Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
188,10 10% 591,49 Mn 184,00 / 188,10
9,25 9.99% 207,62 Mn 8,27 / 9,25
95,20 9.99% 440,39 Mn 92,00 / 95,20
726,50 9.99% 209,23 Mn 726,50 / 726,50
13,43 9.99% 362,51 Mn 12,00 / 13,43
20,16 -10% 108,98 Mn 20,16 / 21,72
128,00 -9.99% 379,37 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 937,37 Mn 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,42 Mr 149,00 / 157,50
538,00 -9.81% 3,00 Mr 537,50 / 566,00
3,48 -1.69% 12,65 Mr 3,46 / 3,64
334,75 -1.4% 7,65 Mr 322,00 / 340,00
18,71 9.99% 7,57 Mr 16,77 / 18,71
40,88 0.05% 5,95 Mr 40,46 / 41,40
74,30 -2.04% 5,28 Mr 74,25 / 76,20
20,76 -2.08% 681,95 Mn 20,68 / 21,38
423,50 -1.91% 3,45 Mr 423,00 / 433,25
334,75 -1.4% 7,65 Mr 322,00 / 340,00
788,50 1.81% 3,78 Mr 788,00 / 811,50
102,00 1.09% 415,10 Mn 101,30 / 104,80
116,60 0.17% 336,74 Mn 115,90 / 117,70
423,50 -1.91% 3,45 Mr 423,00 / 433,25
36,10 0.28% 88,78 Mn 35,46 / 36,40
11,36 1.61% 315,25 Mn 11,10 / 11,44
85,70 -2.83% 672,54 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Anket Sonuçlarýný Gör: þu anda ev almak ne kadar doðru bir yatýrým mý.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsýnýz
  • Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý

18 12.41%
  • Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil

12 8.28%
  • Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok

18 12.41%
  • Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 109/1002 ÝlkÝlk ... 95999107108109110111119159209609 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 865 - 872 arasý.

Konu: þu anda ev almak ne kadar doðru bir yatýrým

1.  Alýntý Originally Posted by sadecegrafik Yazýyý Oku
    Kusura bakma. Ekonimiden anlamadigin cok belli.

Insanlar yatýrýmý tasarruflarýyla yaparlar.

Misal asgari ücret 200$ olabilir, ama senin giderin 150$ dýr, her ay 50$ arttýrýrsýn, bununla da ev araba vs vs alýrsýn taksitle krediyle senetle...

Olay þu; þu anda dolaylý yüksek vergilerden dolayý, hiperenflasyondan dolayý, maaþý 2020 TL alan veya sizin deyiminizle 330$ alan asgari ücretli her ay - eksi veriyor, yani cepten yiyor. Býrak tasarrufu, eski sermayesi varsa onu yiyor. Kredisini ödeyememiþ, temerrüde düþmüþ, anasýnýn bacýsýnýn karýsýnýn altýnlarýný satýp yemiþ.

Tasarruf yapamayan adama evler 10bin$ olsa bile pahalýdýr. Fiyat önemli deðildir. Kiþisel Yatýrým ancak NET + tasarrufla yapýlýr.

Ha dýþarýdan gelen yüksek gelirli parasý olan yabancýya turiste fiyatlar ucuz olabilir, ama senin vatandaþýn tasarruf edemediði için faizler düþse bile o evi o arabayý alamaz.

Bu bir tercihtir, fakat bu durum, sosyal bunalýma yol açar ve iktidar ilk seçimde tokatý yer.

Ankara ve Ýstanbul’u AQP nin kaybetmesi bu anlattýklarýmýn ilk etkisidir. Bana hiç sürpriz olmadý sonuçlar. Çünkü doðmaca oðlak pisliðinden belli olur atasözü geçerlidir.

Bu etki artarsa zaman içinde görürsünüz, iktidarýn oy oraný diplere iner. Ayrýca fuhuþ, zina, kaçak içki, kaçak sigara, rüþvet, organ ticareti vb kötü sosyolojik oluþumlar zirve yapar.

Ýstersen bunu eþofmanlý Þevket hoca gibi deðiþik misaller vererek tekrar tekrar anlatabilirim.
    hala anlamamýssýnýz beni . hala asgari ucret , tasarruf olmuyor v, ev alýnamýyor vs diyorsunuz .Once bi anlamayý ogrenin sonra ekonomi bilgimi sorgulayýn . Kim ev alýr kim alamaz bilmiyorum . alan alýr almayan almaz...orasý ile ilgilenmiyorum . ben ev fiyatlarý dusmez diyorum sadece . siz demogoji yapýyorsunuz .

Ahmetg Guest
    RÜYAMDA DATÇA'YI
    GÖRDÜM DÜN GECE.

