Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
konut çarpaný.jpg
bugün bloomberghte ahmet büyükduman kira çarpaný oraný hazýrlamýþ. 1. el konutlar için yýlýn 9 ayý için geçerli.
birkaç aklýmda kalan bilgi;
satýlýk ortalama pazarlýk payý yüzde 8,
kiralýk ortalama pazarlýk payý yüzde 6,
diðer kiþi; kanadadan hareketle 30 yýllýk dalgalý konut satýþý öneriyorlar. konutlar tahvil olarak satýlsýn diyorlar. dengelenme için konut satýlmazsa ya da kiraya verilmezse ek vergi varmýþ.
2200 tl lik eve 645 istiyorlar.
sahibinden sitesindeki fiyatlar çok yüksek. nedir bunun mantýklý fiyatlarý nasýl öðrenicez. orada 400bin yazan eve ne teklif etmek lazým
kimse almýyorsa fiyatý düþürmek niçin kimsenin aklýna gelmiyor
SM-C9000 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
arsa sahibine verilen payýn yuksekliði mevzusunu (ve hatta bunun yanlýþ bir finansman modeli olduðunu) ben 4-5 yýl once burada belki ilk konuþanlardan birisiyim.. o zamanlar tam bir çýlgýnlýk yaþanýyordu.. ev alan mutlu, satan mutlu, arsa sahibi mutlu, devlet mutlu (vergi), banka mutlu ..tam bir saadet zinciriydi..sürdürülemez bir yalandý..
ilk olarak ortaya leþ gibi köy benzeri berbat ucubelerden oluþan yeþili sýfýrlanmýþ bir sözde "þehir" ortaya çýktý.. 600-700 k vererek bu ucubelerin alýnýp alýnmayacaðý, hatta büyük bir tavsiye veriyormuþ gibi "oturmak için alýnacaksa hemen alýnmalý" tarzý abukluklara rastlanýyor son dönemde..
aldýðýn evin 2 ay sonra yanýndan viyadük geçmeyeceðini bilmiyorsun.. ya da yanýna 50 katlýk gökdelen dikilip senin zeminin içine edilebileceði..belki tahliye etmen gerekebileceði.. kaldýrýmýn nedensizce daraltýlabileceði.. saymakla bitmeyecek problemler.. üstelik bu ucubeleri 30 yýllýk kira parasýna almaya çalýþýyorsun ama zaten þu anda ucube olan bu yapýlarýn 30 yýl sonra estetik anlamda daha rezil bir þekilde görülecekleri ve beþ para etmeyecekleri çok açýk deðil mi?
býrakýn büyük inþaat þirketleri zýrvalýklara devam etsin.. 30-40 yýllýk kira parasýný vermeyin.. disiplinli olun ve paranýzý biriktirin.. daha sonra güzel, modern þehircilik prensiplerine uygun mahalle ve sokaklardan oluþan bir þehir inþa edilirse oradan alýrsýnýz.. þu anda kirada kalmanýn ne tür bir sakýncasý var açýkçasý ben göremiyorum.. kiralar çok mu artacak ? sanmýyorum.. ben bu senaryoya oynuyorum.. isteyen elbette bu ucubelere 30-40 yýlýk kira parasýný peþinen verebilirler..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
16 Ekim Çarþamba 10:02 TÜÝK: YABANCILARA KONUT SATIÞLARI EYLÜL'DE YILLIK %25,6 AZALDI
16 Ekim Çarþamba 10:02 TÜÝK: ÝPOTEKLÝ KONUT SATIÞLARI EYLÜL'DE YILLIK %410,2 ARTTI
16 Ekim Çarþamba 10:01 TÜÝK: EYLÜL'DE KONUT SATIÞLARI 146 BÝN 903 ADET OLDU, ÖNCEKÝ 110 BÝN 538
16 Ekim Çarþamba 10:00 TÜÝK: KONUT SATIÞLARI EYLÜL'DE YILLIK %15,4 ARTTI, ÖNCEKÝ %5,1 ARTIÞ
Yer Ýmleri