sayayým.
2014 aðustos ayýnda afyon çimentomu satýp výop algo tarafýna geçiþ yaptým. Dolarýyýsly afyon çimentoyu kacýrdým.
Yaklaþýk %120 civarý karý hemen hemen 3 ayda yaptý. O noktada ben satýlmasý gerektiðine karar verdiðim için kaçýrdýðým kar %120 de kesiyorum çünkü ben o noktada satarým demiþtim. Aslýnda daha fazla gitti.
Yine 2016 yýlýnda Nisan gibiydi sanýrým BANVT Bunda da yine %200 civarý filan gidince satýlmasý gerektiðini söylemiþtim. Buda yine çok kýsa sürede gitmiþti. Buda daha fazla gitti ama ben hedeflememe geldiði için nakite geçilmesi gerektiðini söyledim.
Yine bunlarýn haricinde ORGE TAVHl gibi hisslerde de yine sanalda tradelerim oldu. Hatta banvýtýgnde yýne sanalda aldýgým resýmlerý var.
Hatta þöyle bir twit atmýþtým 9 ayda 50 bin tl nasil 191 tl olur.
Twitin linkinide vereyim. https://twitter.com/erhanacikgoz1/st...566212609?s=20
Yine bu kez baþarýsýz iki hisse seçimim daha olmuþtur bunlardan býrý PRKME sanýrým %3 veya %5 civarý zarar ederek ayrýldým 3 ay beklýyorum cunku sýstemým oyle bilanco bekledýgým gýbý gelmedý ve satmam gerektý o sýrada da malýyetýmýn %5 civarý altýndaydý. Ayný sekýlde BTCIM bunda da %5 vea %10 arasý zararýna sattým. Buda yine bekledýgýmýn tam tersi bir bilancoyla gelmiþti.
Onun haricinde iþte TAVHL hep favorýmdýr sanal portfoy boþtaysa TAVHL durur genelde. SÝSE ve TRKYCAM yine baþarýlý karlý iþlemlerim oldu sanalda
2019 da iþte yine JANTS 11 ayda %50 kar ile satýp ardýndan ODAS aldým oda %44 karda.
Vel hasýlý Algo tradeyle son 6 yýlýmý geçirirken sanalda arþivime aldýgým notlarla filan bu sure zarfýnda 10 adet hisseye girip çýkmýþ oldu bunlarda %80 baþarýlý trade iken %20 si baþarýsýz trade gerçekleþti ancak baþarýlýlarýn hemen hepsi çok yüksek oranda kar býraktý baþarýsýzlar ise cok düþük zarar býraktý.
Bileþke yaparak hesaplasan %500 belki daha fazla kar býrakacaktý hisse analizlerim bu 6 yýlda ANcak ben algo iþinde o kazýgý yiye bu kazýgý yiye tecrübe kazanacam derken 6 yýlda hiçbirþey ütemedim.
Algo iþinde kar edemediðimeme üzüleyim hisse analizlerimden kaçýrdýgým fýrsatlaramý bilmiyorum
KENDÝMÝ ÞUNUNLA TESELLÝ EDÝYORUM.
"PARA GELÝR VE GÝDER AMA AKILI KÝMSE ALAMAZ." Yani yöntem bende strateji bende para nasýl yapýlýr nasýl kazanýlýr bunu artýk biliyorum. O halde bugun olmazsa yarýn yine yaparým problem deðil.
Artýk sona yaklaþtýðýmý hissediyorum Hisse tarafý artýk yeterince kendýný kanýtladý. Orayý oturttum hemde saðlam oturttum. Tabiki tüm aldýgým hisselerin gitmeyeceðini biliyorum ancak totalde kar edeceðimi biliyorum. Algo viop tarafýnda da WPS3 ile meyveleri yemeye baþladýk mesela 3. hesabýmdaký algorýtma daha 4 aydýr devrede ve þimdiden %50 sini yapmýþ durumda. Orasý da hemen hemene oturdu þöyle bir %100 ü aþsýn iyice oturmuþ olacak diye düþünüyorum.
