Devam edeceðim..
Siz malzemeleri hazýrlayýn..![]()
Devam edeceðim..
Siz malzemeleri hazýrlayýn..![]()
Þefin malzemelerine bir adet maþa ve bir adet rondo (doðrayýcý) ekleyelim lütfen..
Hazýr olunca haber verin tarife geçeyim..![]()
Kimse hazýr olmamýþ galiba..
Ben gene de tarifi vereyim..
Kapya biberlerinizi çekirdeklerinden ve içindeki beyaz damarlarýndan temizleyiniz..
Sonra bu biberleri rondoya girecek þekilde olabildiðince küçük parçalara doðrayýnýz, rondoya atarak bir iki býrrrt yapýp bulgur gibi küçültün, sonra rondodan alarak avucunuzun içinde veya bir bez yardýmýyla suyunu iyice sýkýn..
Suyunu sýktýðýnýz kapya biberi kýymanýza ilave ediniz.. Tuzu da ilave ediniz.. Kýrmýzý toz biberi de ilave ediniz.. Sonra da bütün malzemeler homojen olarak karýþýncaya kadar nazikçe yoðurunuz..
Sonra da bu kýymadan (istediðiniz ölçüye göre) lümon büyüklüðünde parçalar kopartýp avucunuzun içinde iyice yassýlaþtýrarak köfte formu veriniz.. Köfte formu verirken gerekirse elinizi hafifçe ýslatabilirsiniz..
Köftelerinizi bir tebaða veya tepsiye diziniz, acýzýk beklesin.. Biz de döküm tavayý ocaða koyalým.. Tava ýsýnana kadar da soðan salatasýný yapalým..
Soðanlarý temizleyiniz.. Ortadan ikiye keserek C þeklini alacak þekilde olabildiðince ince doðrayalým..
Maydanozun da kalýn saplarýný temizleyip yaprak kýsýmlarýný býçakla ince ince doðrayalým..
Doðradýðýmýz soðanlarýn üzerine sumak, tuz ve doðranmýþ maydonozu atýp parmaklarýmýzla harmanlayalým.. Üzerine hafifce zeytinyaðý dökmek tercih sebebidir.. Tavsiye ederim..
Soðan piyazý hazýr.. Þimdi köfteleri piþirelim.. Ama önce pideleri ikiye bölelim.. Çünkü köfteler piþerken üzerine bastýrýp ekmekleri yaðlayacaðýz, köftelerin de yaðýný almýþ olacaðýz..
Köfteleri tavaya diziniz.. 20 saniye sonra köfteleri çeviriniz.. Köfteleri sýk sýk çevirmek lazým.. Köfteler hafifçe yaðýný býrakýnca yarým pideleri köftelerin üzerine nazikçe bastýrarak ekmekleri yaðlayalým.. Her 10-15 saniyede bir köfteleri çevirerek dýþý kýzarana kadar piþirin..
Bu arada yaðladýðýnýz ekmekleri üç parmak kalýnlýðýnda ince ince dilimleyerek tabaða diziniz.. Köfteleri üzerine alýnýz.. Yanýna da yeter miktarda soðan piyazý alýnýz..
Afiyet olsun..
Benim için kebap (köfte) ve soðan piyazý yeterli olmakla birlikte sizler köftelerinizi piþirmeden önce tavada yeþil sivri biber közleyebilirsiniz..
Söðüþ domates yapabilirsiniz.. Ýsteðinize göre garnitür yapabilirsiniz..
Amma..
Þunlarý da hatýrlatayým..
Adana kebabýn yanýnda pilav, makarna, patates kýzartmasý veya püresi olmaz..
Kebap ile kola fanta içilmez.. Ya ayran ya da þalgam.. Bunlarý bulamýyorsanýz su için su..
Kebap acý olsun diye kýymasýna pul biber katýlmaz.. Acý istiyorsanýz ya kýrmýzý toz biberi acý seçin ya da kebabý acý yapýp, közlenmiþ biberi acý seçiniz..
Var mý soracaðýnýz bir husus..
Benim tarifim þiþe saplama gerektirmeyen bir tarif.. Köfte vari bir þey.. Ama Kebap lezzetini yakalýyorum..
Ama (az önce ) öðrendiðim kadarýyla kebabý þiþe saplamak tecrübe gerektiriyormuþ.
Bu konuda bir iki ipucu verdiler..
- Þiþe saplanmýþ kýymanýn parmaklarla nazikce þiþe sývanmasý
- Arada bir parmaklarýn ýslatýlmasý,
- Þiþ üzerindeki kýymanýn iki ucunun þiþe iyice yapýþtýrýlmasý,
- Þiþe saplanmýþ kebabýn piþmeden önce oda sýcaklýðýnda olmasý ( dolaptan çýkartýp piþirince çekiyormuþ, çekince de uçlarýndan açýlýyormuþ.. )
- Kömürün kor olmamasý, hafif ateþte piþirilmesi,
- Sýk sýk çevrilmesi,
- Bir ya da iki kez yaðýnýn ekmek ile alýnmasý
gibi gibi þeyler söylediler..
Zannýmca doðrusu, denemeler yaparak tecrübe edinmek..
Bir de her þiþ olmuyormuþ.. Þiþi Adanadan bir kebapcýnýn kullanmakta olduðu þiþleri alýrsanýz iyi olur dediler.. (Sanýrým þiþ de kalýnlýðý, eni ve metal kalitesi ile ilgili olarak kýymanýn içten de piþmesini saðlýyor.. )
4-5-6 Ekim'de Adana Lezzet Festivali var.
Ben burada olmayacaðým için katýlamayacaðým ama müsait olanlarýn katýlmalarýný tavsiye ederim.
Yer Ýmleri