Yýl 1862'ydi.
    Ortaçaðdan kalma Paris adeta bir bataklýðý andýrýyordu.
    Plansýz yapýlanma, dar sokaklar, altyapý eksikliði, su ve kanalizasyon sorunu yaþamý zorlaþtýrýyordu..
    Üstelik açlýk kol geziyordu.
    Yoksul halk isyanlardaydý.
    Her yerde direniþ vardý.
    Ýmparatorluk güçleri dar sokaklarda direniþçilere müdahale edemiyordu.
    Ýmparator III.Napolyon Paris'in yýkýlýp yeniden yapýlmasýný istedi.
    Meydanlarý, geniþ caddeleri, ulaþýmý ve altyapýsý olan bir kent.
    Böylece hem burjuva sýnýfý ilkel koþullarda yaþamayacak, hem de varoþlara çekilen direniþçi yoksul halka müdahale edilebilecekti.
    Bu iþ için kent yöneticisi ve þehir planlamacýsý Georges Eugene Haussmann'ý görevlendirdiler.
    Haussman, Napolyon'un nasýl bir kent istediðine iliþkin raporunu okuduktan sonra þu cevabý verdi.
    “Yüce imparatorum, en ufak bir kuşkunuz olmasýn ki, yepyeni bir Paris yaratacağým. Antik çağýn kentçilik harikasý Cnide kadar güzel, görkemli ve zengin bir başkentimiz olacak”
    Haussman'ýn Cnide dediði yer Knidos'tu.
    Fransýzlar Knidos'un kent planlamasýný örnek alarak Paris'i yeniden inþa ettiler.
    Paris bugün Avrupa'nýn en önemli kültür sanat merkezlerinden biri ve çok önemli binalarý o günlerden kalma.

*. *. *

Ya bizim kentlerimiz.
    Metropoller beton çöplüðüne dönmüþ durumda.
    Ýnsanlar gökyüzüne hasret.
    Altyapýlar yetersiz.
    Plansýz, programsýz kentleþme, kaçak inþaatlar, yeþil alan katliamý, kültür sanata duyarsýzlýk.
    Daha o kadar çok sorun var ki.
    Ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor.
    Bu kötü gidiþten Datça da nasibini alýyor elbette.
    Ama Datça henüz çöküþün baþýnda.
    Henüz betona bürünmedi.
    Hala þansý var.
    Kurtarýlabilir?

*. *. *

Bir rüya gördüm dün gece.
    Datça Belediyesi kent planlayýcýlarýndan, mimarlardan, sanatçýlardan, arkeologlardan oluþan bir ortak akýl platformu kuruyordu.
    Bu insanlar Knidos'ta ve Datça'nýn eski yerleþim yerlerinde incelemeler yapýyordu.
    Týpký Avrupa'nýn bir çok kentinde uygulandýðý gibi antik çaðýn ilk þehir planlamacýsý Tiryes Hippodamos'un planlarýna bakýyorlardý.
    Izgara sistem, adaletli, eþit, insanca bir kent modelinin nasýl oluþacaðýný saptýyorlardý.
    Sonra tarihi ve doðal dokuyu ön plana çýkararak kent mimarisi ve kent estetiðiyle ilgili belediyeye bir rapor sunuyorlardý.
    Raporda yeþil alanlar, eðlence merkezleri, kültür sanat merkezi, spor ve sinema salonlarý, müze, herþey vardý.
    Rüyamýn en ilginç bölümü neydi biliyor musunuz?
    Yeni yapýlacak pazar yerinde týpký Knidos'taki gibi bir Odeon (müzik alaný)vardý.
    Ýnsanlar pazarda alýþveriþ yaparken Datçalý sanatçýlar orada akustik müzik yapýyordu.
    Onlarca turist gelmiþ, pazarý dolaþýrken Müfide Ýnselel'in gitarý ve sesi yankýlanýyordu.
    "Acelen varsa ne iþin var Datça'da"
    Sonra Gocaman Trio giriyordu Odeon'a.
    "Marmaris'ten indim Datça'ya, ben vuruldum Hatça'ya"
    Ardýndan diðerleri.
    Fuat Saka bile.
    Elektronik müzik yasak, hepsi aküstik.
    Bazen þiir okuyordu gençler.
    Bazen iki üç kiþilik kýsa bir skeç.
    Bizim Puzzle Yavuz(Demirhan) Knidos labirentini anlatýyordu insanlara.
    Biraz ileride bir sergi salonu vardý.
    Ressamlar, fotoðraf sanatçýlarý, yontucular, seramikçiler eserlerini sergiliyordu.
    Pazara alýþ veriþe gelenler önce bu sergiyi geziyordu.
    Çok mutluydum.

*. *. *

Sabah uyandýðým anda anlaþýldý.
    Benimkisi sadece bir rüyaydý.

3. Fiyatý arz mý belirler talep mi belirler?

Misal sen malý 10 liraya satmak istiyorsun, maliyetin 8 lira. Ama alýcýlarda 8 lirayý bile ödeyecek tasarruf gücü yok. Ne olur?

Çözümler; ya yeni alýcýlar bulursun, ya maliyeti aþaðý çekersin, ya mevcut alýcýlarýn alým gücünü arttýrýrsýn.

Faizleri düþürmek alým gücüne katký yapmýyor, çünkü olmaya tasarrufun alým gücünü faizi düþürerek arttýramazsýn.

Þimdi açalý biraz...

1) ya yeni alýcýlar bulursun; yabancýlara vatandaþlýk vererek emlak alýmýný teþvik etmek. Özellikle Araplar için cazip oldu. Fakat mevcut stoðu eritmek için yeterli deðil.

2) ya maliyeti aþaðý çekersin; arsa fiyatlarýný düþürürsün veya daha az kaliteli malzeme kullanýrsýn.

3) ya mevcut alýcýlarýn alým gücünü arttýrýrsýn; faizi düþürürsen sadece tasarruf yapabilen alýcýlara faydasý olur, az bir miktar yeni alýcý gelir.

Önce 1 denendi Araplara evler satýldý. Az biraz rahatlama oldu.

Sonra 2 denendi sýra geldi arsa fiyatlarýna, arsa fiyatlarý çýlgýn gibi düþecek. Hatta eþþek gibi düþecek. Çünkü inþaat maliyetinde en büyük pay arsa fiyatý.

Sonra 3 denendi emlak kredi faizleri düþürülüyor, fakat Doðru olan 3 deki Amerika’nýn Avrupa’nýn yaptýðý gibi dolaylý vergiyi düþürürsün, zorunlu tüketim malzemelerindeki hiperenflasyonu azaltýrsýn. Hükümet buna yanaþmýyor!

Alýntý Originally Posted by zubizaretta Yazýyý Oku
    hala anlamamýssýnýz beni . hala asgari ucret , tasarruf olmuyor v, ev alýnamýyor vs diyorsunuz .Once bi anlamayý ogrenin sonra ekonomi bilgimi sorgulayýn . Kim ev alýr kim alamaz bilmiyorum . alan alýr almayan almaz...orasý ile ilgilenmiyorum . ben ev fiyatlarý dusmez diyorum sadece . siz demogoji yapýyorsunuz .

4.  Alýntý Originally Posted by sadecegrafik Yazýyý Oku
    Fiyatý arz mý belirler talep mi belirler?

Misal sen malý 10 liraya satmak istiyorsun, maliyetin 8 lira. Ama alýcýlarda 8 lirayý bile ödeyecek tasarruf gücü yok. Ne olur?

Çözümler; ya yeni alýcýlar bulursun, ya maliyeti aþaðý çekersin, ya mevcut alýcýlarýn alým gücünü arttýrýrsýn.

Faizleri düþürmek alým gücüne katký yapmýyor, çünkü olmaya tasarrufun alým gücünü faizi düþürerek arttýramazsýn.

Þimdi açalý biraz...

1) ya yeni alýcýlar bulursun; yabancýlara vatandaþlýk vererek emlak alýmýný teþvik etmek. Özellikle Araplar için cazip oldu. Fakat mevcut stoðu eritmek için yeterli deðil.

2) ya maliyeti aþaðý çekersin; arsa fiyatlarýný düþürürsün veya daha az kaliteli malzeme kullanýrsýn.

3) ya mevcut alýcýlarýn alým gücünü arttýrýrsýn; faizi düþürürsen sadece tasarruf yapabilen alýcýlara faydasý olur, az bir miktar yeni alýcý gelir.

Önce 1 denendi Araplara evler satýldý. Az biraz rahatlama oldu.

Sonra 2 denendi sýra geldi arsa fiyatlarýna, arsa fiyatlarý çýlgýn gibi düþecek. Hatta eþþek gibi düþecek. Çünkü inþaat maliyetinde en büyük pay arsa fiyatý.

Sonra 3 denendi emlak kredi faizleri düþürülüyor, fakat Doðru olan 3 deki Amerika’nýn Avrupa’nýn yaptýðý gibi dolaylý vergiyi düþürürsün, zorunlu tüketim malzemelerindeki hiperenflasyonu azaltýrsýn. Hükümet buna yanaþmýyor!
    Arsa fiyatlarý dusene kadar zaten artmýþ insaat maliyetleri dahada artar ( enflasyonla) , ev fiyatlarý yine düþmez ..

Sen kendi arsana 100-120 metrekare daire yapsan 200-250 den aþagý cýkamazsýn. Bu inþaat maliyetleriyle..biraz da luks yapayým desen 300-400 e kadar gider.

stok var evet faizler biraz dustu fiyatlar azda olsa artmaya basladý .

Neyse ne yazsak boþ. zaman gosterecek .

5. Milletin alým gücü artmadan hane halký borclulugu azalmadan var olan evler kolay kolay kredili satýlamaz.

Nasýl kamu ve özel daha fazla borclanamaz halde ise hane halký da ayný durumda.

General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaþif kozinoðlu...

6. 2019 ve 2020 için Tahminlerim:
    ————————————————-

Evler düþük kar marjý ile satýlýr.

Ev inþaat yapým maliyetleri artmaya devam eder.

Konuta yönelik Arsa fiyatlarý dip yapar, yatýrým için konut arsasý alanlarýn parasý pul olur. Arsanýn konut maliyetindeki payý giderek azalýr.

Özsermayesi düþük olan müteahhitler iflas etmeye devam eder.

Özsermayesi yüksek olan müteahhitler yabancýya özellikle Araplara ev satar durumu idare ederler.

Yerli vatandaþýn çoðu yüksek dolaylý vergi ve hiperenflasyondan dolayý faizler düþse bile +NET TL tasarruf yapamadýðý için ev alamaz.

Ancak yerli vatandaþýn çok azýnda nakit para varsa evin parasýnýn birazýný peþin ödeyip kiraya vereceði miktar para kadarýný veya bunun az biraz fazlasýný ev ödeme taksiti olarak ödeyebilir.

BU TAHMÝNLERÝM BENÝ BAÐLAR!!! Herbokolog deðilim, sadece matematik bilgime göre doðru/yanlýþ tahminler yapýyorum.

Alýntý Originally Posted by zubizaretta Yazýyý Oku
    Arsa fiyatlarý dusene kadar zaten artmýþ insaat maliyetleri dahada artar ( enflasyonla) , ev fiyatlarý yine düþmez ..

Sen kendi arsana 100-120 metrekare daire yapsan 200-250 den aþagý cýkamazsýn. Bu inþaat maliyetleriyle..biraz da luks yapayým desen 300-400 e kadar gider.

stok var evet faizler biraz dustu fiyatlar azda olsa artmaya basladý .

Neyse ne yazsak boþ. zaman gosterecek .

7. Merhaba bugün bir daire ile takas yapmak için anlaþtýk. dairemin üzerine 200 bin tl verip alýcam ancak aklýma peþin mi versem yoksa kredili mi alsam tam karar veremedim benim için hangisi daha karlý olur? nakit 300 bin param var...0.99 kredi kullansam nasýl olur bilgisi olan aydýnlatabilirse sevinirim

8.  Alýntý Originally Posted by tilkiii Yazýyý Oku
    Milletin alým gücü artmadan hane halký borclulugu azalmadan var olan evler kolay kolay kredili satýlamaz.

Nasýl kamu ve özel daha fazla borclanamaz halde ise hane halký da ayný durumda.

General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Türkiye’de ev sahipliði oraný %60 civarýnda, gayet yüksek bir oran...3-5 sene daha yeni ev az satýlýr...az inþaat ruhsatý alýnýr, az ev yapýlýr, az satýlýr..ama nüfus arttýðý ve demografik yapý gereði konut ihtiyacý devam eder...bu durumda kiralar yükselir ister istemez.

Bu arada %50 ile deðil, %30 pay ile verir arsa sahipleri....vermeyenler de turþusunu kurarlar arsalarýn...zaten þu ortamda %50 pay ile inþaat yapacak enayi bulmak kolay deðil.

Yani þu mantýk çok yanlýþ,..evler pahalý, milletle para yok, faizler de yüksek...bu nedenle fiyatlar mutlaka nominal olarak düþecek...öyle olmuyor iþte..sadece geçen yýl Ýstanbul da fiyatlar nominal ayný düzeyde kaldý...bu sene kýpýrdanma baþladý...reel olarak 3-5 sene daha fiyatlar düþse de, nominal olarak azar azar artacaktýr.

Kimse neredeyse elindeki tek varlýðý yok pahasýna saymaz...ha, batan, iflas eden vs arada uygun fýrsatlar çýkar...onlar da sana bana düþmez, çakallar anýnda kapar öyle evleri.

Sayfa 109/1002 ÝlkÝlk ... 95999107108109110111119159209609 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •