mevcut evleri stok olacak belki ama þu var: profil deðiþiyor
insanlar sokak arasý apartmandan siteye, siteden akýllý eve, akýllý evden residansa taþýnýyor (tabi bu arada imkaný olan varsa bahceli villaya da taþýnýr da o genelde az yerde olabilir bir þey)
hatta ilçelerde bile (memleketim il büyüklüðünde bir ilçe) genelde ilk evini alýp 5 sene ödeyen, 2. eve 3+1 alýyor, sonra ilçenin yazlýk yerlerinde bir de yazlýk yaptýrýyor sonra büyükþehirlere okumaya giden çocuklarýna o þehirden alýyor...diye gidiyor.
þimdi bu insanlar eþki (satýn alma sýrasýna göre) 1. evlerinden, hatta 2. evlerinden çýkýnca o evler boþalmýþ oluyor, evet.
ama artýk git gide o evlerde normal, evli, aile oturmuyor zaten...
kim oturuyor?
öðrenci, ki o bile zor.
göçmenler
gerçekten baþka bir yerde oturma þansý olmayan 3-4 kiþi kalan bekar çalýþanlar
benim naçizane fikrim þu ki
öðrenciler artýk daðda taþta, her ilçede açýlan bu üniversitelere gitmeyecek
(ben bunu 7-8 senedir diyorum) çünkü kendi ailemde bile üniversite bitirip kamyon þoförü vs. olan erkekler var...e okumasa da olurdu onu? neden gidip kýytýrýk ilçelerde kýytýrýk kýytýrýk bölüm okusunlar (o nesil okudu, bir iþe yarar sanýyorlardý).
bunun kaþýlýðýnda kýzlar da okuyordu (hala okuyor) ama erkekler iþ bulamayýnca, erkek kendine üniversite mezunu eþ de arayamýyor, (toplum bunu pek kabul edemiyor) yani kýzlarýn okuyup kendisi iyi iþlerde çalýþamazsa bile en azýndan iyi iþi olan bir koca bulma mefhumu da bitiyor, yavaþ yavaþ.
yahut bu öðrenciler, yeni evliler gitti baktý it baðlasan durmaz evlerde...tutmuyor ki þimdiki çocuklar evleri. bizim zamanýmýzdaydý o iþler. Þimdi apartlarda filan kalýyorlar. Veya 1+1 olsun ama güzel olsun diyorlar. Öyle bi sokak arasý apartmanda kotu, çatýyý en kötü daireyi kimse tutmasa da öðrenciye veririz olaylarý bitti-bitiyor.
okusa bile çalýþmýyor bu sefer de, ben okudum o iþi mi yapacaðým diye... böyle evde oturan da çok biliyorum. o kiþi nasýl ev tutacak? tutmuyorlar. tutamýyorlar. genç iþsizlik inanýlmaz.
istanbulda desen binalar eskidi deprem korkusu var....(kentsel dönüþüm bu yüzden popülerdi þimdi sanýrým onu da hallettik, çoðu yerde elinize yüzümüze bulaþtýrdýk)
evet, biliyorum, Türkiye'de hanehalký büyüklüðü hala yüksek bir rakam. Hala ailelerle birlikte yaþýyor insanlar. Hala çoooook ev ihtiyacý var. Bizde hane halký büyükþehirlerde hala 4'e yakýn Avrupa'da bu 2 gibi bir þey.
Ama.
Ama iþte
þimdiki neslin beklentisi yüksek, geliri düþük. Stok denilen yerlerin çoðu, onlara uymaz.
O boþalan evler ancak boþ kalýr ya da göçmenlere kalýr.





Yer Ýmleri