TECRÜBE AMACLI VERECEÐÝM MESAJ ÞUDUR. HÝÇ BOÞ DURMAYIN YAPABÝLDÝÐÝNÝZ KADAR YÖNTEM STRATEJÝ GELÝÞTÝRÝN. ÝSTER HÝSSE ÝSTER VÝOP ÝSTER ALGO TRADE. FARKETMEZ NOTLAR ALIN ANALÝZLERÝNÝZÝ TEST EDÝN BOL BOL EÐÝTÝM ALIN MERAK EDÝN ÖÐRENMEYE CABALAYIN ÖÐRENÝN SORUN SORGULAYIN. BU TEST ETTÝÐÝNÝZ ARGE YAPTIGINIZ YATIRIM STRATEJILERINDEN HANGISI VERIMLI ISE O YONTEME PARANIZI GOMUN VE PARA KAZANMAYA BASLAYIN. TMEL MESELE BU VIOP OLMUS HISSE OLMUS PROBLEM DEGIL
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
erhan iþte hisseye geçme nedenim bu ..
asýl nedenim: elim çok daha rahat.. robot yok algo yok. kafa desen zerre kadar umrunda olmayacak kadar rahat
viop tek enstruman aman robota biþey olurmu maxdd yermiyim . hostinge biþey olurmu endks yataya sarar mý kafa desen sürekli stres altýndasýn sistememe uyarmýyým uymazmýyým al dedi þöyle oldu vay yükselecekti düþtü. manuel müdaheleler tonla þey.
ne gerek var.
bearbull üstat zamanýnda bunu özet geçmiþti viop topicinde kendisi kurumda çalýþan biri ." viopta zengin olaný hiç tanýmýyorum ama hissede zengin olan çok var" gibi birþey söylemiþti.
hissede bu bahsettiðin stratejileri uygulamak bence çok daha mantýklý ve engüzelide ne biliyormusun elini rahat hissediyorsun haraket alanýn çok daha fazla. çok daha az kafa yoruyorsun . robot falan yok yarýn trump biþey söylermi yok dolar fýrlarmý vs hiç biþey umrunda olmaz .
þiddetle tavsiye ederim yani huzur açýsýndan... tadýný aldýktan sonra zaten emin ol viop , sistem algo dediklerinde miden bulanýr
inan bana artýk gün sonlarýnda bakýyorum böyle geceleri falan borsa ne olmuþ diye
![]()
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
Hedeflerimiz ayný deðil emlak hocam. Ben finansal özgürlük peþindeyim. Yani 1 Milyon 2 Milyon TL para kazanýp sonra erken emekliliðimi ilan edip gezip tozmak istiyorum.
Siz veya diðerleri 3 5 kuruþ cebime girsin, hayat standartlarým biraz iyileþsin yeter gözüyle bakýyorsunuz belkide.
Bir ksýmýnýz da 55 60 yaþýna gelince finansal özgürlük seviyeme çýkayým emelkli olmuþ olayým sonra yerim gözüyle bakýyor.
Ben 30 yaþýndayým 35 e kadar finansal özgürlük seviyelerine çok yakýn olmam gerekiyor. Çok uzak olursam muhtemelen stratejim deðiþir ve hisse tarafýna geçerim. Temiz olsun biraz az olsun der 35 40 arasýnda hisse tarafýnda ancak yine risk alarak ilerlerim. 40 dan sonrada artýk fazlaca risk almam ve paranýn 3/2 sini yemeye baþlarým diye düþünüyorum. 60 yaþýndan sonra da kitap belgesel teknolojiyi takip ederek günümü geçirir telef olup giderim![]()
Sistemciler bu ay ne yaptýnýz. Valla bu ay çok kötü gidiyor. Þimdiden 5000 puan üzeri zarar var. Þanþdan da benim lotlarý 2 katý artýrdýðým aya denk geldiye ya.
SM-A105F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri