Originally Posted by
cennetyolu
Kendi kendine öðrenen ve de kendini geliþtiren yapay zeka sistemini acaba hisse senedi/endeks otomatik al-sat ticaretine baþarýyla uygulayabilmiþ sistemler var mýdýr? Herhangi bir grup yada kiþinin bu konuda baþarýlý bir sistemi varsa ortaya çýkmasýný istemezdi sanýrým.
Hocam bu yapay zeka sistemi vesaier bunlar kynin ulaþabileceði ve bu kadar basitçe yaratabileceði þeyler olsaydý zaten bu seviyeye kadar inmezdi.
Yani buradaki ismin ilizyonluðuna kanýpta atlamamak lazým bunlarýn yorumlanmasý verinin uzunluðu vesaire gibi tonlarca öðrenilmesi gereken mesele var iki týkla yapay zeka kurdum para basýyorum diye birþey yok.
Buradaki yapay zeka modellemeleri kabaca þu mantýkla çalýþýyor olayý basitleþtirirsek.
Her yýl %30 yukarý giden hisse senedi var diyelim. bugunkü fiyatý 10 TL ise seneye kaç lýra olur ? 13 TL olur.
Tabiki bu derece basit olmasa da bunun gibi birþey yapýyor. Yani model bulmaya çalýþýyor karþýk kombinansyonlarla.
Þunun gibi her yýl ortalama %30 yukarý giden hisse ayný zamanda çarþamba günleri hep %2 yukarý da kapatan hisse bugun 10 lýraysa seneye çarþamba günü kaç lirada olur.
Gibi bir yaklaþýmý var diyebiliriz. Bunlarý günlüklere saatliklere indirebilirsin. Yapay zekaya ne kadar çok parametre verirsen o kadar iyi sonuç üretebilir.
Mesela
-Haftalýk istatistikleri analiz et günlük hareketleri analiz et twtterdaki mehmetin twitlerinin doðrulugunu analiz et indikatör modellerini analiz et dow jonese bakarak korelasyon analiz et dolara ve faize bakarak bisti analiz et vesaire vesaire daha sonra tüm bunlarý kombýne ederek bana bir sonraki fiyatýn kaç olacaðýný söyle.
Aslýnda insan nasýl iþlem yapabilirin bilgisayara uyarlanmýþ hali.
Sen nasýl al sat yapýyorsun twitleri okuyorsun yurt dýþýna bakýyorsun teknýk analiz çiziyorsun indikatörlere bakýyorsun. tüm bunlara kendince bir olaslýk atýyorsun. Daha sonra bu olaslýklarýn toplamý AL veriyorsa alýyorsun.
Yapay zeka tüm bunlarý komplike bir biçimde optimize ederek tahminlerinde baþarý saðlayabildiði modellemeyi sana gösteriyor.
TR de örneði var mý bilmiyorum ancak yurt dýþýnda uygulayanlar vardýr. Yapay zeka olayýný bu kadar basite indirgeyemezsiniz. Bunlar yapay zekanýn çalýþma modellemelerinden bir kaçý, önemli olan ona veri sunabilmek data sunabilmek. Öðrenen yapay zeka ise bam baþka birþey zaten.
Öðrenen yapay zeka olayý aslýnda oldukça zevkli yazýlýmcý için bir nevi cocuk büyütmek gibi. Her gun yeni bir data saðlayýp iþe yarar bir model çýkartýp çýkartmadýðýný incelemek lazým ancak herþeye raðmen gerçekten para kazandýran bir yapay zekanýn uzun süre boyunca kendýný kanýtlayabilmesi gerekir.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri