Merhabalar arkadaþlar.
Eðer eve ihtiyacýnýz var ise, elinizde o evi alacak peþin para olsa bile, hatta 3-5 katý peþin para olsa bile, bu oranlardan kredi çekmemek kerizliktir. Türkiye gibi kronik enflasyon sorunu olan bir ülkede verilen bu oranlar gerçekten 40 yýlda bir olacak bir firsat sunuyor yatýrýmcýlara. Oranlar serbest piyasaya aykýrý!!! Devlet resmen zararýna para daðýtýyor.
Tabi bu evi alýrken 0 konutlardan bence uzak durmak lazým, onlarýn fiyatlamasý bence hala saðlýklý deðil, 10-15 yaþýnda piyasasý oturmuþ 2. el konutlarý almak daha mantýklý olacaktýr. Dolar bazýnda fiyatlar ankara için konuþursak dibin de dibinde.
Neyse bi senaryo ele alalým. 750 bin liralýk bir konut alacaksýnýz, 250 bin lirasýný peþin verip 500k kredi çekecekseniz 15yýllýðýna. Ayný konutu kiralamanýn bedeli 2500 lira olarak varsayýyorum. Ha bir de þu gerçek var, 3 yýl önce bu konut dolar bazýnda 250 bin dolara satýlýyordu, þu an 130-135'den el deðiþtiriyor, bu rakamlar hayali deðil gerçektir.
Neyse efendim, 500 bin liralýk kredi için aylýk geri ödeyeceðiniz tutar her ay 5962tl
15 yýl sonra bankaya toplam 1.073.000 tl ödeme yapacaksýnýz
Cebinizden peþin olarak 250 bin lira çýktý, onu unutmayalým, toplam maliyetiniz 1.32 milyon tl olacak.
Evet göze çok pahalý gelebilir bu, ama aslýnda bedava, Türkiye gibi enflasyon canavarý ülkede yaþadýðýnýzý unutmayýn asla.
Bu 750 bin liraya alýnan konut her sene %10 deðer kazansa, ki burasý Türkiye, %10 muhafazakar bir rakam. Kazanýr. 15 yýl sonra konutunuzun deðeri.
Ek 23803
3 .340 milyon tl!
Her sene %15 deðer kazanýrsa
Ek 23804
7 milyon tl oluyor.
Ha unutmayalým, taksit sayýsý sabit kaldýðý için enflasyon canavarý yüzünden ilerde 6000tl çok komik bir rakam olacak. Muhtemelen 5 sene sonra þimdi 2000-3000tl ye satýlan en dandik çin malý telefonlar 6000tl ye satýlacak, iphone 20 bin lira olacak. Nusrette 4 kiþilik bir ziyafet 3000tl olacak, gibi gibi.
Neyse bu konut sizin oturacaðýnýz konut olduðunu varsayýyorum, 2500tl kirasý var. Yani aslýnda 3500tl cebinizden çýkýyor bu eve sahip olmak için, 6000tl deðil. Hesabýnýzý ona göre yapýn. 5 yýl sonra asgari ücretin 4000-5000tl olacaðýný da unutmayýn.
Selamlar.
.
Yer Ýmleri